Citas ziņas

Rīgā pret «legālajām narkotikām» cīnīsies iedzīvotāju patruļas

LETA, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Rīgā nākamnedēļ sāksies iedzīvotāju patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, savukārt no 18.novembra pilsētā sāksies plaša informatīvā kampaņa par šo vielu kaitīgumu.

Iedzīvotāju patruļās varēs iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā. Iecerēts, ka brīvprātīgo grupas koši zaļās vestēs ar uzrakstu «Stop Drugs» patrulēs pie tirdzniecības vietām un informēs jauniešus un citus potenciālos klientus par šo narkotiku bīstamību, kā arī veiks pārrunas ar tirgotājiem un tirdzniecības vietu iznomātājiem.

Patruļu darbu koordinēs Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Abu koordinatoru kontakti būs publiski pieejami, lai ikviens interesents varētu piedalīties šajās aktivitātēs.

Gatavību iesaistīsies patruļās apstiprinājis vairums nevalstisko organizāciju, sporta asociāciju, federāciju vadītāji un to domubiedri, arī motokluba Free Hawks biedri.

Laiks un vieta, kad un kur šīs patruļas notiks, netiks publiskoti, lai tirgotāji netiktu iepriekš brīdināti.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) šodien darba sanāksmē norādīja, ka Rīgā «legālo narkotiku» bodīšu pieaudzis līdz 52 tirdzniecības vietām. «Faktiski tas ir tikpat izplatīts tīkls kā Narvesen vai citu kiosku tīkli,» salīdzināja Rīgas mērs.

Statistika liecina, ka «legālās narkotikas» ir pamēģinājuši aptuveni 10% jauniešu vecumā līdz 25 gadiem, un lietotāju vidū redzami arvien jaunāki pusaudži. Šā gada 10 mēnešu laikā hospitalizēti 206 lietotāji, kas ir divreiz vairāk nekā pirms gada. Daudziem no tiem ilgstoši jāārstējas psihiatriskajās klīnikās. Ušakovs sacīja, ka situācija Rīgā nav ne labāka, ne sliktāka kā citās Eiropas valstīs, un visur tiesībsargājošās iestādes saskaras ar vienu un to pašu problēmu - šīs vielas ir «legālas», jo tās ir grūti identificēt un to ķīmiskās formulas ir viegli izmainīt neskaitāmas reizes.

Pagaidām «legālās narkotikas» izskaust pilnībā nav iespējams, taču ir iespējams samazināt to tirdzniecības vietu skaitu, maksimāli apgrūtinot un traucējot to darbību. «Ir jāstrādā ar likumdošanu. Rīgas dome ir gatava pievienoties iniciatīvām, lai izstrādātu nepieciešamos grozījumus un kopā ar speciālistiem, mediķiem, ķīmiķiem definētu šīs vielas, kas jāaizliedz,» apliecināja Rīgas mērs.

Rīgas dome vērsīsies arī pie Saeimas deputātiem, lai mudinātu veikt izmaiņas likumdošanā, taču šīs izmaiņas varētu prasīt aptuveni gadu, kura laikā jauniešu skaits slimnīcās turpinās pieaugt. «Ja Saeimas deputāti «legālajām narkotikām» veltītu tikpat daudz enerģijas kā preambulām un uzturēšanās atļaujām, tās sen jau būtu apkarotas,» uzskata Ušakovs.

Lai nekavējoties sāktu problēmu risināt, pilsēta vērsīsies pēc palīdzības pie rīdziniekiem un nevalstiskajām organizācijām, kam Rīgas un Latvijas bērni ir svarīgi. Jau nākamnedēļ sāksies pirmās iedzīvotāju patruļas, taču Ušakovs uzsvēra, ka ar vienu paraugpatruļu nekas vēl netiks atrisināts - tas būs darbs, kas prasīs vairākus mēnešus, lai narkotikas vairs nebūtu tik brīvi pieejamas un to tirgotāji būtu spiesti noiet pagrīdē vai vismaz pacelt cenas. «Mēs nevaram dzīvot pilsētā, kurā, tāpat kā Narvesen čipsus, var nopirkt vielu, kas izraisa nāvējošas sekas,» uzsvēra Rīgas mērs.

Tikmēr Valsts un Rīgas Pašvaldības policija darīs visu iespējamo, lai šo tirdzniecības vietu darbību maksimāli traucētu - notiks nemitīgas patruļas, tuvākajā laikā Rīgas Pašvaldības policijā (RPP) tiks izveidota speciāla nodaļa cīņai ar šīm narkotikām. Plānots piesaistīt arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) palīdzību, lai noskaidrotu, kā vieglāk varētu iekļūt šajās tirdzniecības telpās, un regulāri pārbaudītu, vai «godīgie uzņēmēji» tikpat godīgi maksā nodokļus.

Tāpat pašvaldība vērsīsies Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) un Pārtikas un veterinārajā dienestā, lai lūgtu iesaistīties šo produktu izvērtēšanā. «Ja šie maisījumi paredzēti «kaljana tīrīšanai», tad kāpēc šī viela netīra kaljanus? Tā ir patērētāju maldināšana,» norādīja Rīgas mērs.

Rīgas dome apsvērs iespēju «legālo narkotiku» tirdzniecības vietām piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, lai tādējādi atturētu komerctelpu īpašniekus no vilinājuma izīrēt tās apšaubāmiem komersantiem.

«Stop drugs» sanāksmē šodien īpaši tika uzteiktas Jauniešu ielu kultūras un sporta kustības Ghetto Games uzsāktās aktivitātes cīņai ar «legālo narkotiku» sērgu. Ghetto Games vadītājs Raimonds Elbakjans šodien uzsvēra, ka lielākos augļus cīņā ar šo problēmu var radīt nevis vardarbība, bet gan ikdienas darbs ar cēloņiem, tāpēc ir jādomā par to, kā nodrošināt iespēju jauniešiem lietderīgi un patīkami pavadīt laiku, attīstot pašam sevi, piedaloties mācībās un treniņos. Viņš uzsvēra, ka liela nozīme šajā procesā ir arī izglītības procesā iesaistītajiem cilvēkiem un viņu motivācijai - šiem cilvēkiem ir jāmāk ikdienā paust pareizas lietas un vērtības jauniešiem.

«Mēs aktīvi iesaistīsimies šajā cīņā. Jebkurš veids, kā sasniegt rezultātu, šajā gadījumā būs pareizs. Neaicinu uz vardarbību, bet, ja kādam kādreiz kaut kas būs jāpaskaidro citā ceļā, tur neko nevar darīt - tā dzīvē notiek,» piebilda Elbakjans.

Savukārt no 18.novembra Rīgas dome plāno uzsākt izglītošanas kampaņu, kas turpināsies visu 2014.gadu, gan izmantojot reklāmu pilsētā, uz ielām un sabiedriskā transporta pieturās, gan veicot informatīvas kampaņas skolās.

Vairumā dažādu organizāciju pārstāvji šodien «Stop drugs» sanāksmē uzsvēra, ka paralēli narkotiku apkarošanai daudz vairāk uzmanības būtu jāvelta arī tam, lai jauniešiem radītu iespējas «kaifot par dzīvi bez apreibināšanās», nodrošinot iespējas interesanti un aizraujoši pavadīt laiku, mācoties, sportojot, dejojot, muzicējot un nodarbojoties ar citām aktivitātēm.

Motokluba Free Hawks pārstāvis Arnis Blodons arī pauda viedokli, ka visbiežāk «legālajām narkotikām» pievēršas jaunieši, kuri nonāk bezdarbībā. Tāpat viņš norādīja, ka daudz lielāka uzmanība būtu jāpievērš tam, kā šī problēma tiek risināta skolās. Blodons pauda pārliecību, ka nav pareizi norakstīt un izmest no skolas jaunieti, kurš pieķerts narkotiku lietošanā. «Ja parādās problēma, tā ir jākontrolē, jārunā ar bērnu, nedrīkst viņu norakstīt. Ļoti svarīgs ir darbs ar bērniem, kas ir pamēģinājuši «legālās narkotikas vai nonāk kaut kādā nelabvēlīgā lokā,» uzsvēra Blodons. Tāpat viņš aicināja ņemt piemēru no Zviedrijas pieredzes un radīt tirgotājiem tik neciešamus apstākļus, lai tiem nebūtu izdevīgi šīs vielas izplatīt - organizēt policija patruļas, ietekmēt tirdzniecības vietu īres maksas, izīrētājus, veikt nepārtrauktas kontroles, kamēr tirgotājiem vairs nav intereses nodarboties ar šo rūpalu.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins norādīja, ka «legālo narkotiku» problēma pastāv vairākus gadus, un to izplatības tīkls mainījies uz slikto pusi. Populārākā narkotiskā viela joprojām ir marihuāna, otrajā vietā ir sintētiskie stimulatori - amfetamīns, metamfetamīns - bet «legālās narkotikas» pāris gadu laikā kļuvušas jau par trešo populārāko psihoaktīvo vielu. Arī Grišins atzina, ka problēmas risināšanā ļoti svarīga ir profilakse, lai jaunieši saprastu pozitīvās un labās lietas, ko baudīt dzīvē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Aptiekāri: Farmācijas likumā teikts, ka tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles

Dienas Bizness, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkotikas par «legālām» padarījusi Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcijas bezdarbība, jo pēc Latvijā spēkā esošā Farmācijas likuma tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles.

Tā paziņojumā masu medijiem norāda Latvijas Aptiekāru asociācija. Asoicācijas vadītājs Guntis Belēvičs uzskata, ka šī «slimība» ielaista dēļ Veselības ministrijas nespējas vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes – Zāļu valsts aģentūru (ZVA) un Veselības inspekciju.

«Lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likuma 1. panta 17. punktam: «zāles ir ... jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā ... ar mērķi ... pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku ... iedarbību ...». Tātad «spaiss», neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par «kaktusu mēslojumu» vai «pīpju tīrāmo līdzekli», ir zāles,» skaidro Belēvičs, uzsverot, ka par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieprasa noteikumus straujākai legālo narkotiku izņemšanai no tirgus

Žanete Hāka, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā legālās narkotikas, informē EP pārstāvji.

Deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, ecstasy vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar Eirobarometra 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas apstākļos Nīderlandes marihuānas kafejnīcas piedzīvojušas nepieredzētu klientu pieplūdumu un apgrozījuma kāpumu.

Pēdējo divu gadu laikā daudzi marihuānas pircēji ir palielinājuši legālās narkotikas patēriņu, lai mazinātu trauksmi vai garlaicību.

Kad pērn martā Nīderlande ieviesa pirmo tā dēvēto mājsēdi, pie marihuānas kafejnīcām veidojās garas rindas, izraisot "zālītes paniku".

Lai gan pandēmijas laikā bāri, restorāni un naktsklubi ilgstoši bijuši slēgti, marihuānas kafejnīcas varēja turpināt darbu, piedāvājot savu preci iegādāties līdzņemšanai.

Kā liecina mentālās veselības un atkarību izpētes institūta "Trimbos" aptaujas rezultāti, 90% marihuānas lietotāju Nīderlandē atzinuši, ka pandēmijas laikā smēķē "zālīti" tikpat bieži vai biežāk nekā iepriekš. Trīs ceturtdaļas aptaujāto marihuānu smēķē katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ iedzīvotāji un policisti sākuši patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, tāpat pie tām izvietoti plakāti ar «legālo narkotiku» upuriem.

Iedzīvotāju patruļās var iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā.

Patlaban Rīgā darbojas 52 šādas apreibinošo vielu tirdzniecības vietas. «Faktiski tas ir tikpat izplatīts tīkls kā Narvesen vai citu kiosku tīkli,» iepriekš atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Iedzīvotāju patruļu darbu koordinē Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Gatavību iesaistīsies patruļās apstiprinājis vairums nevalstisko organizāciju, sporta asociāciju, federāciju vadītāji un to domubiedri, arī motokluba «Free Hawks» biedri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

legālās narkotikas

Komentāri

Pievienot komentāru