Jaunākais izdevums

Eiropas Komisijas gādātās bezmaksas pārtikas pakas kļuvušas par tirgošanās objektu, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Paku saņēmēji tās par niecīgu samaksu pārdodot Rīgas centrāltirgus apkaimē. Arī raidījums filmēšanas laikā atklājis vairākas paku uzpirkšanas vietas.

Trūcīgo cilvēku skaits šogad ir krietni audzis – janvārī tādu ir bijis 103 093, februārī – 125 020, martā – 143 587, bet aprīlī jau 154 046. Taču Latvijas Sarkanā krusta brīvprātīgais Vladimirs Kirilovs raidījumam apliecinājis, ka pēc pakām atnāk arī tādi, kuriem tās faktiski nav vajadzīgas.

Pie Centrāltirgus raidījumam norādīts vismaz uz divām vietām, kur pakas no saņēmējiem iepērk lielā vairumā. Viena no tām – sabiedriskā tualete pie tirgus. «Ja tualetē ienāk ar pārtikas paku rokās, tā vairs pat nav jāpiedāvā – kasiere bez vārdiem saprot, ka kāds atnesis paku pārdošanai. Pēc sarunas var spriest, ka uz šejieni ved labi iemīta taciņa no tuvējā paku izdales punkta Gaiziņa ielā. Otra norādītā vieta – kiosks zemnieku tirgū. Bet tur neizdevās nevienu satikt,» vēstīja De facto.

Tas noskaidrojis, ka pakas šobrīd pērk par 50 santīmiem, bet kundze norādījusi, ka citur joprojām vēl iepērk par 80 santīmiem. Latu gan vairs nekur nedodot. Pakas reālā pašizmaksa ir daudzkārt lielāka - 3 ar pus latu. Īstais tirgošanas bums esot mēnešu pirmajās dienās, kad sāk dalīt kārtējā mēneša pakas. Pārējā laikā process pierimstot.

Lauksaimnieku tirgū raidījumam stāstīts, ka sieviete daļu no iegādātajām bezmaksas pakām izlieto, lai ar putru pabarotu palīgstrādniekus. Bet kasiere tualetē teikusi, ka visas pakas pērkot vien savām vajadzībām. Tomēr tirgus apkaimē varot dzirdēt stāstus, ka pārtikas pakas pēc tam ar jaunu uzcenojumu pārdod vēlreiz. Interesenti esot. Daži, piemēram, no trūcīgajiem domātās palīdzības vāra putras suņiem. Sanākot lēti un ilgākam laikam.

Zemkopības ministrijas Augkopības nodaļas vadītājas vietnieks Gints Melkins norādījis – viņu atbildība ir, lai izdales process notiek atbilstoši normatīviem: «Tā ir katra trūcīgā izvēle, kā rīkoties ar saņemto paku. Mūsu pienākums bija piegādāt pakas, izdalīt, mēs nevaram uzņemties atbildību par to, kā viņi rīkojas. Tā ir katra paša izvēle.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī Izglītības un zinātnes ministrija 1.–4. klašu skolēnu ēdināšanai pašvaldībām pārskaitījusi gandrīz 700 tūkstošus eiro. Par brīvpusdienām paredzēto valsts finansējumu pārsvarā tiek sagatavotas pārtikas pakas. Tas ļauj risināt arī skolu tehnisko darbinieku un šoferu, ēdināšanas uzņēmumu nodarbinātības jautājumu.

Nauda nepazūd

Valsts budžeta dotācijas 1.–4. klašu skolēnu brīvpusdienām pašvaldības var izmantot tajās deklarēto sākumskolas vecuma bērnu no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm ēdināšanai. Par to informē Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Diure. Ja brīvpusdienu nodrošināšanai piešķirtie valsts budžeta līdzekļi vēl paliek neizmantoti, tos drīkst izlietot, lai ēdināšanu nodrošinātu arī 5.–9. klašu skolēniem, kas nāk no šīm pašām sociālajām grupām.

No šā gada 1. janvāra valsts sākumskolas vecuma bērnu ēdināšanu dotē 0,71 eiro apmērā – uz pusi mazāk nekā iepriekš. Lai pakalpojumu saglabātu vismaz līdzšinējā apjomā, pārējo summu pašvaldības sedza no sava maka. Ir arī novadi un pilsētas, kas brīvpusdienas nodrošina pilnīgi visiem izglītojamajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas finansētās pārtikas pakas trūcīgajiem piegādās a/s Dobeles dzirnavnieks.

To šodien nolēmusi Lauku Atbalsta dienesta (LAD) komisija, Db pavēstīja LAD direktores vietnieks iekšējā tirgus jautājumos Juris Spručs. Jau tuvākajā laikā tiks saskaņoti līguma nosacījumi ar uzņēmumu un pēc līguma noslēgšanas 17 organizācijas, kas dalīs pārtikas pakas, tiks aicinātas slēgt līgumu ar Dobeles dzirnavnieku.

Vienas pakas vērtība ir 3.71 lats. Pēc optimistiskā scenārija tās varētu sākt dalīt martā. Šogad pārtikas programmai vistrūcīgākajām personām aprēķinātā finansējuma maksimālā summa Latvijai ir 3.4 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Beigušās pārtikas pakas trūcīgajiem

Lelde Petrāne, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trūcīgajiem rīdziniekiem domāto pārtikas paku kļūst mazāk un tās vairs neizdala visās līdzšinējās sadales vietās, jo noslēdzas Eiropas Komisijas (EK) programma vistrūcīgākajām personām. Savukārt nākamā sāksies tikai jūlijā, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

«Lūdzu, painteresējieties, kas apēda trūcīgajiem domātās pārtikas pakas. Gaiziņa ielā 7 ir uzraksts, ka pārtikas pakas beigušās. Varot griezties Slokas ielā 161, bet transports, kā zināms, arī maksā,» sūdzējusies kāda iedzīvotāja Klāra.

Latvijas Sarkanajā Krustā (LSK) skaidrots, ka EK pārtikas komplektu izdale atkal sāksies jūlijā, bet pagaidām pakas iespējams saņemt dažās vietās Rīgā.

Neatkarīgā noskaidrojusi, ka LSK pakas dala Slokas ielā 161 no pirmdienas līdz piektdienai (no pulksten 9 līdz 12, piektdienās no 13 līdz 17). Otra vieta, kur sociāli mazaizsargātie rīdzinieki var iegūt pārtikas pakas, ir žēlsirdības misijas Dzīvības ēdiens telpās K. Barona ielā 56 katru svētdienu (no 9 līdz 11).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vistrūcīgākās personas varēs saņemt pārtiku un pamata preces

Žanete Hāka, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošināt vistrūcīgākos cilvēkus ar pārtikas pakām un ģimenes ar bērniem ar būtiskākajām higiēnas, saimniecības lietām un skolas piederumiem – šāds ir Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākām personām mērķis, kurš vērsts uz iedzīvotāju sociālās atstumtības mazināšanu.

Lai šo mērķi īstenotu, valdība otrdien atbalstīja divus Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos dokumentus - Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām 2014.-2020.gada plānošanas perioda vadības likumprojektu un Darbības programmu pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšanai vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem 2014.-2020.gada plānošanas periodā. Likumprojekts vēl jāpieņem Saeimā, savukārt gala lēmumu par ES finansējuma piešķiršanu darbības programmas īstenošanai pieņems Eiropas Komisija.

LM kā vadošā iestāde izstrādās MK noteikumus, kas noteiks ģimenes un personas, kurām ir tiesības saņemt fonda finansētu pārtiku un pamata materiālās palīdzības preces, satura un kvalitātes prasības fonda finansētām pārtikas un pamata materiālās palīdzības precēm, to uzglabāšanas un izdalīšanas kārtību un citus nosacījumus, kā arī novērtēs un uzraudzīs Fonda ieviešanu, ziņos par Fonda ieviešanas aktivitātēm Eiropas Komisijai. Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) kā sadarbības iestāde veiks partnerorganizāciju atlasi un uzraudzību, kā arī vienlaikus organizēs arī pārtikas un cita materiālā atbalsta iepirkumu. Palīdzības izdalīšanu vistrūcīgākajām personām nodrošinās partnerorganizācijas – biedrības, nodibinājumi, reliģiskas organizācijas un pašvaldības vai to iestādes, iepriekš piesakoties SIF organizētajā atlasē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kontrabandas cigaretes slēpj gan riepās, gan zeķēs

Elīna Pankovska, 13.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, veicot kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsuši divus mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā 46,24 tūkst. dažādu marku cigarešu ar Krievijas akcīzes markām.

Likumpārkāpēji bija centušies slēpt cigaretes gan automašīnas riepās, gan sulas pakās un pat zeķēs.

Kontrole tika veikta Kārsavas muitas kontroles punktā iebraukušā pasažieru vilciena Sanktpēterburga-Viļņa pasažieru bagāžai. Balstoties uz iepriekšējiem atklājumiem, kad cigaretes tika atrastas pat brokastu pārslu un cepumu pakās, VID darbinieki pārbaudīja arī pasažieru bagāžā esošos pārtikas un dzērienu iepakojumus.

Pakratot kādas 31 gadu vecas Lietuvas pilsones bagāžā esošās sulas pakas, šķidrumam raksturīgā skaņa neatskanēja, bet tā vietā sulas pakās VID darbinieki atklāja paslēptas nedeklarētas cigaretes. Cigaretes sieviete bija arī ietinusi savās personīgajās drēbēs un pat sabāzusi pie gultas novietotajos apavos esošajās zeķēs. Kopumā VID darbinieki sievietes bagāžā atklāja 252 paciņas ar nedeklarētām dažādu marku cigaretēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtikas pakas trūcīgajiem papildināšot ar gaļu, miltiem, griķiem un mannu

Lelde Petrāne, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpina augt ne tikai trūcīgo personu skaits, bet arī šo cilvēku prasības pēc pamatvajadzībām – mazturīgie arvien biežāk izsaka pretenzijas pret ES pārtikas paku saturu, raksta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Jelgavā - tāpat kā citviet - sadales punktos daļa palīdzības paku līdz ēdājam nemaz nenonāk – tās paliek neizņemtas. Jau jūlijā paku saturs tikšot ievērojami papildināts, iekļaujot dažāda veida miltus un gaļas konservus.

Kā atgādina Zemgales Ziņas, ES pārtikas paku sadale Latvijā tika sākta 2006. gadā. Gadu vēlāk tās nonāca trūcīgo jelgavnieku, bet vēlāk arī novada iedzīvotāju mājās. Paku saņēmēju skaits valstī audzis no dažiem tūkstošiem pirms pieciem gadiem līdz 160 tūkstošiem.

Jelgavā pārtikas pakas saņemot ap četriem tūkstošiem iedzīvotāju. Jelgavas novadā trūcīgo personu skaits, kurām pienākas pārtika, svārstās robežās starp divarpus un trim tūkstošiem. Tomēr novadā norādīts, ka šogad, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, pabalstu pieprasītāju skaits nedaudz pat samazinājies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtikas pakas trūcīgākajiem iedzīvotājiem Rīgā dalīs septiņās vietās

LETA, 12.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā Eiropas Komisijas finansētās programmas pārtikas pakas trūcīgākajām personām izsniegs piecas organizācijas septiņās izdales vietās, informē Rīgas dome.

Rīgā pārtikas pakas dalīs biedrība Latvijas Sarkanais Krusts, Evaņģēliskā Kristiešu draudze Zilais Krusts, Rīgas Vasarsvētku draudze Kristīgais centrs Labā vēsts, biedrība Latvijas Samariešu apvienība un biedrība Žēlsirdības misija Dzīvības ēdiens.

Pārtikas pakas var saņemt kopš 11.jūlija biedrībā Latvijas Sarkanais Krusts Gaiziņa ielā 7, bet jūlijā un augusta sākumā tiks atvērtas vēl sešas izdales vietas.

Pārtikas paku izdales vietu adreses un to darba laiku var uzzināt, zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80 005 055.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz februāra vidum valsts meklē uzņēmumus, kas pildīs pārtikas un citu preču pakas trūcīgajiem; atbalsts cilvēkiem joprojām ir nepieciešams, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šogad pārtikas un citu preču iegādei, kas tiks izdalītas trūcīgajiem, varētu tikt tērēti vairāk nekā 5,7 milj. eiro, DB informē Labklājības ministrija. Precīza summa būs zināma vien pēc Sabiedrības integrācijas fonda izsludināto iepirkumu noslēgšanās. Konkursu nolikumos prognozēto līgumcenu kopējā summa tiek lēsta mazāka – 4,73 milj. eiro. Nevar gan paredzēt, vai uzņēmēji šajā summā iekļausies. Uzņēmumi piedāvājumus pārtikas paku piegādei var iesniegt līdz 9. februārim, skolas piederumu komplektu piegādei – līdz 10. februārim, bet higiēnas un saimniecības preču komplektu piegādei – līdz 11. februārim. Uzņēmumiem attiecīgās preces būs ne vien jāražo vai jāiepērk, bet arī jākomplektē un jāiepako, jāmarķē, jāuzglabā un jāpiegādā visā Latvijas teritorijā. Tiek prognozēts, ka pakas pēc teju gadu ilga pārtraukuma sāks izdalīt šā gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Deputāts Ozoliņš dāvina premjeram un ministriem trūcīgajiem domātās pārtikas paku

Madara Fridrihsone, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Jānis Ozoliņš (Reformu partija) šodien Saeimas sēdē publiski uzdāvināja Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, finanšu ministram Andrim Vilkam un labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (visi – Vienotība) trūcīgajiem paredzētās pārtikas pakas.

Tās, viņaprāt, liecina, ka: «Ļoti bieži mums budžetā izdodas iztērēt ne tur, kur sākotnēji esam gribējuši.»

Proti, trūcīgajiem domātās pārtikas pakas, kuru finansēšanai tiek iztērēti miljonos eiro mērāmi ES līdzekļi, deputātam esot nodevusi kāda kundze, kas šo pārtikas paku esot iegādājusies tirgū. Šīs pārtikas pakas, kas paredzētas vistrūcīgāko iedzīvotāju atbalstam, tiekot gan pārdotas, gan pirktas, gan izmantotas, lai barotu dzīvniekus.

Pēc Ozoliņa domām, šis fakts apliecina, ka sociālā palīdzība ne vienmēr sasniedz īstenos adresātus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā ģimene no pašvaldības pabalstos varot saņemt pat 500 latus

Lelde Petrāne, 13.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ģimenē aug divi pirmsskolas vecuma bērni, bet abi vecāki ir bezdarbnieki, teorētiski un praktiski mēnesī no pašvaldības viņi var saņemt gandrīz 500 latu, sacījis Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Leonīds Kurdjumovs, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Daļu no tiem – «uz rokas», daļu – dažādu pakalpojumu un pabalstu veidā.

Kā viens no piemēriem tiek minēta šāda ģimene: vīrs un sieva darbaspējīgā vecumā, bezdarbnieki, bet pabalstu vairs nesaņem, kā arī trīs un četrus gadus veci bērni. Viņi reģistrēti bērnudārzu rindā. Ģimene dzīvo no namsaimnieka īrētā labiekārtotā dzīvoklī ar kopējo platību 47,80 kvadrātmetri.

Ģimenes ienākumi: ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu 8 lati mēnesī.

Rīgas pašvaldības sniegtā palīdzība: trūcīgās ģimenes statuss ļauj nemaksāt pacienta iemaksu, līdzmaksājumu (30 latu) par ķirurģiskajām operācijām, par uzturēšanos ārstniecības iestāžu izveidotajās viesnīcās, kā arī par valsts kompensējamiem medikamentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu ķēde «Maxima Latvija» vēlas izmaiņas normatīvajos aktos, lai pašiem tirgotājiem bez labdarības organizācijām kā starpniekiem ļautu sausos un fasētos pārtikas produktus ar beigušos derīguma termiņa marķējumu «ieteicams līdz» atdot cilvēkiem bez maksas turpat uz vietas veikalos, vēstīja LNT Ziņas.

Šādus produktus tad varētu saņemt ne tikai trūcīgie, bet jebkurš iedzīvotājs, piemēram, zaļi domājošie aktīvisti, kuriem rūp pārtikas atkritumu samazināšana.

«Mums ir jādod iespēja cilvēkiem, kas dzīvo veikalu tuvumā, saņemt pa tiešo pārtikas produktu ziedojumus. Tie, kas gribētu atnākt un bez maksas saņemt pārtiku ar beigušos derīguma termiņu, varētu to darīt pa tiešo pie veikala vai veikalā, kā to jau dara daudzās Rietumeiropas valstīs,» ieceri raidījumam klāstīja «Maxima Latvija» valdes loceklis Jānis Vanags.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos būtu jāvirza Zemkopības ministrijai. «Maxima Latvija» plāno tos rosināt caur attiecīgajām nozares asociācijām. Par pārtikas drošumu atbildīgais Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) LNT Ziņām solīja nelikt šķēršļus iecerei ļaut produktus ar beigušos derīguma termiņu atdot uzreiz veikalā, negaidot labdarības organizāciju iesaisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Samariešu apvienības Eiropas paku izdales punktos, īstenojot Eiropas paku izdali trūcīgajām personām, no marta notiks dažādi papildpasākumi Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām ietvaros.

«Pasākumus rīkojam ar mērķi izglītot cilvēkus, sniegt viņiem izpratni par daudzām ikdienā būtiskām lietām, motivēt un iedrošināt paša spēkiem censties uzlabot savu ikdienu. Latvijas Samariešu apvienība vēlas cilvēkiem dot ne tikai «zivi», bet arī «makšķeri», kas ilgtermiņā ir daudzkārt noderīgāk, nekā pieradināt tikai saņemt jau gatavu palīdzību,» saka Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas bankas vadītāja Agita Kraukle.

Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām atbalsta mērķis ir mazināt nabadzības ļaunākās formas, sniedzot nefinansiālu palīdzību vistrūcīgākajām personām. Ar fonda atbalstu paredzēts mazināt vistrūcīgāko iedzīvotāju nenodrošinātību ar pārtiku, mājsaimniecību ar bērniem materiālo nenodrošinātību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Divi dzirnavnieki grib apgādāt trūcīgos

, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku Atbalsta dienests (LAD) šodien atvēris divu pretendentu iesniegtos piedāvājumus trūcīgo apgādei ar pārtiku.

Pieteikumus iesniedzis a/s Rīgas Dzirnavnieks un a/s Dobeles dzirnavnieks, Db pastāstīja LAD direktora vietnieks iekšējā tirgus jautājumos Juris Spručs. Viņš sola, ka abi pretendenti tiks izvērtēti pēc iespējas ātrākā laikā, lai varētu sākties reāls darbs.

Paredzams, ka pirmās pārtikas pakas trūcīgie varētu saņemt martā. Šogad labdarības iestāžu iesniegto pieprasījumu apjoms divas reizes pārsniedz Eiropas Komisijas programmā paredzētās iespējas.

Paredzēts, ka šogad pārtikas pakas tiks izdalītas aptuveni 77 tūkstošiem trūcīgo, lai gan pieteikušies bija ap 177 tūkstoši trūcīgo.

Plašāk lasiet nākamajā Dienas Bizness numurā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot muitas kontroles pasākumus uz Krievijas robežas, novērsa vairākus mēģinājumus valstī nelegāli ievest 32,6 tūkstošus dažādu marku cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes bija paslēptas pārtikas kastēs, sulas pakās, zem ceļotāju apģērba un personīgajās mantās.

Svētdien, 2011.gada 6.februārī, Terehovas muitas kontroles punktā iebrauca tukša kravas automašīna, kuru vadīja 43 gadus vecs Lietuvas pilsonis. Veicot automašīnas padziļinātu fizisko kontroli, konstatēts, ka slēptā veidā pārtikas kastēs, zem avīžu slāņa un tukšās sulu pakās atrodas 2 200 Saint George cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Sestdien, 2011.gada 5.februārī, Grebņevas muitas kontroles punktā VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām novērsa vairākus mēģinājumus Latvijā nelegāli ievest cigaretes. Trīs ceļotāji personīgajās mantās, somās un zem apģērba centās pārvietot 15,5 tūkstošus Bayron, More, Prima, Leningrad un BT markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Viens no likumpārkāpējiem – 29 gadus vecs Latvijas pilsonis – cigaretes bija piestiprinājis zem ziemas virsdrēbēm, izmantojot sieviešu zeķbikses un līmlenti kā savdabīgu «bandāžu». Tās pašas dienas vakarā pa «zaļo koridoru» iebrauca vieglā automašīna, ko vadīja 49 gadus veca Latvijas pilsone. Padziļinātās kontroles rezultātā tika konstatēts, ka automašīnas bagāžas nodalījumā, zem apšuvuma, atrodas slēptas 1 900 More un Leningrad markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas dēļ izsludinātājā ārkārtas situācijā "Yandex.Taxi" Rīgā ir ieviesis jaunu pakalpojumu "Piegāde", informē uzņēmumā.

Pakalpojums paredzēts, lai būtu iespējams nodot tuviniekiem dažādas nepieciešamās lietas, piemēram, apģērbus, ēdienu, zāles un higiēnas līdzekļus, savukārt autovadītāji tiks nodrošināti ar papildu pasūtījumiem.

Lai izmantotu attiecīgo pakalpojumu, ir jānorāda saņēmēja telefona numurs, uz kuru tiek nosūtīta īsziņa ar mājaslapas saiti, kur var sekot līdzi automašīnas kustības maršrutam. Pakas nosūtītājam tā jāaiznes līdz mašīnai un jānodod vadītājam, bet saņēmējam - jāiziet ārā un jāsaņem, kad piebrauks automašīna.

LASI ARĪ: Bolt Food uzsāk pārtikas preču piegādi uz mājām

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavošanās piektdien, 21. decembrī, gaidāmajai apokalipsei izraisījusi «pasaules gala industrijas» uzplaukumu – ieguvēji no maiju kalendāra beigu datuma tuvošanās ir sākot no konservu un saldētu ēdienu ražotājiem, beidzot ar bunkuru būvniekiem. Savukārt ir arī tādi cilvēki, kas pasaules galam gatavojas pašu spēkiem, sagatavojot savās saimniecībās audzēto mājlopu gaļas un konservu krājumus.

Ziņu aģentūra Reuters iemūžinājusi fotogrāfijās gatavošanos apokalipsei ASV.

Jau rakstīts, ka, piemēram, Krievijā, tuvojoties 21. decembrim, tiek izķerti konservi, petroleja un sveces, bet Sibīrijā sevišķi pieprasīts kļuvis «Pasaules gala komplekts», kurā atrodamas arī šprotes un šņabis.

Gaidāmo pasaules galu mārketingā izmanto arī Latvijas uzņēmums Valdo, kas kolektīvās iepirkšanās atlaižu portālos, tuvojoties 21. decembrim, sācis piedāvāt «Pasaules gala pārdzīvošanas pakas», kurā iekļauti dažādi Valdo ražotie pārtikas produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Biznesa ideju noskata Anglijā

Dienas Bizness, 29.09.2015

Uzņēmuma īpašniece Aiga Dreimane personīgi nogādās pārtikas kasti līdz katra klienta namdurvīm.

Foto: Ginta Grincēviča

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi čakli Kurmenes jaunieši — Aiga Dreimane un Aivis Siliņš — izstrādājuši biznesa ideju, kas cilvēkiem ļauj ietaupīt laiku un naudu. Uzņēmums Gatavo pats piedāvā produktu piegādi mājās kopā ar gardas maltītes recepti, otrdien vēsta reģionālais laikraksts Staburags.

Fragments no intervijas

Kā radās uzņēmuma Gatavo pats ideja?

Mūsu uzņēmuma idejas pamats radies Zviedrijā 2007. gadā. Kāda kompānija sāka ēdiena piegādi mājās, un zviedru paraugam sekoja vairākas citas valstis. Kad ar Aivi dzīvojām Anglijā, Londonā, izmantojām līdzīgu servisu. Kompānija Hello fresh ir labi zināma arī Vācijā, Francijā un Nīderlandē. Šis pakalpojums pieejams plašā teritorijā, tomēr domāju, ka Latvijas virzienā tik liels uzņēmums neraugās. Anglijā šis pakalpojums mums ļoti patika, tādēļ atgriežoties nolēmām ko līdzīgu ieviest pie mums. Izmantojot pārtikas piegādi mājās, sapratām, ka ietaupām ne tikai laiku, bet arī naudu. Šādi iepērkoties, cilvēks izvairās no kārdinājuma, kas pircējus sagaida veikalā, un nerodas lieki tēriņi. Patērētājs nespēj atturēties pirkt akcijas preces, piemēram, četras rīsu pakas par vienas cenu. Pirkšanas brīdī tas šķiet ekonomiski izdevīgi, tomēr, atgriežoties mājās, viņš saprot, ka nu būs «jāsēž» uz rīsu diētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) ārkārtas kongresā biedri ceturtdien vienprātīgi secinājuši, ka Latvija piena nozare sasniegusi punktu, kurā piena produktus ražot vairs nav izdevīgi, informē LPCS pārstāvji.

Saistībā ar strauji augošajām izmaksām piena ražošanā un pārstrādē Latvijā šī gada pirmajos trīs mēnešos pieaugusi svaigpiena ražošanas un pārstrādes pašizmaksa. Lai arī svaigpiena cena Latvijā vidēji kāpusi par 21%, bet pārstrādes pašizmaksa - par 15%, izmaksas joprojām ir lielākas, nekā svaigpiena iepirkuma cenas un gatavās produkcijas pārdošanas cenas attiecība, tādēļ piena ražotāji un pārstrādātāji turpinot strādāt ar arvien lielākiem zaudējumiem katru mēnesi.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda, ka pie šādām izmaksām darbību turpināt ir bezjēdzīgi, un nozares pārstāvji turpmāk redz tikai divus iespējamos scenārijus - piena produktu cenu paaugstināšanu vai pievienotā vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu piena produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Trūcīgajiem rīdziniekiem ar Eiropas atbalstu turpina izsniegt pārtiku

Gunta Kursiša, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada maijam ar Eiropas Komisijas (EK) atbalstu turpināsies pārtikas produktu paku izdale sociāli mazaizsargātiem iedzīvotājiem - trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm un atsevišķi dzīvojošām personām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dziesmu un deju svētku ēdināšanas nodrošināšanā vislielākās raizes raisa loģistikas ceļu nodrošināšana, jo Rīgā notiek daudzi ceļu remonti.

Tā sacīja Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanas konkursā uzvarējušā SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Tāpat starp potenciālajiem sarežģījumiem ēdināšanas nodrošināšanā svētku dalībniekiem valdes priekšsēdētājs minēja produktu piegādes loģistikas iespējamos aizkavējumus un konkrētu pārtikas produktu nepieejamību. Trūkstot arī darba roku, kas vērojams visā Latvijas tirgū.

"Esam ar ilggadēju Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pieredzi kā Latvijā, tā Igaunijā, tāpēc apzināmies iespējamos riskus," sacīja Kaugars.

Taujāts par to, kā plānots nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus, Kaugars pauda, ka uzņēmums sadarbosies ar pastāvīgiem un ilgtermiņā pārbaudītiem piegādātājiem un loģistikas partneriem. Ēdiens tiks gatavots vairākās virtuvēs, kuras arī ikdienā nodrošina ēdināšanu vairākiem tūkstošiem apmeklētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu visām riska grupām, tostarp tiem, kuri šobrīd atrodas pašizolācijā un karantīnā, vienlaikus pasargājot arī citus iedzīvotājus no iespējamās inficēšanās ar Covid-19, "Rimi" sniedzis atbalstu biedrībai "Paliec mājās" un tās izveidotajam brīvprātīgo palīdzības tīklam paliec-majas.lv.

Ar "Rimi" atbalstu tiks uzturēta ne vien palīdzības sniegšanas platforma internetā, bet arī nodrošināts atbalsts krīzes gadījumos, trūkumā nonākušajiem piegādājot bezmaksas pārtiku un sadzīves preces.

Kustībā #paliecmājās visā Latvijā šobrīd apvienojušies vairāki tūkstoši cilvēku, brīvprātīgo palīdzības tīklā reģistrējušies jau gandrīz 200 brīvprātīgie, kuri bez maksas piedāvā palīdzību pārtikas produktu un sadzīves preču sagādē, kā arī mājdzīvnieku izvešanā pastaigās un emocionālā atbalsta sniegšanā. Savukārt par preču apmaksu individuāli jāvienojas ar brīvprātīgo, kurš sniedz palīdzību. Šobrīd #paliecmājās brīvprātīgo palīdzību jau izmantojuši vairāk nekā 50 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kontrabandas cigaretes slēpj zirnīšu, kukurūzas un kafijas bundžās

Gunta Kursiša, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā ēkā Vecumnieku pagastā atklāja kontrabandas cigarešu novietni un pārfasēšanas cehu. Likumpārkāpēji kontrabandas cigaretes iepakoja pārtikas – zirnīšu, kukurūzas un kafijas – metāla bundžās, kā arī paslēpa kastēs starp pārtikas plēves iepakojumiem.

Kopumā ir atklāti 4,4 miljoni dažādu marku cigarešu ar Krievijas akcīzes markām vai bez tām. Daļa cigarešu, iespējams, ir ar viltotu preču zīmi, norādījis VID. VID ir aizdomas, ka cigaretes, kuras safasētas bundžās, bija paredzēts eksportēt uz Lielbritāniju un Vāciju.

VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem radās aizdomas, ka Latvijā varētu darboties nelegāli ievestu cigarešu pārfasētuve, glabātuve, ar kuras palīdzību tiek nodrošināta kontrabandas cigarešu izvešana uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur cigarešu cenas ir ievērojami augstākas nekā Latvijā. Pēc vairāku mēnešu pārbaudēm likumsargi nāca uz pēdām kādam saimniecības ēku kompleksam Misā, Vecumnieku pagastā, kur varētu tikt turētas pārfasētas cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot vairāk nekā 100 ēdināšanas vietu pārbaudes, kurās notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšana, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori nav konstatējuši būtiskus pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā, aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

46 pārtikas inspektori no 4.jūlija līdz 12.jūlijam dienā ir veikuši vairāk nekā 100 ēdināšanas vietu pārbaudes.

Pārbaužu laikā būtiskus pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā inspektori nav konstatējuši. Savukārt sūdzība no dalībniekiem ir bijusi par izsniegtās pakas saturu, kas arī pārbaudīta un tālāk neatbilstības novērstas.

PVD inspektori pārbaužu laikā, sevišķi svētku pēdējās dienās, konstatējuši, ka saspringtā mēģinājumu grafika dēļ vairākas no garantētajām trīs ēdināšanas reizēm, kurās ēdienkartē bija iekļauts siltais ēdiens, nomainītas pret pārtikas pakām.

Pārbaužu rezultāti tiks apkopoti nākamās nedēļas sākumā, taču šobrīd pēc paveiktā darba un PVD rīcībā esošās informācijas gan pārbaužu laikā, gan tiekoties ar svētku dalībniekiem, var secināt, ka pārtikas izraisītas saslimšanas nevarēja būt iemesls bērnu veselības problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Uzņēmējas dilemma: Jauna sulu spiede vai jauna automašīna?

Laura Mazbērziņa, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Signe Turauska pametusi darbu Siguldas novada domē, lai pievērstos savam pārtikas biznesam. «Tagad ļoti izjūtu atšķirību starp to, kā bija strādāt valsts iestādē - durvis vērās ciet piecos un vairs ne par ko nebija jādomā, un to, kā ir tad, kad ir savs bizness - jāstrādā teju 24 stundas diennaktī,» viņa atzīst biznesa portālam db.lv.

Viņas izlolotā «Dabas Laboratorija» piedāvā lēni spiestas- auksti presētas sulas, smūtijus, humusu ar dārzeņiem un svaigēdāju kūkas un citus augu izcelsmes produktus. Taču galvenais produkts no tā visa ir tieši auksti spiestās sulas. Sulās tiek izmantoti sezonālie augļi un dārzeņi. Kopumā «Dabas Laboratorijā» tiek gatavoti padsmit dažādi sulu veidi un teju desmit dažādi veselības šotiņi.

«Dabas Laboratorija» strādā kopš 2017. gada februāra, pirms tam vairāk nekā gads aizvadīts sagatavošanās darbos. «Pirms sava biznesa uzsākšanas es strādāju Siguldas novada domē un, strādājot tur, bija sajūta - man patīk strādāt ar cilvēkiem, patīk darba vieta, bet tas tomēr nav tas, ko es gribu. Jutu, ka laiks skrien gar acīm. Jutu, ka esmu skrūvīte lielā mehānismā, bet nevaru atbildēt par lietām,» savās pārdomās dalās S. Turauska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

DB viedoklis: Jo vairāk mēslu nācija apēdīs, jo vairāk varēs iekasēt nodokļa veidā

Dienas Bizness, 30.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām nerimst diskusijas par iespēju Latvijā piemērot akcīzes nodokli tā dēvētajai neveselīgajai pārtikai, ar to saprotot ne vienu vien ikdienā veikalos nopērkamu produktu. Turklāt par pilnu sortimentu, kam tad šis nodoklis tiktu piemērots, skaidrības tā arī nav.

Toties ir skaidrs, ka pamatojumi šāda nodokļa ieviešanas nepieciešamībai ir veseli divi – politiskais un reālais.

Attiecībā uz reālo pamatojumu īpaši daudz jautājumu nav – politiķi ir atraduši vēl vienu iespēju, kā vienkāršāk palielināt valsts budžeta ieņēmumu daļu uz nodokļu maksātāju rēķina. Šajā ziņā kopš budžeta konsolidācijas gadiem nekas nav mainījies. Vienīgais jautājums šajā kontekstā varētu būt – kurai preču vai pakalpojumu grupai politiķi varētu sadomāt piemērot nodokli pēc tam, kad apetīte būs pieaugusi vēl vairāk?! Tomēr šā nodokļa aizstāvji spītīgi uzstāj uz savu versiju, kas drīz jau būs ieguvusi slikta joka statusu – šāds jauninājums nodokļu politikā esot nepieciešams, lai samazinātu konkrētu produktu patēriņu uzturā un tādējādi sabiedrību mazāk skartu dažādas visnotaļ draņķīgas saslimšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru