Tirdzniecība un pakalpojumi

Regulators liek SIA Telefant pārtraukt piekļuvi publisko mobilo telefonu tīklu numuriem

Žanete Hāka, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome noteikusi pienākumu SIA Telefant nekavējoties pārtraukt izsaukumu maršrutēšanu un piekļuvi publisko mobilo telefonu tīklu numuriem numerācijas diapazonā 29000000 – 29009999, informē SPRK.

Šādu lēmumu regulatora padome pieņēma, jo komersants nepareizi izmantojis tam piešķirtās numerācijas lietošanas tiesības uz publisko mobilo telefonu tīklu numuriem.

SIA Telefant kā elektronisko sakaru komersantam atbilstoši Elektronisko sakaru likumam ir jāievēro un jāizpilda ierobežoto resursu lietošanas nosacījumi, tai skaitā nosacījumi attiecībā uz numerācijas lietošanas tiesību pareizu izmantošanu. Regulators, veicot pārbaudes, secināja, ka ir nosacījumi, kurus SIA Telefant neievēro - izsaukumu uzsākšana, maršrutēšana vai saņemšana tiek nodrošināta uz numuriem, kas nav aktivizēti vai izmantoti publiskajā telefonu tīklā Latvijā, kā arī nav izmantoti galalietotāja galiekārtas pieslēgumiem Latvijā reģistrēta elektronisko sakaru komersanta publiskajā mobilo telefonu tīklā. Izsaukuma uzsākšana no numuriem tiek veikta caur Igaunijā reģistrētu komersantu AS Telefant.

Pēc SPRK rīcībā esošās informācijas, SIA Telefant nav noslēgts neviens starpsavienojuma līgums par izsaukumu maršrutēšanu uz numuriem, līdz ar to neviens galalietotājs, kas izmanto Latvijas elektronisko sakaru komersanta balss telefonijas pakalpojumus nevar ne saņemt, ne veikt izsaukumus uz SIA Telefant numuriem.

Šāda SIA Telefant rīcība ir pretēja Elektronisko sakaru likumā un vispārējās atļaujas noteikumos minētajam, līdz ar to SPRK, izvērtējot konkrēto gadījumu, nolēma noteikt pienākumu SIA Telefant nekavējoties pārtraukt izsaukumu maršrutēšanu un piekļuvi numuriem.

SPRK Komunikāciju nodaļas vadītāja Inese Krūmiņa skaidro, ka regulators jau pirms vairākiem mēnešiem minēja to, ka ir uzsākts uzraudzības process, lai izvērtētu to, vai komersanti tiem piešķirtos numerācijas resursus izmanto atbilstoši normatīvajiem aktiem. Šis ir viens no gadījumiem, kurā konstatēta neatbilstība Elektronisko sakaru likumam un vispārējās atļaujas noteikumiem, tādēļ arī regulatora padome lēma par nepieciešamību pārtraukt izsaukumu maršrutēšanu un piekļuvi numuriem.

Elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo ierobežoto resursu - numerācijas lietošanas tiesību izmantošanas uzraudzība ir viena no funkcijām, ko Regulators īsteno Elektronisko sakaru nozarē. Atbilstoši kompetencei, SPRK Elektronisko sakaru nozarē regulē elektronisko sakaru komersantu sniegtos pakalpojumus - balss telefoniju, publisko datu un elektronisko ziņojumu pārraidi, nomātās līnijas, publiskā interneta piekļuvi, radio vai televīzijas programmu izplatīšanu publiskajos elektronisko sakaru tīklos, piekļuvi, kā arī starpsavienojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru