Būvniecība un īpašums

Papildināta ar foto - Ieliek pamatakmeni LU Akadēmiskajam centram Torņakalnā

Žanete Hāka, 28.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika ielikts Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Torņakalnā pamatakmens un laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Dabaszinātņu centrs, kura būvniecību plānots pabeigt nākamā gada augustā. Līdz ziemai paredzēts uzbūvēt septiņus ēkas stāvus, norāda būvnieki. Pēc tam tiks izveidota infrastruktūra, un nākamā gada pavasarī – jau iekārtotas telpas.

Dabaszinātņu akadēmiskais centrs ir pirmā kārta projektā, kas paredz izveidot mūsdienīgu zināšanu un jauno tehnoloģiju izpētes un apguves centru. Pirmā projekta kārta tiks pabeigta 2015.gada augustā, kad aptuveni 3000 studentu no četrām LU fakultātēm varēs pārcelties uz jauno ēku Torņakalnā. Jaunajā ēkā atradīsies Bioloģijas fakultāte, Ķīmijas fakultāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Medicīnas fakultāte, kā arī Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts un Ķīmiskās fizikas institūts.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma norāda, ka LU Akadēmiskais centrs būs pirmais augstākās izglītības komplekss, kas kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tiks pilnībā uzcelts no jauna un tādējādi izteica cerību, ka ar to Latvijas zinātnē un izglītībā tiks pavērta jauna lappuse.

«Lai mūsu valsts augstākā izglītība sasniegtu tai izvirzītos uzdevumus, ir jāiegulda ļoti liels darbs un nepieciešama visu ieinteresēto pušu sadarbība. Taču mums visiem ir labi jāapzinās, ka bez izglītotas sabiedrības nav iedomājama Latvijas nākotne,» norāda L. Straujuma.

Topošajā ēkā tiks iekārtotas sešu valsts nozīmes pētniecības centru laboratorijas: Enerģijas un vides resursu ieguves un ilgtspējīgas izmantošanas tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centrs, Farmācijas un biomedicīnas Valsts nozīmes pētniecības centrs, Lauksaimniecības resursu izmantošanas un pārtikas Valsts nozīmes pētniecības centrs, Meža un ūdens resursu Valsts nozīmes pētniecības centrs, Nanostrukturēto un daudzfunkcionālo materiālu, konstrukciju un tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centrs, kā arī Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas Valsts nozīmes pētniecības centrs.

Nākamajās kārtās plānots izveidot Humanitāro zinātņu centru, Dzīvības un veselības zinātņu centru, Skolotāju izglītības centru un Sociālo zinātņu centru. Kompleksā paredzētas studiju servisa un rekreācijas telpas, kā arī dienesta viesnīcas, sporta centrs un ekumēniskā baznīca. Plānots, ka viss komplekss tiks pabeigts līdz 2023.gadam un tas uzņems 15 tūkstošus studentu.

Pirmās kārtas tehniskā projekta izstrāde, būvniecība un autoruzraudzība uzticēta pilnsabiedrībai LNK Industries Group, ar kuru 2013.gada septembrī parakstīts sadarbības līgums. Uzņēmums tika izraudzīts iepirkuma procedūrā. Līguma summa ir 21,18 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Pirms ēkas būvniecības uzsākšanas LU Akadēmiskā centra ēku kompleksa apbūves vietā Rīgā, Jelgavas ielā 1 noritēja arheoloģiskās izpētes darbi, jo minētajā teritorijā atradās jauno laiku nocietinājums - Kobronskanstes cietoksnis. Visi arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti ir uzskaitīti

un tiks nodoti muzejiem.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru