Būve

Pauž skepsi par dvīņu torņu projektu Zaķusalā

Kārlis Vasulis, speciāli DB, 12.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kritizē plānus būvēt ēku, kas neatbilst oriģinālajam arhitekta Andra Purviņa projektam, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau gadiem SIA Biznesa centrs Zaķusala cenšas izkustināt apjomīgo Zaķusalas ziemeļu daļas apbūves projektu. Tā pamatā ir pagājušā gadsimta 80. gados projektētā un daļēji uzbūvētā TV un radio kompleksa iecere, kas paredzēja blakus TV augstceltnei celt otru torni radio vajadzībām. Projekta autors ir arhitekts un ilggadējais Latvijas Arhitektu savienības (LAS) biedrs Andris Purviņš (1940–2010), kurš projektējis arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Lido atpūtas centra ēkas. Par iestrēgušā projekta realizāciju ilgstoši cīnās A. Purviņa meita Dace Vulfa, kura ir arhitekta izstrādāto projektu autortiesību mantotāja.

Projekts tā plānošanas gaitā saskāries ar vairākām problēmām. Galvenā no tām ir saistīta ar faktu, ka sākotnējā projekta teritorijā atsevišķi zemesgabali denacionalizācijas rezultātā piešķirti citiem īpašniekiem. Kā stāsta D. Vulfa, jau ilgi starp attīstītājiem un šo zemesgabalu īpašniekiem norit tiesvedība, jo piešķirtajiem zemesgabaliem nav nodrošināta piekļuve. Ņemot vērā ar īpašumtiesībām saistītos apgrūtinājumus, attīstītāji sākotnējo A. Purviņa projektu ir koriģējuši, to nedaudz «pārbīdot», lai tas neatrastos uz privātīpašnieku zemes.

Tāpat ir mainīta projekta ēkas funkcionalitāte, proti, tajā netiek plānotas telpas radio vajadzībām, bet gan daļā torņa ir iecerēti dzīvokļi, savukārt pārējā apbūvējamajā teritorijā – konferenču centrs 2 tūkst. apmeklētāju, viesnīca, biroji un restorāns.

Visu rakstu Pauž skepsi par dvīņu torņu projektu lasiet 12. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru