Citas ziņas

SOS bērnu ciematiem būs pašiem sevi jāfinansē

Dienas Bizness, 26.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Līdz šim lielāko daļu naudas piešķīra jumta organizācija SOS Kinderdorf International. Taču, kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, mūs vairs neuzskata par trešās pasaules valsti, un asociācijas vadība noteikusi, ka abiem Latvijas ciematiem līdz 2020. gadam jākļūst pašfinansētiem. Būs vajadzīga diezgan liela naudas summa, tāpēc lūgsim lielāku maksu pašvaldībām, kuru bērni dzīvo pie mums. Pašreiz to maksājumi nenosedz pat pusi no kopējām izmaksām. Tāpat esam sākuši ziedojumu vākšanas kampaņu Neviens nav vainīgs, bet bērns bez ģimenes nav laimīgs un ceram uz sabiedrības atbalstu,» laikrakstam Diena stāsta 74 bērnu aizbildnis, Īslīces SOS bērnu ciemata direktors Gatis Matuļēvičs.

Pieminēšanas vērts ir fakts, ka SOS bērnu ciematos cilvēku ne tikai izaudzina, bet arī gādā par viņa karjeru, piedāvājot iespēju izglītoties augstskolā: «Primāri jāmēģina tikt budžeta grupā - ja nevar, tad papildus ikdienas izdevumiem sedzam arī studiju maksu, taču ar ļoti stingriem noteikumiem - vidējai atzīmei jābūt virs sešām ballēm, nedrīkst būt parādu un nedrīkst ņemt akadēmisko gadu. Ar jaunieti pirms studijām noslēdzam līgumu, un, ja viņš nepabeidz augstskolu un nenoliek man uz galda diplomu, visa nauda asociācijai jāatdod,» saka G. Matuļēvičs.

Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka daudzi no ciemata izaugušie devušies peļņā uz ārzemēm, taču daudziem tas netraucējot uzturēt saikni ar «mammu», svētku reizēs atbraukt ciemos. Jaunieši nezaudējot arī savstarpējās saiknes - vairāki šobrīd kopīgi īrējot dzīvokļus. Gatis ir informēts par katra jaunieša dzīvi - šajā ziņā viņam palīdz sociālais pedagogs.

Plašāk lasiet piektdienas, 26. septembra, laikrakstā Diena!

Komentāri

Pievienot komentāru