Vide

Stokholmas centrā aizliegs automašīnas ar benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem

LETA--AFP, 11.10.2023

Jaunākais izdevums

Lai uzlabotu gaisa kvalitāti, Stokholma no 2025.gada pilsētas centrā aizliegs automašīnas ar benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem, otrdien paziņojis Stokholmas vicemērs.

Ar šādām automašīnām būs aizliegts braukt 20 kvartālos, kur atrodas daudz veikalu, restorānu un biroju ēku.

"Mūsdienās Stokholmas gaiss izraisa bērniem plaušu slimības un vecāka gadagājuma cilvēku priekšlaicīgu nāvi. Tā ir pilnīgi nepieņemama situācija," paziņoja pilsētas vicemērs transporta un pilsētvides jautājumos Larss Stromgrēns.

"Mums ir jāierobežo benzīna un dīzeļdegvielas dzinēju automašīnu kaitīgās izplūdes gāzes," norādīja vicemērs.

Aizliegums, kas stāsies spēkā 2024.gada 31.decembrī, tiks ieviests "rajonā, kur ir daudz gājēju un velosipēdistu un kur gaisa kvalitātei jābūt labākai," sacīja Stromgrēns, piebilstot, ka šajā pilsētas daļā ir arī novērojama liela interese par ātrāku elektrifikāciju.

Izņēmumi tiks piemēroti policijas automašīnām, ātrās palīdzības automašīnām un citiem drošības dienestiem.

Stromgrēns norādīja, ka elektroauto ir arī klusāki, kas nozīmē, ka vairāk piegādes var notikt naktīs, un tas arī samazinās sastrēgumus pilsētas centrā.

Šis ir pirmais solis, un vēlāk aizliegumu plānots paplašināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bijušais Audi augsta līmeņa vadītājs atzīst vainu "dīzeļgeitas" skandālā

LETA--AFP, 25.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas autobūves uzņēmuma "Audi" bijušais augsta līmeņa vadītājs Volfgangs Hacs pēc ilgstošas tiesas prāvas atzinis vainu tā dēvētajā dīzeļgeitas skandālā, kas satricināja mātesuzņēmumu "Volkswagen".

Hacs un divi viņa kolēģi bija organizējuši kaitīgo izmešu rādītāju falsificēšanas programmatūru uzstādīšana ar dīzeļdzinējiem aprīkotos automobiļos, Minhenes apgabaltiesā sacīja Haca jurists.

Viņš norādīja, ka Hacs apzinājās, ka šī programmatūra Vācijā ir pretlikumīga un varētu pārkāpt arī ASV likumus. Hacs, kurš bija "Audi" dzinēju izstrādes nodaļas vadītājs un vēlāk "Porsche" izpētes un izstrādes nodaļas izpilddirektors, nožēlo, ka nav rīkojies atbildīgi.

Šī tiesas prāva ilgusi divarpus gadus, un Hacs atzinis savu vainu pēc tam, kad tiesa martā bija ierosinājusi soda samazināšanu vainas atzīšanas gadījumā.

Notiesājoša sprieduma gadījumā apsūdzētajiem draudēja līdz desmit gadiem cietumā. Taču tagad Hacam varētu tikt piespriests 18-24 mēnešu nosacīts sods un 400 000 eiro naudassods.

Komentāri

Pievienot komentāru