Karjera

Studējošo un absolventu reģistrā būs iespēja iegūt informāciju par studiju programmu saikni ar reālo darba tirgu

Žanete Hāka, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien, 10.novembrī, atbalstīja virzīšanai Saeimā otrajam lasījumam Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz studējošo un absolventu reģistra izveidi, informē IZM.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsver, ka grozījumi Augstskolu likumā paredz veidot studējošo un absolventu reģistru, kas būs saistīts ar Valsts ieņēmuma dienesta un Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, lai topošie studenti pirms augstskolas un studiju programmas izvēles varētu mērķtiecīgi novērtēt, kādas ir iespējas strādāt izvēlētajā profesijā un kāds ir vidējais atalgojums pēc augstskolas absolvēšanas.

Topošajiem studentiem jāgūst pilnvērtīga informācija par to, kādas iespējas sniedz izvēlētā studiju programma vai augstskola, tajā skaitā arī, kādas ir iespējas atrast darbu izvēlētajā profesijā un finanšu perspektīva pēc studiju beigšanas. Svarīgi, lai līdzās reklāmas saukļiem topošajiem studentiem ir iespējas iegūt arī objektīvu, reālos faktos balstītu informāciju, uzsver K.Šadurskis. Ministrs pauž, ka šī informācija dos jaunas iespējas budžeta studiju vietu plānošanai, kā arī augstskolu studiju programmu akreditācijai.

Lielā daļā Eiropas valstu jau darbojas nacionāla līmeņa absolventu monitoringa sistēmas, kas balstītas ne tikai uz absolventu aptaujām, bet arī valsts reģistros esošajiem administratīvajiem datiem. Šie dati ir ļoti nozīmīgi gan ieguldījumu plānošanai, gan pārdomātas studiju programmas izvēles veicināšanai topošajiem studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru