Finanses

Ukrainas grivnas vērtība rekordzemā līmenī; izķer dolārus

Žanete Hāka, 03.03.2014

Jaunākais izdevums

Pirmdien Ukrainas grivnas vērtība samazinājās līdz rekordzemam līmenim – 11,651 grivnām par vienu dolāru, liecina Reuters dati.

Piektdienu valūta noslēdza ar 10,851 grivnu par dolāru.

Valūtas tirgotāji norāda, ka spriedze Ukrainā palielinājusi dolāru pieprasījumu, kā rezultātā dolāri sākuši pietrūkt.

Tāpat turpināja sarukt Ukrainas akciju tirgus indekss, samazinoties par gandrīz 7%.

Savukārt dolāra parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2023. gadā ienesīgums pieauga par 97 bāzes punktiem līdz 10,416%.

Db.lv jau rakstīja, ka Ukrainas un Krievijas konflikts ir veicinājis jaunattīstības valstu akciju tirgus kritumu, un biržu indeksi piedzīvoja straujāko kritumu mēneša laikā, ko lielā mērā veicināja lielākais Krievijas biržas indeksa Micex samazinājums kopš 2009.gada.

Reģionu raksturojošais MSCI Emerging Markets indekss saruka par 1%, bet Krievijas Micex samazinājās par 9,7%.

Savukārt Dienvidkorejas Kospi indekss piedzīvoja lielāko kritumu vairāk nekā mēneša laikā pēc tam, kad jaunākie dati uzrādīja, ka eksporta apjomi ir sliktāki nekā gaidīts, savukārt Ziemeļkoreja palaida divas raķetes.

Tādējādi spriedze Ukrainā un Korejā pastiprināja bažas tirgus dalībnieku vidū, ka kopā ar lēnāku ekonomikas izaugsmi un ASV Federālo Rezervju sistēmas monetārās stimulēšanas pasākumu bremzēšanu veicinās kapitāla aizplūdi no jaunattīstības tirgiem.

Jau ziņots, ka aizvadītā nedēļas nogale bijusi sevišķi saspringta. Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā. Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā. Saskaņā ar ASV rīcībā esošo informāciju Krimas reģionā atrodas vairāk nekā seši tūkstoši Krievijas militāristu. Krievu militārie spēki ielenkuši vairākas Ukrainas armijas bāzes. Ukrainas premjers Arensijs Jaceņuks brīdināja, ka valsts ir uz «katastrofas sliekšņa», un mobilizēta Ukrainas armija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Ukrainā negatīvi ietekmē Latvijas pārtikas ražotājus

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure uzskata, ka līdz ar to krīzes ieilgšanas gadījumā valdībai vajadzētu apsvērt iespēju atbalstīt eksportētājus.

Izjūt ietekmi

Piena, gaļas un dzērienu nozares uzņēmēji ir tie, kurus visvairāk ietekmē saspīlētā situācija Ukrainā. «Patlaban eksportētāju un partneru Ukrainā sadarbības noteikumus nediktē ekonomiskie principi, bet gan politika. Tādēļ ir svarīgi, lai pēc iespējas ātrāk tiek atrisināta sarežģītā politiskā situācija. Ražotāji izjūt ļoti lielu negatīvu ietekmi. Tas saistīts gan ar drošības jautājumiem konkrētajās valstīs, gan valūtas vērtības krišanos, kas pasliktina Krievijas un Ukrainas uzņēmēju maksātspēju par mūsu precēm,» portālam Nozare.lv pauda I. Šure. Viņa paredz, ka notikušā sekas būs jūtamas vēl kādu laiku, lai arī akciju vērtība biržā jau ir atguvusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Laumas veļa nes labu peļņu

Vēsma Lēvalde, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no lielākajām veļas ražotājām Latvijā a/s Lauma Lingerie pērn labi nopelnījusi un par ceturtdaļu audzējusi noietu

Tekstilnozares sestā lielākā uzņēmuma neto apgrozījums 2013. gadā bijis 7,2 milj. Ls (10,24 milj. eiro), kas ir par 25,6% vairāk nekā 2012. gadā. Apgrozījuma pieaugums bijis visos galvenajos noieta tirgos un nesis gandrīz miljonu eiro peļņu, kas vairākas reizes pārsniedz 2012. gada rezultātu, kad uzņēmums nopelnīja 264,2 tūkst. eiro. Akciju sabiedrības mātes uzņēmumam pērnais gads bijis mazāk veiksmīgs.

Attīsta pārdošanu

2013. gadā Lauma Lingerie atvēra 11 jaunus franšīzes veikalus, tostarp divus no tiem Latvijā, divus Igaunijā, divus Saūda Arābijā, četrus Baltkrievijā un vienu Ukrainā. Pašlaik Lauma Lingerie pieder 50 mazumtirdzniecības veikali, kuru vidū ir 39 franšīzes, kas izvietotas astoņās pasaules valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Albānijā un Saūda Arābijā. Pērn akciju sabiedrība franšīzes veikalu atvēršanā, kā arī jaunu iekārtu iegādē ieguldīja 237 tūkst. eiro. A/s Lauma Lingerie valdes priekšsēdētāja Linda Matisone pērnā gada pozitīvos finanšu datus saista ar veiksmīgu franšīzes attīstību un spēju piedāvāt dizaineru radītas kolekcijas. «Tās ne tikai atbilst pasaules modes tendencēm, bet arī nosaka veļas gaumi pārdošanas tirgos. Turklāt pēdējās sezonās mūsu produkcija ir tikusi atzīta par īpaši inovatīvu un sievietei draudzīgu,» apgalvo L.Matisone. Viņa lēš, ka apgrozījums veļas ražošanas nozarē ir audzis strauji ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs. DB rakstīja, ka tekstila nozares kopējais apgrozījums pērn bija 664,5 milj. eiro, tostarp 585,4 milj. eiro bija eksporta apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investori izpārdod Brazīlijas aktīvus

Jānis Šķupelis, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori šobrīd izpārdod Brazīlijas aktīvus, piektdien vēsta Dienas Bizness.

Šis gads vismaz pagaidām raksturīgs ar vispārēju ASV dolāra cenas palielināšanos; turklāt ASV dolāra cena sevišķi strauji pieaug vairākās attīstības valstu valūtās. Piemēram, Brazīlijas reālos ASV dolāra vērtība kopš šā gada janvāra beigām palielinājusies jau par 15% – līdz 2,98 reālu atzīmei, kas ir augstākais līmenis 10 gadu laikā. Brazīlijas valūtas vērtība sarūk straujāk, jo pastāv bažas, ka šo valsti sagaidīs vēl lielākas ekonomikas problēmas, kuras jau tā ir atnesušas izejvielu cenu samazināšanās. Jāpiebilst, ka šogad ar vēl lielāku cenu no pasaules lielāko valstu valūtām var lepoties vien Ukrainas vietējā valūta grivna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija no 1.maija plāno okupētajā Ukrainas Hersonas apgabalā ieviest Krievijas rubli.

Par to paziņojis apgabala okupācijas pārvaldes pārstāvis Kirils Stremousovs.

Viņš paziņoja, ka paredzēts līdz četriem mēnešiem ilgs "pārejas periods", kurā apgrozībā būs gan rublis, gan grivna, bet pēc tam notiks pilnīga pāreja uz rubli.

Komentāri

Pievienot komentāru