Sabiedrība

Papildināta - Protestējot pret Pavļuta rīcību, no amata atkāpjas PA vadītāja Zalpētere; EM neuzskata PA valdi par pietiekami kompetentu

Dienas Bizness, 05.09.2012

Jaunākais izdevums

VAS Privatizācijas aģentūra (PA) valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere ir iesniegusi atlūgumu, paziņojumā medijiem norādot, ka šādā veidā viņa protestē «pret ekonomikas ministra Daniela Pavļuta agresīvo PA darba politizāciju». Ekonomikas ministrs no I. Zalpēteres izteikumiem norobežojas tajā pašā laikā paužot, ka pašreizējā PA valde nav pietiekami kompetenta.

Ziņa papildināta ar 4., 5., 6., 8. rindkopu.

«Absolūti ignorējot un apzināti pārkāpjot valsts pārvaldes un korporatīvās pārvaldības principus, ekonomikas ministrs D. Pavļuts un ministra birojs ir būtiski traucējis PA darbu, mērķtiecīgi un regulāri iejaucoties tās ikdienas darbībā. Ministra birojs tieši uzdod PA darbiniekiem nesaprotamām interesēm atbilstošus ar PA vadību nesaskaņotus uzdevumus, klaji un apzināti ignorējot I. Zalpēteres kā aģentūras valdes priekšsēdētājas kompetenci un no ieņemamā amata izrietošo atbildību par PA darbību,» teikts PA paziņojumā medijiem.

I. Zalpētere aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski pievērst īpašu uzmanību situācijai, kas radusies starp ministru Pavļutu un PA, ņemot vērā, ka PA pārvaldībā ir tādi nozīmīgi uzņēmumi kā banka Citadele, AS Reverta, SIA Lattelecom un SIA LMT, kā arī nopietni šo situāciju izvērtēt. PA pauž bažas, ka «šo uzņēmumu attīstību var sākt noteikt kādas savtīgas personīgās intereses, nevis valstiski un atbildīgi pieņemti lēmumi».

Savukārt D. Pavļuts pilnībā noroežojas no PA valdes priekšsēdētājas publiski paustajiem izteikumiem par viņas atlūguma iemesliem. «Ministrs, īstenojot PA kapitāla daļu turētāja pienākumus, ir rīkojies tikai savu pilnvaru, kompetences un atbildību ietvaros, ievērojot labas pārvaldības principus un rūpējoties par valsts interesēm,» pausts ekonomikas ministra pārstāvju izplatītajā paziņojumā, kurā norādīts, ka I. Zalpēteres iesniegtais atlūgums ir reakcija uz PA vadītājai neglaimojošajiem secinājumiem, kas radušies pēc PA audita.

Tāpat EM pārstāvji norāda, ka I. Zalpēteres atlūgums tiek iesniegts nākamajā dienā, kad ekonomikas ministrs ir aicinājis sasaukt PA akcionāru ārkārtas sapulci šā gada 10. septembrī, lai lemtu par PA statūtu grozījumiem, kas paredz uz pusi samazināt PA valdes locekļu skaitu.

«Pašreizējā PA valdes locekļu sastāvā nav pietiekami augstas kompetences, lai pilnvērtīgi skatītu ar tās turējumā esošo finanšu institūciju daļu pārvaldību saistītos jautājumus, lemjot par valsts interesēm,» skaidrots EM pārstāvju izplatītajā paziņojumā.

I. Zalpētere turpinās darbu līdz 5. oktobrim, dodot iespēju ekonomikas ministram caurspīdīgā un atklātā procesā atbilstoši labas korporatīvās pārvaldības principiem izraudzīties jaunu PA valdes priekšsēdētāju konkursa kārtībā, teikts PA paziņojumā.

EM norāda, ka, neņemot vērā PA vadītājas iesniegto atlūgumu, PA darbība tiks nodrošināta tā, lai «vēl vairāk nepasliktinātu situāciju PA, kā arī negatīvi neietekmētu tās pārvaldībā esošās valsts kapitāla daļas un īpašumus».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Atbrīvota PA valde; aģentūru uztic vadīt Sorainen juristam

LETA, 10.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notikušajā Privatizācijas aģentūras (PA) akcionāru sanāksmē pieņemts lēmums atbrīvot līdzšinējo aģentūras valdes sastāvu un valdes priekšsēdētāja pienākumus no otrdienas, 11.septembra, līdz jaunās valdes iecelšanai uzticēs Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes loceklim un zvērinātu advokātu biroja Sorainen vecākajam juristam Ansim Spridzānam, šodien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Savukārt valdes locekļa pienākumus pildīs Ekonomikas ministrijas (EM) Juridiskā departamenta vadītājas vietnieks Kaspars Lore

Ņemot vērā neatkarīgā PA personāla vadības un vadības procesa audita secinājumus, pēc kuriem tika veikta arī PA valdes locekļu darbības un kompetenču novērtēšana, šodien notikušajā PA akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums izteikt neuzticību līdzšinējai PA valdei, atbrīvojot visus četrus tās locekļus no amata. Līdz šim PA valdes priekšsēdētāja bija Iveta Zalpētere, bet valdes locekļu amatos darbojas Gundega Drēska, Egils Zariņš un Verners Lūsis.

Sapulcē tika pieņemti grozījumi PA statūtos, uz pusi samazinot valdes locekļu skaitu, un līdz jauno valdes locekļu konkursa noslēgumam iecelta pagaidu valde divu cilvēku sastāvā, lai nodrošinātu PA darbības stabilitāti, nepārtrauktību un tai uzticēto pienākumu profesionāli un kompetentu izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Saistībā ar iegruvumu veidošanos nākamajā būvsezonā plānots sākt Ģertrūdes ielas pārbūvi

LETA, 25.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu seguma iegruvumu veidošanos, AS "Rīgas siltums", SIA "Rīgas ūdens", Rīgas domes Satiksmes departaments un izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere ir vienojušies nākamajā būvsezonā sākt Ģertrūdes ielas pārbūvi, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

"Rīgas siltums", "Rīgas ūdens", Satiksmes departaments un Zalpētere ir vienojušies par rīcības plānu. Ielas tehniskā stāvokļa apzināšanai un iegruvumu risku konstatēšanai, Ģertrūdes ielas visā garumā tiek veikta ģeofizikālā apsekošana ar radiolokācijas metodi. Patlaban "Rīgas siltums" ir veicis daļēju ielas pārbaudi, konstatējot vairākas pazemes mitrās zonas blakus siltumtīklu kanālam.

Ar radiolokācijas metodi tiek veikta ielas pārbaude, noskaidrojot, kur un kādas inženierkomunikācijas ir bojātas un kur potenciāli var veidoties izskalojumi un seguma deformācija. Konstatējot šādas zonas, nekavējoties tās tiek norobežotas un veiktas detalizētākas pārbaudes. Tostarp Satiksmes departaments veic ielas vizuālo inspekciju ne retāk kā trīs reizes nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PA ieņēmumi no nekustamo īpašumu pārdošanas dubultojušies; atlikušie īpašumi problemātiski

Gunta Kursiša, 27.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Daudzi Privatizācijas aģentūras (PA) portfelī atlikušie valsts īpašumi ir problemātiski vai ar tik zemu pašreizējo tirgus vērtību, ka ienākumi no to pārdošanas nesedz uzturēšanas un privatizācijas sagatavošanas izdevumus. It sevišķi tas attiecas uz dzīvokļiem un dzīvojamām mājām, tomēr arī šie īpašumi saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem tiesību aktiem ir jāprivatizē,» stāsta PA valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

«Piemēram, izsolē Zilupes novadā piedāvājam iegādāties dzīvokli par 464 latiem un pircēju nav,» norāda I. Zalpētere.

Kopējie valsts a/s PA pērnā gada ieņēmumi no privatizācijas sasniedza 7,73 milj. Ls, kas ir par 24% vairāk nekā 2010. gadā. Lielāko ieņēmumu pieaugumu deva noslēgtie nekustamo īpašumu pārdošanas līgumi, no kuriem kopumā PA saņēma 3,43 miljonus Ls, un tas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Privatizācijas procesa un citu papildus funkciju nodrošināšanas izdevumi 2011. gadā kopumā samazinājušies par 717 339 latu.

Lielākās PA ieņēmumu pozīcijas 2011. gadā bija ieņēmumi no zemes privatizācijas, nekustamo īpašumu pārdošanas un nomas līgumiem. Zemes privatizācija PA ļāva saņemt kopumā 3,6 miljonus latu, nekustamo īpašumu privatizācija 3,43 miljonus latu, bet ieņēmumi no nomas līgumiem bija 0,6 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele bankas šefa amatam pagaidām pieci kandidāti

Zanda Zablovska, 12.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik personālatlases kompānija izveidojusi īso piecu kandidātu sarakstu Citadele bankas vadītāja amatam.

Kandidātus vispirms izvērtēs izveidotā nominācijas komiteja, kas pēc tam ieteiks bankas akcionāru ieceltajai bankas padomei piemērotāko kandidātu. Kopumā vadošajam amatam aptaujāti aptuveni 30 kandidāti, informēja Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

Jauns vadītājs tiek meklēts, jo iepriekšējais Citadele bankas valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons maija sākumā atstāja amatu, lai pastiprināti pievērstos bankas meitas sabiedrību darba pārraudzīšanai, un darbotos vairāku bankas Citadele grupas uzņēmumu padomēs.

Pēc I. Zalpēteres teiktā, visi kandidāti Citadeles bankas vadītāja amatam ir pietiekami spēcīgi. Plānots, ka jaunais vadītājs jāapstiprina jūlija sākumā vai, vēlākais, līdz jūlija vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas dome plāno likvidēt izpilddirekcijas

LETA, 11.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome plāno likvidēt izpilddirekcijas, šodien 100 dienu preses konferencē informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP).

Jau nākamajā domes sēdē esot plānots pieņemt lēmumu par likvidēšanas sākšanu.

Staķis informēja, ka saiknes nodrošināšanai ar pilsētas apkaimēm, tiks veidotas vienas pieturas aģentūras. Šogad plānots izveidot piecas vienas pieturas aģentūras lielākajās apkaimēs.

Savukārt izpilddirekciju funkcijas plānots nodot departamentiem, kuri faktiski jau pašlaik nodarbojas ar šo funkciju izpildi.

Precīzāka informācija par izpilddirekciju reorganizāciju plānots sniegt atsevišķā preses konferencē.

Kā liecina informācija pašvaldības mājaslapā, Rīgā darbojas trīs izpilddirekcijas. Rīgas Austrumu izpilddirekcija apkalpo Centra rajonu un Latgales priekšpilsētu, Pārdaugavas izpilddirekcija - Kurzemes rajonu un Zemgales priekšpilsētu, bet Ziemeļu izpilddirekcija - Vidzemes priekšpilsētu un Ziemeļu rajonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Kažoka: Sprūdža, Ķīļa un Pavļuta skandāli ar nozari ļauj Reformu partijai uzsākt otro dzīvi

LETA, 10.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Untitled(6).jpg

Viņa norādīja, ka, iespējams, šie publiskie skandāli ļaus RP tikt pamanītai vēlētāju acīs. «Manuprāt, šai partijai pašlaik nav, ko zaudēt. Ja tai izveidosies tēls kā partijai, kurai ir ministri, kas cīnās ar savas nozares sistēmām, un tās pārmaiņām aktīvi pretojas, tad nevaru iedomāties, kas šādas partijas tēlam var būt vēl izdevīgāks. Būtībā publiskā konfrontācija RP diezin vai var kaitēt, jo tās reitingi jau ir tik zemi, ka tai tāpat vairs nav, ko zaudēt, bet vienlaikus šī konfrontācija var vairot daļā sabiedrības cieņu pret šo partiju,» sacīja politoloģe.

Viņa nevar izskaidrot, kādēļ tieši tagad sākušies konflikti, iespējams, ka tur ir liela daļa nejaušības, ir beidzies klusais vasaras periods, kā arī tas, ka šie trīs ministri mēģina veikt nozarē strādājošajiem nepatīkamas reformas - vai nu tās skar pašvaldības, izglītības vai ekonomikas jomā strādājošo iestāžu darbu. Protams, ne visi nozares pārstāvji būs laimīgi par šīm pārmaiņām, sacīja Kažoka. Viņa atzina, ka nav tik kompetenta, lai izvērtētu katru nozari, kurai no strīdus pusēm ir vairāk taisnības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darbu uzsāk Privatizācijas aģentūras jaunā valde

Elīna Pankovska, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūru (PA) arī turpmāk vadīs Ansis Spridzāns, bet valdes locekļa amatā akcionāru sapulcē apstiprināts Guntis Lauskis. Līdzšinējā valde savu darbību ar šo lēmumu ir izbeigusi.

A.Spridzāns kopš šā gada septembra pilda PA pagaidu valdes priekšsēdētāja pienākumus, bet pirms tam bija zvērinātu advokātu biroja Sorainen vecākais jurists. A.Spridzāns ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē Rīgas Juridiskajā augstskolā, augstāko profesionālo izglītību ar jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē, kā arī pirmā līmeņa profesionālo izglītību uzņēmējdarbības un administrēšanas programmā Banku augstskolā. A.Spridzāns ir Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes loceklis.

Savukārt G.Lauskis strādāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kur bijis ārvalstu investoru piesaistes procesa Polaris vadītājs, bet pašlaik ir Projektu attīstības nodaļas vadītājs. G.Lauskis iepriekš bijis zvērināts advokāts birojā Raidla, Lejiņš & Norcous, jurists SIA Latvijas Mobilais Telefons un citur.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 27.decembrī Komercreģistrā ierakstīta valstij piederošā AS “Ventas osta”, kas pārņems Ventspils brīvostas tiesības, pienākumus un fukcijas, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīga, Gogoļa iela 3, bet apmaksātais pamatkapitāls - 35 tūkstoši eiro.

Par vienīgo uzņēmuma valdes locekli iecelta Satiksmes ministrijas (SM) Attīstības un finanšu plānošanas departamenta direktore Baiba Vīlipa, bet padome sastāv no četriem cilvēkiem - tajā ievēlēta SM Juridiskā departamenta vadītāja Baiba Jirgena, Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktore Diāna Rancāne, AS “Olainfarm” bijusī padomes locekle Daina Sirlaka un bijusī "Publisko aktīvu pārvaldītāja "Possessor"" (iepriekš - Privatizācijas aģentūras (PA)) valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

Ventspils brīvostas likuma grozījumos ir noteikts, ka "Ventas osta" pildīs ostas pārvaldnieka funkcijas, kā arī būs tiesīga slēgt līgumus ar ostas klientiem un veiks visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski pārņemtu saistības pret ostas klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas galvaspilsētas bāri un kafejnīcas varēs izvietot āra terases visa gada garumā, nevis tikai vasaras periodā. Tāpēc uzņēmēji, kuriem ir šāda vēlme, ir aicināti atstāt āra terases arī rudens un ziemas periodā, informē Rīgas dome.

To paredz "Attīstībai/Par!", "PROGRESĪVO", "Jaunās Vienotības", Nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu apvienības un Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes frakciju vienošanās.

Frakciju pārstāvji uzsver, ka šādi Latvijas galvaspilsētā plānots stiprināt epidemioloģisko drošību un atbalstīs uzņēmējus.

"Ir skaidri pierādījumi tam, ka uzturēšanās ārtelpā samazina Covid-19 infekcijas risku. Pašlaik ir silts rudens, un Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus vairāk pavadīt laiku ārpus telpām. Tāpēc esam lēmuši par to, ka terases Rīgas teritorijā varēs atrasties visu gadu. Tā plānots veicināt rīdzinieku un pilsētas viesu uzturēšanos ārā, kā arī sniegt atbalstu krīzes skartajai ēdināšanas nozarei. Labāk būt svaigā gaisā," lēmumu skaidro Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora vakanto amata vietu, drīzumā plānots izsludināt atklātu konkursu uz šo vakanci.

Lai nodrošinātu atklātu un objektīvu personāla atlases procedūru, izvēloties piemērotāko kandidātu, veikta tirgus izpēte un izpilddirektora atlases procesam tiks piesaistīts augstākā līmeņa vadītāju atlases uzņēmums.

Tostarp arī izveidota nominācijas komisija. Komisiju vadīs Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, bet tās sastāvā būs vēl Valsts administrācijas skolas direktore Agita Kalviņa, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis, “Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas” padomes loceklis Juris Lapše, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Rīgas domes Personāla nodaļas vadītāja Rita Logina un Domnīcas PROVIDUS asociētais pētnieks, vadošais pētnieks Latvijā labas pārvaldības un korupcijas novēršanas jomā Valts Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru