Nodokļi

Tiesās par PVN izkrāpšanu vairāk nekā piecu miljonu eiro apmērā

Zane Atlāce - Bistere, 04.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu septiņu personu apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, informē Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Laika posmā no 2013. - 2014.gadam šīs personas nodarīja zaudējumus valstij lielā apmērā par kopējo summu, kas lielāka par pieciem miljoniem eiro.

Saskaņā ar apsūdzību organizētās grupas dalībnieki ar mērķi samazināt kāda uzņēmuma PVN maksājumus valsts budžetā, izmantojot komersantu datus un norēķinu kontus, organizēja un veica komersantu faktiski nenotikušu, ar PVN apliekamu darījumu dokumentu sastādīšanu un iekļaušanu PVN deklarācijās.

Šādā veidā viņi izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi, proti, uzņēmums iekļāva savās PVN deklarācijās par 2013.gadu un 2014.gadu faktiski nenotikušus darījumus ar citu uzņēmumu, kurš savukārt deklarēja darījumus ar virkni citiem lietā esošajiem uzņēmumiem.

Personas apsūdzētas par to, ka tās izvairījās no PVN nomaksas kopsummā 5 062 451 eiro apmērā, radot iespēju valstij nesamaksāto PVN 678 902 eiro apmērā nepamatoti novirzīt uzņēmuma reāli veiktu ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai. Turklāt tika izveidota PVN pārmaksa un uzņēmums faktiski prettiesiski ieguva savā rīcībā valsts budžeta finanšu līdzekļus 958 815 eiro apmērā. Mantiskā kompensācija lietā pieteikta 6 700 168 eiro apmērā.

Krimināllietā septiņas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 177.panta trešās daļas. Lieta nodota izskatīšanai Rīgas Pārdaugavas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru