Auto

Zagļi īpaši pievērsušies to automašīnu zādzībām, kuras aprīkotas ar Keyless Go

Lelde Petrāne, 11.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošinātāja BALTA drošības dienesta operatīvā informācija liecina, ka pēdējā laikā zagļi, izmantojot modernās tehnoloģijas, īpaši pievērsušies to auto zādzībām, kuri aprīkoti ar tā saukto Keyless Go iedarbināšanas sistēmu.

Kopējā situācija auto zādzībās nav iepriecinoša – lai gan, salīdzinot šā un pagājušā gada periodu no janvāra līdz oktobrim, automašīnu zādzību skaits ir samazinājies par 17%, būtiski pieaudzis luksusa klases automašīnu, kas aprīkotas ar tā saukto Keyless Go, zādzību skaits.

BALTA drošības dienesta speciālisti novērojuši, ka zagļu «darbarīki» kļuvuši daudz profesionālāki - pateicoties Keyless Go iedarbināšanas sistēmai un tās uzlaušanai, ir iespējams nozagt automašīnu pāris minūšu laikā. Keyless Go ir vispārējs apzīmējums sistēmai, kas autovadītājam ļauj komfortabli iekļūt automašīnas salonā un iedarbināt motoru ar automašīnas panelī integrētu start/stop pogu, neizņemot automašīnas aizdedzes atslēgas un/vai signalizācijas pultis no lietotāja kabatas vai somiņas.

«Turklāt tie ir gadījumi, kas piemeklējuši ne tikai BALTA, bet arī citu apdrošinātāju klientus,» informē BALTA drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis.

Visvairāk automašīnas zog no teritorijām, kas nav noslēgtas pa perimetru, piemēram, daudzstāvu māju pagalmos vai uz ielas pie privātmājām, ja automašīna novietota ārpus žoga.

Kā apgalvo E.Sīlis-Jaunsīlis, mūsdienās ir attīstījusies arī automašīnu uzlaušanas tehnika. Automašīnu zagļi ar pārvietojamu aparatūru planšetdatora izmērā noskenē un pārtver ar Keyless Go sistēmu aprīkotās automašīnas atslēgšanas un iedarbināšanas pults signālu, lai pēc tam dotos pie iekārotās automašīnas, netraucēti to attālināti atvērtu, iekāptu un, nospiežot iedarbināšanas pogu, aizbrauktu. Izraudzītais upuris visdrīzāk pat šo procesu nepamanīs, kaut gan pults atrodas automašīnas lietotāja mājā vai kabatā, jo zagļiem pieejamā aparatūra spēj noskenēt pulti kaut caur mājas sienu.

Apkopojot BALTA reģistrētos pieteikumus par nozagtiem auto, secināts, ka visbiežāk tiek zagtas Toyota Land Cruiser un BMW markas automašīnas. Tāpat zagļu iekārotas ir arī Lexus, Mercedes, Volkswagen un Audi markas automašīnas. Papildu drošībai un signalizācijai būtu jāpievērš uzmanība to spēkratu īpašniekiem, kuriem auto ir ierīkota Keyless Go sistēma – Toyota Land Cruiser, BMW 5.sērijas X5 un X6, Audi Q5, Land Rover un Range Rover, Lexus GS un RX, Mercedes GL, ML un S klase.

Komentāri

Pievienot komentāru