Finanses

Par izmeklēšanas kavēšanu KP uzņēmumam piemēro 13 175 eiro naudas sodu

Zane Atlāce - Bistere, 10.01.2017

Jaunākais izdevums

Konkurences padome (KP) pērnā gada nogalē pieņēma lēmumu sodīt uzņēmumu SIA Interlux par likumīgo prasību nepildīšanu KP veiktās izmeklēšanas laikā. Par informācijas neatgriezenisku dzēšanu, kavējot lietas izmeklēšanu, KP uzņēmumam piemēroja naudas sodu 13 175,30 eiro apmērā, informē KP pārstāvis Toms Noviks.

Lai iegūtu nepieciešamo informāciju un pierādījumus par iespējamu aizliegtu vienošanos iepirkumā par medicīnas tehnikas piegādi, KP veica izmeklēšanas darbības uzņēmuma SIA Interlux telpās. Darbinieku datoru apskates laikā tika atklāts, ka uz uzņēmuma servera iespējams atrodas konkurējoša uzņēmuma iepirkuma dokumentācija.

Uzsākot informācijas kopēšanu, KP konstatēja, ka izmeklēšanas laikā informācija ir dzēsta. Rezultātā KP nespēja iegūt pilnīgu informāciju, kas nepieciešama apstākļu objektīvai noskaidrošanai un pierādījumu izvērtēšanai par iespējamu aizliegtu vienošanos.

«Karteļa vienošanās to slēptā rakstura dēļ ir grūti atklājamas pārkāpums, tādēļ ik katra pretdarbība, jo īpaši, pierādījumu iznīcināšana, ir ļoti smags procesuāls pārkāpums. SIA Interlux rīcības rezultātā KP tika liegts objektīvi pārbaudīt informāciju, iespējamus pierādījumus, tādējādi kavējot lietas izmeklēšanu,» norāda KP izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička.

Ņemot vērā konstatētos faktus un pārkāpuma smagumu, kā arī to, ka uzņēmuma vadība ir izteikusi nožēlu par pieļauto procesuālo pārkāpumu un apņēmusies izstrādāt iekšējai lietošanai korporatīvās konkurences tiesību ievērošanas programmu, uzņēmumam tika piemērots sods 13 175,30 eiro apmērā. Noteikto naudas sodu 45 dienu laikā ir jāieskaita valsts budžetā.

KP atgādina, ka uzņēmumu pienākums ir sniegt KP pieprasīto informāciju, tajā skaitā komercinformāciju, kā arī ziņot par citiem faktiem, kas tiem ir zināmi un konkrētajā lietā varētu būt būtiski.

Saskaņā ar Konkurences likumu par informācijas nesniegšanu un KP likumīgo prasību nepildīšanu ir paredzēta atbildība - sods par šādiem pārkāpumiem tiek noteikts līdz 1 % apmēram no uzņēmuma vai uzņēmumu apvienības pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Visstraujāk augošie uzņēmumi pēc neto apgrozījuma pieauguma

Indra Urtāne, Daiga Kiopa, Lursoft IT, 07.11.2019

Pirmajā pozīcijā ierindojies uzņēmums AlphaLane, kas piedāvā auto līzingu.

Foto: TT NEWS AGENCY/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un to kopējais apgrozījums kopš 2016. gada audzis teju septiņas reizes

Kamēr Latvijā reģistrēto uzņēmumu kopējais apgrozījums kopš 2016. gada audzis par 17,48%, tam pērn sasniedzot 63,01 miljardu eiro, TOP 100 straujāk augošajiem uzņēmumiem izdevies šajā pašā periodā apgrozījumu kāpināt par 592,04%. Strauji augusi arī to peļņa, kas kopš 2016. gada kāpusi par 737,38%, tai pēc nodokļu nomaksas 2018. gadā sasniedzot 57,54 milj. eiro. Lursoft dati rāda, ka TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi 2018. gadā nodarbinājuši 1803 darbiniekus – par 171,95% vairāk nekā 2016.gadā.

TOP 100 ir uzņēmumi no 30 pašvaldībām. Protams, vislielākajā skaitā pārstāvēta Rīga – ar 58 uzņēmumiem. Galvaspilsētā reģistrēts arī saraksta līderis – SIA AlphaLane. Automašīnu ilgtermiņa nomas, autoparku vadības pakalpojumu sniedzējs, kā arī mazlietotu automašīnu tirgotājs savu apgrozījumu kopš 2016. gada kāpinājis par 2869,16%, pērn sasniedzot 4,83 milj. eiro, bet peļņu – 197,73 tūkst. eiro. Tas nodarbināja sešus darbiniekus, un, lai turpinātu augt, nozīmīgs solis būs jaunu darbinieku piesaiste un esošā darbaspēka kvalifikācijas celšana, gada pārskatā atzinusi uzņēmuma vadība. Auto nomas pakalpojumu sniedzējs iecerējis apgūt arī Baltijas tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru