Būve

Psihiatrijas centra nemierīgo vīriešu nodaļas rekonstrukcijā ieguldīti 2,5 miljoni eiro

Dienas Bizness, 18.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) Tvaika ielā piektdien atklāta jauna psihiatriskās palīdzības nodaļa, informē RNPC.

Jaunā psihiatriskās ārstniecības nodaļa atrodas ēkā, kurai šogad aprit 110 gadi. Savulaik tā tika būvēta kā «nemierīgo vīriešu» nodaļa. Ēkas rekonstrukciju pabeidz gada laikā. Pēc pārbūves ēkas pirmajā stāvā atradīsies sieviešu palātas, otrajā - vīriešu.

«Jaunās nodaļas atklāšana ir nozīmīgs notikums Baltijā senākās un Latvijā lielākās psihiatriskās dziednīcas vēsturē - šī ir pirmā no iestādes vēsturiskajām ēkām, kura ir pilnībā rekonstruēta un modernizēta atbilstoši šodienas prasībām. Rekonstruētā ēka paredzēta 50 akūtu pacientu vietām, galvenokārt pacientiem ar pirmreizējām psihozēm, bet pirmais iespaids, nonākot ārstniecības iestādē, ir svarīgs, lai atveseļošanās process noritētu sekmīgi», uzsver RPNC valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins.

Ēkā nodrošināta mūsdienīga ārstniecības vide pacientiem ar vienvietīgām, divvietīgām un trīsvietīgām palātām. Ir izmantotas modernas tehnoloģijas mikroklimata uzturēšanai, ārstniecības procesa un dienas ritma pārraudzīšanai, iespēju robežās saglabājot pacientu intimitāti, iekārtotas dažāda līmeņa drošības sistēmas, izveidota teritorija pastaigām, telpas rehabilitācijai, ergoterapijai un aktīvām nodarbēm. Ir domāts par personāla darba apstākļiem, izveidojot ērtu un drošu darba vidi un atpūtas telpas, kā arī par nodrošinātas labākas iespējas rezidentu apmācībai. Pēc apjomīgās pārbūves vēsturiskā ēka ir kļuvusi par vismodernāk iekārtoto psihiatriskās ārstniecības nodaļu Latvijā.

Ēkas rekonstrukcijā un pārbūvē ieguldīti 2 miljoni 548 tūkstoši eiro, galvenokārt valsts galvotā aizdevuma finansējums - 1 miljons 834 tūkstoši eiro, kā arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 601 tūkstotis euro un Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansējums - 113 tūkstoši eiro.

Ēkas pārbūvi projektējis SIA Nams, rekonstrukciju veikusi būvkompānija Re&Re.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka Latvija pēc reģistrēto pacientu skaita ar psihiskās uzvedības traucējumiem ierindojas 5.vietā Eiropas Savienībā. Latvijā veikta aptauja atklāj, ka 41% respondentu slēptu psihisku slimību, ja tā tiktu konstatēta ģimenē. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra mūsdienīgi iekārtotā psihiatriskās ārstniecības nodaļa noteikti būs arī labs atbalsts pacientu piederīgajiem, nozīmīgs ieguldījums baiļu un aizspriedumu mazināšanā sabiedrībā un motivēs vērsties pēc specializētās psihiatriskās palīdzības savlaicīgi.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir akūtās palīdzības slimnīca, lielākā - Latvijā, kura dienā uzņem vidēji 25 pacientus, bet visa pagājušā gada laikā tie bija turpat 7500 pacientu, - ne tikai no Rīgas, bet arī no citām Latvijas vietām. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā atrodas Rīgas Paula Stradiņa Universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedra. RPNC ir klīniskā bāze vairākām Latvijas medicīnas mācību iestādēm.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir senākā nozares iestāde Baltijā. Pirmās ēkas Tvaika ielā 2 - agrākajos Aleksandra Augstumos, atvēra 1824.gada 21.septembrī. Šogad iestādei aprit 192.gads.

Komentāri

Pievienot komentāru