Ekonomika

Paaudžu maiņa ģimenes uzņēmumā – tabu tēma?

Jānis Goldbergs, 11.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs nedzīvojam mūžīgi, un tomēr ģimenēs par to nemēdz runāt, arī tādās ģimenēs, kuras radījušas lielus pasaules mēroga uzņēmumus. Tā ir tabu tēma, par nāvi nerunā un līdz ar to nerunā arī par biznesa nākotni pilnā apjomā, Dienas Biznesam intervijā norāda Maikls Prents (Michel Prent) no BDO Netherland Ģimenes uzņēmumu labklājības un veicināšanās nodaļas (BDO Family Wealth).

Ģimenes biznesa konsultācijas ir samērā reti dzirdēts vārdu savienojums Latvijā. Ko īsti jūs darāt, un kādēļ šādas konsultācijas ir nepieciešamas Nīderlandē?

Es strādāju BDO Nīderlande Ģimenes labklājības servisa nodaļā, un tā ir daļa no padomdevēju grupas ģimenes uzņēmumiem. Ko īsti mēs darām? Īsi sakot, mēs ģimenes uzņēmumiem palīdzam izstrādāt viņu ģimenes stratēģiju! Mūsu specializācija ir ģimeņu atbalsts. Mēs nenodarbojamies ar nodokļiem, nedarām tiešās advokātu lietas. Es pats esmu nodokļu jurists un 18 gadus nostrādāju šajā jomā, tostarp tieši apkalpojot ģimenes uzņēmumus. Tomēr man tas pārstāja patikt, un es atradu, ka ģimeņu konsultācijas biznesa jomā ir daudz interesantāk. Proti, pēc 40 es sāku pārlikt, vai tiešām daru to, kas man ne tikai patīk, bet arī aizrauj.

Kas šajā sfērā aizrauj?

Pilnīgi skaidrs, ka katrā ģimenē ir sava dinamika. Katrā ģimenē ir paaudzes un vecumu atšķirības. Dzīves izmaiņas ietekmē ģimenes dinamiku. Ir jāatzīst, ka katrā ģimenē ir kaut kādas tabu tēmas, par kurām nerunā, bet var just, ka tās virmo šajā namā. Tas ir tāpat kā nerunāt par lielo rozā ziloni, kas ir istabā. Neviens par to nerunā, bet tas tur ir! Kopumā viss ir ļoti aizraujoši, katrs gadījums ir atšķirīgs. Te nav klišeju. Kad runa ir par ģimenes labklājību un ģimenes biznesu, tas viss ir jāņem vērā - visas šīs nianses, jo tās var ietekmēt procesu. Patiesībā liela daļa ģimenes labklājības nāk no tās biznesa, kurā nereti ir iesaistīta liela daļa ģimenes locekļu. Ir labi, ja bizness ģenerē naudu, tad ir ienākumi un visi ir apmierināti, taču ir lieli ienākumi, ja daļa biznesa tiek pārdota. Ko darīt ar šo ģimenes labumu, ka to organizēt? Lai šo varētu analizēt, mēs vispirms sākam ar pašu ģimenes biznesu, ar tā organizāciju un tikai pēc tam ķeramies pie labumu organizēšanas.

Vai Latvijā šādas konsultācijas būtu nepieciešamas?

Jā, pilnīgi noteikti, un tādēļ jau mani izsauca uz Latviju, jo vajadzēja speciālistu. Jums tas ir īpaši svarīgi! Tā paaudze, kas pēc brīvības atgūšanas sāka nodarboties ar biznesu šeit, Latvijā, ir aizvadījusi 30 gadus uzņēmējdarbībā. Dažiem ir tikai 55, dažiem jau 60 un pat 70 gadu. Tā ir pirmā ģimenes biznesa paaudze. Praktiski nevienam nav pieredzes par biznesa nodošanu nākamajai paaudzei.

Visu rakstu lasiet 5.decembra žurnālā Dienas Bizness!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru