Finanses

Pensiju pārvaldnieku atlīdzība būs atkarīga no plāna darbības rezultātiem

Žanete Hāka, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk valsts fondēto pensiju pārvaldītāju atlīdzības būs atkarīgas no pārvaldīšanas rezultātiem, tiek būtiski paplašinātas iespējas pensiju fondu līdzekļu ieguldīšanai, kā arī palielinātas kapitāla prasības un sniedzamās informācijas apjoms, liecina Saeimā ceturtdien pieņemtie grozījumi likumā par valsts fondētajām pensijām.

Turpmāk ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām par valsts fondētā jeb 2.pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanu atlīdzība veidosies no divām daļām – pastāvīgās un mainīgās. Pastāvīgā daļa būs 1% no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības gadā, savukārt mainīgās daļas apmērs būs atkarīgs no pensiju plāna ienesīguma – papildu atlīdzību par labiem ienesīguma rādītājiem saņems, ja ienesīgums pārsniedz 3 mēnešu Euribor starpbanku naudas likmi. Paredzēti arī stingrāki atlīdzības ierobežojumi: konservatīvajiem plāniem maksimālā kopējā atlīdzība samazināta no 2% uz 1,5%, aktīvajiem plāniem maksimālā kopējā atlīdzība noteikta 2%.

Likumā veiktas arī būtiskas izmaiņas, paredzot plašākas iespējas ieguldīt pensiju fondu līdzekļus riska kapitālā un ieguldījumu fondos, vienlaikus saglabājot līdzekļu pārvaldīšanas drošību un sabalansējot riskus. Turpmāk pensiju fonda limits ieguldījumiem riska kapitālā tiek paaugstināts no 5% uz 10%, limits ieguldījumam vienā fondā tāpat tiek palielināts no 5% uz 10%, bet Limits īpatsvaram no fonda neto aktīviem pieaugs no 10% līdz 30%.

Kā norāda Latvijas Komercbanku asociācijas Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību komitejas vadītājs un Citadele Asset Management valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks skaidro, ka grozījumi rada daudz labākus priekšnoteikumus sekmīgākai līdzekļu piesaistei no pensiju fondiem, veidojot jaunus ieguldījumu fondus, kā arī pensiju fondiem būs augstāks ienesīguma potenciāls, palielinot ieguldījumus riska kapitālā. Savukārt pārvaldītāju komisijas maksas izmaiņas stimulēs tos strādāt efektīvāk un ar augstāku ienesīgumu.

Likuma grozījumi paredz arī būtiskas izmaiņas ieguldījumu pārvaldes sabiedrību darbības riska mazināšanai, jo minimālā kapitāla prasības tiek palielinātas no 0,125 miljoniem eiro līdz 0,5-3 miljoniem eiro atkarībā no pārvaldīšanā esošo aktīvu apjoma.

U.Upenieks norāda, ka likuma grozījumos iekļautās prasības, kas paredz sniegt pilnīgāku informāciju par pensiju sistēmu un pensiju plānu darbību un ienesīgumu veicinās uzticību pensiju sistēmai un sociālo iemaksu veikšanu savu vecumdienu nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru