Būve

Re&Re restaurēs Rīgas Domu

Ingrīda Drazdovska, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) noslēgusi līgumu ar būvkompāniju Re&Re par Rīgas Doma tehniskā projekta izstrādi un restaurācijas būvdarbiem, informē uzņēmums.

Tehniskā projekta izstrādes ietvaros ir paredzēts veikt ēkas arhitektoniski - māksliniecisko inventarizāciju, inženierizpēti, būvprojekta izstrādi tehniskā projekta stadijā.

Saskaņā ar iepriekš izstrādātajiem tehniskajiem projektiem restaurācija jāveic Rīgas Doma vidusjomā un kapitulzālēs, baptistērijā un sakristejā.

Savukārt pēc nule noslēgtā līguma ietvaros izstrādāta tehniskā projekta pabeigšanas paredzēts veikt Rīgas Doma ziemeļu un dienvidu sānjomu ar šķērsjomu un kora kapelas jumtu restaurāciju, fasāžu un logu, tai skaitā vitrāžu, restaurāciju; pulksteņa galerijas restaurāciju; atrisināt mikroklimata nodrošinājumu ziemeļu ieejai un nodrošināt Rīgas Doma vides pieejamību. Visu projekta norises laiku ir paredzēts veikt gruntsūdens līmeņa novērojumus, nesošo konstrukciju vertikālo deformāciju monitoringu ar ģeometrisko nivelēšanu un plaisu monitoringu.

Rīgas Doma tehniskā projekta izstrādes un restaurācijas būvdarbu projekta kopējās izmaksas, ieskaitot PVN ir gandrīz 3,83 milj. latu.

Šis projekts notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā ietvaros atbalstītajā projektā Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes izmantošana. Tā mērķis ir nodrošināt Rīgas Doma baznīcas un klostera ansambļa saglabāšanu, pieejamību sabiedrībai un tā turpmāku lietderīgu sociālekonomisku izmantošanu. Šā projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 4 milj. latu, ERAF līdzfinansējums – turpat 2 milj. latu.

Rīgas Doms 2004. gadā bijis iekļauts 100 apdraudētāko pieminekļu sarakstā, kā arī 2006. gadā Pasaules pieminekļu fonda 100 Pasaules apdraudētāko pieminekļu sarakstā. Lai arī pēdējā gadsimta laikā Rīgas Doms ir pārdzīvojis trīs rekonstrukcijas, labiekārtošanas un uzturēšanas darbus, kuru izpildījumu noteica attiecīgā laika pieredze, zināšanas, politiskie un ekonomiskie aspekti, pašlaik Rīgas Doms atrodas neapmierinošā tehniskā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kā veicas ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldību jaunajos apstākļos

Jānis Goldbergs, 22.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) saņēmusi gan valsts mēroga atzinību, gan pieaudzis uzņēmuma projektu portfelis, kas liecina par augošu uzticību uzņēmuma spējām. Vienlaikus pēdējie divi gadi aizvadīti pandēmijas ierobežojumu ēnā, augot būvmateriālu izmaksām, darbaspēka pieprasījumam būvlaukumos un līdztekus arī darba apjomam.

Kopš 2020. gada 6. janvāra VNĪ valdes priekšsēdētājs ir Renārs Griškevičs, tādēļ jautājumi viņam par uzņēmuma prioritātēm, izaicinājumiem un gaidām.

Fragments no intervijas

Nosauciet VNĪ attīstības trīs galvenos aspektus pēdējos divos gados?

No mums kā no lielākā sabiedriskā pasūtītāja klients gaida atbildīgu attieksmi, atbildīgu projektu īstenošanu, atbildīgu attieksmi pret vidi, un mēs šajā periodā esam aktīvi strādājuši, lai šos aspektus ieviestu uzņēmuma pamatdarbībā. Šogad šis process ir noslēdzies ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta atzinību – esam saņēmuši platīna godalgu, kas patlaban ir augstākais vērtējums. Ir arī dimanta kategorija, bet to pagaidām neviens no uzņēmumiem nav ieguvis. Šī atzinība ir par mērķtiecīgu un ilgstošu darbu – uzņēmuma iekšējo procesu sakārtošanu, tiem kļūstot saprotamiem, caurskatāmiem gan sabiedrībai, gan uzraugošajām iestādēm. Lēmumi ir pamatoti ar sabiedrības vajadzībām un balstīti aprēķinos.

Komentāri

Pievienot komentāru