Eksperti

Uzņēmumu kreditēšana krītas, citi finansējuma veidi kļūst populārāki

Kaspars Barons, “Factris” biznesa attīstības vadītājs, 16.06.2023

Jaunākais izdevums

Latvijā arvien skaļāk tiek runāts par banku zemo aktivitāti tautsaimniecības kreditēšanā. Lai gan spiedienu uz bankām cenšas izdarīt politiķi un jautājuma risināšanā iesaistās arī Latvijas Bankas, grūti pateikt, vai gaidāma strauja situācijas uzlabošanās.

Arī pašreizējās eirozonas tendences tam neliecina par labu.

Bankas pastiprina prasības

Eiropas Centrālā banka nesen nākusi klajā ar jaunāko pētījumu - 158 eirozonas valstīs strādājošo banku aptauju, kas veikta laika posmā no 22. marta līdz 6. aprīlim. Aptaujas rezultāti nav iepriecinoši. Tie liecina, ka bankas atzīst - tās ievērojami pastiprinājušas savus kritērijus aizdevumu izsniegšanai biznesa sektorā, kas nozīmē, ka uzņēmējiem tikt pie kredītiem kļuvis vēl grūtāk. Turklāt kritēriju stingrība (“tightening”) kāpusi strauji (banku, kas atzina, ka savas prasības paaugstinājušas, bijušas par 27% vairāk nekā to, kas ziņojušas par prasību pazemināšanu). Pēdējo reizi tik strauji tas noticis 2011. gadā, kad eirozonu skāra vairāku valstu ārējo parādu krīze.

Par galvenajiem iemesliem šādai dinamikai patlaban tiek minēts vispārējās ekonomiskās situācijas novērtējums, kā arī pazemināta banku riska tolerance. Šāgada pirmajā ceturksnī bankas ziņojušas arī par plašu atteikumu skaita pieaugumu uzņēmumu kredītiem. Šis rādītājs (bankas, kas biežāk atteikušas kredītus, iepretim bankām, kas atteikušas retāk) sasniedzis 15% - un tas ir augstākais rādītājs, kopš bankām aptaujās šis jautājums vispār tiek izdots (no 2015. gada). Līdz ar kredītu izsniegšanas prasību paaugstināšanos un banku atteikumu skaita pieaugumu strauji samazinājies arī pašu uzņēmēju pieprasījums pēc kredītiem.

Šis kritums bijis pat straujāks nekā bankas pašas prognozējušas un straujākais kopš globālās finanšu krīzes. Galvenais iemesls - augstās aizdevumu likmes, kas daudziem uzņēmumiem kredītus padara nepieejamus vai ļoti neizdevīgus.

Kreditēšanas apjomi neiepriecina

Pēc Latvijas Bankas datiem, arī Latvijā šāgada pirmajā ceturksnī uzņēmumu kreditēšanas rādītāji izskatās neiepriecinoši. Janvārī nefinanšu sabiedrībām kredītos izmaksāti 60,5 miljoni eiro, februārī - 25,5 miljoni eiro, bet martā - 36,1 miljons eiro, kopā ceturksnī - 116 miljoni eiro. Tas ir ievērojams kritums salīdzinājumā ar 2022. gada pirmo ceturksni, kad uzņēmumiem kredītos tika izsniegti 153 miljoni eiro, un vēl dramatiskāks kritums pret 2022. gada 4. ceturksni, kad kopējais uzņēmumu kredītu apjoms sasniedza 269 miljonus eiro. Aprīlī gan vērojama mazliet pozitīvāka tendence - uzņēmumiem izsniegto kredītu apmērs atkal nedaudz pieaudzis (līdz 65,7 miljoniem eiro). Tomēr tās ir salīdzinoši miniatūras svārstības, un, ņemot vērā, ka faktiski viss pieaugums bijis informācijas un komunikācijas pakalpojumu sektorā (par 23,5 miljoniem eiro), iespējams, runa ir tikai par vienu vai dažiem atsevišķiem lielākiem darījumiem.

Uzņēmēji meklē alternatīvas

Vienlaikus uzņēmēji nesnauž un meklē alternatīvas. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šāgada pirmajā ceturksnī izsniegtais faktoringa finansējuma apjoms (finansējums, ko izsniedz pret uzņēmuma klientu neapmaksātajiem rēķiniem, pārņemot šo rēķinu iekasēšanas tiesības) bijis 169,5 miljoni eiro. Ieprietim pagājušā gada 4. ceturkšņa rādītājam (140 miljoni eiro) tas ir būtisks pieaugums, lai gan plašākā perspektīvā skatoties, dinamika saglabājas apmēram nemainīga - piemēram, 2022. gada 1. ceturksnī izsniegtais faktoringa apjoms bija 186 miljoni eiro.

Taču zīmīgs ir fakts, ka Latvijas Bankas un Centrālās Statistikas pārvaldes dati liecina - šāgada pirmajā ceturksnī izsniegtā faktoringa finansējuma apjomi jau ir ievērojami pārsnieguši banku tradicionālo kredītu apjomu biznesa sektorā (169 pret 116 miljoniem eiro). Tas gan nav pirmreizējs notikums, jo arī pagājušā gada pirmajā ceturksnī bija vērojams faktoringa pārsvars (186 pret 153 miljoniem eiro), tāpat tas pieredzēts laiku pa laikam arī iepriekš, piemēram, 2021. gada otrajā ceturksnī. Skaidrs ir viens - kamēr banku kreditēšana stagnēs un nīkuļos, šādas situācijas varēs novērot arvien biežāk.

Eiropas Savienībā kopumā, pēc ES Faktoringa un Komercfinanšu federācijas datiem, 2022. gadā faktoringa apgrozījums pārsniedzis jau 2 triljonus eiro. Latvijā salīdzinoši šis līdzekļu ieguves veids aizvien ir maz attīstīts, jo Latvijas tirgus daļa (nepilns miljards eiro gadā) nespēj aizsniegt pat desmito daļu no procenta. Savukārt Igaunija un Lietuva ar saviem 3,9 un 5,5 miljardiem eiro pērn aizņem katra ap 0,2% no ES kopējā faktoringa tirgus. Vadošajās pozīcijās ir Francija (17,7%), Vācija (15,6%) un Itālija (12,4%), kur ik gadu faktoringa finansējumā uzņēmumi saņem vairākus simtus miljardu eiro (pērn Francijā 421, Vācijā - 372, Itālijā - 296 miljardus).

Izmantotie avoti:

https://www.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/bank_lending_survey/html/ecb.blssurvey2023q1~22c176b442.en.html

Annual Factoring Data | Data & Statistics (euf.eu.com)

https://data.stat.gov.lv/pxweb/lv/OSP_PUB/START__ENT__UA__UFL/UFL010c/table/tableViewLayout1/

https://www.bank.lv/images/kreditu-registrs/Jaunie_krediti-homepage_2023-04-30.xlsx

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No faktoringa saņēmēju vidus izzūd nozares, kuru bizness saistīts ar Krieviju

Db.lv, 27.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Faktoringa jomā būtiskas izmaiņas aizvadītajā gadā ieviesis Krievijas sāktais karš Ukrainā un tam sekojušās starptautiskās sankcijas, liecina faktoringa kompānijai “Factris” apkopotie dati.

Kopumā 2022. gadā uzņēmējiem faktoringa finansējumā izsniegti gandrīz 26,8 miljoni eiro, kas ir par trim miljoniem jeb 13% vairāk nekā gadu iepriekš. Līdz ar to kopējais ”Factris” izsniegtā finansējuma apjoms pieaudzis par 66% un sasniedzis 67 miljonus eiro.

Kā atklāj “Factris” biznesa attīstības vadītājs Kaspars Barons, apdrošināšanas kompānijas jau iepriekš visai rezervēti izturējušās pret uzņēmumiem ar sadarbības partneriem Krievijā, bet pērn šādiem klientiem tās gandrīz vispār pārtraukušas izsniegt apdrošināšanas limitus. Tas skaidrojams ar pārāk augstu finansiālo risku, jo Eiropas Savienības regulāri papildināto sankciju sarakstu dēļ aizliegto uzņēmumu vidū iekļuva arvien jaunas Krievijas un Baltkrievijas kompānijas, turklāt finanšu transakcijas ar šīm valstīm vairs faktiski nebija iespējamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vasaras finanšu izaicinājumi maziem un vidējiem uzņēmumiem. Kā palīdzēt?

Kaspars Barons, faktoringa kompānijas “Factris Latvia” biznesa attīstības vadītājs, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rēķinu maksājumu kavēšana biznesa sektorā kļuvusi par tik būtisku problēmu, ka nopietni ietekmē uzņēmumu ekonomisko attīstību un reizēm pat dzīvotspēju.

Pēc “Factris Latvia” novērojumiem, maksājumu kavējumu problēma īpaši saasinās tieši vasaras laikā, kas daudziem uzņēmumiem biznesā ir karstākais gada laiks.

Tās ir nozares, kas pieredz strauju, uz sezonalitāti balstītu apgrozījuma pieaugumu. Viena no tādām ir lauksaimniecība, īpaši ogu, augļu un dārzeņu tirdzniecība, kur sākas straujš ražas ievākšanas process, taču mazumtirgotāji nereti atliek rēķinu apmaksu uz vēlāku laiku. Arī būvniecībā vasarā nepieciešams algot vairāk darbinieku.

Kopumā rēķinu apmaksas kavēšanos vasarā veicina arī atvaļinājumu laiks, kad daudzi par finansēm atbildīgie darbinieki dodas brīvdienās. Maziem un vidējiem uzņēmumiem vasarā nereti galvassāpes rada arī lielveikalu ilgie apmaksas termiņi – produkcija tiek nodota veikaliem, bet samaksa par preci tiek saņemta vien pēc 60-90 dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru