Jaunākais izdevums

SIA "Rīgas ūdens" sadarbībā ar Valsts Vides dienestu (VVD) izanalizējis dažādus tehniskos risinājumus un izskatījis rekomendācijas smaku mazināšanai Bioloģiskās attīrīšanas stacijas "Daugavgrīva" dūņu laukos Vārnukrogā.

SIA "Rīgas ūdens" šajos laukos darbojas atbilstoši VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes izsniegtās B kategorijas atļaujas piesārņojošai darbībai nosacījumiem, tomēr uzņēmums, izprotot vietējiem iedzīvotājiem radītās neērtības, strādā pie situācijas smaku izplatības ierobežošanā uzlabošanas.

Plānots, ka jau tuvākajā laikā SIA "Rīgas ūdens" pēc dūņu izkraušanas uzsāks to apstrādi ar ķīmiskiem reaģentiem, kas iedarbosies uz slāpekli un sēra saturošu gāzu radīto smaku izplatību. Jau pašlaik Vārnukroga dūņu laukos darbojas speciāli izsmidzinātāji, kas smaku izplatības ierobežošanai izplata neitralizējošas bioloģiski noārdāmas ēteriskas eļļas, kas piedalās smaku izraisošo vielu oksidēšanā un absorbcijā. Regulāri tiek veikti arī citi pasākumi, lai operatīvi novērstu piesārņojuma rašanos un samazinātu smaku emisijas.

VVD uzdevumā tiks Vānukrogā izvietoti arī tā saucamie "elektroniskie deguni", kuri veiks nepārtrauktus smakas koncentrācijas mērījumus un palīdzēs operatīvi fiksēt gadījumus, ja šī koncentrācija pārsniegtu pieļaujamās normas. Pašlaik tiek veikta iepirkuma procedūra šo "e-degunu" iegādei.

Ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanai 1991.gadā izbūvētā Bioloģiskās attīrīšanas stacija "Daugavgrīva" un 1994.gadā ekspluatācijā nodotie dūņu lauki "Vārnukrogs 2104" ir neatņemama kopējās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas sastāvdaļa. Notekūdeņu attīrīšanas procesā veidojas bioloģiskās dūņas.

Lai nepieļautu to nonākšanu jūrā, tās no notekūdeņu attīrīšanas procesa tiek atdalītas un utilizētas. Atūdeņotās dūņas tiek novietotas Vārnukroga apkārtnē uzglabāšanai līdz brīdim, kad tās izmanto augsnes kvalitātes uzlabošanai.

Vārnukroga dūņu lauku darbībā ir deviņas dūņu kartes un divas dūņu krātuves. Dūņu kartes 2006.gadā ir pilnībā rekonstruētas un atbilst visām nepieciešamajām ekspluatācijas prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupes novada Babītes pagastā sākts pārbūvēt Rīgas apvedceļu (A5) posmā no Rīgas robežas līdz pārvadam pār Jūrmalas šoseju (A10), informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

2,6 kilometru garajā posmā pārbūvēs abas brauktuves.

Pašlaik notiek sagatavošanās darbi, un posmā noteikts ātruma ierobežojums 50 un 70 kilometri stundā. Sākoties būvdarbiem, satiksmi abos virzienos organizēs pa vienu brauktuvi.

Pārbūves ietvaros paredzēts abās brauktuvēs mainīt ceļa segas konstrukciju un ieklāt asfaltbetonu trijās kārtās. Pārbūvētās ceļa segas kalpošanas laiks būs 20 gadu. Tāpat atjaunos pārvadu pār dzelzceļu. Divlīmeņu satiksmes mezglā ar Jūrmalas šoseju izbūvēs uzbērumu un nobraukšanas joslu no autoceļa A5 virzienā uz Jūrmalu.

Lai uzlabotu satiksmes drošību, veicot pārbūvi, tiks slēgts autoceļu A5, Babītes stacija-Vārnukrogs (V10) un Mēness ielas krustojums, līdz ar to no autoceļa A5 uz V10 un Mēness ielu būs iespējams tikai labais pagrieziens. Lai nodrošinātu iespēju nogriezties vajadzīgajā virzienā, 200 metru attālumā no šī krustojuma uz autoceļa A5 izbūvēs apgriešanās vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru