Jaunākais izdevums

Medicīnas centrs “Nucleo” sadarbībā ar “ARS Kodolmedicīnas klīniku” ir izveidojuši Baltijā unikālu medicīnas centru, kas nodrošinās kodolmedicīnā balstītus diagnostikas pakalpojumus, kā arī ražos un eksportēs radioaktīvos farmaceitiskos produktus.

Centra izveidē investēti vairāk nekā 2,5 miljoni eiro.

“Rīgā atklātais kodolmedicīnas centrs ir unikāls Baltijas reģionā. Jau vasaras izskaņā centrā tiks nodrošināta diagnostikai nepieciešamā radioaktīva preparāta ražošana mūsu rīcībā esošajā ciklotronā, savukārt jau patreiz ir iespēja veikt onkoloģisko pacientu izmeklēšanu ar pozitronu emisijas tomogrāfiju un datortomogrāfiju. Vienlīdz būtiski ir tas, ka centrs nodrošinās praktisku un mūsdienīgu apmācību procesu jaunajiem speciālistiem medicīnas un diagnostikas jomās, farmācijā un ķīmijā, kā arī medicīnas inženierijā un fizikā,” norāda SIA “Nucleo” medicīnas centra valdes locekle Dace Rātfeldere.

“Nucleo” centra telpās jau šobrīd darbojas Medicīnas sabiedrības “ARS” Kodolmedicīnas klīnika, kurā iedzīvotājiem ir iespēja veikt datortomogrāfijas izmeklējumus. Tuvākajā laikā tiks uzsākti izmeklējumi ar vienu no precīzākajām un modernākajām onkoloģijas diagnostikas metodēm - digitālo pozitronu emisijas tomogrāfiju (PET/CT) un magnētisko rezonansi. Metode ļauj vēža šūnas pamanīt jau agrīnā saslimšanas stadijā un tās pielietošanai ir vajadzīgi īpaši radioaktīvie farmaceitiskie preparāti, kuri līdz šim uz Latviju tika importēti, bet tagad tiks ražoti Latvijā - jaunatklātajā kodolmedicīnas centrā.

“Mūsu klīnikā uzstādītās augstas precizitātes iekārtas ļauj efektīvi diagnosticēt onkoloģiskas saslimšanas to agrīnā stadijā, un izmeklējumi notiek īpaši saudzīgi, ar vismazāko iespējamo ietekmi uz pacientu. Šai metodei onkoloģijā nav analogu, kas varētu līdzvērtīgi noteikt audzēju stadiju, novērtēt audzēju dinamikā un noteikt terapijas efektivitāti. Mūsu speciālistu pieredze un augstie darba standarti ir novērtēti starptautiskā līmenī, 2022. gadā “Medicīnas sabiedrība ARS” ieguva Starptautiskās nukleārās medicīnas asociācijas Ekselences centra akreditāciju PET/CT Philips Vereos iekārtai, kura jau darbojas “ARS” Diagnostikas klīnikā. Paredzams, ka nākotnē jaunais kodolmedicīnas centrs ļaus attīstīt arī izmeklējumus kardioloģijā un citās medicīnas nozarēs. Tādējādi šobrīd speram būtisku soli kopējās sabiedrības veselības uzlabošanas jomā,” par centra atklāšanas nozīmi norāda SIA “Medicīnas sabiedrība “ARS”” valdes priekšsēdētājs Māris Andersons.

“Nucleo” centrā esošais ciklotrons, spēj ražot radionuklīdus, kuriem ir raksturīgs īss pussabrukšanas periods. Šos radionuklīdus vēlāk ir iespējams izmantot radiofarmaceitisko preparātu sintēzei. Šī ir vienīgā šāda veida iekārta Baltijas valstīs, plānots, ka saražotie preparāti tiks eksportēti arī uz Igauniju un Lietuvu. Mūsdienīgā tehnoloģija paver unikālas sadarbības iespējas ar farmācijas nozares uzņēmumiem Latvijā.

Jaunatklātais “NUCLEO” medicīnas centrs izveidots, izmantojot OP Corporate Bank piešķirto finansējumu, kā arī ALTUM sniegto garantiju. Centrs atrodas Pārdaugavā, Gardenes ielā 13. Kopumā centrā nodarbināti 25 darbinieki, uzsākot aktīvu darbību ražošanā tiks papildus piesaistīti vēl 7 darbinieki.

Mēnesī varēs nodrošināt radiofarmaceitiskos preparātus PET/CT diagnostikas izmeklējumiem līdz 1200 onkoloģijas pacientiem visā Baltijā. Medicīnas centrā iespējams saņemt arī citus medicīnas pakalpojumus, un jau šobrīd darbu ir sākuši vairāki speciālisti, kā ģimenes ārsts, endokrinologs, podologs, fizioterapeiti, un “Pediatrijas klīnika “Māra””.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar mākslīgā intelekta palīdzību rada jaunu programmatūru medicīnas iestādēm

Db.lv, 21.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Arbor Medical Korporācija”, sadarbojoties ar vadošajām Latvijas medicīnas iestādēm un izmantojot mākslīgo intelektu, radījusi trīs jaunas programmas medicīnas vajadzībām un izskata iespējas šos produktus arī eksportēt, pastāstīja uzņēmuma vadītāja Dace Ratfeldere.

“Mākslīgais intelekts šobrīd ļoti palīdz medicīnisko iekārtu ražotājiem jaunas programmatūras izstrādē. Lai to veiksmīgi īstenotu, vajadzīga pēc iespējas apjomīgāka datu bāze, tāpēc izstrādes ierasti veic lielas kompānijas, bet tagad šādi piemēri ir arī Latvijā,” pastāstīja D. Ratfeldere.

“Svarīgi, ka datu izmantošanā jāņem vērā jaunās digitalizācijas vadlīnijas un personas datu aizsardzības prasības. Tāpat medicīnas programmatūras un iekārtu ražotājiem precīzi jāzina, kur un kā to produkcija tiek izmantota.”

Mākslīgais intelekts radioloģijā, endoskopijā, sonogrāfijā

“Arbor Medical Korporācija” lepojas, ka tās paspārnē izstrādātas trīs medicīnas programmatūras: viena to tām ir radioloģijas informācijas sistēma AI-RIS, kas radīta sadarbībā ar Latvijas vadošo medicīnas iestāžu radiologiem. AI-RIS nodrošina procesu vadību, darbību automatizāciju, veicamajiem uzdevumiem pielāgota darba vide katram procesa dalībniekam, integrāciju ar radioloģijas iekārtām, datu analīzi un sistematizācija, katalogus un elastīgus pārvaldības un analīzes risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru