Finanses

SEB Wealth Management pārvaldīto aktīvu apmērs pārsniedzis miljardu eiro

Žanete Hāka, 07.04.2016

Jaunākais izdevums

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības SEB Wealth Management pārvaldīto aktīvu apjoms šī gada 1. ceturksnī ir pārsniedzis miljarda eiro robežu un šobrīd ir 1,02 miljardi eiro, informē SEB bankas pārstāvji.

Lielāko daļu jeb aptuveni 580 miljonus eiro no uzņēmuma pārvaldītājiem līdzekļiem sastāda Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājumi. 2015. gada laikā SEB Wealth Management pārvaldītais pensiju 2. līmeņa kapitāls ir pieaudzis par teju 90 miljoniem eiro.

SEB Wealth Management pārvalda arī vairāk nekā 120 miljonu eiro uzkrājumus pensiju 3. līmenī, kā arī institucionālo klientu kapitālu aptuveni 320 miljonu eiro apmērā. Klientu uzkrājumi pensiju 3. līmenī pērn auguši par 15 miljoniem eiro, savukārt SEB Wealth Management pārziņā esošais institucionālo klientu portfelis – par 11 miljoniem eiro.

SEB Wealth Management valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds: «Mūsu pārziņā ir vairāk nekā 365 000 klientu pensiju kapitāls, tādēļ īstenojam pēc nozares standartiem piesardzīgu investīciju stratēģiju, kas vērsta uz pozitīvu atdevi ilgtermiņā. Gandrīz 50% no pensiju uzkrājumiem ieguldīti Latvijas ekonomikā, bet pārējais kapitāls, sadalot riskus, diversificēts citos reģionos.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts fondēto pensiju līmenī sāk darboties Indexo

Zane Atlāce-Bistere, 03.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 30 Latvijas uzņēmēju dibinātā ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība Indexo no pirmdienas, 3.jūlija piedāvā jaunu pensiju plānu Indexo Izaugsme, informē Indexo izpilddirektors Toms Kreicbergs.

Salīdzinot ar līdzšinējo tirgus spēlētāju vidējo izmaksu līmeni, plāna Indexo Izaugsme pārvaldīšanas izmaksas ir uz pusi zemākas (viena, fiksēta komisija – 0,75 % gadā; mainīgā komisija netiks ieturēta), kas vidējam 2. pensiju līmeņa dalībniekam ļaus līdz pensijai ietaupīt vairākus tūkstošus eiro, norāda Indexo valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

«Ieguldījums tirgus indeksos nozīmē – tev pieder maza daļiņa no gandrīz visiem pasaules lielākajiem uzņēmumiem. Kad kundzīte Honkongā nopērk Apple datoru, austrālietis iedzer Pepsi vai amerikānis iegādājas džipu, daļa no peļņas tiek arī tev. Tas pasargā ieguldītāju no riska, kas saistīts ar ieguldījumu atsevišķos uzņēmumos, nozarēs vai reģionos. Tirgus var svārstīties, bet ilgtermiņā pasaules ekonomika vienmēr ir attīstījusies un tirgus indeksi ir kāpuši,» skaidro Indexo izpilddirektors Toms Kreicbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Indexo: Līdz šim 2.pensiju līmeņa pārvalde ir bijusi miera osta un pīļu dīķis

LETA, 06.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reālas konkurences pensiju 2.līmeņa pārvaldnieku vidū līdz šim nav bijis un viens no galvenajiem iemesliem ir cilvēku neinformētība par to, kādi ir viņu uzkrājumi fondēto pensiju sistēmā un to atdeve, atzina jaunā pensiju pārvaldnieka Indexo valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

«Līdz šim 2.pensiju līmeņa pārvalde ir bijusi pilnīga miera osta un pīļu dīķis,» uzsvēra Siksnis, norādot, ka līdzšinējie tirgus dalībnieki ar esošo situāciju ir samierinājušies un pat necenšas konkurēt pēc būtības - ar komisiju maksām vai atšķirīgām pensiju kapitāla pārvaldes filozofijām.

«It kā mums ir seši septiņi pārvaldnieki, bet ar ko viņi atšķiras? Es uz šo jautājumu nevaru atbildēt. Komisijas maksas visiem ir identiskas - likumā atļautajā maksimālajā līmenī. Vai kāds piedāvā atšķirīgu ieguldījumu filozofiju? Atšķirības ir minimālas. Pensiju plāni tiek pārdoti ar iPhone loteriju palīdzību, ar atlaidēm kādiem citiem bankas pakalpojumiem, dažās bankās, pirms jūs varēsiet lietot internetbanku, jums būs jātiek vaļā no agresīva reklāmas bannera «Apstiprini savu dalību 2.pensiju plānā», kur tikai ar brillēm būs saskatāma podziņa Nē. Es domāju, ka tā nav atbildīga pārdošana. Šo darbību rezultātā attiecīgās bankas pensiju pārvaldnieku tirgus daļa gandrīz perfekti korelē ar to, kāda ir bankas klientu bāze kopumā. Savukārt tam nav nekādas korelācijas ar pensiju plānu atdevi. Tas pensiju plānu pārvaldniekus pat nemotivē kaut ko darīt citādāk. Piemēram, vissliktākā atdeve desmit gadu laikā ir Swedbank ieguldījumu plānam Dinamika, bet tam ir dominējošā tirgus daļa,» pauda Siksnis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Būs amerikāņu kalniņi

Jānis Šķupelis, 23.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Obligācijām nākamais gads var nebūt iepriecinošs, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads interesants bija arī obligāciju tirgū, kur tirgus dalībniekiem nācās rēķināties gan ar negatīvām likmēm, gan pastiprinātām šo vērtspapīru cenu izmaiņām – straujāk svārstījās pat drošo obligāciju ienesīgums un cena. Tradicionāli lielus ieguldījumus obligāciju tirgū veic, piemēram, pensiju pārvaldnieki.

«Obligācijas ļaudīm, kuri ar tām nestrādā ikdienā, ir diezgan sveša pasaule – dīvaini cipari, ačgārna saikne starp cenām un likmēm, žargons, kas saprotams tikai nozares speciālistiem – garlaicīga darbošanās ar sausiem skaitļiem. Patiesībā šī ir ļoti dinamiska vide, un notikumiem tajā tiek pievērsts nepelnīti maz uzmanības. Globālais obligāciju tirgus ir vairākkārt lielāks par akciju tirgu, lai gan pēdējais daudz biežāk atrodas mediju uzmanības lokā. 2015.gads obligāciju tirgū noteikti nav bijis garlaicīgs. Notikumus varētu salīdzināt ar vizināšanos pa amerikāņu kalniņiem. 1. ceturksnī valdību obligācijām bija vērojams negaidīti straujš ienesīguma likmju samazinājums un izcili atdeves rādītāji. Savukārt 2. ceturksnī gan nekādas pavasara saules nebija – sagaidījām augstākas likmes un krietni zemākas cenas. Arī gada otrajai pusei bija raksturīga cenu volatilitāte,» skaidro SEB Wealth Management valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru