Citas ziņas

Portālā Manabalss.lv liels atbalsts iniciatīvai pret e-cigarešu aromātu aizliegumu

Db.lv, 22.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 10 000 cilvēku portālā "Manabalss.lv" parakstījušies par iniciatīvu "Brīvu izvēli pilngadīgiem cilvēkiem! Par e-cigarešu aromātu saglabāšanu", informē Beztabakas Produktu Asociācija.

Līdz ar to tā būs jāizskata Saeimā. Vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas parakstījuši iniciatīvu, aicina Saeimu neaizliegt elektronisko cigarešu aromātus, bet tā vietā ieviest mērķtiecīgus risinājumus cīņā pret nelegālo tirgu, kā arī izglītot sabiedrību par veselīgām izvēlēm.

Pretēji sabiedrībā radītajam priekšstatam, e-cigarešu industrija nav ieinteresēta, ka tās produktus lieto jaunieši. Beztabakas produktu asociācija vairākkārt aicinājusi noteikt tirdzniecības aizliegumu jauniešiem līdz 21 gada vecumam, kā arī nopietni pievērsties šā aizlieguma kontrolei. Industrijas mērķauditorija ir cilvēki, kas apzināti atsakās no tabakas lietošanas. Kā liecina daudzi jauni pētījumi, parasto tabakas cigarešu smēķēšana ir veselībai daudzkārt kaitīgāka nekā e-cigaretes. Un pieaugušiem cilvēkiem ir tiesības brīvi izvēlēties, tostarp - lietot e-cigaretes ar vai bez aromātiem.

Jaunie Saeimas noteiktie ierobežojumi ir klajā pretrunā ar stratēģijām, kādas sabiedrības veselības vārdā izvēlas tādas valstis kā, piemēram, Zviedrija un Lielbritānija. Rodas iespaids, ka Latvijas likumdevēji par to neko nav dzirdējuši, bet balstās uz novecojušām atziņām un pētījumiem, kas zaudējuši aktualitāti.

Jaunākie zinātnē balstītie dati liecina, ka e-cigaretes ir par 95% mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes. To lietošana tiek atbalstīta kā "izejas vārti" no tabakas produktu lietošanas, lai radikāli cīnītos ar tādu tabakas lietotāju vidū plaši izplatītu slimību kā plaušu vēzis.

Nav mazsvarīgi arī tas, ka, nepamatoti liedzot pieaugušiem cilvēkiem brīvu izvēli e-cigarešu aromātu ziņā, valsts budžets zaudēs nozīmīgus ieņēmumus noaromatizēto šķidrumu akcīzes nodokļa. Pēc Finanšu ministrijas datiem, 2022.gadā šī summa bija vairāk nekā 7,4 miljoni eiro. Tas nozīmē, ka valsts bez kāda loģiska pamatojuma atsakās no finanšu līdzekļiem, kas ir tik ļoti nepieciešami, piemēram, veselības nozares budžetam.

Komentāri

Pievienot komentāru