Jaunākais izdevums

Pašreizējais studiju vietas izmaksu bāzes modelis neietver visas augstākās izglītības iestāžu faktiskās izmaksas studiju programmu nodrošināšanai, secināts AS "KPMG Baltic" veiktajā pētījumā par studiju programmu izmaksām.

Kā secina KPMG, Latvijā 67% no faktiskajām studiju programmu īstenošanai attiecināmajām izmaksām veido akadēmiskā personāla un pārējo darbinieku atalgojums, kas ir augstāks par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidējo rādītāju - 60%.

Pētījuma autori saskata nepieciešamību izveidot jaunu, pārskatāmu studiju vietas bāzes izmaksu modeli, kas būtu gan ar aktuālākajām izmaksām katrā izmaksu grupā, gan būtu vieglāk atjaunojams turpmāk.

Sekojoši pētījumā tiek piedāvāta studiju vietas bāzes izmaksu modeļa alternatīva. Jaunajā modelī KPMG piedāvā izmaksu sadalījumu, kas būtu salīdzināms ar OECD valstu augstskolu izmaksām darbinieku atalgojumam.

Studiju vietu bāzes izmaksās tiek piedāvāts palielināt akadēmiskā personāla un pārējo darbinieku atalgojumu, nomainīt principu "vidējais studentu skaits uz vienu akadēmisko personu" uz "vidējais studiju vietu skaits uz vienu akadēmisko personu" un nomainīta pozīciju "vidējais studentu skaits uz vienu pārējo darbinieku" uz "vidējais studiju vietu skaits uz vienu pārējo darbinieku".

Pētnieku pārskatītajā studiju bāzes vietas modelī nepieciešams papildus nepieciešams finansējums gan atalgojuma izmaksu segšanai, gan pārējām izmaksu grupām, kopumā veidojot 43% pieaugumu.

KPMG arī piedāvā samazināt augstākās izglītības tematisko jomu skaitu no 30 uz 22, apvienojot sociālās zinātnes ar informācijas zinātnēm, uzņēmējdarbību ar tieslietām, dabaszinātnes ar matemātiku un statistiku, inženierzinātnes ar ražošanu un būvniecību un arhitektūru ar mākslu.

Pētījumā piedāvāts alternatīvs studiju programmu pašizmaksas aprēķina modelis. Alternatīvajā modelī tiek saglabāta galvenā struktūra no esošajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem - studiju programmu finansējums no valsts budžeta tiktu aprēķināts no četrām iepriekš noteiktām komponentēm.

Piedāvātais studiju programmu pašizmaksas aprēķina modelis noteiktu mācībspēku izmaksas, vadoties no pasniedzēju slodzēm studiju procesa nodrošināšanai, ietverot tajās normatīvo aktu prasības un modificējamus rādītājus un iespēju tos piemērot vai nepiemērot katrai programmai, programmas mācībspēku struktūras un atalgojuma likmes, kā arī studiju programmas struktūras, ietverot tajā modificējamus rādītājus, piemēram, studentu skaitu, programmu līmeni, tipu un veidu.

Attiecībā par doktorantūras studijām ņemts vērā MK apstiprinātais konceptuālais ziņojums "Par jauna doktorantūras modeļa ieviešanu Latvijā", kas nosaka, ka ar jauno doktorantūras finansēšanas modeli tiek skaidri definēts, ka doktorantūras valsts budžeta finansējums sastāv no doktoranta atalgojuma katrai doktorantūras valsts budžeta studiju vietai, kā arī doktorantūras studiju vietas bāzes finansējuma.

Pētījumā tika secināts, ka šobrīd noteiktais doktorantūras studiju koeficients - 3 - ir pamatojams ar faktiskajām izmaksām doktorantūras studiju programmu nodrošināšanai, ietverot gan atalgojuma izmaksas, kas ir vismaz divas reizes lielākas nekā bakalaura studiju programmām, gan doktorantūras studiju programmu papildus izmaksas, kas saistītas ar promocijas darbu vadīšana un doktorantūras programmām nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu.

Izglītības un zinātnes ministrija jau ir paziņojusi, ka šo pētījumu izmantos, lai pamatotu lielāku finanšu pieprasīšanu augstākajai izglītībai. Ministrija esot iesniegusi prioritāro pasākumu vidēja termiņa budžetam, lai aktualizētu studiju vietas bāzes izmaksas atbilstoši KPMG veiktajiem pētījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam “Gada investors 2021” par pērnā gada Latvijas nozīmīgākajām investīcijām industrijā.

Uz apbalvojumu pretendē gan privātie investori (komerceņģeļi), gan juridiskie un institucionālie investori, gan privātā un riska kapitāla darījumu konsultanti.

“Gada investors 2021” konferences un apbalvošanas ceremonijas laiks ir pārcelts uz ceturtdienu, 31. martu, plkst. 16.00. Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mainīta pasākuma programma, iekļaujot divas ekspertu paneļdiskusijas.

Pirmajā diskusijā informēs par ekonomikas tendencēm un attīstības scenārijiem Latvijā. Otrajā diskusijā uzņēmējdarbības un investīciju vides eksperti no Gruzijas un Izraēlas stāstīs par savu valstu pieredzi – kādas pārmaiņas notiek un kā var atbalstīt valsts ekonomiku kara laikā un pēckara periodā. Savukārt pārstāvis no Ukrainas dalīsies pieredzē galvenokārt par uzņēmējdarbības situāciju līdz karam. “Gada investors 2021” būs skatāms tiešsaistē, LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīgā notiks konference par iespējām kapitāla tirgū – Baltic Capital Markets Conference

www.balticcapmarkconference.com, 14.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada 6. oktobrī konferenču centrā ATTA Centre norisināsies konference vietējo uzņēmumu pārstāvjiem un kapitāla tirgus ekspertiem - Baltic Capital Markets Conference, kas pulcēs investīciju kopienas profesionāļus, lai visas dienas garumā gūtu jaunas idejas, apmainītos pieredzes stāstiem un tīklotos.

Vairāk nekā 30 eksperti no investīciju bankām, konsultantu, advokātu un grāmatvedības birojiem aptvers plašu nozares tēmu loku. Pasākums nodrošinās vietējiem un ārvalstu uzņēmējiem ieskatu kapitāla tirgus nozarē un ļaus atklāt jaunas iespējas finanšu resursu piesaistē.

Baltic Capital Markets Conference norisināsies četrās daļās. Pirmajā daļā tiks diskutēts par akciju tirgus tendencēm, Baltijas IPO 2021. un 2022. gados, par akciju kotēšanu biržā kā iespēju veicināt uzņēmuma atpazīstamību. Otrā daļa aptvers tēmu par obligāciju emisiju – obligāciju tirgus tendences Baltijā, obligāciju priekšrocības, kā arī praktiski padomi veiksmīgai obligāciju emitēšanai. Trešajā daļā Baltijas institucionālie investori diskutēs par iespējām plašākai privāto un institucionālo investoru iesaistei kapitāla tirgū. Savukārt noslēgumā, ieskats kāda ir “dzīve pirms un pēc kapitāla tirgus” – gatavošanās pirmreizējai akciju vai obligāciju izlaišanai fondu biržā, lietas, kas jāņem vērā, vērtīgi padomi uzņēmumiem, kas plāno veikt akciju vai obligāciju kotēšanu biržā, ceļvedis veiksmīgai finanšu dzīvei pēc akciju vai obligāciju izlaišanas fondu biržā. Diskusijas papildinās uzņēmumu Coffee Address Holding, Indexo un Madara Cosmetics veiksmes stāsti par to, kā kapitāla tirgus ir palīdzējis kompāniju izaugsmei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas biroju komplekss “Verde” turpina izvērst savu nomnieku klāstu, šī gada martā noslēdzot jaunu ilgtermiņa līgumu ar pasaulē vadošo apdrošināšanas un risku vadības brokeri “Marsh”.

Darījums paredz uz “Verde” pirmās jeb A ēkas 3. stāvu pārcelt šobrīd Rīgā esošo “Marsh” Latvijas filiāli.

Jaunajā “Marsh” birojā ar platību 250 m2 plānots izvietot līdz 18 darba vietām, tādā veidā paredzot uzņēmuma nākotnes attīstību, tostarp jaunu darbinieku piesaisti. Šobrīd, sadarbībā ar “Interior design studio DVI”, jau notiek darbs pie biroja interjera dizaina izstrādes. Tuvākajā laikā tiks uzsākti būvdarbi, lai jau vasaras noslēgumā “Marsh” varētu veiksmīgi pārcelties uz jaunajām telpām.

“No mūsu uzņēmuma puses ir bijuši vairāki iemesli, kāpēc nolēmām pārcelties tieši uz biroju kompleksu “Verde”. Bet ir divi svarīgākie. Pirmkārt, vēlamies nodrošināt mūsu darbiniekiem mūsdienīgu un ērtu darba vidi. Otrkārt, birojs ilgtspējīgā celtnē ir apliecinājums “Marsh” stratēģijai ilgtspējas un zaļā kursa kontekstā,” uzsver Zintis Gaspažiņš, “Marsh” vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru