Pasaulē

Miris Ugo Čavess; Venecuēlā faktiski izsludināts karastāvoklis

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien 58 gadu vecumā miris Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš pēdējos gandrīz divus gadus cīnījās ar vēzi. Čavezs valsti vadīja 14 gadus. Venecuēlā izsludinātas 7 dienu ilgas sēras. Ielās jau sākuši pulcēties Čavesa atbalstītāji.

Venecuēlas aizsardzības ministrs Diego Molero norāda, ka valsts militārie spēki ir «gatavībā rīkoties, lai nodrošinātu visu venecuēliešu drošību».

Pēc paziņojuma par līdera nāvi Karakasas centrā tika slēgti veikali un restorāni, Venecuēlieši strauji devās mājās, daži pat skriešus.

Pagaidām gan vienīgais zināmais politiskās vardarbības incidents noticis pie Augstākās tiesas, kur vairāki maskās un ķiverēs tērpti motociklisti, no kuriem dažiem bijuši ieroči, uzbrukuši aptuveni 40 studentiem, kas jau ilgāk nekā nedēļu protestēja, aicinot valdību atklāt vairāk par Ugo Čavesa veselības stāvokli.

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro, valdot asaras, uzstājās nacionālajā televīzijā, lai paziņotu par līdera nāvi. Viņš gan nenorādīja, kas tieši nonāvēja Venecuēlas līderi, taču iepriekš valsts ziņoja, ka U. Čavesu skāris smags elpceļu iekaisums, kas būtiski pasliktinājis viņa veselības stāvokli, raksta CNN.

Dažas stundas pirms šīs uzstāšanās Maduro nāca klajā arī ar runu par Venecuēlas «ienaidniekiem», kas pēc viņa teiktā, vēlas iedragāt valsts demokrātiju. Paziņojot par Čavesa nāvi, Maduro aicināja nāciju būt uzticīgiem Čavesa idejas mantiniekiem. «Lai nebūtu vājību, lai nebūtu vardarbības. Lai nepastāv naids. Mūsu sirdīs būtu jābūt tikai vienam noskaņojumam: Mīlestībai. Mīlestībai, mieram un disciplīnai,» sacīja Maduro.

Čavess par savu pēcteci jau iepriekš nosaucis N. Maduro, tomēr jau tagad zināms, ka pēc 30 dienām Venecuēlā notiks vēlēšanas. Tikmēr prezidenta amata pienākumus pildīs viceprezidents Nikolass Maduro. To valsts televīzijā VTV sacīja Venecuēlas ārlietu ministrs Eliass Hauva.

Par Ugo Čavess nāvi sēro ne tikai venecuēlieši, bet arī Latīņamerikas valstu iedzīvotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru