Atpūta

Šis gads atnesis jaunu mājvietu un Spēlmaņu nakts balvas

Linda Zalāne, 05.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevalstiskajam teātrim Dirty Deal Teatro šis gads nesis gan jaunu mājvietu, gan Spēlmaņu nakts balvas

Dirty Deal Teatro (DDT) izrādītais Ingas Tropas iestudējums Dvēseļu utenis šogad Spēlmaņu naktī saņēma gan Grand Prix, gan apbalvojumus par labāko mūziku, videomākslinieka darbu, otrā plāna aktiera lomu un labāko mazākās formas izrādi. DDT ir neatkarīgs teātris, kas ir dibināts 2007. gadā ar domu piesaistīt jaunos profesionāļus, lai tie varētu veidot izrādes, eksperimentējot un meklējot jaunu veidu, kā uzrunāt skatītājus. «Esam priecīgi un pateicīgi žūrijai par šo apbalvojumu, kas mums visiem nozīmē ļoti daudz, un tas ir brīnišķīgs sasniegums visiem nevalstiskajiem teātriem, jo tā ir pirmā reize, kad kāds no mums Spēlmaņu naktī iegūst Grand Prix, un, manuprāt, tas ir vēl viens pamudinājums gan māksliniekiem, gan skatītājiem apzināties to, ka teātra mājas nav jādala pēc to dibinājuma statusa. Būtiskākais ir tas, kāda māksla veidojas šajās mājās,» atzīst Dirty Deal Teatro vadītāja Anna Sīle.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Dvēseļu uteņa režisore un dramaturģe Inga Tropa ir ar pieredzi, taču aktieru kolektīvs ir jauns, un tam ir būtiska nozīme, jo DDT darbojas ar dažādiem māksliniekiem – gan tādiem, kuriem pavisam nav pieredzes, gan tādiem, kuriem jau ir skatuves rūdījums. Anna uzsver, ka māksla nav veiksmes spēle un, lai to radītu, ir jāiegulda ārkārtīgi liels darbs. Tieši neprātīga darba duna un pat varētu teikt – skriešana vāveres ritenī šogad piemeklējusi DDT, jo līdz ar pārcelšanos uz jaunajām mājām nācās gan gādāt par telpu sakārtošanu un piemērošanu pašu vajadzībām, gan jau repertuārā esošas izrādes «pārnest» jaunajos apstākļos.

DDT pastāv desmit gadus, pirmos divus tas mājoja Andrejostā, astoņus – Spīķeru kvartālā, bet nu pienākusi kārta trešajai pieturai – Āgenskalnā. DDT apdzīvo pirmo stāvu Eduarda Smiļģa teātra muzeja–mājas piebūvē, kurā ir divas zāles. Kvadratūras ziņā jaunās mājas nav daudz ko lielākas par tām, kas bija Spīķeros, taču izkārtojums ir veiksmīgāks – nav kolonnu. Tagad lielajā zālē ir 90 līdz 100 skatītāju vietas, bet Spīķeros vienu izrādi varēja noskatīties līdz 50 cilvēkiem. Mazajā zālē vēl nepieciešami uzlabojumi, un tur iecerēts skatītāju vietu skaitu palielināt no 40 uz 60. Telpu maiņai bija vairāki iemesli. «Lai gan šīs telpas nav paredzētas teātrim, tās daudz vairāk atbilst teātra specifikai nekā mājvieta Spīķeros. Jau labu laiku neregulāri meklēju jaunu vietu. Mirklī, kad man tika izteikts šis piedāvājums, uzreiz tam piekritu. Te ir vairāk vietas skatītājiem, plašākas telpas un piemērota vide, kur var radoši izpausties un realizēt savas ieceres. Tāpat man nebija šaubu, ka Āgenskalnā dzīve kūsā un teātris ir vērtīgs ieguldījums apkaimē, kurā ir vairāk nekā 25 tūkst. iedzīvotāju, un, ja mēs rēķinām klāt Torņakalnu, Imantu un Zolitūdi, skaits ir vēl lielāks. Šajā Daugavas pusē profesionāla teātra nav, un man ir prieks, ka es varu kaut ko vērtīgu dot saviem kaimiņiem, jo es šajā Daugavas pusē ieprecējos pirms 11 gadiem un nu jau šo apkaimi dēvēju par savējo,» atklāj Anna.

Visu rakstu Arī eksperimenti izdodas lasiet 5. decembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

LASI ARĪ:

FOTO: Dirty Deal Teatro pārceļas uz Āgenskalnu

Komentāri

Pievienot komentāru