DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Iedzīvotāju aptaujas nevajadzētu uzdot par referendumu

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 07.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas pašvaldības gatavojas rīkot iedzīvotāju aptaujas, lai noskaidrotu viņu viedokli par novadu reformu, kas paredz novadu apvienošanos. Iedzīvotāju aptaujas, kurās tiek noskaidrots cilvēku viedoklis, ir pilnībā leģitīmas.

Vienīgi pašvaldībām nevajadzētu mulsināt savus iedzīvotājus un izskaidrot spēles noteikumus. Proti, tas nebūs referendums, kura rezultāti ir valsts varai saistoši. Jo VARAM jau ir paziņojusi, ka pašvaldību referendumi par novadu reformu ir nelikumīgi. Nav nekas iebilstams pret iedzīvotāju aptauju, tikai vietvarām būtu jāizskaidro, ka aptaujas rezultāti var būt par pamatu diskusijai ar reformas autoriem, taču tie nebūs saistoši. Attiecībā par to, ka referenduma aizliegums «smakojot» pēc totalitāras valsts, tas neiztur kritiku.

Ir absolūti pamatoti, ka ir atsevišķi jautājumi, par kuriem referendumi rīkoti netiek. Piemēram, nevienā valstī budžeta projekts netiek apspriests referendumā. Ja valsts ir nolēmusi veikt novadu reformu, tad tai, protams, ir jākonsultējas ar iedzīvotājiem un jāmeklē kompromiss, taču būtu aplami, ja katra no pašreizējām 119 pašvaldībām referenduma rezultātā varētu uzlikt veto novada apvienošanas projektam. Skaidrs, ka novadu reformai ir jābūt centralizēti vadītai, ņemot vērā visu novadu intereses, un te neder pieeja: viens grib apvienoties, cits nē. Un tā nav totalitārisma izpausme, ja katrai no vietvarām nav veto tiesību valstiski svarīgos jautājumos.

Kā pamatoti norādīja kāds tvītotājs, tad kādēļ gan neatbalstīt kādas pierobežas pašvaldības vēlmi rīkot referendumu par pievienošanos Krievijai? Iedzīvotājiem taču ir tiesības lemt. Gribētu vēlreiz uzsvērt: iedzīvotāju aptaujas ir laba lieta, un tādām noteikti ir jābūt, taču nedrīkst to jaukt ar referendumu, un iedzīvotājiem nevajadzētu gaidīt, ka aptaujas rezultātu ietekme būs tāda pati kā referenduma rezultātiem. Ir skaidri redzams, ka pašreizējais 119 pašvaldību modelis sevi ir izsmēlis. Kaut vai tādēļ, ka plaisa ienākumos starp pilsētām un laukiem nemitīgi pieaug. Ir virkne pašvaldību, par kurām jau pašlaik ir skaidrs, ka to iedzīvotāju skaits nākotnē tikai saruks.

Līdz ar to uz novadu dzīvotspēju ir jāraugās ilgtermiņa perspektīvā. Savukārt par to, ka stiprām un veiksmīgām pašvaldībām nav vēlmes apvienoties ar mazākiem un vājākiem novadiem, jāteic, ka tām ir jābūt solidārām, grib tās vai nē. Tas ir tāpat kā ar nodokļu progresivitāti. Cita lieta, ka noteikti ir jādiskutē, vai konkrētie novadu apvienošanas plāni ir visoptimālākie. Var runāt par to, vai ir prātīgi Rūjienu pievienot Valkai, ja tā visādā ziņā ir vēsturiski saistīta ar Valmieru. Par šādām tehniskām lietām ir vērts spriest, jo, kā zināms, velns slēpjas detaļās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajam mēnesim jau redzamas beigas, un interesanti, ka vismaz pagaidām akciju tirgiem padevies viens no pašiem veiksmīgākajiem gada startiem vēsturē. Tas noticis, neskatoties uz pamatā arvien spēcīgākiem pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai izaugsmes ziņā jau klājas un pārskatāmā nākotnē turpinās klāties grūtāk.

Tam it kā būtu jānozīmē lielāks pesimisms finanšu tirgos, lai gan no tā tos šoreiz, šķiet, vismaz daļēji paglābusi centrālo banku retorika. Janvāra sākumā ASV Federālo rezervju sistēma deva mājienus, ka savā likmju paaugstināšanās ceļā tā droši vien būs uzmanīgāka (ASV CB atšķirībā no citiem jau kādu laiku paaugstina likmes). Par to, ka šogad varētu izpalikt eiro likmju paaugstināšana, pagājušonedēļ lika domāt arī Eiropas Centrālās bankas teiktais. Iestāde pamatā uzsvēra lielākus riskus ekonomikai, lai gan oficiālais ziņojums ietver tikai to, ka likmes netiks kustinātas vismaz līdz rudenim. Tikmēr tirgū tiek runāts, ka reālistiskāk eiro likmes varētu tikt skartas vien 2020. gada vidū. Iespējams, varēs teikt, ka centrālās bankas finanšu tirgu atkal būs ievadījušas mērenā «Risk On» stadijā. Turklāt nav pat izslēgts, ka tas, galu galā, materializēsies labākos efektos arī ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru