Citas ziņas

Puse uzņēmēju, kuri veic darbības ar skaidru naudu, nav pieteikušies eiro priekšpiegādei

Žanete Hāka, 21.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

47% uzņēmēju, kuru darbība ir saistīta ar skaidras naudas apgrozību, riskē eiro saņemšanu atlikt uz pēdējo brīdi, jo vēl nav pieteikušies eiro priekšpiegādei, liecina bankas Citadele un tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā uzņēmēju aptauja.

Aptaujas dati liecina, ka kopumā Latvijā 53% uzņēmumu, kuru darbība ir saistīta ar skaidras naudas apgrozību, ir pieteikušies vai plāno pieteikties eiro priekšpiegādei. Eiro priekšpiegāde nozīmē, ka banka laikā no 10. līdz 31. decembrim piegādās uzņēmējam nepieciešamo eiro daudzumu uz uzņēmuma norādītājām adresēm. Saņemt eiro šā gada decembrī uzņēmumiem ir nepieciešams, lai no 1. janvāra būtu eiro, ko izdot klientiem pirkumu atlikumos.

Uzņēmēju aptauja liecina, ka 10% no uzņēmumiem, kuru darbība ir saistīta ar skaidras naudas apgrozību, plāno pieteikties eiro priekšpiegādei novembrī vai decembrī, kad priekšpiegādes pieteikšanās termiņi jau būs beigušies.

Savukārt 43% Latvijas uzņēmumu, kuru darbība ir saisīta ar skaidras naudas apgrozību, nav pieteikušies un arī neplāno pieteikties eiro priekšpiegādei. Bet 4% bija grūti pateikt, vai uzņēmums ir pieteicies un vai plāno pieteikties eiro priekšpiegādei. Lielākā daļa no uzņēmumiem, kas nav pieteikušies un neplāno pieteikties eiro priekšpiegādei, ir mikro uzņēmumi ar 1 līdz 9 darbiniekiem - 54% no mikro uzņēmumiem. Tiem seko mazie uzņēmumi ar 10 līdz 49 darbiniekiem (27%) un vidējie un lielie uzņēmumi ar 50 un vairāk darbiniekiem (22%).

Uz jautājumu, kādā veidā šie uzņēmumi plāno iegūt eiro, ko izdot klientiem atlikumā, lielākā daļa jeb 31% atbildējuši, ka plāno samainīt latus pret eiro bankā vai valūtas maiņas punktā. 6% uzņēmumu, kas strādā ar skaidru naudu, atzinuši, ka plāno 2014. gada sākumā nestrādāt. 3% atzinuši, ka jau šobrīd strādā ar eiro skaidro naudu, vēl 3% norādījuši, ka viņiem būs cits risinājums, bet 6% norādījuši, ka grūti pateikt, kādā veidā plāno iegūt eiro.

Bankas Citadele valdes loceklis Kaspars Cikmačs vērš uzņēmēju uzmanību, ka bankās, valūtas maiņas punktos un atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās bez komisijas maksas un par oficiāli noteikto eiro maiņas kursu būs iespējams latus saimainīt tikai no 2014. gada 1. janvāra. Līdz tam naudas maiņa bankās un valūtas maiņas punktos notiek pa tirgus kursu, kas ir augstāks. Turklāt banku filiālēs no 10. decembra, kad iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties eiro sākumkomplektus par oficiālo kursu, un nākamā gada sākumā gaidāmas pat stundām garas rindas. Tāpēc uzņēmējiem ir ļoti svarīgi šobrīd pieteikties eiro priekšpiegādei, citādi saņemt eiro būs ļoti problemātiski.

Uzņēmēju aptauju veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS sadarbībā ar banku Citadele šā gada septembrī, un tajā aptaujāti 750 uzņēmēji Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru