Zemnieki piegādā, skolotāji izglīto - skolas pusdienu biznesa ideja 

Pirms gada aktīvu darbību uzsākušais ēdināšanas uzņēmums «Amdaram» cer ar savu piemēru radīt pārmaiņas arī pašvaldības izglītības iestāžu ēdienkartēs.

Ilze Žaime, 2019. gada 02. oktobris plkst. 18:11

«Amdaram» dibinātāja Madara Rutkovska ēdināšanas nozarē darbojas jau divdesmit gadus. Kad pirms septiņiem gadiem skolas gaitas uzsāka viņas pašas bērns, gan profesionāli vadīta, gan personīgu iemeslu pēc M.Rutkovska sāka pievērst pastiprinātu uzmanību izglītības iestādes ēdienkartei.

Iepirkumu galvenokārt tolaik diktējusi zemākā cena, kas bieži ietekmēja arī izraudzīto produktu kvalitāti. Ēdienkartes bija novecojušas un nemainīgas desmitiem gadu garumā, bieži aizpildītas ar tukšām kalorijām - maizi un miltu ēdieniem, kā arī ēdienkartēs teju nemaz neparādījās vietējie produkti, situāciju pirms septiņiem gadiem raksturo M.Rutkovska.

Vēloties iesaistīties, lai veicinātu pārmaiņas ēdināšanas jomā izglītības iestādēs, M. Rutkovska radīja uzņēmumu, kas pašos pamatos balstās uz sadarbību ar vietējiem zemniekiem un lauksaimniekiem. Viņa atzīst, ka sadarbības sākumā ne visi ticējuši, ka tā tiks turpināta ilgtermiņā, taču tagad ar prieku jau varot secināt, ka plānotais izdevies.

«Amdaram» ēdināšanas pakalpojumi pieejami deviņās izglītības iestādēs Rīgā un Jaunmārupē, taču uzņēmēja pauž cerību, ka ar savu piemēru un dalīšanos pieredzē arī pašvaldības izglītības iestādes varētu piedzīvot pārmaiņas.

Sadarbība ar zemniekiem pastāv, gan veidojot sezonālu ēdienkarti, gan ik nedēļu komunicējot par to, kas dārzos ir nogatavojies un ko būtu nepieciešams gatavot tuvākajā laikā.

Tādējādi iegūst gan zemnieki, gan bērni, uz kuru galdiem tiek celti svaigi produkti. Savukārt, sadarbībā ar pedagogiem bērni tiek informēti par to, kas tieši ir tas, ko viņi ēd. Iepazīts tiekot katrs dārzenis.

«Amdaram» maltītes veido 75-80% vietējas izcelsmes produktu, to starpā 20-30% produktu nāk no bioloģiskām saimniecībām. Tā kā tiek izmantoti sezonāli dārzeņi, arī ēdienkartes mainās līdzi sezonām, ik pa trīs mēnešiem.

Uzņēmuma vadītāja atklāj, ka ne vienmēr vietēji audzēta, bioloģiska produkcija būs daudz dārgāka kā konvencionāli izaudzētā. Piemēram, vietēji audzēti bioloģiski kartupeļi maksājot tikai par 0,02 EUR/kg vairāk nekā parastie. Bioloģiski gaļas produkti gan izmaksā vidēji par 20% vairāk nekā ierasts, taču «Amdaram» cenu starpību «izlīdzina» vienu dienu nedēļā no gaļas atsakoties. Veģetārās un zivs dienas ir ne tikai izdevīgākas, bet arī veselīgas, uzsver uzņēmēja.

Arī specializētas ēdienkartes veidošana ir iekļauta «Amdaram» ikdienas darba kārtībā, jo arvien biežāk bērnu vidū novērojama glutēna, laktozes vai citu produktu grupu nepanesamība. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu, arī šīs maltītes tiek pašu gatavotas.

Uzņēmuma vadītāja arī turpina sadarboties ar skolotājiem, lai uzzinātu, kas bērniem garšo, kas nē. «Bērni beidzot ēd kāpostus!» par gūtajiem rezultātiem priecājas M.Rutkovska. Un tas esot, pateicoties garšīgi pagatavotu, svaigu vietējo produktu izmantošanai.

«Amdaram» pašlaik nodarbina septiņu cilvēku komandu.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 07. februāris plkst. 17:53

Rīgas Centrāltirgū varētu tikt izveidots stends, kurā tirgotu tikai Latvijā bioloģiski audzētos...

2017. gada 21. marts plkst. 6:45

Z/s Kotiņi Šķilbēnos jūnijā gatavojas atklāt 2,3 miljonus eiro vērtu jaunu sēklu...

2016. gada 28. novembris plkst. 14:29

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā iesniegts SIA S.Z. FORTUNE LTD maksātnespējas...

2015. gada 31. augusts plkst. 10:43

Vietējie bioloģiskie produkti – 
apburtajā lokā
. Tā pirmdien raksta laikraksts...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 11:42

Lai zemnieks varētu saņemt ceļazīmi bioloģiskās pārtikas ražošanai, viņa saimniecībai...

Nepalaid garām

Restorānu nedēļas projekts lielu peļņu nenes, toties izvelk cilvēkus no mājām iepazīt...

Šodien Dienas Bizness rīkotajā preses konferencē par jaunāko izdevumu Miljonārs tika atklāti Latvijas...

No stacionāro fotoradaru sodiem valsts budžetā patlaban tiek iegūts mazāks finansējums nekā...

Vecie dēļi iegūst otro dzīvi SIA AW Latvia ražotajās mēbelēs un sienu...

Reizi mēnesī pie veikala «Preces no Vācijas» vērojama mūsdienām netipiska aina -...

«Mēs pārejam uz iknedēļas drukātā izdevuma formātu. Izmaiņas Dienas Biznesā ir vajadzīgas....

No šīs sadaļas
2019. gada 10. oktobris plkst. 11:47

«Pihtla õleköök» ir Igaunijas senākā amatalus darītava, kas nodarbojas gan ar Sāremā...

2019. gada 30. septembris plkst. 10:08

Nepilnu desmit kilometru attālumā no Sāremā salas lielākās pilsētas Kuresāres, mazā ciematiņā...

2019. gada 30. septembris plkst. 7:41

Līdz ar sabiedrības izpratni par nepieciešamību dzīvot «zaļāk», aktualizējas stikla izmantošana....

2019. gada 27. septembris plkst. 8:23

Ģimenes uzņēmums «Gusto» jau teju 10 gadus Bauskā ražo kosmētiku, kuras pamatā...

2019. gada 26. septembris plkst. 10:58

Līdzšinējās telpas Hospitāļu ielā kļuva par šauru, jo ražotāju, kuri vēlas savu piedāvājumu...

2019. gada 26. septembris plkst. 9:27

SIA Bee Bite paplašina sadarbības partneru tīklu...

2019. gada 24. septembris plkst. 12:57

Mārupes kafejnīca un vīna veikals «Friends» gatavojas logo maiņai, lai izvairītos no...

2019. gada 24. septembris plkst. 6:38

14 gadu laikā 4paws (IK Dod man ķepu!) īpašniece Kristīne Leja ir...

2019. gada 20. septembris plkst. 8:29

Pirms sešiem gadiem, kad pasaulē nāca interjera dizaineres Ingas Skrastiņas otrais bērns,...

2019. gada 19. septembris plkst. 12:17

Muižnieks Marko Polsdams gada laikā kļuvis par lielāko Igaunijas vīndari. Aizvien vairāk...