Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc naftas cenas šoka, kas sekoja Krievijas iebrukumam Ukrainā, melnā zelta vērtība noplanēja zemāk. Tiesa gan, kopš maija pirmās daļas naftas cena pasaulē atkal spītīgi kāpj, kur nu tā atkal pārraususies pāri apaļajai 120 ASV dolāru par barelu atzīmei.

Notiekošo naftas cenu frontē un to, ka daudzi, iespējams, vairs negaida kādu būtisku šī resursa un tā produktu palētināšanos, šķiet, visai labi ataino arī cenrāži degvielas uzpildes stacijās, kur benzīna cena visai pārliecinoši pārkāpusi pāri divu eiro par litru atzīmei. Tupat ir arī dīzelis.

Nesenais naftas cenas kāpums daļēji ataino jauno Eiropas sankciju paku pret Krieviju. Tās ietvaros jau šogad iecerēts atteikties no šīs valsts naftas, kas plūst pa jūru. Šī lēmuma rezultātā rodas papildu naftas piedāvājuma caurumi, kam attiecīgi seko papildu cenu pieaugums. Pagaidām pietiekami spēcīgs saglabājies arī globālais naftas pieprasījums. Turklāt straujāku Krievijas naftas pazušanu no tirgus (tas sekos tam, ka šī valsts diez vai ļoti ātri varēs pārorientēt resursu piegādi uz citiem reģioniem) īsti nevar kompensēt, jo jau gadiem nav veikti pietiekami ieguldījumi jaunā naftas atrašanā.

Arī bez visa Krievijas sāktā kara nekur nav pazudis pieņēmums, ka aizsācies jauns tā saucamais izejvielu supercikls, par ko tiek saukts gadiem vai pat gadu desmitiem ilgs ļoti spēcīgs pieprasījums pēc šādiem resursiem, ar ko īsti nespēj tikt galā to ieguvēji un ražotāji.

OPEC kosmētiskais remonts

Atnākot vasarai, zināmi mēģinājumi kaut ko likt pretī šādai naftas cenai bija no Jēlnaftas Eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) puses. Faktiski arī šim kartelim (vismaz lielākajai daļai tā biedru) pamatā nevajadzētu būt ieinteresētam tajā, lai notikumi melnā zelta tirgū noved pie vispārēja cenu haosa, kas pāraug visas pasaules tautsaimniecības ekonomiskajā, politiskajā un sazin kādā vēl citā haosā. Arī OPEC darboties labāk ir daudzmaz skaidros apstākļos. Tāpat uz OPEC līderiem liels spiediens izdarīts, piemēram, no ASV puses.

Tām (un citu Rietumvalstu vadošajiem režīmiem) arvien lielākas galvassāpes sagādā straujais degvielas un inflācijas pieaugums kopumā. Galu galā ASV šogad novembrī paredzētas kongresa vēlēšanas, un vispārējais pieņēmums ir, ka degvielas cena ASV vēlētājiem ir ļoti svarīgs omas noteicējs. Lai nu kā – OPEC un šī karteļa sabiedroto nesenais lēmums bijis par to, ka naftas ieguve jūlijā un augustā vidēji dienā jāpalielina par 648 tūkstošiem barelu dienā. Pirms tam tika rēķināts, ka OPEC savu naftas ieguvi šajā laikā kāpinās mazāk straujos tempos – par 432 tūkstošiem barelu dienā. Tādējādi šis izziņotais koriģētais palielinājums bija aptuveni uz pusi lielāks, nekā pirms tam tika plānots.

Visu rakstu lasiet 14.jūnija žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru