Foto

«Nevainojama fotosesija» Dubaijas Burj Khalifa virsotnē

Gunta Kursiša, 12.06.2013

«Šiem puišiem tā ir ikdiena, bet man - izdevība, kas rodas vienreiz mūžā,» norādījis fotogrāfs Dž. Maknellijs. Viņš pauž, ka šo fotogrāfiju uzņemšana ir arī cilvēku paveiktā, kā arī Burj Khalfia virsotnē strādājošo darba svinēšana. Attēlā redzama viena no fotogrāfijām, kas tapa fotosesijas laikā.

Ekrānšāviņš no Youtube video

Jaunākais izdevums

Lai varētu uzņemt nevainojamu fotosesiju no neierasta skatu punkta, National Geographic fotogrāfs Džo Maknellijs (Joe McNally) uzrāpies 828 metrus augstajā ēkā Dubaijā Burj Khalifa.

«Man vienmēr ir paticis doties ar fotokameru uz dažādām vietām, lai varētu uzņemt fotogrāfijas no neierasta skatu punkta,» stāsta fotogrāfs.

Lai nokļūtu Burj Khalifa virsotnē Dž. Maknellijs agri no rīta ar liftu devās uz vienu no pēdējiem debesskrāpja stāviem, pēc tam izmantoja kāpnes un vēl pāris simtus metru viņš mēroja pa taisnām metāla trepēm augstceltnes ārpusē.

Burj Khalifa ir pasaulē augstākais debesskrāpis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijā šonedēļ uzsākta jauna pasaulē augstākā torņa būvniecība. Dubaijā jau tagad atrodas pasaulē augstākais debesskrāpis Burj Khalifa.

Tower at Dubai Creek Harbour plānots pabeigt 2020. gadā.

Būvnieki gan pagaidām nenosauc konkrētu būves augstumu. Būvniecības izmaksas tiek lēstas viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Par torni tiek dēvēta struktūra, kurā mazāk nekā 50 procenti no kopējā augstuma ir izmantojama platība. Pasaulē augstākais tornis ir Tokyo Sky Tree, kas ir 634 metrus augsts.

Burj Khalifa augstums ir 829,8 metri.

Torņa autors ir arhitekts Santjago Kalatrava. Attīstītājs - Emaar Properties, lielākais nekustamā īpašuma attīstītājs Tuvajos Austrumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas lielākais nekustamā īpašuma attīstītājs Emaar Properties atklājis, ka plāno būvēt jaunu pasaules augstāko ēku, kas ievērojami pārsniegs Burj Khalifa, raksta The Wall Street Journal.

Šis paziņojums iezīmē Dubaijas ambīcijas nostabilizēt savas pozīcijas kā pasaules investīciju un tūrisma centram, veidojot dažādus megaprojektus.

Emaar plāno torņa būvniecību pabeigt līdz 2020.gadam, kad Dubaijā notiks World Expo izstāde. Ēkā nebūs dzīvokļi, bet gan skatu torbis un neliela viesnīca.

Emaar vadītājs Mohameds Alabars paziņojis, ka torņa augstums visdrīzāk tiks paziņots tā atvēršanas brīdī, taču tas noteikti būs augstāks nekā Burj Khalifa, kas ir 828 metru garš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ir dzīvot augstākajā celtnē pasaulē. Ja lifti apstājas, ne pārāk jauki, ironiski raksta CNN.

Atslēgta gaisa kondicionēšana un nestrādājoši lifti - šis nedēļas nogalē kļuvis par reālu draudu 160 stāvus augstā Dubaijas debesskrāpja Burj Khalifa iedzīvotājiem

Emaar Properties, attīstītājs, kas pārvalda ēku, brīdinājis iemītniekus, ka tas atslēgs pakalpojumus, ja neatrisināsies strīds par nesamaksātiem rēķiniem.

Saskaņā ar attīstītāja pārstāvja sniegto informāciju brīdinājums izplatīts pēc atkārtotiem atgādinājumiem segt pakalpojumu parādus. Daži no iemītniekiem rēķinus neesot maksājuši kopš 2012. gada.

Vietējais laikraksts The National ziņojis, ka attīstītājs ir ierobežojis piekļuvi koplietošanas telpām. Iemītniekiem izsūtītā vēstulē Emaar Properties brīdina, ka parādniekiem liegs piekļuvi autostāvvietai, sporta zālei, baseinam, tenisa kortiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ieskats pasaulē lielākajā, 20 miljardus vērtajā iepirkšanās centrā

Lelde Petrāne, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas varētu šķist dīvaini, bet viens no visapmeklētākajiem tūrisma objektiem uz planētas ir iepirkšanās centrs. The Dubai Mall, kas atrodas Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, piesaista 75 miljonus apmeklētāju gadā, vēsta CNN.

Protams, The Dubai Mall nav parasts iepirkšanās centrs. Atklājot 2008. gadā un vērtējot pēc kopējās platības, tas atzīts par pasaulē lielāko un ir lielāks nekā 50 futbola laukumi.

Iepirkšanās centrā izvietoti 1200 veikali, slidotava, akvārijs, pasaulē lielākā apavu tirdzniecības vieta, 14 tūkstošiem automašīnu domātas stāvvietas un Boeing 737 lidojuma simulators. Visa kompleksa būvniecība izmaksājusi 20 miljardus ASV dolāru.

«Tā ir pilsēta pilsētā,» atzīst Muhameds Alabars, Emaar - projekta attīstītāja - priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pieplusojot antenu, Ņujorkas One World Trade Center atzīta par augstāko celtni ASV

Lelde Petrāne, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitektu komiteja ir paziņojusi, ka Ņujorkas jaunbūve One World Trade Center ir augstākā celtne ASV. Tās augstums ir 541 metrs, ziņo BBC.

Iepriekš šis tituls piederēja 442 metrus augstajai Willis Tower.

One World Trade Center augstumam pieskaitīta arī uz jumta esošā «adata» - antena, kas atzīta par pastāvīgu struktūru. Interesanti, ka bez antenas One World Trade Center, kuru plānots pabeigt 2014. gadā, ir krietni zemāka par Willis Tower.

Tomēr abas celtnes krietni atpaliek no pasaulē augstākās celtnes - 830 metrus augstās Burj Khalifa Dubaijā.

One World Trade Center tiek būvēta ikonisko Dvīņu Torņu vietā, kas tika iznīcināti teroristu uzbrukuma laikā 2001. gada 11. septembrī. Tolaik bojā gāja vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

2013. gada sagaidīšana pasaulē

Jānis Rancāns, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar krāšņiem salūtiem un svinībām 2013. gadu sagaidīja pasaules lielākās pilsētas – sākot no Sidnejas, beidzot ar Ņujorku. Viena no pirmajām jauno gadu sagaidīja Sidneja, kurā gaismas šovs kopumā izmaksājis 6,9 miljonus ASV dolārus.

Miljoniem cilvēku pulcējās Tokijā, Honkongā, Taipejā un citās Āzijas pilsētās, lai sagaidītu 2013. gadu. Ilgu laiku izolācijā pavadījušajā Mjanmā šogad tikušas sarīkotas pirmās oficiālās jaungada sagaidīšanas svinības.

Apvienotajos Arābu Emirātos par galveno svinību vietu bija kļuvusi iespaidīgā debesskrāpja un pasaulē augstākās celtnes Burj Khalifa apkārne.

Eiropā uguņošanas tika sarīkotas Londonā, Berlīnē, Parīzē, kā arī daudzās citās valstu galvaspilsētās un pilsētās. Lielbritānijas galvaspilsētā ar svinīgu parādi tika atzīmētas gada, kurā Londonā tika sarīkotas Olimpiskās spēles un nosvinēta karalienes Elizabetes Dimanta jubileja, noslēgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Londonas Shard būvētāji Saūda Arābijā cels 1 kilometru augstu debesskrāpi

Lelde Petrāne, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija, kas būvēja Londonas Shard debesskrāpi, izvēlēta pārraudzīt Saūda Arābijas torņa, kas kļūs par pasaulē augstāko, būvniecību, ziņo BBC.

Londonā bāzētā Mace veidos komandu ar britu firmu EC Harris, lai radītu Karalistes torni Džidā.

Struktūras augstums pēc pabeigšanas būšot 1 kilometrs. Tas nozīmē, ka tā būs vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā Shard.

Ēka arī būs par 170 metriem augstāka nekā pašreizējā augstākā ēka Burj Khalifa Dubaijā (828 metri).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņus gadus pēc dizaina apstiprināšanas Dubaijā atklāts pasaulē augstākais «vītais» debesskrāpis Cayan Tower, vēsta pasaules mediji.

Arābu nekustamo īpašumu kompānija Cayan Group ekspluatācijā nodevusi 310 metru, 80 stāvu augstceltni, kas savijusies deviņdesmit grādu leņķī.

Pašlaik aptuveni 80% no debesskrāpī esošajiem dzīvokļiem jau ir pārdoti, stāsta Cayan Group prezidents Ahmends Al Hati (Ahmed Al Hatti). Dzīvoklis ar vienu guļamistabu «vītajā» debesskrāpī maksā no 545 tūkst. ASV dolāru, bet dzīvoklis ar divām guļamistabām – 953 tūkst. ASV dolāru. Tāpat ēkā atrodas arī mājokļi ar vairāk istabām, kā arī luksusa dzīvokļi jeb penthouse ēkas augšējos stāvos, raksta cpexecutive.com.

Augstceltnē lielākoties atrodas dzīvojamās telpas, un vien divus stāvus aizņem komercplatības un atpūtas zonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jau drīz sāksies pasaulē pirmās 1 kilometru augstās ēkas būvdarbi

Lelde Petrāne, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pirmās 1km augstās būves - Karalistes torņa Saūda Arābijā - celtniecības darbi sāksies 27. aprīlī, ziņo euronews.

1,2 miljardus ASV dolāru vērtais projekts saskāries ar dažādām neveiksmēm jau kopš sākotnējiem plāniem 2011. gadā, bet nākammēnes beidzot sākšoties debesskrāpja virszemes celtniecība.

Tievā struktūra būs vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā Eiropas augstākā celtne - The Shard, kā arī pārspēs 828 metrus augsto

Burj Khalifa Dubaijā, kļūstot par augstāko būvi pasaulē.

Debesskāpī tiks izvietota luksusa viesnīca, biroju telpas, luksusa dzīvokļi un pasaulē augstākā observatorija. Tajā būs 59 lifti. Būves celtniecība varētu aizņemt 63 mēnešus. Pamatu izbūve sākta jau 2013. gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē augstākās torņēkas celtniecības pabeigšana Saūda Arābijas pilsētā Džidā ir atlikta uz 2019.gadu, ceturtdien paziņoja Saūda Arābijas miljardieris princis Valīds bin Talals gandrīz sešus gadus pēc šī projekta uzsākšanas.

Džidas Tornis būs vairāk nekā kilometru augsts, pārspējot Dubaijas debesskrāpi "Burj Khalifa".

Šis projekts ir aizkavējies ... bet tas tiks atklāts 2019.gadā, saūdarābu princis pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, apmeklējot būvlaukumu pie Sarkanās jūras.

Princis vada firmu Kingdom Holding Co., kuras meitsabiedrība Jeddah Economic Company ir šīs torņēkas attīstītāja.

Projekta darbuzņēmēja "Saudi Binladin Group" bija starp Saūda Arābijas būvfirmām, kuras ir finansiāli cietušas pēc naftas ieņēmumu krišanās, kas sākās 2014.gadā.Šo būvfirmu, kas uzcēlusi citas ievērojamas ēkas Saūda Arābijā, pirms vairāk nekā 80 gadiem nodibināja bijušā "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena tēvs."Binladin Group" pērnā gada beigās paziņoja, ka ir pabeigusi kompensāciju izmaksāšanu 70 000 atlaistu darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 31. oktobra līdz 6. novembrim astoņi būvniecības uzņēmumi no Latvijas piedalīsies pirmajā būvniecības nozares tirdzniecības misijā izstādes “EXPO 2020 Dubai” laikā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE).

Tirdzniecības misijas mērķis ir piesaistīt jaunu sadarbības partneru uzmanību un attīstīt dažādas sadarbības iespējas gan Tuvo Austrumu, gan pasaules mērogā, izmantojot globālo platformu, ko piedāvā EXPO. Savukārt 1. novembrī Latvijas uzņēmējiem būs iespēja apmeklēt EXPO Biznesa forumu, kas piedāvā vairākus tīklošanās pasākumus.

Būvniecības nozares tirdzniecības misijā piedalīsies astoņi Latvijas būvmateriālu ražotāji un būvniecības pakalpojumu sniedzēji – gan pieredzējuši uzņēmumi, gan tie, kas vēl meklē savu ceļu globālajā tirgū: koka mēbeļu un sienu apdares ražotājs “AW Latvia”, digitālo risinājumu attīstītājs būvniecības nozarei “Artehus”, apdares materiālu ražotājs “Silk Plaster Group”, inovatīvu hidroizolācijas pārbaudes risinājumu izstrādātājs “Controlit Factory”, industriālo betona grīdu ieklāšanas uzņēmums “Primekss”, 3D būvju modelēšanas, 3D skenēšanas un konsultāciju uzņēmums “ITED”, mēbeļu, kāpņu, logu, durvju un citu interjera elementu ražotājs “Wood ART.lv” un parketa ražotājs “Riga Parket”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Mēneša laikā Rīgā taps 829 metrus augsts tirdzniecības centrs - debesskrāpis

Dienas Bizness, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi būs redzējuši video, kā citviet pasaulē ļoti īsā laika posmā tiek veikti neticami apjomīgi būvdarbi, un beidzot pieredzēsim to arī Baltijā. Maija beigās Rīgā sāks būvēt tirdzniecības centru - debesskrāpi, kas sliesies 829 metru augstumā, tādējādi par 1 metru pārspējot pat projektu Burj Khalifa.

Pats satriecošākais ir tas, ka attīstītājs debesskrāpi sola uzbūvēt mēneša laikā.

Investīciju apjoms, kas tiks ieguldīts projekta attīstīšanā, pagaidām netiek atklāts, bet SIA Neapšaubāmā kvalitāte - viens no lielākajiem celtniecības un nekustamā īpašuma uzņēmumiem Eiropā - informēja, ka summa nebūs pārmērīga.

SIA Neapšaubāmā kvalitāte pārstāvis Dagnis Dagne, jautāts, vai bažas nerada putni, kuri, kā zināms, jau sabojājuši Latvijas megaprojekta - Gaismas pils - jumtu, atbildēja, ka šī problēma patiešām pastāv un tai tiek meklēts risinājums. Putni Latvijā ir īpaši draudīgi.

Uz pabeigtā debesskrāpja jumta Rīgas mērs Niks Ūsis plāno iekurināt Rīgā grandiozāko Jāņu ugunskuru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Zirnekļcilvēka iesauku pazīstamais franču alpīnists Alēns Robērs piektdien uzkāpis Honkongas debesskrāpī un izvietojis tur transparentu, mudinot uz mieru protestu pārņemtajā pilsētā.

Plakātā redzama sarokošanās, kā arī Honkongas un Ķīnas karogi.

Honkongā vairākus mēnešus turpinās valdības oponentu protesti, kas bieži pāraug sadursmēs ar policiju.

57 gadus vecais francūzis, kurš kļuvis slavens ar kāpšanu debesskrāpjos, sacīja, ka viņa jaunākā akcija ir «uzstājīgs aicinājums uz mieru». «Iespējams, ar to, ko es daru, es varu mazināt temperatūru vai varbūt izraisīt smaidu. Jebkurā gadījumā, tāda ir mana cerība,» paziņojumā medijiem apliecināja Robērs.

Vēstījums, uzkāpjot 68 stāvus augstajā debesskrāpī «Cheung Kong Center», bijis «uzstājīgs aicinājums uz mieru un konsultācijām starp Honkongas tautu un tās valdību».

Robēra akcija tīmeklī izsaukusi dažādu reakciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

127 stāvus augstais Šanhajas Tornis tagad ir augstākā celtne Ķīnā un otra augstākā pasaulē.

Tās celtniecība ilgusi gandrīz septiņus gadus.

Torņa augstums ir 632 metri, un vēl augstāka ir tikai Burj Khalifa būve Dubaijā.

Ķīniešu brīnuma fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielais ugunsgrēks, kas neilgi pirms gadumijas izcēlās greznā 63 stāvu Dubaijas viesnīcā, par 90% pakļauts kontrolei jau pusotras stundas laikā, piektdien paziņojis Dubaijas valdības preses dienests. Ugunsgrēka cēloņi vēl tiek noskaidroti.

Kā norādījušas amatpersonas, ugunsgrēks izcēlies viesnīcas 20.stāvā, bet tikpat kā nav izplatījies ēkas iekšienē, lai gan gar ārsienu milzīgas liesmas plandījās gandrīz visā ēkas augstumā.

Ugunsgrēkā viegli cietuši 16 cilvēki, lielākoties saistībā ar paniku, steidzoties pamest pieczvaigžņu viesnīcas Address Downtown ēku. Pēc aculiecinieku teiktā, liesmas apņēmušas vairākus augstceltnes stāvus īsā brīdī, aptuveni desmit minūtēs. Kāpnēs izcēlusies paniska grūstīšanās. Kā stāstījis kāds no viesnīcas iemītniekiem, vēl pirms trauksmes signalizācijas ieslēgšanās viņš no sava balkona pamanījis, ka gandrīz līdzās gar sienu ceļas liesmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ar AAE investora atbalstu būvējamajam futbola stadionam apsver vietu Lucavsalā un Ziepniekkalnā

LETA, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) investora atbalstu potenciāli būvējamajam futbola stadionam tiek apsvērta vieta Lucavsalā un Ziepniekkalnā, Rīgā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko.

Viņš pastāstīja, ka līdz šim LFF izdarīja savu mājasdarbu un Latvijā satikās ar AAE uzņēmēju Muhamedu Ali Alabaru, viņam demonstrējot vietas, kur potenciāli varētu atrasties jaunais nacionālais futbola stadions. To varētu būvēt kaut kur Ziepniekkalna centrā vai Lucavsalā. Tāpat netiek atmesta doma par iespēju minētajam mērķim pārbūvēt Skonto stadionu.

Ļašenko skaidroja, ka LFF ir jāizstrādā priekšlikuma koncepcija, savukārt AAE investors došot ziņu, kā viņš redz projekta attīstību un vietu stadionam. Ali Alabars esot pozitīvi noskaņots, un viņam ir svarīgi rast veiksmīgu biznesa modeli, lai izšķirtos par finansējuma ieguldīšanu stadiona būvniecībā Latvijā. "Tur jābūt kustībai, ne tikai futbolam, bet arī, piemēram, koncertiem," norādīja LFF prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Iesaka fotogrāfs: kā uzņemt kvalitatīvus attēlus tumsā un ierobežota apgaismojuma apstākļos

Sadarbības materiāls, 23.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notvert nakts skaistumu nekad nav bijis vienkārši, taču ar pareizo tehnoloģiju atbalstu un nelielu treniņu viss ir iespējams. To pierāda arī fotogrāfs Jānis Zilvers, kuram ierobežota apgaismojuma apstākļos, izmantojot jauno Huawei P60 Pro viedtālruņa kameru, izdevās iemūžināt Gaujas Nacionālā parka krāšņās ainavas. Atskatoties uz pieredzēto, Jānis Zilvers dalās vērtīgos padomos kvalitatīvu attēlu uzņemšanai, aicinot arī citus izmēģināt savus spēkus foto mākslā un nebaidīties no tumsas, jo tā vairs nav šķērslis nedz profesionāliem fotogrāfiem, nedz šīs jomas entuziastiem.

1. Sagatavojies un esi pacietīgs

Kaut gan sākotnēji var šķist, ka foto uzņemšana naktī galvenokārt atkarīga no veiksmes, tā nebūt nav – kvalitatīvu attēlu notveršanai svarīgs ir neatlaidīgs treniņš vairāku vakaru garumā, testējot kameras piedāvātās funkcijas un pielāgojot tās reālajai situācijai. Tāpat svarīga loma ir sagatavošanās darbiem pirms došanās foto medībās, piemēram, maršruta izveidei un fotografējamo objektu izvēlei, kā arī tālruņa statīva iegādei, ja ir sajūta, ka rokas būs grūti noturēt miera stāvoklī.

2. Liec lietā kameras funkcijas

Pirmkārt, dodoties nakts melnumā ar tālruņa kameru, fotogrāfs iesaka likt lietā Huawei P60 Pro kameras pro režīmu, jo tas palīdzēs iegūt attēlus, kas teju vai nebūs atšķirami no profesionālas kameras uzņemtajiem. Pēc fotogrāfa pieredzes var spriest, ka vislabāk izgaismotās fotogrāfijas sanāks, nepietuvinot kameru un neizmantojot platleņķa iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Sievietes Ķīnas strauji augošajā būvniecības industrijā

Gunta Kursiša, 17.09.2013

45 gadus vecā Ou Meja (Ou Mei) mazgā matus pēc darba dienas būvobjektā. Ķīnā aptuveni trešdaļa no laukos un pilsētās strādājošajiem imigrantiem ir sievietes.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Imigrantu strādnieki atdod savu jaunību, sviedrus un asinis, lai uzbūvētu pilsētas, kurās mēs dzīvojam,» rezumē Reuters fotogrāfs Alijs Songs (Aly Songs), kurš fotoattēlos iemūžinājis kāda jauna Šanhajas dzīvojamā rajona būvniecības projektā strādājošo cilvēku brīvo laiku.

Fotogrāfs sākotnēji vēlējies iemūžināt attēlos jauna dzīvojamā rajona būvprojektā strādājošo cilvēku atpūtu, cerībā fotomirkļos notvert «krāsainas vietas un interesantas lietas, ko imigrantu strādnieki dara vakaros». Tomēr viņam atklājusies pavisam citāda aina – ik dienas pēc darba strādnieki dodas atpakaļ uz saviem mājokļiem, kur tie paēd, pļāpā, dažkārt spēlē pokeru un reizi mēnesī, iespējams, dodas noskatīties filmu zem klajas debess. «Tas arī viss,» aprakstot strādnieku ikdienu, A. Songs raksta savā blogā.

Fotogrāfs atzīst, ka uzskata strādājošos par vēl «neapdziedātiem Ķīnas strauji augošās ekonomikas varoņiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fotogrāfija spēj no jauna izraisīt emocijas un palīdz mums atcerēties notikumus, kuri citādāk vienkārši izbalētu un aizmirstos – tā uzskata fotogrāfs Valdis Skudre, kurš būs Latvijas žūrijas pārstāvis Huawei mobilās fotogrāfijas un video konkursā Next Image 2020. Viņaprāt, Latvijā ir daudz talantīgu jauno fotogrāfu, tādēļ pats galvenais ir aizmirst paškritiku un uzdrošināties parādīt savus darbus visai pasaulei.

Runājot par jaunajiem Latvijas fotogrāfiem, Valdis Skudre saredz lielu izaugsmi vietējā mērogā: "Fotogrāfija kā tāda kļuvusi krietni populārāka un arī jauno fotogrāfu ir vairāk nekā tad, kad ar to sāku nodarboties es. Šīs konkurences dēļ jaunie fotogrāfi ir spiesti būt radošāki. Turklāt mēs dzīvojam diezgan plakanā vidē bez pārāk iespaidīgiem dabas skatiem, tāpēc darbu autoriem vairāk jāpiedomā pie tā, kur meklēt šīs elpu aizraujošās vietas un skatus, kas būtu fotogrāfijas vērti." Kā vērtē pieredzējušais fotogrāfs, mūsmājās ir daudz talantīgu dabas, ainavu, ceļojumu, kā arī pilsētvides un portretu fotogrāfu.

Viena no galvenajām lietām, kas atšķir labu fotogrāfiju no pārējiem darbiem, ir tās spēja nodot emocijas. Kā stāsta V. Skudre, fotogrāfiju uzdevums ir ne vien likt atkārtoti sajust jau piedzīvotas emocijas, bet arī radīt jaunas, vēl nebijušas sajūtas. "Fotogrāfija spēj mūsos raisīt ļoti bagātīgu un krāsainu emociju un sajūtu gammu – tā var motivēt, palīdzēt noteikti jaunus dzīves mērķus, apskatīt jaunas vietas, kā arī izbaudīt ko jaunu uz savas ādas. Taču tikpat iespējams, ka kādam tā atgādina par pagātni un liek pārdomāt līdz šim pieredzēto," tā fotogrāfs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Honorārs par skaisto mirkļu ķeršanu - simtos

Linda Zalāne, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kāzu fotogrāfu saime ir plaša, līdz ar to kāziniekiem ir iespēja izvēlēties to, kas šķiet viņu garam tuvs un par kura darbu spēj samaksāt honorāru

Darba kāzu fotogrāfiem nudien ir daudz no maija līdz septembrim, jo lielākā daļa vēlas apprecēties gada siltajos mēnešos. Kāzu fotogrāfs un viens no Latvijas kāzu fotogrāfu asociācijas dibinātājiem Mārcis Baltskars teic, ka pēdējos gados Latvijā ir palielinājies fotogrāfu skaits, kuri specializējušies tieši kāzu bildēšanā. Šā pakalpojuma izmantotāji savukārt novērtē profesionāļu darbu. Ir radusies izpratne, ka kāzās ir jāatvēl laiks foto uzņemšanai, pretējā gadījumā skaistās atmiņas bildēs izpaliks. Cilvēki arī saprot, ka par šo pakalpojumu attiecīgi ir arī jāmaksā, jo darbs ir laikietilpīgs. Tas sākas brīdī, kad pāris uzrunā fotogrāfu, noslēdz līgumu. Kāzu fotogrāfs ar padomiem piedalās arī kāzu organizēšanā. Piemēram, iesaka siltā vasaras sestdienā labāk turēties tālāk no Siguldas tilta apmeklēšanas, jo tur priekšā būs jau pūlis citu jaunlaulāto. «Ir arī bijuši kuriozi, ka pāris agrā pavasarī noskatījis svinību vietu šķietami klusā pludmalē pie jūras, bet vasarā, kad notiek kāzas, tur ir atpūtnieki, kas nekautrējas arī pienākt tuvāk un novērot kāzu ceremoniju. Rezultātā daudzās bildēs redzami ne vien sapostie kāzu viesi, bet arī peldkostīmos tērpti ļaudis,» smejot atminas M. Baltskars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Vērienīgā kontrabandas tuneļu sistēma zem Gazas un Ēģiptes robežas

Gunta Kursiša, 29.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gazas joslas un Ēģiptes robeža tiek stingri apsargāta, un drošības apsvērumu dēļ uzņemt fotogrāfijas šajā reģionā ir aizliegts. Atļaujas fotografēšanai jāprasa Iekšlietu ministrijai, kas tās izsniedz nelabprāt. Pēc «milzīgām pūlēm» Reuters fotogrāfam Muhamedam Salemam (Mohammed Salem) fotografēšanas atļauju izdodas iegūt, un viņš piedāvā ielūkoties, kā viņam veicies «pazemes fotografēšanas misijā», iemūžinot fotogrāfijās vērienīgo tuneļu sistēmu, kas atrodas zem robežas.

Pirms ierašanās pierobežā, fotogrāfam jāapstājas vairākos policijas punktos, taču galu galā M. Salems nokļūst pie viena no kontrabandas tuneļiem. Simtiem ieeju tuneļos ir apklātas ar teltīm, lai slēptu to atrašanās vietu, tāpat netālu, sargājot robežu, atrodas arī Ēģiptes armijas tanki.

Viens no pierobežas strādniekiem Abu Muhamends (Abu Mohammed) fotogrāfam ļauj aplūkot tuneli. «Ieeja» tunelī ir aptuveni 20 metrus dziļš caurums, taču fotogrāfs tiek mierināts, ka tunelī var nolaisties ar elektrību darbināma ģeneratora palīdzību, turklāt virve ik dienas iztur arī smagus celtniecības materiālus, tādēļ uztraukumam nav pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Fukušimā divarpus gadus pēc katastrofas iedzīvotāji bijušos mājokļus drīkst apmeklēt vien reizi mēnesī

Gunta Kursiša, 04.10.2013

Ivaki (Iwaki) pilsētiņas tirgus. Līdz katastrofai aptuveni puse zivju, kas tirgū bija nopērkamas, bija vietējo zvejnieku loms, pašlaik vietējas zivis tirgū vairs neatrast. Zveja komerciālos nolūkos kopš katastrofas ir aizliegta.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2011. gada 11. marta - divarpus gadus pēc katastrofas, Fukušimas apkaime izskatās ļaunāk nekā jebkad, raksta ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs, kurš iemūžinājis atlikušo Fukušimas iedzīvotāju dzīvi.

Pēc tam, kad Japānas valdība apjēdza nodarīto postījumu apmēru un radiācijas draudus, vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku tika evakuēti, bet pilsētiņas un ciemi – pamesti, un daudzu cilvēku dzīves – izpostītas, fotogrāfijās iemūžinot dzīvi Fukušimā, novēroja fotogrāfs Demirs Dagoļs (Damir Dagolj). Nereti evakuētie iedzīvotāji pēc cunami tika izmitināti skolās un sporta centros, tomēr dažkārt radiācijas līmenis šajās vietās patiesībā bija augstāks nekā ciemos, no kuriem iedzīvotāji tika evakuēti – šādas kļūdas tika pieļautas haosā neilgi pēc notikušās katastrofas. Vēlāk tūkstošiem cilvēku pārcēlās uz dzīvi citur Japānā. un tikai nedauzi - atgriezās katastrofas smagāk skartajās teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras kartē sarkana līnija, kas atgādina lielu rētu, sadala salu divās daļās, kā arī kalpo kā neitrālā jeb pamiera zona starp Kipras grieķiem un turkiem. Šo zemes strēli kontrolē ANO un tā tiek dēvēta arī par «Zaļo joslu», vēsta Reuters.

Kā savā blogā raksta ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs Neils Hols (Neil Hall), šī zona kalpo par atgādinājumu, ka sala sadalīta gan fiziski, gan simboliski. Kiprai 1960. gadā iegūstot neatkarību no Lielbritānijas, pieauga saspīlējums starp uz salas dzīvojošajām grieķu un Kipras turku kopienām, pāraugot politiskās diskusijās un arī vardarbībā 1963. gadā. Drīz vien uz salu tika nosūtīti miera uzturētāju spēki. Situācija saasinājās 1974. gadā, kad, sākoties militārām sadursmēm, sala tika sadalīta divās daļās, starp tām atstājot arī pamiera līniju. Šāda kārtība uz salas saglabājusies arī tagad, un Reuters fotogrāfs pauž – visprecīzāk to raksturo apzīmējums «sasalusi laikā». Uz daudzām ēkām šajā joslā arvien vēl redzamas kara pēdas – ložu caurumi, smilšu maisu nocietinājumi, un izveidotas šaušanas pozīcijas. Jau vairākas desmitgades neskartas ir dzīvojamās ēkas, lidosta, utomašīnu veikals u.c..

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kijevieši atraduši interesantu risinājumu, kā padarīt cilvēkiem pieejamākas trenažieru zāles, kuru apmeklējums parasti liek attaisīt maciņu. Brīvā dabā uz Dņepras salas Kijevā izvietoti aptuveni divi simti trenažieru, kas izveidoti no metāllūžņiem, turklāt to īpašu padara ne vien fakts, ka trenažieru «parks» apmeklējams bez maksas, bet arī īpašā atmosfēra, vēsta Reuters.

Trenažieru izveidošanai izmantotas vecu mehānismu un ierīču detaļas, ķēdes, riteņi, kāpurķēžu daļas u.c.

Reuters fotogrāfs, kurš atzīst, ka nav sporta fans, pauda, ka pirmo pusstundu pavadījis, pētot trenažierus «gluži kā muzeja izstādē».

«Arī pavadot šajā «trenažieru parkā» trīs dienas, man vēl joprojām nebija ne jausmas, kā darbojas daži no šiem trenažieriem,» atzīst fotogrāfs, kas iemūžinājis sportošanas vietu attēlos.

Aptuveni desmit tūkstošus kvadrātmetru plašo «sportošanas paradīzi» pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados izveidoja entuziasti. Vieta pārdzīvojusi padomju laikus un arī to sabrukumu, pašlaik to apmeklē «profesionāli sportisti un amatieri, jaunieši un pensionāri, kā arī vecāki ar bērniem», novēroja fotogrāfs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bīstamākā un vardarbīgākā pilsēta pasaulē

Lelde Petrāne, 08.04.2013

Mirušas sievietes ķermenis nozieguma vietā San Pedro Sula. Viņa nogalināta ar trim šāvieniem galvā.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

San Pedro Sula tiek uzskatīta par Centrālamerikas valsts Hondurasas rūpniecisko galvaspilsētu, kā arī par visbīstamāko un vardarbīgāko pilsētu pasaulē.

San Pedro Sula, kas ir valsts otra lielākā pilsēta aiz Tegusigalpas, ar 169 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju par pasaulē vardarbīgāko pilsētu atzīta otro gadu pēc kārtas. Likumi ļauj civiliedzīvotājiem savā īpašumā turēt līdz pat pieciem ieročiem, turklāt valsti pārpludinājuši nelegālie ieroči.

Reuters fotogrāfs ieradies pilsētā, kad gaisa temperatūra sasniegusi 40 grādus pēc Celsija ēnā un karstums bijis nospiedošs. Kā raksturojis kāds žurnālists, kurš atspoguļo noeziegumus, San Pedro Sula ir kā lielveikals tiem, kuri meklē bīstamus stāstus.

Komentāri

Pievienot komentāru