Tehnoloģijas

Par mikrobioloģijas jomā darbojošos Latvijas jaunuzņēmumu ieinteresējusies liela Vācijas kompānija

LETA, 01.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par mikrobioloģijas jomā darbojošos Latvijas jaunuzņēmumu Conelum Biotech, kas izstrādā unikālu testu konkrētu mikroorganismu atklāšanai noteiktā vidē, ieinteresējusies liela Vācijas kompānija, pastāstījis uzņēmuma dibinātājs Antons Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, tehnoloģija, kuru šobrīd noslīpē Conelum Biotech, ļauj ātri konstatēt interesējošos mikroorganismus dažādās vidēs.

«Tas iespējams, pateicoties īpašai iekrāsošanas metodei (biomarķēšanai), kad krāsa pieķeras tieši interesējošajiem, nevis citiem mikroorganismiem,» skaidrojis uzņēmējs. «Šī krāsa mikroorganismus vārda tiešā nozīmē iegaismo, un tie kļūst labi saskatāmi fluorescences mikroskopā.»

Kā prioritāru jomu, kur varētu izmantot šādu tehnoloģiju, Adamovičs minējis piena nozari, kur «ātri jāatrod un jāskaita raugi un pelējums faktiski visos piena produktos». «Esošās diagnostikas metodes neļauj to paveikt ātri - nākas gaidīt piecas dienas. Mūsu metode ļauj vizualizēt šos mikroorganismus jau pēc 25 minūtēm, nezaudējot rezultātu kvalitāti,» viņš piebildis.

Conelum Biotech dibinātājs norādījis, ka šīs tehnoloģijas izmantošanas iespējas neaprobežojas ar piena nozari vien. «Tā noderēs visdažādākajās industrijās - pārtikas ražošanā, medicīniskajā rūpniecībā, militārajā industrijā, transporta industrijā,» viņš klāstījis.

Jaunuzņēmumā izstrādāts ne tikai minētais tests, bet arī automātisks mikroskops, kas ļauj digitalizēt testa rezultātus un iegūt pilnīgu trīsdimensiju attēlu.

«Mūsu gala produkts - tests un automātiskais mikroskops - būs uzskatāms par pilnīgu industriālu risinājumu,» norādījis Adamovičs.

Pēc viņa sacītā, pašlaik Conelum Biotech beidz noslīpēt šo savu produktu un izmēģina to ar potenciālajiem klientiem. «Mūsu darbu pamanījusi kāda liela vācu kompānija, kas ieinteresēta pievienot savam ražošanas portfelim mūsu risinājumu,» piebildis uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru