Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu inženieris Džordžs Lorers, kurš kā viens no svītrkoda izgudrotājiem palīdzēja pārveidot mazumtirdzniecības pasauli pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, ir miris 94 gadu vecumā.

Bijušais ASV uzņēmuma IBM darbinieks Lorers nomira pagājušajā nedēļā savās mājās Ziemeļkarolīnas pavalsts Vendelas pavalstī, un pirmdien šajā pilsētā notika viņa bēres.

Lorers ir atzīts par vienu no universālā produktu koda (UPC) jeb svītrkoda izgudrotājiem.

Šis kods, kas kā identifikācijas līdzeklis ir atrodams uz miljoniem preču, sastāv no dažāda biezuma melnām svītrām un 12 ciparu skaitļa. To var noskenēt, ātri identificējot preci un tās cenu.

Lorers 1969.gadā kļuva par vecāko IBM inženieri un zinātnieku Ziemeļkarolīnas pavalsts galvaspilsētā Roli. "Jau pēc dažiem gadiem, 1973.gadā, Lorers sāka vadīt tagad visuresošā simbola - universālā produktu koda (UPC) - izstrādi, kas radikāli pārveidoja praktiski visas nozares pasaulē," teikts viņam veltītā tekstā IBM vietnē.

Cits IBM darbinieks Normens Vudlends, kurš miris 2012.gadā, tiek uzskatīts par svītrkoda idejas pionieri, bet viņš sākumā to balstīja uz Morzes ābeci.

Vudlends 1952.gadā patentēja šo koncepciju, bet nespēja to izstrādāt, jo vēl nebija pienācis lētu lāzeru un datoru tehnoloģijas laikmets.

Pēc diviem gadu desmitiem Lorers izstrādāja skeneri kodu digitālai nolasīšanai. Viņš arī sāka izmantot kodos svītras, nevis aplīšus, kuru drukāšana izrādījās nepraktiska.

IBM sāka šī produkta izlaidi 1973.gadā. Pirmā transakcija ar svītrkodu tika veikta nākamā gada 26.jūnijā kādā lielveikalā Ohaio pavalsts Trojas pilsētā.

Pirmā noskenētā prece bija košļājamās gumijas "Wrigley's Juicy Fruit" paciņa, kas tagad ir izstādīta "Smithsonian" Nacionālajā Amerikas vēstures muzejā Vašingtonā.

Komentāri

Pievienot komentāru