Pakalpojumi

Rīgas dome līdzfinansē Mama-OK senioru aprūpes pakalpojumu

Rūta Kesnere, 15.05.2019

Jaunākais izdevums

Vai demences slimniekiem, kuriem nav nepieciešama diennakts uzraudzība, ir iespēja dzīvot pašiem savā dzīvesvietā, nepārceļoties uz pansionātu? Kas viņiem nodrošina atbalstu un aprūpi?

Sarunā ar Dienas Biznesu šos jautājumus komentē starptautisks sociālās aprūpes uzņēmums Senior Group, kas Latvijā ir jau pazīstams ar «Lielās Ģimenes mājas» koncepta radīto senioru rezidenci Babītē. Šā gada sākumā centrs sāka darbību pie Francijas mājas aprūpes modeļa - viedā mājas aprūpe Mama-OK - izveides. Tas paredz aprūpi demences klientu dzīvesvietā, kas ietver gan klātienes vizītes, gan pilnvērtīgu mājokļa adaptāciju ar specializēto aprīkojumu un jaunākajām tehnoloģijām kritienu prevencijā. Apkalpojot Rīgas rajonus, katrā rajonā plānots atvērt aprūpes bāzes, kurās mitinās aprūpes personāls, lai jebkurā diennakts laikā nodrošinātu ātru reaģēšanu uz izsaukumiem un palīdzības sniegšanu. Visi klienti ir sadalīti vairākos profilos atkarībā no viņu vajadzībām. Ir cilvēki, kam pietiek ar 3 vizītēm nedēļā, ir klienti, pie kuriem aprūpētājs dodas vairākas reizes dienā.

Cena par aprūpi ir atkarīga no tā, kādi pakalpojumi un kādā apjomā tiek sniegti. Jo patstāvīgāks ir klients, jo mazāk pakalpojumu nepieciešams un attiecīgi cena ir zemāka. Viedās mājas aprūpes cenas svārstās no 250 līdz 947 eiro mēnesī. Visaugstākā summa paredz 21 vizīti nedēļā. Jānorāda, ka šo sociālo pakalpojumu rindas kārtībā apmaksā arī Rīgas dome. Pašlaik Mama OK ir astoņi klienti, un četriem šo pakalpojumu apmaksā pašvaldība. Senioru grupas pārstāvis Kristaps Keišs stāsta, ka katrā Rīgas rajonā ir plānots atvērt 3 birojus, no kuriem katrs apkalpotu 14 klientus. Šā brīža investīcijas viedās mājas aprūpes izveidē ir 50 000 eiro un nodarbināti 6 aprūpētāji.

Pakalpojuma iepircēja - Rīgas pašvaldības Labklājības departamenta - direktores vietnieks Mārtiņš Moors uzsver, ka pakalpojums Rīgas iedzīvotājiem ir ļoti nepieciešams. Tā lielākā pievienotā vērtība ir tā, ka klientiem pēc iespējas ilgāk ir iespējams palikt savās dzīvesvietās un nepārcelties uz institūcijām. Jānorāda, ka institucionalizēta aprūpe pašvaldībai izmaksā daudz dārgāk. M. Moors teic, ka turpmākajos gados Rīgas dome vēlētos palielināt to cilvēku skaitu, kam šis pakalpojums tiek apmaksāts. Tiesa, ierēdnis gan atteicās prognozēt, cik klientiem nākamgad pašvaldība varētu apmaksāt šo pakalpojumu. Taujāts par klientu līdzmaksājumiem, M. Moors skaidro, ka par pakalpojumu iedzīvotājiem ir jāmaksā tikai tad, ja ienākumi pārsniedz 430 eiro. Respektīvi, starpību starp pakalpojuma cenu un ienākumiem virs 430 eiro sedz pats klients. To, kam pienākas pašvaldības apmaksātais pakalpojums, izvērtē sociālais dienests.

K. Keišs stāsta, ka pakalpojuma būtiska priekšrocība ir tā, ka tas ir individuāli piemērots katram klientam un tiek sniegti tikai tie pakalpojumi un tādā apjomā, kādi nepieciešami. Pakalpojumos ietilpst gan mājas vizītes un sarunas, gan video vizītes un kritienu detektors, gan drošības poga un pastaigas. Faktiski, kā norāda K. Keišs, piedāvātie pakalpojumi ļauj klientiem nepārcelties uz pansionātiem un krietni atvieglo dzīvi viņu ģimenēm un tuviniekiem. Īpašs jauninājums ir dzīvesvietās izvietotās videokameras, kas darbojas saskaņā ar Datu drošības regulu, neļaujot novērot klienta dzīvi pilnībā, bet tikai fiksējot, vai cilvēks nav nokritis. Demences klientiem noderīgs ir arī automātiskais zāļu izsniedzējs, kas ar īpašu skaņas signālu paziņo, ka jāiedzer zāles un automātiski izsniedz izrakstītās zāles pareizajā devā. Pārējā laikā klients pie zālēm netiek. Vientuļiem senioriem tiek piedāvāta arī silta ēdiena piegāde un palīdzība dzīvokļa uzkopšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Viesnīca ar individuālu pieeju – arī četrkājainajiem draugiem

Kristīne Stepiņa, 08.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā viesnīcu netrūkst, tāpēc ir jāspēj atšķirties – viesnīca un restorāns MaMa priecē ar izteiksmīgām dizaina odziņām un individuālu pieeju – arī četrkājainajiem draugiem.

Dizaina viesnīca un restorāns MaMa, kas jau vienpadsmit gadus mājo kādā atjaunotā koka ēkā Majoros, uz pārējo fona izceļas ar savu stilu, kas radies, saplūstot dažādu krāsu, formu un interjera risinājumiem, kā arī īpašo viesmīlību pret astaiņiem – šeit var atrast speciālu ēdienkarti suņiem un kaķiem, tie tiek laipni gaidīti un arī bez maksas izmitināti, mājvieta netiks atteikta arī citiem dzīvniekiem, pienācīgi uzņemts tiks pat sesks.

Jābūt visdarim

Dizaina viesnīca un restorāns MaMa atvērts 2008. gadā, Ilzes Kīkstes–Vaivaras ģimene jau pirms vairāk nekā 20 gadiem bija iegādājusies divas vecas koka ēkas Majoros. «Sākumā dzīvojām paši, bet vasarās, kā jau tas Jūrmalā pieņemts, visu otro stāvu izīrējām vasarniekiem. Tā kā mājas bija jāremontē un bija parādījušies pastāvīgi īrnieki, nolēmām taisīt dizaina viesnīcu, kādas tolaik Latvijā bija tikai dažas. Vēlējāmies veidot paši savu stilu un atšķir-ties no visām citām viesnīcām,» atceras viesnīcas un restorāna MaMa līdzīpašniece I. Kīkste–Vaivara. Tapa ģimenes uzņēmums, kurā saimnieko trīs sievietes: I. Kīkste–Vaivara, viņas mamma un māsa. Tāpēc sievišķais tēls atspoguļojas arī viesnīcas nosaukumā. Un ne tikai. Simboliski sievietes motīvs iepīts arī dizaina elementos, netrūkst ābolu, sarka-nu rožu un attēlu ar Ādamu un Ievu paradīzes dārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas gāze lauzusi līgumu ar viesnīcu Jūrmalā

LETA, 07.10.2022

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis teica, ka uzņēmumam ir kopumā apmēram 3500 klientu, kurus varētu dēvēt par mazajiem uzņēmumiem, un līdzīgi brīdinājumi kā "Boutique Hotel & Restaurant MaMa" nosūtīti 55 uzņēmumiem.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāze" lauzusi ilgtermiņa gāzes piegādes līgumu ar viesnīcu "Boutique Hotel & Restaurant MaMa", atklāja uzņēmuma līdzīpašniece Ilze Kikste.

Viņa skaidroja, ka aizvakar saņemts "Latvijas gāzes" lēmums, kurā teikts, ka 1.novembrī tiks lauzts ilgtermiņa gāzes piegādes līgums, kas pamatots ar ierobežotu dabasgāzes pieejamību reģionā, ar ierobežotām tiesiskām un tehniskām iespējām dabasgāzes piegādei, kā arī pēdējā laikā pieņemtajiem normatīviem attiecībā uz gāzes piegādes iespējām un noteiktiem ierobežojumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

"Viņi ["Latvijas gāze"] raksta, ka ir spiesti izvērtēt iespējas turpināt noslēgtos ilgtermiņa dabasgāzes piegādes līgumus. Mums bija noslēgts ilgtermiņa piegādes līgums līdz 28.novembrim," skaidroja Kikste.

Viņa arī uzsvēra, ka šis "Latvijas gāzes" paziņojums nācis bez brīdinājuma, turklāt gāzes piegāde ir būtiska ne tikai uzņēmuma darbībai, bet arī Kikstes ģimenei, kuru vienīgais mājoklis ir viens no viesnīcas spārniem.

Komentāri

Pievienot komentāru