Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas medicīnisko matraču ražošanas uzņēmums “Care of Sweden” šī gada nogalē plāno sākt ražošanu jaunizveidotā rūpnīcā Liepājā. Ražotnes izveidē plānots ieguldīt 2 miljonus eiro.

Uzņēmums jau ir nodibinājis meitas uzņēmumu Latvijā kā arī noslēdzis līgumu par 3000 kvadrātmetru lielu telpu nomu Liepājas vecās ostas biznesa parkā.

“Liela daļa izejmateriālu uzņēmumam jau līdz šim tika piegādāta no Baltijas reģiona. Latvijā izejvielas piegādā uzņēmumi no Jēkabpils, Ventspils un Jelgavas, bet uzņēmums no Lietuvas piegādās porolonu. Lēmums par ražotnes izveidi Latvijā tika pieņemts galvenokārt tieši tādēļ, lai tā atrastos tuvāk piegādātājiem,” saka jaunās ražotnes operatīvais direktors Matīss Kaņeps.

Vecās ostmalas biznesa parks atrodas Liepājas Speciālās ekonomikas zonas teritorijā salīdzinoši netālu no pilsētas centra un šobrīd tajā strādā jau vairāk nekā 20 nomnieki – Latvijas un ārvalstu investoru uzņēmumi.

“Zviedrijas uzņēmuma “Care of Sweden” lēmums veidot ražotni Liepājā apliecina, ka Latvija ir investīcijām pievilcīga. Kā ierasts, ražojošie uzņēmumi parasti izvēlas savus uzņēmumus veidot ārpus Rīgas. Pašreiz vērojama tendence, ka Eiropas uzņēmumi meklē iespējas ražošanu un izejvielu piegādi organizēt tuvāk preces gala saņēmējiem. Daudzi uzņēmumi pamet Āziju un atgriežas Eiropā. Tas paver iespējas Latvijai. Uzņēmuma “Care of Sweden” ražotnes izveide Liepājā apliecina arī šīs pilsētas kā tekstilrūpniecības tradīcijām bagātas vietas priekšrocības,” saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Patlaban “Care of Sweden” veic pārrunas ar Latvijas uzņēmumu arī par ar elektronisko detaļu piegādi elektroniski regulējamiem matračiem. Tās līdz šim piegādātas no Ķīnas. LIAA palīdzēja uzņēmumam atrast telpas, organizēt tikšanās un nodrošināja nepieciešamo informāciju, kas atviegloja lēmuma pieņemšanu par jaunās ražotnes projekta uzsākšanā.

Liepājas rūpnīcā sākotnēji plānots nodarbināt desmit cilvēkus, kuru uzdevums būs salikt matračus no piegādātajiem izejmateriāliem, bet ar laiku strādājošo skaits varētu arī pieaugt.

“Mūsdienu ekonomikā mēs pārsvarā runājam par salīdzinoši maziem un efektīviem ražošanas uzņēmumiem. Tieši šādi uzņēmumi Latvijā saskata izaugsmes iespējas. Latvijas niša ir zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgi uzņēmumi, kuriem nav nepieciešami tūkstošiem darbinieku,” tā K.Rožkalns, uzsverot, ka ierobežotie Latvijas cilvēkresursi diktē savus nosacījumus.

Uzņēmuma “Care of Sweden” produkcijas klāstā ietilpst divu veidu matrači – medicīniski profilaktiskie matrači un elektroniski vadāmie medicīniskie matrači, kurus plānots ražot arī Latvijā. “Care of Sweden” produkcija ir domāta gulošiem pacientiem, lai palīdzētu ārstēt un novērst izgulējumu rašanos.

Uzņēmuma “Care of Sweden” apgrozījums 2022. gadā sasniedza 21 miljonu eiro un tas eksportē savu produkciju uz apmēram 35 pasaules valstīm. Zviedrijā uzņēmums tirgo 55% produkcijas, bet 45% eksportē. Lielākais eksporta tirgus ir Austrālija.

Komentāri

Pievienot komentāru