Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Buržuja komplekts klauvē pie durvīm

Ilze Žaime, 07.04.2020

Restorāna "Buržujs" austeru eksperts Renārs Purmalis (no kreisās), piegādes speciālists Jānis Žīgurs un vadītājs Gaitis Burba

Foto: ILZE ŽAIME

Jaunākais izdevums

Pateicoties spējai iedrošināt klientus nebaidīties ēdienu līdz galam pagatavot pašiem, restorāns "Buržujs" atradis veidu, kā līdz klientu mājām nogādāt restorāna kvalitātes maltīti.

2012.gadā dibinātā SIA "Jummis" darbu uzsāka ar veikalu "Idille" izveidošanu un pirms pieciem gadiem tiem piepulcēja arī restorānu "Buržujs".

Uzņēmuma vadītājs Gaitis Burba stāsta, ka kopš tā laika uzņēmums strādājis divos virzienos. Viens ir Latvijas mazo uzņēmumu un mājražotāju bioloģiskās pārtikas un ekoproduktu mazumtirdzniecība, otrs - klientu apkalpošana restorānā, kas piedāvāja gan jūras veltes, gan citas maltītes. Patreiz restorāns ir slēgts, bet tā virtuvē rosība turpinās.

Izglābšanos tur savās rokās

"Nedēļā, kad tika paziņots par ārkārtas situācijas stāšanos spēkā, turpinājām darbu kā ierasts un viss šķita labi. Nedēļu vēlāk, jau no pirmdienas, iestājās pilnīgs klusums. Samazinājām darbinieku noslodzi, taču restorāna izmaksas vairs neizdevās nosegt un tika pieņemts lēmums restorānu slēgt," stāsta G.Burba.

"Saprotu, ka valsts visiem nevarēs palīdzēt, tādēļ pieturamies pie senā teiciena, ka "slīcēja glābšana ir paša slīcēja rokās"," pauž vadītājs. Viņa motivācija darbu turpināt šobrīd slēpjas atbildības sajūtā pret darbiniekiem un kolektīvu. "Mūsu galvenais uzdevums šobrīd ir saglabāt visas darba vietas, protams, iespēju robežās, aicinot darbiniekus izmantot atvaļinājumus, ko vairāki arī labprāt izvēlas darīt, lai pavadītu šo laiku ar bērniem. Man ir prieks, ka mūsu uzņēmumā darbinieki ir gatavi pārmaiņām, piemērs tam ir restorāna darbinieks Jānis Žīgurs un austeru eksperts Renārs Purmalis, kas aktīvi ir pieslēgušies ēdienu piegādēm," stāsta vadītājs.

Viņi raugās uz šo brīdi kā izaicinājumu - prast šajā laikā nesanīkt, nepadoties, bet cīnīties līdz galam. "Eksperimentēsim, cik vien būs mūsu spēkos," teic "Buržujs" vadītājs. Vissliktākais, kas šobrīd varētu notikt, viņaprāt, būtu restorāna aizvēršana uz nezināmu laiku un darbinieku atbrīvošana no darba, jo pēc tam komandu būs atkal grūti atjaunot. Kamēr restorānā klienti apkalpoti netiek, tiek izmantota iespēja netraucēti veikt nepieciešamos uzlabojumus telpās.

Izveido pārtikas grozus

Restorāna darbinieks J. Žīgurs šajā situācijā bijis gatavs ātri meklēt risinājumus, kā ērtāk restorāna maltītes piegādāt klientiem. Tā kā restorānu ēdienu, ko pieņemts skaisti servēt uz šķīvja, ir grūti nogādāt uz cilvēku mājām, lai arī pēc divdesmit minūtēm tas izskatītos tikpat labi, līdz šim "Buržujs" piegādāja tikai austeres. Apdomājot, kā vislabāk līdz klientiem nogādāt restorāna kvalitātes maltīti, dzima ideja piedāvāt ēdienu sagataves - sniegt iespēju klientiem pašiem pabeigt gatavošanu un nebaidīties no tā, jo viss priekšdarbs jau izdarīts.

Lai nodrošinātu preču piegādi veikaliem "Idille", uzņēmuma īpašumā jau bija auto, iegādāties atlika tikai vakuuma fasēšanas iekārtu. Vakuuma iepakojums ļauj pagarināt ēdiena derīguma termiņu līdz septiņām dienām, kas dod iespēju saplānot savus pirkumus un maltītes, un, ja ir tāda nepieciešamība, māju nepamest pat nedēļas garumā.

Restorāna piedāvāto produktu vidū ir jau ēdienkartē bijušie, pieprasītākie ēdieni, kas līdz šim saņēmuši vislabākās atsauksmes, kā arī papildu piedevas, kas gatavošanu mājās padara vienkāršāku. Visiem produktiem līdzi nāk īsa pamācība, kā tos pagatavot, lai maltīte taptu gatava desmit minūšu laikā.

Ik dienu uzņēmums vidēji veic piecas vai sešas piegādes. Fasētā ēdiena tilpums lielākoties paredzēts, lai ar to pietiktu vairāk nekā vienai ēdienreizei, padarot piegādi un pasūtījumu veikšanu izdevīgāku. Salīdzinot ar gatavas restorāna maltītes izmaksām, šādi tas ir ekonomiskāk klientiem. Esot arī tādi klienti, kas uzticas restorāna darbiniekiem un bez papildus samaksas ļauj savu nedēļas ēdienkarti sakomplektēt uzņēmumā.

Paradumi mainīsies neatgriezeniski

Tā kā tuvojas siltā sezona, kad cilvēki ir pieraduši grilēt gaļu, restorāns šobrīd gatavo jaunu produktu grozu jeb ēdienkarti, kurā ietilps grilēšanai paredzētas uzkodas un maltītes. "Tas, ka cilvēki spiesti palikt mājās, nenozīmē, ka viņi negrib uzcept gaļu. Loģiski, ka došanās uz veikalu patērē laiku, un šobrīd cilvēks tādējādi nonāk bīstamības zonā, tādēļ izdomājām risinājumu - iespēju pasūtīt gan gaļu, gan piedevas uz mājām," stāsta piegādes speciālists J. Žīgurs.

Viņš paskaidro, ka pārtikas grozos, izmantojot uzņēmuma mājaslapu, tagad ir iespējams komplektēt sūtījumus, apvienojot restorāna maltīšu sagataves un veikalu "Idille" piedāvāto produkciju. Uzņēmuma interneta veikals tapa nedēļas laikā pēc lēmuma par piegādes pakalpojumu uzsākšanu.

Uzņēmuma apgrozījums pagaidām gan ir sarucis, arī austeres cilvēki pasūta mazāk kā līdz šim. Visticamāk, tagad cilvēki dzīvi svin mazāk, pieļauj G.Burba. Arī R. Purmalis ir pielāgojies šai situācijai. Tā kā restorānā darba tagad ir mazāk, viņš pats piegādā austeres, kā arī pievērsies savai sirdslietai – maizes cepšanai. Katru dienu svaigi cepto rauga maizi iespējams iegādāties, gan pasūtot individuāli, gan reizē ar SIA "Jummis" produkciju.

Uzņēmuma vadītājs G.Burba piegādes veikšanu un uzņēmuma šī brīža stāvokli sauc par jaunu sākumu. "Nekas nebūs tā kā agrāk. Es neticu, ka pēc tā, kas beigsies pēc dažām nedēļām vai mēnešiem, mēs pilnībā atgriezīsimies atpakaļ vecajā gultnē. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai cilvēki mainītu savus paradumus, gan iepērkoties, gan pavadot laiku kopā ar ģimeni un mājās gatavojot," uzskata G.Burba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Bumbiermuižas saimnieki plāno atvērt veikalu

Monta Glumane, 09.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Kurš ierīko veikalu ārpus civilizācijas robežām - gandrīz nekurienē? Citā laika joslā! Kārtējais izaicinājums," pauž Bumbiermuižas saimnieki Ilze un Kristaps Čabļi, kuri plāno atvērt veikalu klusā nostūrī, netālu no Ērgļiem.

Doma par savu ražotni un veikalu viņiem radusies jau sen, bet līdz īstenošanai likās tāls ceļš ejams, jo daudz jāpaveic, lai ko tādu iesāktu. Savus produktus viņi ražo jau ilgus gadus. Tie ir visdažādākie - sākot ar dēlīšiem, lādītēm, krēsliem, galdiem un dažnedažādām dizaina lietām no koka un metāla, un beidzot ar filcētiem cimdiem, šūtiem flīsa apģērbiem, kūpināti vītinātām desām, mājas vīnu utt. Tie vienmēr ir bijuši abu radošie hobija līmeņa darbi, ko labprāt kāds arī ir gribējis nopirkt.

Pirms vairāk nekā pusgada Ilze un Kristaps uzsāka ražot augu hidrolātus - sākotnēji savām vajadzībām un tad jau tirgus izpētei. Viņuprāt, sabiedrība vēl nav pietiekami labi informēta par hidrolātu plašajām lietošanas iespējām, to dziedniecisko ietekmi uz cilvēka ķermeni gan fiziskā, gan psihoemocionālā līmenī. Tāpēc pie hidrolātu testēšanas, smaržošanas ir jāvelta īpaša uzmanība stāstam, kas vispār ir hidrolāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklējot alternatīvas klasiskajiem kviešu miltiem, "Pupuchi" nonāk pie idejas par grauzdētu cūku pupu miltiem.

Produkts tirgū ir pavisam nesen un šobrīd "Pupuchi" produktu ražotāja SIA "Zekants" īpašnieces Zanda Ozola un Kristīne Ozoliņa vēro, kāds ir pieprasījums, lai saprastu, vai ir nepieciešams ieguldīt spēkus un finanses, lai to piedāvātu plašākā tirgū."Šis ir interesants laiks, kas dod iespēju eksperimentēt. Mums jau agrāk bija doma par šādiem miltiem, bet pandēmijas laiks šai idejai iedeva lielāku jaudu," saka Z. Ozola.

Grauzdētu cūku pupu miltus uzņēmums ražo no grauzdētām mazajām lauka cūku pupām bez eļļas un citām piedevām. Z. Ozola lepojas, ka šim produktam ir ilgs derīguma termiņš – divi gadi.

Viņas tos izmēģinājušas gan pankūkās, gan vafelēs, gan šokolādes braunijā. Tos var izmantot maltītes un konditorejas izstrādājumu uzturvērtības un garšas bagātināšanai. Tas ir veids, kā uzturā iekļaut vairāk pākšaugu.

Komentāri

Pievienot komentāru