Mazais bizness

Papīru izvēlas ražot no zāles

Inita Šteinberga, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

KD paper izvirzījuši sev augstu latiņu – ne tikai gatavot neparastu papīru no salmiem, zāles, kaņepēm, lina, bet padarīt to arī pilnīgi praktiski lietojamu.

Kad DB viesojas pie neparastā papīra gatavotājiem, mucā tiek malta makulatūra, lai pārtaptu par jaunu un oriģinālu papīra loksni. Ar skaļu - žlurkts - Māris Tilibs un Ivars Lācis (KD Paper līdzīpašnieki) sietu ar papīra masu izceļ no ūdens vannas. Tad to liek uz pamatnes notecēties, žāvēties, presē. Līdz no putrai līdzīgās vielas rodas prece, ko savos plauktos kā ekskluzīvu produktu piedāvā veikals Baltijas Papīrs, Bungalo, lieto poligrāfijas uzņēmumi, mākslinieki, ir gatavi iegādāties arī ārzemnieki.

Pagatavot rokas lējuma papīru nav nekas grūts, spriež uzņēmēji. Tas darīts jau sendienās, mūsdienās to pat bērni pulciņos apgūst. Svarīgākais – nodrošināt augstu kvalitāti, pārliecināts Ivars: «Papīrs nedrīkst būt trausls, pārāk ciets, pārāk grubuļains, taču tam jāsaglabā oriģinālā, materiālam raksturīgā faktūra. Zāles papīrs pēc galīgās apstrādes saglabā pat smaržu.»

Papīrs tiek laists tautās tādā kvalitātē, ka tas pilnīgi droši laižams arī printerī. Tiesa, puiši gan brīdina, ka tam piemērotāks tintesprinteris, lāzerprinterī druka nebūs kvalitatīva.

Ideja par neparasto papīru sākusies ar zāles papīru. «Cik mauriņu nav nopļauts un pārvārīts, līdz atrasta īstā zāle, no kuras papīrs izdodas un turas kopā!» teic Māris Tīlibs. «Nu esam visā miestā grāvjus iztīrījuši, jo tajos augošā mitrrummīloša, asā zāle ir tā labākā. Arī tas zināms zaļais nopelns - nav vairs kūlas, ko pavasarī dedzināt.» Daudz laika aizņēmuši īstās tehnoloģijas meklējumi, jo šajā jomā Latvijā puiši ir pirmie, vismaz – pēc liela pārtraukuma. Princips jau visai papīra ražošanai vienāds, taču specifiskam papīram specifiska tehnoloģija, piemēram, – kamēr atrast ar ko un kā zāli sašķiedrot. Daudzos mēģinājumos atklāts, ka samalt būtu vienkāršāk, bet labs papīrs neiznāk.

Patlaban uzņēmumā strādā ar iekārtām, kuras palīdzējuši radīt vietējie meistari. Skices un rasējumus veidojis Ivars, kā izejmateriāls izmantotas un pielāgotas dažādas uz vietas atrodamas lietas. Piemēram, vecas metāla mucas. Visu, kas papīra darināšanai vajadzīgs, var iegādāties arī internetā, no ārzemēm, skaidro Ivars: «Taču šīs iekārtas ir vai nu hobiju līmenim un ļoti dārgas vai rūpnīcas apmēram un vēl dārgākas. Ja hobiju līmeņa ietaise maksā ap 10 tūkst. dolāru, cik papīru mums jāsaražo, lai to vienu tikai atmaksātu? Tāda vidēja lieluma ražotnei (pēc Latvijas mēriem) aprīkojuma nav.»

Jaudīgākas iekārtas ļautu attīstīt eksportu un samazināt cenu. Taču paralēli plānots nezaudēt arī papīra ekskluzivitāti. Tādēļ domāts tiekot, ka reiz jaudīgāka mašīna būšot jāgādā. Noskatītajai ir krietni lielāka jauda par Līgatnes papīrfabrikas mašīnu. «Patlaban mums ir laba sadarbība ar Līgatnes papīrfabrikas direktoru. Kad viņam zvanam, jokojot stādamies priekšā, kā otrās lielākās papīrfabrikas īpašnieki. Ja pasūtīsim jauno mašīnu, varbūt varēsim zvanīt direktoram un stādīties priekšā jau citā kvalitātē,» joko Māris. Taču šī ideja par jaudīgo mašīnu gan vēl esot tikai patālas nākotnes plānos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Bērnu mēbeļu zīmola Tilibs&Lācis radītāji: Latvija ir labs treniņu laukums

Linda Zalāne, 21.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bieži vien tirgū pieejams labs dizains par nereāli augstu cenu, un to var nopirkt tikai daži. Gribējām, lai mēbeles ir skaistas, izturīgas un pieejamas,» stāsta bērnu mēbeļu zīmola Tilibs&Lācis viens no radītājiem, galdnieks Māris Tilibs.

Viņš un kompanjons Ivars Lācis neslēpj, ka Ķelnes bērnu mēbeļu izstādē pārņēmis neliels pesimisms, jo nākas konkurēt ar uzņēmumiem, kuriem ir 150 gadu vēsture. «Nevienam tur tu neesi vajadzīgs. Tā ir lielākā jauno uzņēmēju kļūda, jo nereti tie domā, ka viņu dizains ir unikāls un tas var maksāt četras reizes vairāk nekā līdzvērtīgs produkts. Nonākot šādās izstādēs, viņi saprot, ka pasaules mērogā nav īpaši,» teic M. Tilibs.

«Pagaidām sērijveida mēbeļu ražošanu subsidējam no citiem mūsu veiktajiem darbiem. Tilibs&Lācis ir dārga aizraušanās, pagaidām vēl daudz eksperimentējam, izgatavojot daudzus produktu prototipus, bet redzu, ka nākotnē varēsim no sērijveida ražošanas droši dzīvot. Esam tuvu startam, kad jaunā zīmola mēbeļu ražošanu pārvērtīsim biznesā. Klientu kontaktu bāze no izstādēm ir gana laba, un man gribas domāt, ka šis gads būs ar izrāvienu,» cer M. Tilibs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Ar saviem uzvārdiem apliecina, ka mēbelēm būs ilgs mūžs

Linda Zalāne, 16.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu mēbeļu zīmols Tilibs&Lācis, sākot sērijveida ražošanu, mērķē uz tirdzniecības vietām, kurās iepērkas «vidējais eiropietis»

Galdnieki Māris Tilibs un Ivars Lācis kopā mācījušies Rīgas Amatniecības vidusskolā, pēc tam katrs strādājis savā darba vietā, līdz abu ceļi atkal krustojušies. Izpildot individuālos pasūtījumus, viņi plecu pie pleca strādā jau vairāk nekā desmit gadus. Kopš 2007. gada abi lolojuši ideju par sērijveida mēbeļu ražošanu, toreiz tapa pirmais produkts – īpaši stabils koka krēsls bērniem, kas vēl aizvien ir dižpārdoklis. Plašāku bērnu mēbeļu kolekciju viņi sāka veidot 2011. gadā, kad sortiments tika papildināts ar kumodi, rakstāmgaldu ar maināmiem augstumiem, pusdienu galdu ar masīvkoka virsmu, drēbju skapi, gultu u.c. «Izveidojām mājaslapu tikai 2015. gada augustā, kad bijām pārliecināti, ka konkrētos produktus varam izgatavot lielākā apjomā, un savas mēbeles parādījām plašākai publikai,» stāsta SIA KD Stripes (zīmola Tilibs&Lācis) līdzīpašnieks Māris Tilibs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēbeļu vegāni lauž savu ceļu ekskluzīvu mēbeļu eksportā

Biznesa Plāns, 17.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novadā ir attīstīta kokapstrāde, te darbojas lieli nozares uzņēmumi, tostarp arī mēbeļnieki. Netipisks mēbeļu ražotājs ir Tilibs&Lācis (SIA KD Stripes), kas nevis šļūc IKEA sliedēs, bet lauž savu ceļu ekskluzīvu mēbeļu eksportā.

«Bez ražošanas mēs Siguldā dzīvotu savās zelta rudens lapās, bet paēduši no tā nebūtu,» smejas Tilibs&Lācis dibinātājs un līdzīpašnieks Ivars Lācis. Viņš mēbeļu ražotni izveidoja 2001. gadā, pēc kāda laika pievienojās Māris Tilibs, un kopš tā laika «darbojamies kā laulāts pāris». Kompanjoni smejas, ka,strādājot kopā, viens otru redz vairāk nekā sievu.«Mums tāpat kā laulības dzīvē ir jāplāno kopīgais budžets, darāmie darbi, katram ir savi pienākumi,un tas nav vienkārši,» salīdzina Ivars. Ilgie «laulības gadi» apliecina, ka atrast kopsaucēju Ivaram un Mārim izdodas arī ilgtermiņā.

Mazāk ir vairāk

Uzņēmuma interneta vietnē atrodama frāze,ka ražotnes saimniekiem ir redzējums par nākotnes mēbelēm. «Mums ir konkrēta vīzija, kādas mēbeles vēlamies gatavot, un mums ir savas dizaina iezīmes. Tas viss kopā raksturo mūsu redzējumu par kvalitāti un mēbeles ilgmūžību,» stāsta Ivars. «Tajā pašā laikā jāapzinās, ka neviens nav tik perfekts kā anekdotē japāņi, kas pasūtījumam iepakojuši līdzi arī dažus brāķus, jo prasībās bija teikts, ka pieļaujami pāris procentu brāķa,» smejas Ivars.Ivaru un Māri interesē tādi būtiski jautājumi kā mēbeļu kalpošanas laiks, un šāda attieksme mūsdienu pērc-un-izmet ekonomikā ir kļuvusi par retumu.Protams, tas atspoguļojas cenā, un arī te Ivaram un Mārim ir savs kategoriskums – ja klients vēlas apzināti ietaupīt uz kvalitāti, piemēram, prasot izmantot lētāko furnitūru, no pasūtījuma veikšanas Tilibs&Lācis atsakās.«Labai mēbelei būtu jākalpo ilgu laiku, desmitgadi ir minimālā robeža. Kā sabiedrība mēģinām zaļi domāt un neizmantot plastmasas maisiņus,tajā pašā laikā šņikājam kokus nost un ražojam galdiņus, kuri ir lēti un nekvalitatīvi un kurus pēc ballītes var izmest laukā. Tāpēc uzskatu, ka nevajadzētu tiekties uz mēbeļu fast-food. Nav pareizi,ka mēbeles ir tik īsmūžīgas, tajā pašā laikā varbūt arī nav jābūt tik konservatīviem kā britiem, kas iegādātās mēbeles lieto gadus trīssimt. Man pašam šķiet, ka mazāk ir vairāk. Labāk, lai mājās ir pāris labu krēslu, nevis desmit sliktu,» stāsta Ivars. Viņaprāt,katalizators tam, vai mēbele ir laba, ir gandarījums,ko tā sniedz lietotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru