Pasaulē

Negodīgais zirga gaļas tirgotājs nonāk aiz restēm

Dienas Bizness, 09.04.2015

Nīderlandes tiesa otrdien piesprieda divarpus gadu cietumā bijušajam gaļas vairumtirgotājam Villijam Seltenam (pa labi), kuram piederošie uzņēmumi krāpās, vairāk nekā 300 tonnu zirga gaļas uzdodot par tīru liellopu gaļu. Viņš kļuvis par pirmo 2013. gada Eiropas zirga gaļas skandālā iesaistīto cilvēku, kurš nonācis aiz restēm.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divus gadus pēc zirga gaļas skandāla, kas pāršalca visu Eiropu, reālu cietumsodu saņēmusi tajā iesaistīta persona. Skandāls atklāja daudzas nepilnības Eiropas Savienības (ES) pārtikas aprites un kvalitātes uzraudzības sistēmā, liekot to pārskatīt un ieviest stingrākus kontroles mehānismus, lai turpmāk patērētāji varētu būt droši, ka uz viņu šķīvjiem nonāk tas, kas ir norādīts uz iepakojuma. Tomēr kritiķi uzskata, ka uzraudzības sistēmai jābūt vēl stingrākai, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Nīderlandes tiesa otrdien piesprieda divarpus gadu cietumā bijušajam gaļas vairumtirgotājam Villijam Seltenam, kurš klientiem pārdeva lielu daudzumu zirga gaļas, kas oficiālajos dokumentos bija uzrādīta kā liellopu gaļa. Tiesa viņu atzina par vainīgu krāpniecībā – rēķinu, marķējumu un pavadzīmju viltošanā. Prokuratūra prasīja negodīgo uzņēmēju sodīt ar pieciem gadiem cietumā.

V. Seltenu aizturēja 2013. gada maijā jeb dažus mēnešus pēc tam, kad visā Eiropā bija uzliesmojis «viltotās» gaļas skandāls, jo vairākās valstīs pārtikas produktos tika atklāta zirga gaļa, kas nebija norādīta uz iepakojuma. Tiesībsargājošās iestādes apgalvo, ka divi nīderlandietim piederoši uzņēmumi laikaposmā no 2011. līdz 2012. gadam pārdevuši 336 tonnas zirga gaļas kā simtprocentīgi tīru liellopu gaļu, vēsta dutchnews.nl.

Tiesa norādīja, ka V. Seltens negodīgi nopelnījis, iepērkot lētu zirga gaļu, sajaucot to ar liellopu taukiem un pārdodot kā liellopu gaļu, kas ir daudz dārgāka. Tiesneši arī paziņoja, ka nu jau bankrotējušā uzņēmēja savtīgās rīcības dēļ nopietni cietusi Nīderlandes gaļas pārstrādes nozares reputācija, jo V. Seltens «viltoto» gaļu pārdevis vairāk nekā 500 uzņēmumiem visā Eiropā.

V. Seltena advokāts pēc sprieduma pasludināšanas britu raidsabiedrībai BBC sacīja, ka viņa klients esot «sarūgtināts un pārsteigts». Pēc tiesas procesa noslēguma martā pats apsūdzētais medijiem atzina, ka ir pieļautas kļūdas viņa uzņēmumu grāmatvedībā, bet noraidīja, ka būtu krāpies ar nodomu.

Lielbritānijas tiesa pagājušajā mēnesī kādam lopkautuves īpašniekam piesprieda 8000 mārciņu (11 tūkstošu eiro) lielu soda naudu un viņa darbinieku sodīja ar četriem mēnešiem cietumā, jo viņi nebija ievērojuši ES gaļas izsekojamības noteikumus, nenorādot dokumentos, kur pēc nokaušanas nonākuši 55 zirgu kautķermeņi. Kautuves īpašnieks apgalvo, ka daļu no kautķermeņiem pārdevis vairākiem itāļu restorāniem Ziemeļanglijā.

Plašāk lasiet rakstā Negodīgais zirga gaļas tirgotājs nonāk aiz restēm ceturtdienas, 9.aprīļa laikrakstā Diena (12.,13.lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru