Citas ziņas

Tiesa turpinās skatīt krimināllietu par naudas izspiešanu melnā briljanta pārdošanas laikā

LETA, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien plkst.11 turpinās iztiesāt krimināllietu par 10 tūkst. ASV dolāru (aptuveni 7500 eiro) izspiešanu melnā briljanta pārdošanas laikā.

Iepriekš tiesas sēde tika atlikta, jo uz nopratināšanu nebija ieradusies daļa liecinieku.

Kā iepriekš ziņots, 2013. gada oktobrī tiesas sēde tika atlikta, jo uz to nebija ieradušies liecinieki. Jau iepriekš tika norādīts, ka uz šo sēdi policija mēģinās lieciniekus atvest piespiedu kārtā.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra šajā lietā apsūdzības cēlusi trim vīriešiem - kādreizējā reketa karaļa Ivana Haritonova brālim Nikolajam Haritonovam, Vladimiram Vasiļjevam un Ērikam Lovecam.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga iepriekš informēja, ka trim personām apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma - par izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Krimināllietu izmeklēja Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP), kas lietu prokuratūrai nodeva 2011. gada decembra beigās.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts Telegraf, naudas izspiešana notikusi melnā briljanta pārdošanas laikā.

VP preses pārstāve Lita Juberte stāstīja, ka 2011.gada 29.jūnijā ONAP darbinieki, veicot operatīvos pasākumus un izmeklēšanas darbības, sadarbībā ar pretterorisma vienības Omega darbiniekiem Rīgā par 10 tūkst. ASV dolāru izspiešanu aizturēja 1958., 1962. un 1947.gadā dzimušus vīriešus.

Telegraf rakstīja, ka viss sācies ar to, ka kāds Latvijas iedzīvotājs izdomājis pārdot sev piederošu dārgakmeni - melno briljantu. Kad par to tapis zināms publiski, pārdevēju atradusi kāda Jeļena K. un Valērijs K. Abi dārgakmens īpašniekam paziņojuši, ka viņiem ir pircējs, garantējot, ka darījums notiks.

Noticot, ka pircējs ir naudīgs un uzticams, pārdevējs aizsūtījis kādu Arni J. uz Ukrainu, lai tur tiktu atvērts konts, nodibināta firma, jo naudu par briljantu bija plānots pārskaitīt uz šo valsti. Gatavošanās darījumam - brauciens uz Ukrainu un dokumentu noformēšana - izmaksājusi 15 tūkst. ASV dolāru (ap 11 tūkst. eiro). Kad viss bijis gatavs, starpnieki - Jeļena un Valērijs - paziņojuši, ka pircējs ir atteicies no darījuma, ziņoja laikraksts.

Pēc tam briljanta pārdevējs pieprasījis atmaksāt darījumam jau iztērētos līdzekļus. Telegraf rakstīja, ka brīdī, kad briljanta īpašnieks uzzinājis, ka abi starpnieki kontaktējas ar N.Haritonovu, viņš nolēmis nodrošināties un piesaistījis lietā kādas juvelieru firmas dibinātāju Lovecu, kuram savukārt bijis pazīstams Vasiļjevs. Vasiļjevs zināmās aprindās tiekot saukts par Ledusskapi. Naudu saņēmis Lovecs kafejnīcā Melnais kaķis, kas atrodas Vecrīgā. Ledusskapis tur neesot bijis.

Tad iejaukusies policija un personas aizturējusi. Vasiļjevs aizturēts vēlāk - savās mājās. Sākotnēji visi aizturētie atradās apcietinājumā, taču vēlāk tika atbrīvoti.

Komentāri

Pievienot komentāru