Jaunākais izdevums

Šovasar medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Castprint" izdrukājis 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā.

Nav pamata domāt, ka šogad cilvēki gūtu vairāk traumu nekā citas vasaras, tāpēc "Castprint" līdzdibinātājs Sigvards Krongorns secina, ka "Castprint" popularitāte aug. Uzņēmums sākotnēji cerēja, ka Latvijā tam ir potenciāls apgūt 7 līdz 10% no kopējiem kaulu lūzumiem, kuros izmanto tradicionālos ģipšus. "Tagad ir jautājums, vai esam sasnieguši šos griestus. Nezinot precīzu statistiku par šī gada traumām, grūti spriest," viņš saka.

Šovasar visvairāk drukāti fiksatori delnām – 50. Tiem seko 30 fiksatori kājām un 25 pēdām.

Pēdējo pusgadu S. Krongorns salīdzina ar amerikāņu kalniņiem. "Ņemot vērā, ka mūsu pakalpojums vairāk ir ambulators, nevis akūts, līdz ko tika paziņots, ka privātās klīnikas nevar sniegt pakalpojumus, kas nav akūti, un valsts slimnīcas strādā tikai ar akūtajiem pacientiem, mūsu apgrozījums nokritās līdz nullei. Aprīlis un maijs bija pārdomu laiks, kad vairāk koncentrējāmies uz iekšējām lietām, ko iepriekš nebija laika izdarīt – pievērsāmies uzskaitvedībai, kvalitātes kontrolei u. tml. Kad privātās klīnikas atkal varēja sniegt pakalpojumus, mēs bijām uzmanīgi, jo nevarējām saprast, vai mūsu risinājums šādos ekonomiski spiedīgos apstākļos cilvēkiem šķitīs pietiekami aktuāls, tomēr šajā vasarā esam uzdrukājuši 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk, nekā pērn periodā no jūnija līdz augustam," teic S. Krongorns.

Pērn uzņēmums atvēra pārstāvniecību Lielbritānijā.

CastPrint 3D fiksācijas līdzekļus piedāvā Londonā 

Medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "CastPrint", kas ražo 3D fiksācijas līdzekļus, sāk sadarbību...

Tur situācija bija līdzīga kā Latvijā, taču krīze bija un ir dziļāka. Tikai tagad pakāpeniski tiek atļauts sniegt privātos pakalpojumus klīnikās, ar ko sadarbojas "Castprint". Attīstība piedzīvoja pauzi, bet uzņēmums visu laiku uzturēja kontaktus ar ārstiem. Līdz šim Lielbritānijā izdrukāti desmit fiksatori, tie visi – līdz Covid-19 izraisītajai ārkārtas situācijai.

Darbības princips Lielbritānijā ir līdzīgs kā Latvijā – ārstniecības iestādēs ir skeneri, kas nepieciešamo informāciju nosūta uz "Castprint" biroju, kur ar 3D printeri tiek izdrukāti fiksatori.

S. Krongorns atzīst, ka savā ziņā Covid-19 ir nācis uzņēmumam par labu un varēja veltīt laiku pētniecībai un izstrādei, produkta uzlabošanai. "Pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vaučeru programmai ar Latvijas Universitātes Materiālu mehānikas institūta speciālistiem salīdzinājām mūsu fiksatorus un parastos "ģipšus". Pirmie rezultāti liecina, ka, lai deformētu "Castprint," nepieciešams no 1,5 līdz trim reizēm lielāks spēks. Turpinām pētīt nolietojumu, ilgstoši izmantojot "ģipsi" un fiksatoru, jo visi to lieto, bet nav akadēmisku pētījumi par tā izturību. Mūsu hipotēze ir tāda, ka "Castprint" iztur vismaz tikpat vai vairāk nekā "ģipsis"," teic S. Krongorns.

Šobrīd "Castprint" sadarbojas ar deviņām klīnikām Latvijā un divām Lielbritānijā. Tuvākās nākotnes plānos iecerēts stabilizēt darbību Latvijā un Lielbritānijā.

"CastPrint" ir ierakstīts Eiropas medicīnas ierīču ražotāju datubāzē "EUDAMED" kā individuāli izstrādāts 1. klases medicīnas ierīču ražotājs. Tas nozīmē, ka uzņēmuma 3D drukātie fiksācijas līdzekļi ir reģistrēti Eiropas Savienībā un ir iespējams tos piedāvāt jebkurā ES valstī, pirms tam ziņojot vietējam regulatoram par darbības uzsākšanu konkrētajā valstī.

2016. gadā auditori Sigvards Krongorns un Jānis Oliņš, apsprieduši savu lūzumu pieredzi, aizdomājās par modernāku alternatīvu.

Mana pieredze: Auditori ķeras pie 3D drukas 

Divos gados fiksācijas līdzekļu drukāšanas uzņēmums SIA CastPrint cer palīdzēt ārstēt 20%...

"Pie darba pakritu, nolauzu elkonim galu un ilgi nevarēju strādāt, jo nevarēju vilkt žaketi – auditors T-kreklā pie klientiem neies. Lai gan dakteri deva slimības lapu, darbi negaida, un vairs nav tie laiki, kad vari divus mēnešus nebūt darbā, kaut arī datoru klabināt vari, bet pie klientiem aiziet nevari," par idejas pirmsākumiem stāstīja J. Oliņš.

"Castprint" ir piedalījies jaunuzņēmumu akseleratora "Startup Wise Guys" programmā, kā arī saņēmis grantu konkursa "Atspēriens" atbalstu. Pērn "CastPrint" absolvēja "Buildit" akselerācijas programmu. Līdz šim uzņēmums piesaistījis 270 tūkstošu eiro investīcijas no akseleratoriem un privātiem eņģeļinvestoriem. Šobrīd uzņēmuma komandā ir deviņi darbinieki.

Sākotnēji uzņēmums vēlējās pacientam palīdzēt uzreiz traumatologa kabinetā, bet parasti pēc lūzuma ir tūska un tieši tāpēc neizmanto cilindrisku ģipsi, bet gan longeti no vienas puses. Pēc dažām dienām, kad tūska nogājusi, pacients dodas pie ārsta vēlreiz, lai pārbaudītu, vai kauls nav izkustējies, un tad arī notiek pārsiešana vai jauna ģipša uzlikšana. "CastPrint" fiksācijas līdzeklis ir gatavs otrajā vizītē.

Šāds risinājums ir vieglāks par tradicionālajiem "ģipšiem", līdz ar to rehabilitācija ir vienkāršāka. Pacients var iet dušā, un viņa ikdiena rit gandrīz kā agrāk.

Iepriekš, vaicāti par konkurenci, uzņēmēji atzina, ka pasaulē nav vienīgie, kas strādā šajā virzienā, bet, sazinoties ar desmit iespējamiem konkurentiem ar lūgumu pēc "ģipša", viņi uzzinājuši, ka visi vēl joprojām strādā ar prototipiem un vēl nevar palīdzēt. "Saprotamu iemeslu dēļ tirgus nav blīvs. Iespēju ir daudz. Sadarbojoties ar medicīnas iestādēm, redzam, ka lūzumi un to fiksācija ir tikai sākums. Šai tehnoloģijai ir nākotnes perspektīvas citās veselības nozarēs – rehabilitācijā, operāciju plānošanā u.tml.," norādīja J. Oliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

CastPrint izmantos RTU un LU superdatorus 3D drukātu medicīnas iekārtu ražošanā

Db.lv, 17.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzņēmuma "CastPrint", Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) HPC centra un Latvijas Universitātes (LU) Skaitliskās modelēšanas institūta izveidots konsorcijs piesaista pētniecības un inovācijas atbalsta programmas "Apvārsnis 2020" līdzekļus, lai, izmantojot superdatoru aprēķinus, uzlabotu uzņēmuma ražoto personalizēto medicīnisko palīgiekārtu kvalitāti un samazinātu ražošanas laiku, informē RTU.

"CastPrint" nodarbojas ar individuāli pielāgotu 3D drukātu fiksatoru izveidi dažāda veida lūzumu ārstēšanai. LU Skaitliskās modelēšanas institūts uzņēmuma vajadzībām veidos fiksatoru skaitlisko modeli un topoloģiskās optimizācijas algoritmus, kā arī organizēs jaunā produkta izturības novērtējumu. Savukārt RTU HPC centrs projektam piesaistīts kā lielākais superdatoru (High Performance Computing – augstas veiktspējas skaitļošana) resursu nodrošinātājs Latvijā ar zināšanām par nepieciešamo tehnisko un programmatūru nodrošinājumu projekta veiksmīgai izpildei. "CastPrint" būs jānodrošina, lai ar superdatora palīdzību radītie fiksatoru modeļi un arī pats izdrukātais materiāls atbilstu gan pacientu un mediķu, gan ražošanas kvalitātes prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) finanšu instrumenta "TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund" ietvaros uzsāk sadarbību ar jaunuzņēmumu akseleratoru "Startup Wise Guys".

Organizācijas sadarbojas finanšu tehnoloģiju akselerācijas programmas "Wise Guys Fintech 4" ietvaros, kas sāksies oktobrī un būs bāzēta Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Programmai var pieteikties plaša spektra finanšu tehnoloģiju uzņēmumi, tai skaitā tādi, kas strādā ar analītikas, drošības un regulējuma aspektiem. Programmā uzņemtie jaunuzņēmumi varēs saņemt līdz 100 tūkstošu eiro lielu sākotnējo investīciju ar iespēju to vēlāk papildināt. Investīcijas apjoms ir atkarīgs no uzņēmuma attīstības stadijas un tirgus rādītājiem. "Jaunuzņēmumi piedalīsies līdz pat piecus mēnešus garā pilna laika akselerācijas programmā, kurā būs kombinēti klātienes un tiešsaistes moduļi," stāsta Zane Bojāre, "Startup Wise Guys" mārketinga vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru