Būve

Ziedoņdārzu plānots sakārtot līdz nākamā gada jūnijam

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Ziedoņdārzā sākta vērienīga rekonstrukcija, informēja Rīgas domē.

Ziedoņdārzs ir 6,37 hektārus liels jaukta tipa ainavu un regulāra stila parks ar zālieniem, alejām, cirptiem dzīvžogiem, strūklaku, bērnu rotaļu laukumiem un ielu basketbola laukumiem, ko ietver A. Čaka, Matīsa, Sparģeļu un Artilērijas ielas. Ziedoņdārzu ierīkoja pilsētas pārvalde pēc dārzu arhitekta A.Zeidaka projekta 1939.gadā. Parkā uzstādīts piemineklis dzejniekam Aleksandram Čakam.

Gadu gaitā Ziedoņdārzs kļuvis nepievilcīgs - bradājamais baseins sen nedarbojas, celiņu iesegums ir nolietots un saplaisājis, dārznieka māja ir sliktā stāvoklī, stādījumi pārauguši.

Augusta beigās Ziedoņdārzā sākta rekonstrukcija. Darbu gaitā notiks gājēju celiņu seguma atjaunošana, vides pieejamības nodrošināšana cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, bradājamā ūdens baseina atjaunošana, bērnu atpūtas laukuma atjaunošana un vēl viena jauna bērnu laukuma izveide, vingrošanas laukuma izveide, jaunu soliņu uzstādīšana un esošo soliņu remonts, apgaismojuma izbūve, dārznieka mājas atjaunošana, sabiedriskās tualetes izbūve , videonovērošanas sistēmas izbūve līdz pieslēguma vietai Sparģeļu ielā, suņu pastaigu laukuma izveide, teritorijas apzaļumošana un zāliena atjaunošana, kā arī tūrisma norāžu, arhitektūras mazo formu uzstādīšana.

Ziedoņdārza sakārtošana notiek, realizējot projektu Grīziņkalna un tam pieguļošā Miera dārza revitalizācija. Šajā projektā tiek revitalizēti trīs ievērojami galvaspilsētas parki - Ziedoņdārzs, Grīziņkalna parks un Miera dārzs. Ziedoņdārzu plānots sakārtot līdz 2015.gada 1.jūnijam.

Papildu parku revitalizācijai tiks veikta arī četru ielu - Lienes ielas, Pļavas ielas, Zaķu ielas un Sparģeļu ielas - rekonstrukcija un deviņu ielu apgaismojuma rekonstrukcija Terēzes ielā, Alauksta ielā, Laboratorijas ielā, Vārnu ielā, Lauku ielā, Zvaigžņu ielā, Augšielā, J.Asara ielā un Krāsotāju ielā. Projekta gaitā notiks ielas seguma bruģēšana un apmaļu uzlikšana, apakšzemes inženierkomunikāciju nomaiņa, zāliena veidošana, apgaismojuma atjaunošana, ceļa zīmju uzstādīšana, kabeļu, trošu, gaismas ķermeņa demontāža, jaunu komunikāciju un apgaismes objektu uzstādīšana, koku zarošana, ietvju un zaļās zonas atjaunošana.

Visu parku rekonstrukcijas kopējās izmaksas plānotas 9,4 miljoni eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli. Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus 85% jeb 6,4 miljonu eiro apjomā no projekta attiecināmām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc teju gadu ilgas rekonstrukcijas rīdziniekiem un pilsētas viesiem jau jūnijā būs pieejami trīs atjaunoti galvaspilsētas parki - Grīziņkalna parks, Ziedoņdārzs un Miera dārzs, kā arī rekonstruētas vairākas parku apkaimē esošās ielas, informē Rīgas dome.

Vēsturiskajos parkos, kas gadu gaitā bija kļuvuši nepievilcīgi un nepiemēroti atpūtai, veikta rekonstrukcija pilnā apjomā. Nomainīts celiņu segums un soliņi, kā arī veikts daudz dažādu citu uzlabojumu, piemēram, Ziedoņdārzā rekonstruēta dārznieka ēka, uzbūvēta publiskā tualete, atjaunots bradājamais baseins, no jauna izveidots bērnu rotaļu laukums, Grīziņkalnā izveidots vingrošanas laukums, suņu pastaigu laukums, bērnu rotaļu laukums un bradājamais baseins, Miera dārzā veikta sabiedriskās tualetes izbūve un izveidots multifunkcionāls laukums.

Rekonstrukcijas gaitā daudz darīts drošības uzlabošanai šajās teritorijās - parkos izvietos videonovērošanas kameras, kas tiks pieslēgtas pie Rīgas pašvaldības policijas centrāles, notiks pašvaldības policijas patrulēšana pilnā apjomā, kā arī izveidots papildu apgaismojums, sniedzot parku apmeklētājiem drošības sajūtu uzturoties tajos arī vēlākās vakara stundās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 16.jūnijā tika atklāts rekonstruētais Miera dārzs, kurā izveidots lielākais betona skeitparks Latvijā, informē Rīgas dome.

Skeitparkā ir vairāk nekā 20 elementi, tā projektēšanā tika iesaistīti paši sportisti. Betona elementi parkā izvietoti tā, lai trikus varētu veikt gan iesācēji, gan profesionāli skeitbordisti. No īpaša sastāva betona veidotie skeitparki kalpo daudz ilgāk nekā ierastie koka elementi, kas jāmaina reizi piecos gadus.

Parkā padomāts arī par pārējo iedzīvotāju ērtību – skeitparka elementi lielākoties atrodas vienā parka zonā, turklāt Miera dārza teritorija tika plānota tā, lai uz celiņiem pietiktu vietas visiem.

Parkā ir veikta ārējo komunikāciju izbūve, atjaunoti celiņi, ieklājot bruģi 3422 kvadrātmetru un asfaltu 5033 kvadrātmetru platībā, salabotas atbalsta sienas un kāpnes. Miera dārzā novietoti 38 parka soliņi un četri garie parka soli, ierīkoti 17 velo turētāji un uzstādīti 68 apgaismes stabi. Parkā ir uzstādīts dzeramā ūdens brīvkrāns un izbūvēta sabiedriskā tualete. Miera dārzs ir apzaļumots, tajā atjaunots zāliens un iestādīti vairāk nekā 1434 kokaugi. Parkā tiks uzstādītas arī videonovērošanas kameras un tūrisma norādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draudzīgā un radošā atmosfēra 16. augustā notiks café Paviljons-Ziedoņdārzs jaunatklāšanas svētki, informē kafejnīcas pārstāvji.

Vēsturiski dārzs ierīkots laikposmā starp 1936. un 1939. gadu tolaik pilsētas nomalē, nabadzīgo strādnieku kvartālu vidū, kad parka atrašanās rajonā 1935. gadā tika nojaukta vecā koka apbūve. Parka nosaukumu devis tā projekta autors un toreizējais uzņēmuma Rīgas dārzi vadītājs Andrejs Zeidaks (1874.-1964.).

Sākotnēji parkā bijusi arī estrāde — gliemežnīca, - kas nodegusi 1949. gadā un vairs nav atjaunota. 1981. gadā parkā atklāts piemineklis dzejniekam Aleksandram Čakam.

Šogad, 2017. gadā jaunie kafejnīcas saimnieki nolēmuši atjaunot muzikālus vakarus, teātra izrādes, izveidojot kafejnīcu, kurā atpūsties no pilsētas dunas pašā pilsētas centrā – greznajā pilsētas parkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta: Lienes, Avotu un J. Asara ielas stūrī «velns nav tik melns, kā to mālē»

Linda Zalāne, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lienes ielas sliktā slava esot pārspīlējums – tur strādājošie uzņēmēji atzinīgi vērtē rajona attīstību pēdējos gados un saredz potenciālu nākotnē, turklāt tas kļūst sakoptāks.

DB viesojās pie uzņēmumiem, kas atrodas Lienes, Avotu un Jāņa Asara ielas krustojumā. Lai gan katrs no aptaujātajiem centās atrast pieklājīgākus vārdus, lai raksturotu iereibušos ļautiņus un prostitūtas, kas it īpaši vakara stundās šeit sastopami, visi atzīst, ka «velns nav tik melns, kā to mālē» – pārsvarā šeit apgrozās solīdi cilvēki, par drošību nav jāuztraucas.

Ērta piebraukšana

Viens no lielākajiem šī rajona plusiem esot ērtā sabiedriskā transporta satiksme, jo ar trolejbusiem vai mikroautobusiem varot aizbraukt kā uz centru, tā Pārdaugavu un Juglu. Ērta piebraukšana esot arī autovadītājiem, jo Lienes, Asaru un citās tuvumā esošajās nelielajās šķērsielās ir iespējams bez maksas novietot automašīnu. «Lielākā daļa klientu ir restorānu un kafejnīcu pārstāvji, kuriem ir ērti piebraukt pie veikala. Vietējie iedzīvotāji iegriežas, bet retāk,» stāsta garšvielu veikala Gourmet Studio menedžere Alma Ozoliņa. Veikals tur atrodas desmit gadus un sākotnēji uzņēmuma īpašnieki, Dimperu ģimene, turpat arī ražojuši garšvielas, bet tagad ražotne ir izveidota Dreiliņos. Uzņēmums telpas ir iegādājies īpašumā. «Optimizējām darba procesu un visu iekārtojām šī veikala telpās. Savukārt tukšās platības iznomāsim kādam citam uzņēmumam, » atklāj A. Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome aicina neapmeklēt rekonstrukcijā esošo parku teritorijas, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments patlaban realizē trīs nozīmīgu galvaspilsētas parku – Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera dārza rekonstrukciju. Šādu vērienīgu darbu izpilde nav realizējama bez ierobežojumiem, tādēļ kopš 2014.gada augusta minēto parku teritorijas ir norobežotas ar lentām, žogu un brīdinājuma zīmēm.

«Iedzīvotājus aicinām būt saprotošiem, rūpēties par savu un bērnu drošību, respektēt izvietotās brīdinājuma zīmes un ņemt vērā to, ka Grīziņkalna parkā, Ziedoņdārzā un Miera dārzā šobrīd tiek veikti būvdarbi un šīs teritorijas ir būvlaukumi, kuros nepiederošiem atrasties kategoriski aizliegts. Aizliegums ieiet parkos, brīdinājuma zīmes un žogi primāri tiek izvietoti, lai pasargātu iedzīvotājus no draudiem, kas var rasties būvlaukumā,» aicina pašvaldība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grīziņkalna apkaimē rekonstruēs vairāku ielu apgaismojumu

Dienas Bizness, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, realizējot projektu Grīziņkalna un tam pieguļošā Miera dārza teritorijas revitalizācija, šoruden sāks Grīziņkalna apkaimē esošo ielu un ielu apgaismojuma rekonstrukciju, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Darbu laikā tiks veikta ielas seguma bruģēšana un apmaļu uzlikšana, apakšzemes inženierkomunikāciju nomaiņa, zāliena veidošana, apgaismojuma atjaunošana, ceļa zīmju uzstādīšana Pļavas ielā, Zaķu ielā, Sparģeļu ielā un Lienes ielā. Rekonstruējot ielu apgaismojumu, tiks veikta kabeļu, trošu, gaismas ķermeņa demontāža, jaunu komunikāciju un apgaismes objektu uzstādīšana, koku zarošana, ietvju un zaļās zonas atjaunošana.

Būvdarbus Grīziņkalna apkaimes ielās plānots sākt novembrī, tādējādi iedzīvotājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem Pļavas ielā, Zaķu ielā, Sparģeļu ielā un Lienes ielā, kur tiks veikta ielu rekonstrukcija, kā arī Terēzes ielā, Alauksta ielā, Laboratorijas ielā, Vārnu ielā, Lauku ielā, Zvaigžņu ielā, Augšielā, J.Asara ielā un Krāsotāju ielā, kur tiks veikta ielu apgaismojuma rekonstrukcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nepiedaloties opozīcijai, Rīgas domes komitejā atbalsta pašvaldības 2015.gada budžeta projektu

LETA, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepiedaloties Rīgas domes opozīcijas deputātiem, domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ārkārtas sēdē šodien atbalstīja Rīgas domes 2015.gada budžeta projektu.

Uz ārkārtas sēdi neieradās neviens no opozīcijas pārstāvjiem, līdz ar to par budžeta projekta atbalstu nobalsoja deviņi pozīcijas deputāti.

Sēdē deputāti noraidīja visus opozīcijas deputātu priekšlikumus iestrādei šā gada budžeta projektā. Kopumā opozīcija bija iesniegusi 18 priekšlikumus.

Rīgas pašvaldības 2015.gada budžeta projektā pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737,5 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 727,7 miljoni. Projektā vēl nav ietverts Rīgas satiksmes pilnais budžets un 2015.gada domes Investīciju programma.

Kā apgalvoja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, par šīm summām pašvaldība vēl tiks informēta un attiecīgie materiāli tiks pievienoti jau sagatavotajiem, skatot budžetu domes sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru