Likumi

Vienkāršākai civilstrīdu izskatīšanai ieviesīs mediāciju, sertifikāciju uztic TM

Zanda Zablovska, 18.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atslogotu tiesu darbu un civilsstrīdus risinātu ārpus tiesas, Latvijā tiks ieviesta īpašo starpnieku – mediatoru – institūcija.

Mediācija ir strīdu risināšana ar neitrālas trešās personas jeb mediatora palīdzību. «Mediācijas procesa priekšrocības ir abpusēji izdevīgs risinājums, saglabātas attiecības, tajā skaitā darījumu partneru, un arī ietaupīti līdzekļi un laiks, kas būtu jāvelta konflikta risināšanai tiesu instancēs,» skaidro Tieslietu ministrija (TM). Mediācijas likuma projektu un ar to saistītus grozījumus Civilprocesa likumā atbalstījusi valdība.

Paredzēts, ka mediatori būs personas, kurām būs atbilstošs sertifikāts, ko varēs iegūt, izpildot konkrētas prasības. Lai arī TM piedāvājumā mediatoru eksamināciju, sertifikāciju un atestāciju būtu jāveic Mediācijas padomei, ministri ar balsu vairākumu atbalstīja Ministru prezidenta Valda Dombrovska ierosinājumu mediatoru sertifikāciju uzticēt TM.

DB jau rakstīja – lai arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzskata, ka ar mediācijas palīdzību ir iespējams samazināt ne tikai tiesvedību skaitu, bet arī to izskatīšanas ilgumu, vairāki aptaujātie uzņēmēji uzskata, ka mediācija nebūt nebūs burvju nūjiņa, kas atrisinās ilgās tiesvedības. Mediācijas likuma projektu varēs vērtēt tad, kad tas tiks ieviests, un tam cauri būs izgājuši vismaz daži procesi, atzina uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru