Jaunākais izdevums

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa šodien par korupciju apsūdzētajam bijušajam Jūrmalas mēram Raimondam Munkevicam un kādreizējam pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklim Normundam Pīrantam piesprieda naudas sodus, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Munkevicam par kukuļdošanu tiesa piesprieda 49 950 eiro, bet Pīrantam par šādu noziegumu - 47 360 eiro. Tāpat abiem trīs gadus liegts ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldības institūcijās. Tiesa savā spriedumā atsaucās uz kādu Krimināllikuma pantu. Tas paredz, ja nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tiesa var noteikt citu, vieglāku soda veidu, nekā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu paredzēts likumā.

Tiesa nolēma Munkevicam atcelt drošības līdzekli - 71 143 eiro lielo drošības naudu un aizliegumu tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos pēc sprieduma spēkā stāšanās. Arī Pīrantam tiesa nolēma atcelt drošības līdzekli - 56 914 eiro lielo drošības naudu un aizliegumu izbraukt no Latvijas pēc sprieduma spēkā stāšanās.

Iemaksāto drošības naudu par Munkevicu pēc sprieduma spēkā stāšanās būs jāpārskaita tās devējiem - Vladimiram Maksimovam, Valdim Vītoliņam, Edmundam Krūmiņam, SIA NPN, SIA Liktenis, Ivaram Sīpolniekam, Evitai Ostrovskai, Agnesei Aleksejevai, SIA BJF un Mārim Munkevicam. Savukārt iemaksāto drošības naudu par Pīrantu pēc sprieduma spēkā stāšanās būs jāpārskaita tās devējiem - Ilvai Strazdiņai, Valdim Vītoliņam, Edmundam Krūmiņam un SIA BJF.

Tāpat tiesa arī atcēla arestu Munkevicam un Pīrantam piederošajiem īpašumiem.

Lietiskos pierādījumus jeb doto kukuli - 7114 eiro (5000 latu), kas glabājas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā - pēc sprieduma spēkā stāšanās konfiscēs.

Ja apsūdzētie laikus nesamaksās naudas sodus, viņiem būs jādodas uz cietumu. Naudas sods apsūdzētajiem jāsamaksā 30 dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Kā žurnālistiem pēc sprieduma nolasīšanas atzina Munkevics un Pīrants, vispirms viņi vēlas konsultēties ar advokātiem, lai izlemtu, vai spriedumu pārsūdzēt. Katrā ziņā šāds spriedums ir labāks nekā cietumsods, uzsvēra Munkevics.

Savukārt Pīrants atzina, ka viņam piespriestais naudas sods ir liela naudas summa, ko viņš uzreiz nevar samaksāt.

Pīrants vispirms vēloties saprast likumā noteikto formulu par to, cik daudz laika jāpavada cietumā, ja naudas sodu laikā nevarēs samaksāt. «Ja jūsu alga ir 1000 un jums pavaicātu, vai par 46 000 eiro esat gatavs nosēdēt trīs mēnešus cietumā? Es esmu (gatavs). Ja man par 46 000 eiro jāsēž desmit gadi cietumā, tad tas ir kaut kas cits,» uzsvēra Pīrants.

Pīrants tiesā atzinis kukuļdošanas faktu, taču par amata piedāvāšanu nav bijusi runa. Kādēļ devis kukuli, Pīrants skaidru atbildi šodien žurnālistiem nesniedza: «Tādēļ, ka tajā brīdī domāju citādāk nekā šobrīd.»

Bijušais pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklis uz spriedumu vismaz ārēji bija ieradies priecīgā noskaņojumā, par to liecināja asprātīgu piezīmju veltīšana televīzijas operatoram, fotoreportierei, prokurorei un citiem klātesošajiem.

Arī Munkevics atzina, ka tagad vajadzēs domāt, kur sameklēt nepieciešamo naudas summu. Bijušais kūrortpilsētas mērs arī apliecināja, ka politikā vairs neesot iesaistījies un nedomājot tajā atgriezties.

Prokurore Velta Zaļūksne žurnālistiem atzina, ka vispirms vēlas iepazīties ar spriedumu un tad izlemt, vai iesniegt protestu. Viņa gan uzsvēra, ka tiesa saīsinātajā spriedumā atzinusi, ka pārkāptas apsūdzēto tiesības uz procesa izskatīšanu saprātīgā termiņā. Vaicāta, kurš pie tā ir vainīgs, prokurore atbildēja, ka tā esot valsts - Jūrmalas pilsētas tiesa, kur lieta sākotnēji tika skatīta 3,5 gadus. Kopumā tiesas process ilga aptuveni piecus gadus. Šī lieta nebija sarežģīta un apjomīga, tāpēc viņa uzskata, ka to varēja izskatīt pusgada laikā.

Pilnais spriedums būs pieejams 19.februārī, un tad to varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka Munkevics pērn, tiesai sakot savu pēdējo vārdu, noraidīja viņam izvirzītās apsūdzības. Jau pēdējā vārda sākumā viņš pauda, ka tiek apsūdzēts noziegumā, kuru nav izdarījis un viņš nekad nav devis kukuli Jūrmalas pašvaldības deputātei Ivetai Blauai.

Munkevics apgalvoja, ka viņš nelikumīgi tika iesaistīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) īstenotajā operatīvajā eksperimentā, kurš bijis akceptēts tikai attiecībā uz otru apsūdzēto Pīrantu. «Mana iesaistīšana operatīvajā eksperimentā bija prettiesiska,» teica Munkevics. Bijušais kūrortpilsētas mērs apgalvoja, ka Blaua rīkojusies nelikumīgi, slepus ar diktofonu ierakstot sarunas. «Es uzskatu, ka Blauas darbība bija caur un caur provokatīva,» uzsvēra Munkevics.

Analizējot pierādījumus, Munkevics vairākkārt apgalvoja, ka apsūdzība tīši maldinot tiesu.

Prokurore Velta Zaļūksne lūdza bijušo Jūrmalas mēru sodīt ar pieciem gadiem cietumā, kā arī noteikt mantas konfiskāciju un atņemt tiesības ieņemt amatus uz trim gadiem valsts un pašvaldību iestādēs. Savukārt Pīrantam prokurore lūdza piespriest četru gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un atņemt tiesības ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs uz trim gadiem.

Likumā paredzētā sankcija par abiem apsūdzētajiem inkriminēto noziegumu ir trīs līdz astoņi gadi cietumā.

Pīrants un Munkevics tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 7114 eiro (5000 latu) kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

2010.gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu (71 143 eiro) drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja 2010.gada augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 latu (56 914 eiro) drošības naudu brīvībā tika izlaists 2010.gada septembra vidū.

Jūrmalas pilsētas tiesa četru gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju piesprieda Munkevicam, bet Pīrantam tika piespriests trīs gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju. Apelācijas instance spriedumu atcēla, taču, ņemot vērā ierosinātās disciplinārlietas pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm, lieta tika nodota Kurzemes rajona tiesai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajā "Laimas" zefīru noliktavā drīzumā tiks atvērts bārs "Zefīrs".

Topošā bāra attīstītāji ir "Gimlet Nordic" kokteiļbāra īpašnieki Edgars Grišulis, Ilmārs Munkevics un amatalus darītāji "Contra Brewing Co" izveidotāji Ingemārs Dzenis un Andis Cēsnieks.

"Esam divas puses - "Gimlet" ar vietējām garšām un bagātu pieredzi dažādu kokteiļu un dzērienu sastāvdaļu gatavošanā un "Contra Brewing Co", kas gatavo vienu no labākajiem amataliem Latvijā. Izlēmām apvienot spēkus un izveidot vietu, kur pašu gatavotais džins un alus tiks celts godā un uz to likts uzsvars," stāsta I.Munkevics. Paralēli tam darbosies arī virtuve un būs iespējams apēst picu, sendviču ar pašu kūpinātu gaļu vai ko citu, vieglā, nepiespiestā atmosfērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Gimlet Nordic: Šis ir iespēju laiks

Monta Glumane, 09.04.2020

"Gimlet Nordic" kokteiļbāra saimnieki Edgars Grišulis (no kreisās) un Ilmārs Munkevics.

Foto: Monta Glumane

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Gimlet Nordic" kokteiļbārs Rīgā fokusējas uz vietējās, ziemeļu reģionam raksturīgās garšas iekļaušanu dažādos kokteiļos. Pielāgojoties ārkārtas situācijai, bārs piedāvā šos dzērienus baudīt arī mājās.

Kokteiļbārs Baznīcas ielā tika atklāts 2018. gada novembrī. Viens no "Gimlet Nordic" saimniekiem Edgars Grišulis šāda bāra koncepta ideju lolojis jau sen. "Ēdināšanas nozare, restorāni un šefpavāri ir attīstījusies vairāk nekā bāru industrija. Viņu veiksmes stāsts ir sadarbība ar vietējiem zemniekiem, sezonalitāte, maiņa un cikliskums. Arī mūsu bārs ir ļoti pielīdzināms pasaules labākajiem restorāniem. Zemnieks piezvana un saka - man ir izaugušas, piemēram, nātres, izplaukuši ceriņi. Daudz ko gatavojam no ļoti unikālām lietām," stāsta E.Grišulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki šodien veic kratīšanu Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) birojā, aģentūrai LETA apliecināja domē.

KNAB oficiālu informāciju par notiekošo Jūrmalas domē pagaidām nesniedz. KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA apliecināja, ka KNAB veic procesuālās darbības Jūrmalas domē, taču plašāku informāciju KNAB šobrīd nesniedz.

Neoficiāli avoti aģentūrai LETA vēstīja, ka, iespējams, Truksni bijis plānots aizturēt, taču viņš ar ātro palīdzību nogādāts slimnīcā.

Trukšņa advokāts, uzzinot, ka zvana žurnālists, aģentūrai LETA teica, ka šobrīd nevarot neko pateikt un nevarot runāt.

Ja apstiprināsies ziņas, ka KNAB vaino Truksni korupcijā, tad šī būs kārtējā reize, kad KNAB redzeslokā nonācis kāds no Jūrmalas mēriem. Pirms vairākiem gadiem tā dēvētajā Jūrmalgeitā cietumsodu par kukuļošanu saņēma bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis, kurš sodu jau izcietis. Savukārt apelācijas instances tiesā šobrīd atrodas krimināllieta, kur bijušais kūrortpilsētas mērs Raimonds Munkevics apsūdzēts par kukuļdošanu. Pirmās instances tiesa Munkevicam piesprieda 49 950 eiro naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 21 000 eiro un piecus mēnešus tehnoloģijas izstrādei, uzņēmums "OBDO" uzsācis bezalkoholiskā džina ražošanu, informē uzņēmumā.

Dzēriena ražotājs "OBDO" iepriekš Latvijā ražoja un destilēja London dry stila džinu, taču, redzot tirgus pieprasījumu alkoholisko dzērienu alternatīvām, uzņēmums nolēma produktu klāstu papildināt ar dzērienu, kas ļaus baudīt džinam raksturīgās garšas nianses ar 0% alkohola sastāvu.

Pasaulē arvien vairāk dzērienu ražotāju iegulda lielas investīcijas augsta līmeņa alkoholisko dzērienu alternatīvu radīšanai. Jūtot pasaules dzērienu tendenču ienākšanu un dzīvesveida maiņu Latvijā, uzņēmums redzējis potenciālu dzērienu radīšanai, kas garšas ziņā pēc iespējas vairāk atgādina iecienītākos alkoholiskos kokteiļus. Pēc vairāku mēnešu produkta testēšanas un receptes izstrādes, tirdzniecībā nonācis OBDO 0% džins, kas šobrīd pieejams tikai "OBDO" un SIA "Valmiermuižas alus".

Komentāri

Pievienot komentāru