Ražošana

Lielie vaļi gūst atbalstu 863 darba vietām

Zanda Zablovska, Sanita Igaune, 15.07.2013

Atbalstu 494 tūkst. Ls apjomā guvis arī uzņēmums Tele2 Shared Service Center. Tā vadītājs Jānis Paksis (attēlā) stāsta, ka, sadarbojoties ar LIAA, plānots radīt vismaz 50 jaunu darba vietu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Aktivitātē «Atbalsts darba vietu radīšanai» atbalstīti visi iesniegtie projekti un tiek plānots izveidot vismaz 863 jaunas darba vietas.

Kopumā aktivitātē tika iesniegti seši projektu pieteikumi, un kopējā projektu izmaksu summa ir 17,17 miljoni latu, DB stāsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA). Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējums veido 4,54 miljonus latu. Visvairāk projektu – četri – saistīti ar kombinētiem biroju administratīvajiem pakalpojumiem. Viens projektu iesniegums saņemts no plastmasas iepakojuma ražotāja, vēl viens – no automobiļu ražotāja.

Jāatgādina, ka programmā, kuras mērķis ir veicināt jaunu darba vietu izveidi, varēja pieteikties uzņēmumi, kas rada vismaz 50 jaunas darba vietas vai investē ne mazāk kā 3,5 milj. latu, vai kuru saistīto personu grupas kopējā bilances vērtība ir vismaz 250 milj. latu un kuri investē ne mazāk kā 1 tūkst. latu par katru jaunizveidoto darba vietu. Tādējādi pretendentu skaits bija visai ierobežots, orientējoties uz starptautiskiem koncerniem.

Saskaņā ar LIAA datiem lielāko ES fondu līdzfinansējumu (1,5 milj. latu) aktivitātē saņems Ziemeļvalstu IT infrastruktūras piegādātājs un programmatūru pielāgotājs Atea, kas Rīgā ir izveidojis globālo biznesa procesu pakalpojumu centru. Jāņem vērā, ka centra atklāšanā Atea pārstāvji norādīja saņemtais atbalsts ir bijis viens no iemesliem, kāpēc kompānija nolēma centru atvērt Latvijā. Šogad Atea Global Services strādājošo skaitu plāno palielināt par 150–200 darbiniekiem, taču līdz 2015. gadam ir paredzēts pieņemt darbā aptuveni 600 cilvēku.

Atea seko SIA Amo Bus, kas saņems nedaudz virs viena milj. latu. Finansējums paredzēts VDL autobusu ražotnes izveidei.

Trešajā vietā ierindojas Intrum Justitia Software Development Centre, kas plāno radīt jaunas darba vietas datorprogrammēšanas uzņēmumā. Fondu finansējums ir 711,8 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka IT jomas uzņēmumi aktivitātē «Atbalsts darba vietu radīšanai» pārstāvēti visvairāk.

Tie, kuri strādās jaunajās darba vietās, var cerēt uz lielākām algām – atbilstoši programmas kritērijiem darba vietām jābūt vismaz par 20% labāk apmaksātām nekā vidējais algu līmenis valstī. Turklāt izveidotajām darba vietām jābūt ilgtermiņā (vismaz 3–5 gadi) noturīgām, liecina LIAA informācija. Maksimālais līdzfinansējums neto darba algas izmaksām mēnesī ir ne vairāk kā 500 latu par katru vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Atea pakalpojuma centra izveidē investēs 14 miljonus eiro, radot 600 jaunas darbavietas

Žanete Hāka, Sanita Igaune, 11.02.2013

Atea ASA prezidents un vadošais izpilddirektors Klauss Haugesens (no kreisās) un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pēc preses konferences Ministru kabinetā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no vadošajiem Ziemeļvalstu IT infrastruktūras piegādātājiem un programmatūru pielāgotājiem Atea Latvijā izveidojis globālo biznesa procesu pakalpojumu centru Rīgā, šodien informēja uzņēmuma pārstāvji.

(Papildināts viss teksts)

Tādējādi līdz 2015. gadam plānots pieņemt darbā aptuveni 600 darbinieku, nodrošinot IT pakalpojumus Atea uzņēmumu klientiem Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, kā arī veiks finanšu un administratīvo procesu vadības funkcijas Atea grupas uzņēmumiem.

Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, Atea grupu Latvijā pārstāv divi uzņēmumi ar dažādiem darbības virzieniem - SIA Atea Global Services, kas nodrošina visaptverošus IT infrastruktūras pakalpojumus, programmu izstrādi un licenču administrēšanu, kā arī SIA Atea, kas ir datortehnikas piegādātājs un apkalpotājs Latvijā.

SIA Atea Global Services jau šobrīd nodarbina vairāk nekā 200 darbiniekus un nodrošina IT ārpakalpojumus aptuveni 500 ārvalstu kompānijām. Attīstot globālo biznesa procesu pakalpojumu centru Rīgā, Skanstes ielā 50, plānots nodrošināt informācijas tehnoloģiju pakalpojumus, kā arī finanšu un administratīvo procesu vadību Atea grupas uzņēmumiem. Vienlaikus līdz ar globālo biznesa procesu pakalpojumu centra izveidi Rīgā paredzēts restrukturizēt Atea grupas uzņēmumu darbību un pilnveidot sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Dati nekad nav drošībā! Latvijas uzņēmumi piedzīvo arvien lielākus kiberdraudus

Sadarbības materiāls, 18.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Statiska IT infrastruktūra nevar konkurēt ar strauji mainīgajām prasībām mūsdienu biznesa vidē, kur digitālā transformācija ir ne vien vēlama, bet samērā neizbēgama. Privātajam un publiskajam sektoram ir nepieciešams mērogojams, pielāgojams un drošs IT pamats, kas ir gatavs ne vien funkcionāli uzturēt, bet arī pasargāt un atjaunot kritiski svarīgus datus. Arvien biežāk dzirdam par datu noplūdēm, datu centru avārijām un finansiāliem zaudējumiem, ko būtu iespējams novērst ar sakārtotu IT infrastruktūru un tās pārvaldību. Šī iemesla dēļ vadošais Ziemeļvalstu un Baltijas IT infrastruktūras piegādātājs Atea skaidro visbiežāk uzdotos jautājumus un tendences datu aizsardzībā.

Kur vislabāk glabāt rezerves datus un kā izvairīties no dārgām tehniskām kļūmēm?

Atea IT arhitekts Kaspars Šulcs skaidro, ka uzņēmumiem ir savlaicīgi jādomā par datu drošību, tādēļ uzņēmumos, kuros ir viens vai divi datu serveri, iespējams, var iztikt ar vienkāršākiem risinājumiem, piemēram, izkopējot datus uz kādu ārējo USB disku vai tīkla iekārtu (NAS), lai būtu rezerves kopijas. Vēlams, lai tas tiktu darīts regulāri, lai tehnisku sarežģījumu dēļ dati būtu aktuāli un lietojami. Lielākiem uzņēmumiem, savukārt, būtu jādomā par rezerves datus glabāšanu iekārtās, kuras pieslēgtas ar ātru datu pārraides kanālu un kas ir speciāli paredzētas rezerves datu glabāšanai, piemēram, Dell EMC PowerProtect. Šīm iekārtām jau automātiski ir iebūvētas dažādas funkcijas efektīvākai datu glabāšanai un apstrādei, kur jāizceļ tieši datu deduplikācija un datu kompresija. Pats svarīgākais uzņēmumam ir tas, lai rezerves kopijas varētu uztaisīt ātri un ērti, un tikpat operatīvi datus varētu arī atjaunot. Šādas rezerves datu glabāšanas iekārtas sadarbībā ar speciālu programmatūru to nodrošina pilnībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Atea Global Services IT pakalpojumus nodrošina gandrīz visās pasaules valstīs

2014. gadā Norvēģijas kompānijai Atea ASA piederošās SIA Atea Global Services apgrozījums un eksporta apjoms ir palielinājies par 25%, sasniedzot 12,9 milj. eiro. Arī šogad tā plāno līdzīgu izaugsmi; turpmākajos trijos gados iecerēts trīskāršot darbinieku skaitu.

Inovatīvi produkti

SIA Atea Global Services galvenie darbības virzieni ir visaptveroši informācijas tehnoloģiju ārpakalpojumi, programmatūras licenču administrēšana, kā arī programmatūras izstrāde un starptautiska klientu servisa nodrošināšana. Kompānija ir izstrādājusi un attīstījusi virkni dažādu produktu un tehnoloģiju, piemēram, Atea Cloud SAM, kas vienkāršo programmēšanas un licences administrēšanas darbus tiešsaistes portālā, Atea Application Packaging Services, kas uztur stabilu un produktīvu lietotāju vidi visā uzņēmumā, nodrošinot, ka darbvirsmas lietojumprogrammas uz visiem datoriem tiek nepārtraukti konfigurētas un atjauninātas. Tāpat uzņēmums ir radījis drošu un efektīvu pakalpojumu - Atea PassOn, kas ļauj ātri un viegli mainīt korporatīvā konta paroli no jebkuras pasaules malas, izmantojot mobilo aplikāciju, Atea AppUpdate, kas uztur un atjauno darbojošās aplikācijas, vairs nav jāpavada laiks jaunu instalēšanai un atjaunināšanai, un portālu Atea Application Manager, kas palīdz pārvaldīt korporatīvo aplikāciju portfeli un dzīves ciklu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Atea kāpinājis apgrozījumu par 66%; peļņa trīskāršojusies

Žanete Hāka, 19.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmuma SIA Atea apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 66,13%, sasniedzot 13,26 miljonu latu, savukārt uzņēmuma peļņa augusi vairāk nekā trīs reizes, pakāpjoties līdz vienam miljonam latu, informē Lursoft.

SIA Atea šogad iecerējis palielināt savus pārdošanas un ražošanas apjomus.

Pērn uzņēmums saglabājis konkurētspēju tirgū, piedāvājot IT produktus un risinājumus aizvien jauniem klientiem valsts, pašvaldību un privātajā sektorā. Aizvadītajā gadā uzņēmums uzvarējis vairākos lielos konkursos un noslēdzis līgumus ar tādiem uzņēmumiem un valsts institūcijām kā Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas namu pārvaldnieks, Valsts meža dienests un Drošības policija.

Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir informācijas tehnoloģiju aparatūras un programmatūras tirdzniecība un ražošana, datortīklu tirdzniecība, kā arī klientu apkalpošana informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jelgavas autobusu ražotāja AS AMO Plant autobuss svinīgos apstākļos pameta rūpnīcas teritoriju, lai dotos uz Voroņežas apgabalu Krievijā, vienlaikus tas būs mēģinājums ieiet Krievijas tirgū.

Piedaloties Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam (ZZS), AMO Plant valdes priekšsēdētājam Aleksejam Maslovam un citiem Latvijas un Nīderlandes pārstāvjiem, kā arī ražotnes darbiniekiem, tika prezentēts Voroņežai sagatavotais autobuss, pēc kā tas pameta rūpnīcas teritoriju, lai dotos ceļā uz Voroņežu, kur 14.novembrī AMO Plant kopā ar SIA AMO Bus (Krievija) organizēs Latvijā ražotā pilsētas autobusa AMO Plant Ambassador SB 200 prezentāciju Voroņežas apgabala administrācijai un pilsētas mērijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Cabot pievēršas Latvijai

Rita Jansone, 16.10.2014

Turpmāk galerijā: Jaunatklātais SIA Cabot Latvia oficiālais biznesa servisa centrs Upmalas biroju ēkā

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Servisa centros palielinās darbinieku piesaistes konkurence; durvis Rīgā vēris arī Cabot biznesa pakalpojumu centrs, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvija ir īpaša ar talantu pieejamību, attīstītu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūru, augošu pakalpojumu sektoru un konkurētspējīgām izmaksām – tie ir iemesli, kāpēc ķīmijas rūpniecības kompānija Cabot Corporation atvēra biznesa pakalpojumu centru Rīgā. Atbilstoši Lursoft datiem Cabot Latvia ir reģistrēts šā gada 19. februārī. DB jau rakstīja (02.06.2011.), ka tieši servisa centri ārvalstu klientu apkalpošanai ir nozīmīgs Latvijas ekonomikas stūrakmens, kas var kalpot bezdarba samazināšanai. Ārvalstu uzņēmumi ir ieinteresēti investēt Latvijā vairāku faktoru dēļ: ģeogrāfiskā atrašanās vieta, rietumnieciska domāšana, attīstīta infrastruktūra un relatīvi lētas izmaksas. Šobrīd līdzīgi Latvijā darbojas arī Samsung, Tele2 Shared Service Center, Atea un Cytec Latvia servisa centri. Piemēram, Atea norādīja, ka 2013. gadā strādājošo skaitu ir plānots palielināt par 150–200 darbiniekiem, taču līdz 2015. gadam ir paredzēts pieņemt darbā aptuveni 600 cilvēku, taču šobrīd uzņēmums nesniedza datus par darbinieku skaitu. Atbilstoši Lursoft datiem Atea Global Services pērnā gada nogalē bija 242 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Intervija: Mēs neapzināmies digitalizācijas riskus

Didzis Meļķis, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju industrija klientiem lielākoties ļauj gulēt uz lauriem, pieļaujot ilūziju par digitālo drošību.

«Būs daži nejauki, tiešām nejauki datu drošības pārkāpumi,» par globālās digitalizācijas paredzamo trauksmes zvanu saka IT infrastruktūras un pakalpojumu grupas ATEA vadītājs Steinars Sonstebijs.

Kādi ir jūsu attīstības plāni Latvijā – programmizstrāde vai IT infrastruktūra un biznesa atbalsta pakalpojumi?

Mūsu biznesa kodolam ir jābūt tādam pašam ikvienā valstī, kurā strādājam, tāpēc Latvijā mums nav citu ambīciju kā Norvēģijā vai Dānijā, un ilgtermiņa mērķis ir visās zemēs sasniegt vienādi augstu veiktspēju, un tas nozīmē IT infrastruktūru. Tas gan nenozīmē, ka mēs nepiestrādātu pie programmām kā šīs infrastruktūras daļas. Proti, tā ir specifiskas, mūsu infrastruktūrai atbilstīgas programmatūras attīstīšana. Tāda ir tendence industrijā vispār – mūsu problēmu risinājums vairs nav aizvien ātrākos datoros, bet gudrākā programmatūrā. Interesantā kārtā lielākā daļa mūsu programmēšanas notiek tieši Baltijā un visvairāk – Latvijā un ne, piemēram, Norvēģijā. Tāpēc tagad mēs gribam šīs jūsu zināšanas eksportēt uz Ziemeļvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dell Technologies - drošības risinājumi, kas nodrošina jūsu uzņēmuma datu aizsardzību

Sadarbības materiāls, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumiem, valsts iestādēm un institūcijām ir svarīgi nodrošināt nemainīgi noturīgu darbību pret kiberdraudiem un uzbrukumiem - mazinot kritiskās infrastruktūras kiberdrošības radītos riskus un rūpējoties par kritisko datu privātumu.

Dati ir vērtība, kas var dot jaunas iespējas un arī riskus

Dati, jaunā globālās ekonomikas valūta, lielākajai daļai uzņēmumu ir kļuvuši par visvērtīgāko aktīvu. Pieaugošā iespēja gūt peļņu no datu ieguves, mudina uzņēmumus meklēt un radīt arvien jaunus veidus, kā šīs iespējas izmantot savā labā. Tas ir veicinājis ievērojamu kopējo datu pieaugumu. Iespējas gūt labumu no šiem datiem un palielināt biznesa vērtību ir šķietami bezgalīgas.

Diemžēl, dati ir kļuvuši arī par mērķi. Plaši ieviestās e-komercijas sistēmas, attālinātā darba apjoma pieaugums un kopējā cilvēku ikdienas dzīves digitalizācija, nodrošina vislielāko IT uzbrukumu mērķauditoriju vēsturē. Regulāri tiek veikti noziedzīgi nodarījumi uzņēmumiem ar mērķi gūt finansiālu labumu, vai tiem radīt citādus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas tiesa šodien noraidīja vairāku privātpersonu un uzņēmumu prasību atzīt Jelgavas autobusu ražotāja a/s «AMO Plant» maksātnespēju un izbeidza ierosināto maksātnespējas procesa lietu. Tiesas sprieduma pilnais teksts būs pieejams 20. janvārī, bet tiesas lēmums nav pārsūdzams. Prasītāju pārstāvis Nauris Durevskis pauda, ka tiesas lēmumu varēs komentēt pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu, raksta Zemgales Ziņas.

Lietas izskatīšanu vairākkārt atlika, jo lietā tika saņemti gan jauni prasību pieteikumi par «AMO Plant» maksātnespējas atzīšanu, gan papildu pierādījumi.

«Ziņas» jau vēstīja, ka pirmā «AMO Plant» maksātnespējas procesa pieteicēja bija privātpersona A.Zvejniece, iepriekšējā «AMO Plant» valdes priekšsēdētāja biroja vadītāja. Pēc tam tiesā ar tādu pašu prasību vērsās arī «AMO Plant» mazākuma akcionārs a/s «Ferrus», kā arī SIA «VDL Bus & Coach B.V.», a/s «AMO Bus», kā arī privātpersonas, tajā skaitā arī uzņēmuma darbinieki, Svetlana Tseype, Jānis Dambītis, Nataļja Korola, Bella Murina, Marina Zubrika, Mamedhasans Asadullajevs, Dzintra Krūze, Aleksandrs Bogačkins, Kims Kudrjavcevs, Eduards Ogurcovs, Ruslans Kļimovs un Vsevolods Kleninsky.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Prognozē starptautisko biznesa pakalpojumu centru lomas pieaugumu

Zane Atlāce - Bistere, 30.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot COVID-19 ietekmi uz pasaules ekonomiku un biznesa vidi, jau šobrīd var prognozēt, ka krīzes situācija visā pasaulē liks izvērtēt starptautiski pārstāvētu organizāciju pārvaldības labo praksi, iespējas to padarīt efektīvāku, pārskatot arī par administratīvo izmaksu pārdomātu strukturēšanu.

Starptautiskie pakalpojumu centri, kas izvietojuši biznesa atbalsta funkcijas vienuviet, zināmā mērā ir atbilde uz šo izaicinājumu.

Esošajā ārkārtas situācijā Latvijā, nozare ir pierādījusi tās spēju pilnībā strādāt attālināti, ātri pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un nodrošināt biznesa nepārtrauktību, kas ir izšķirošs faktors globālu organizāciju dzīvotspējai.

"Situācijai pasaulē strauji mainoties, uzņēmumiem pāris dienu laikā nācies pielāgoties darbam attālināti. Ar mainīgām sekmēm, taču liela daļa gan privātajā sektorā, gan valsts institūcijās strādājošo ik dienas apgūst jaunas prasmes tehnoloģiju izmantošanā un komandas darba vadīšanā attālināti. Starptautisko biznesa pakalpojumu centru nozare šajā ziņā ir spējusi pilnībā turpināt darbību attālināti, ņemot vērā, ka noteicoši lielākā daļa biznesa atbalsta funkciju tiek nodrošinātas un apkalpotas online režīmā." atzīst "ABSL Latvia" valdes priekšsēdētājs un "EVRY Latvia" vadītājs Fredis Bikovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni skaidrs ir tas, ka cīņā ar Covid-19 vīrusu nebūs kāda izšķiroša uzvara un, visticamāk, pasaulei ar šo slimību nāksies sadzīvot vēl ilgi. Līdz ar to jau kādu laiku tiek domāts vēl par citiem medikamentiem cīņā ar minēto vīrusu, tai skaitā tabletēm pret Covid-19.

Līdz šim nosacīti alternatīvas apstiprinātas zāles pret šo vīrusu ir tā saucamais Remdesivirs, kuru ASV uzņēmums Gilead Sciences pārdod ar zīmolu Veklury. Lai gan par šo vēnā ievadāmo zāļu efektivitāti vēl ir diskusijas, to pārdošana Gilead Sciences šogad ir ienesusi papildu trīs miljardus ASV dolāru.

Tomēr Gilead Sciences nav vienīgais uzņēmums, kas šobrīd strādā pie vakcīnām alternatīviem Covid-19 pretlīdzekļiem. Piemēram, finanšu ziņu portāls Barron's mēģina izcelt dažus tādus uzņēmumus, no kuriem visātrāk varētu nākt efektīvas šādas zāles, kuru pārdošana savukārt tiem nestu ievērojamus papildu ienākumus. Nav izslēgts, ka, piemēram, kādas tabletes apēšana daudziem cilvēkiem arī būtu pieņemamāka nekā vakcinēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms trim mēnešiem uzņēmums Tele2 Latvijas jauniešiem izsludināja prestižu prakses programmu «Piestartē savu karjeru» (Management trainee), kas tiek īstenots jau citās uzņēmuma grupas darbības valstīs un pirmo reizi arī Latvijā.

Šī prakses vieta paredz apmaksātu 12 mēnešu stažēšanos pie grupas augstākā līmeņa vadītāja, kļūstot par tā labo roku, un iesaistoties svarīgākajos uzņēmuma procesos kā vietējā, tā arī starptautiskā līmenī.

Latvijā šī iespēja tika piedāvāta erudītākajam finanšu jomas absolventam, kurš stažējas pie uzņēmuma finanšu direktora Arņa Priedīša. Atlases procesa laikā vislabāko spēju reaģēt uz izaicinājumiem un neapjukt dažādās situācijās parādīja Laura Salmiņa, kura gadu varēs strādāt blakus finanšu direktoram. L. Salmiņa stāsta, ka būtisku artavu devušas mācības ārvalstīs un viņas daudzpusīgā personība, spējot vienlaicīgi apvienot finanšu zināšanas ar iniciatīvu un spēju sadarboties ar cilvēkiem. Pēc viņas domām, veiksmes formula jauniešiem ir studijas ārzemēs apvienojumā ar darbu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kreditors nosolījis AMO Plant vērtīgāko daļu ar mērķi nākotnē to pārdot un atgūt ieguldītos līdzekļus

LETA, 30.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē iegādājoties maksātnespējīgās Jelgavas autobusu ražotājas AS AMO Plant īpašuma vērtīgāko daļu, valstij piederošās finanšu institūcijas Altum mērķis ir to nākotnē pārdot, lai atgūtu darījumā savulaik ieguldītos līdzekļus, aģentūru LETA informēja AS Attīstības finanšu institūcija Altum sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Finanšu institūcija Altum kā nodrošinātais kreditors piedalījusies maksātnespējas administratora Alekseja Panasina 15.oktobrī rīkotajā uzņēmuma Amo Plant īpašumu izsolē un par 2,4 miljoniem eiro nosolījusi Altum ieķīlātos īpašumus Jelgavā, Aviācijas ielā 42 un Aviācijas ielā 42A, - administrācijas ēku un ražošanas cehu, apstiprināja Eglīte.

Altum šos īpašumus apsaimniekos un uzturēs labā kārtībā ar mērķi pārdot, lai atgūtu darījumā savulaik ieguldītos līdzekļus, skaidroja Eglīte.

Altum pieteiktais kreditoru prasījums maksātnespējas administratoram ir 3,6 miljoni eiro.

Maksātnespējas administratora Alekseja Panasina birojā aģentūrai nesniedza informāciju par 15.oktobrī notikušo izsoļu rezultātiem, norādot, ka ar administratoru viņa aizņemtības dēļ neesot iespējams sazināties un viņš arī nesniegšot nekādu informāciju līdz izsoles rezultātu apstiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

FOTO: TOP 10 pēc apjoma lielākie automobiļu ražošanas nozares uzņēmumi Latvijā

Db.lv, 11.10.2018

SIA Bucher Municipal

Neto apgrozījums, milj.eiro (2017): 47.9

Neto apgrozījuma pārmaiņas, milj.eiro (2017/2013): 30.4

Neto apgrozījuma pārmaiņas, % (2017/2013): 174

Produkcijas apraksts: Komunālo mašīnu ražošana.

Citas piezīmes: 2015.-2016.g. atklāja trīs jaunas montāžas līnijas, kuras tika pārceltas no Lielbritānijas un Šveices rūpnīcām.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecība pēdējos gados demonstrējusi labu izaugsmi, un viena no nozarēm, kas to sekmējusi, ir automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana. Vēl vairāk - autobūves nozare šogad augusi visstraujāk, un līdzšinējie investīciju plāni liek cerēt uz strauju izaugsmi arī nākotnē, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska.

Šī ziņa daudzos skeptiķos izraisa vismaz smīnu, ja ne skaļus smieklus, – kopš kura laika Latvija ražo automobiļus? Šķiet, vidējam latvietim pašmāju automobiļu ražošana asociējas tikai ar padomju laikā ražotajiem mikroautobusiem «Latvija» un pastāv uzskats, ka nedz pirms tam, nedz pēc nozare nav eksistējusi un vairs neeksistē. Tomēr tā nebūt nav, viņa uzsver.

Latvijai un latviešiem (dažu interesantu faktu dēļ paplašināšu stāstu arī izcelsmes virzienā) ir saistība ar automobiļu ražošanu teju kopš autobūves pirmsākumiem, tādēļ, pirms aplūkojam nozares sniegumu pēdējās desmitgadēs, nedaudz ielūkosimies vēsturē. To palīdzēs atklāt Rīgas Motormuzeja informācija, Edvīna Liepiņa un Andra Biedriņa grāmata «Rīgas auto» un citi avoti, saka eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau otro reizi pasniegta Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Gada balva labākajiem darba devējiem un viņus atbalstošajām institūcijām visā Latvijā, informē LDDK.

Īpašo Gada tautsaimnieka balvu par nozīmīgu ieguldījumu uzņēmējdarbības vides attīstībā ieguva uzņēmējs, UPB koncerna Padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns.

Uzrunājot LDDK Gada tautsaimnieka balvas ieguvēju un citus laureātus, Valsts prezidents Raimonds Vējonis teica: «Darbs ir tā saikne, kas vieno darba devējus, darba ņēmējus un valsti. Liela māka ir darbu darīt, bet vēl lielāka – darbu radīt. Te vajadzīgas zināšanas, uzņēmība, liela drosme un uzdrīkstēšanās. Mēs Latvijā varam lepoties ar jums – ar uzņēmīgiem, talantīgiem, spējīgiem cilvēkiem, kuru zināšanas, pieredze un centība, izveidojot spēcīgus uzņēmumus, palīdz arī radīt darbavietas. Tas dod neatsveramu ieguldījumu mūsu tautsaimniecībā un arī valsts atpazīstamībā pasaulē. Tāpēc aicinu jūs iesaistīties Latvijas simtgades svētku veidošanā un ceru, ka tas palīdzēs ne tikai kopīgā darbā sapost un cienīgi parādīt mūsu valsti pasaulei, bet arī likt pamatus attīstībai nākamajā simtgadē.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atea

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijā bāzētie biznesa pakalpojumu centri gūst starptautisku atzinību

Zane Atlāce - Bistere, 04.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijā jau astoto gadu pēc kārtas norisinājās Starptautisko biznesa pakalpojumu centru (SBPC) sektora apbalvošanas pasākums "CEE Shared Services & Outsourcing Summit & Awards" un nominantu vidū bija arī astoņi Latvijā bāzētie centri.

Divi no tiem tika atzīti par labākajiem savā nozarē divās nozīmīgās kategorijās. "SEB Global Services" biznesa centrs tika pasludināts par Gada biznesa pakalpojumu centru Baltijas reģionā 2020. gadā, bet "Cognizant" grupas uzņēmumi tika atzīti par labākajiem biznesa ārpakalpojumu sniedzējiem visā Eiropā.

Jau vairākus gadus Latvijā izvietoto starptautisko biznesa pakalpojumu centru vadītāji tiek aicināti iesniegt savus pieteikumus apbalvošanas pasākumam, kas guvis ievērojamu nozares uzņēmumu atzinību. Šajā gadā apbalvošanas pasākuma organizētāji saņēma 175 pieteikumus, uz fināla sarakstu izvirzot 101, tai skaitā astoņus biznesa pakalpojumu centrus no Latvijas - Cognizant Latvia, Atea Global Services, Allnex Latvia, MSC Shared Service Centre Riga, Circle K Business Centre, SEB Global Services, Tieto Latvia, EVRY Latvia, kas nu jau apvienojušies vienā uzņēmumā ar nosaukumu TietoEVRY.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa pakalpojumu nozarē strauji kāpj procesu automatizācijas tempi

Db.lv, 06.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gada sākumā Latvijā bāzētie starptautisko biznesa pakalpojumu centri bija automatizējuši un robotizējuši 10% no saviem procesiem, un tie prognozēja, ka turpmāko trīs gadu periodā tiks automatizēti 25% no apkalpotajiem procesiem.

Realitātē šo rezultātu nozarei izdevies sasniegt viena gada laikā, apliecina ABSL Latvia veiktā pētījuma dati. Turklāt 2021. gada sākumā veiktās aptaujas dati norāda uz to, ka līdz 2024. gadam nozare plāno automatizēt un robotizēt vidēji 43% no šobrīd apkalpotajiem biznesa procesiem globālā līmenī.

Straujš digitālās transformācijas kāpums starptautisko biznesa pakalpojumu centru (turpmāk tekstā “SBPC”) nozarē saistāms ar kopējo tehnoloģiju pieaugošo lomu globāla mēroga uzņēmumos, kā nepieciešamību uzlabot uzņēmumu darbības efektivitātes rādītājus. Vidēji 80% no nozares uzņēmumiem Latvijā aktīvi izmanto pieejamos procesu automatizācijas un robotizācijas risinājumus vai sekmīgi ir izveidojuši paši savas procesu automatizācijas komandas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn iespaidīgāko darījumu nomas tirgū nodrošināja Valsts ieņēmumu dienesta jurģi, nākamā masveidīgā nomas līgumu pārslēgšana tirgū gaidāma 2017.gadā, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Biroju tirgus ļoti aktīvs bija 2011.gadā, un ņemot vērā, ka biroju telpu nomas līgumi parasti tiek noslēgti uz diviem, trim gadiem, 2014.gadā daudzi līgumi pārslēgti un pagarināti. Nākamais daudzu biroju nomas līgumu pārslēgšanas periods būs 2017.gads, ko vajadzētu izmantot jauno biroju centru attīstītājiem, raksturo Newsec biroju nomas projektu vadītāja Inese Levana.

Milzu kustības

Saskaņā ar Colliers datiem ievērojamākais darījums biroju tirgū 2014.gadā bija saistīts ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas sāka nomāt ap 40 tūkst. m2 plašas telpas Talejas ielā. Līgums noslēgts uz 30 gadiem, un VID ēkas noma mēnesī izmaksā ap 532 tūkstošiem eiro, kas gadā veido 6,4 miljonus eiro. DB jau rakstīja, ka 54,1 miljonu eiro vērtā administratīvā kompleksa būvniecība tika pabeigta 2014.gadā. Pārvākšanos uz jaunajām telpām VID noslēdza augustā, tādējādi atbrīvojot telpas 14 dažādās vietā Rīgā. VID pārvākšanās sekas ir jūtamas kādu laiku, piemēram, Latectus vēl pērnā gada beigās potenciālajiem nomniekiem piedāvāja biroja telpas 5600 m2 platībā Rīgā, Jeruzalemes ielā 1, kur iepriekš atradās VID. Otrs ievērojamākais darījums, kas gan apjoma ziņā ir vairākkārt mazāks par VID, ir Exigen, kas sāka nomāt 4200 m2 LNK centrā Jāņa Daliņa ielā – bijušajā Latvijas krājbankas ēkā, ko par 10,5 miljoniem eiro 2014.gadā iegādājās holdinga LNK Group dibinātais uzņēmums SIA JD 15, nosaucot to par LNK Centre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Paraksta memorandu ar mērķi radīt 10 tūkstošus jaunu darba vietu

Laura Mazbērziņa, 26.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 26. aprīlī, parakstīts sadarbības memorands par starptautisko biznesa pakalpojumu centru (SBPC) attīstību Rīgā. Šis memorands paredz mērķtiecīgu valsts institūciju, galvaspilsētas un privātā sektora sadarbību SBPC sektora attīstībā, izaugsmē, un jaunu darba vietu izveidē. Tiek plānots, ka šī sadarbība potenciāli varētu radīt vismaz 10 tūkstošus jaunu darba vietu SBPC sektorā starptautiski atpazīstamos uzņēmumos, kas piedāvā gan konkurētspējīgu atalgojumu, gan pievilcīgu darba vidi, kā arī karjeras izaugsmes iespējas.

SBPC sektorā Rīgā jau patlaban darbojas aptuveni 50 uzņēmumi, tostarp: Circle K Business Centre, Tele2 Shared Service Center, Accenture, Cabot, Evry, Tieto, Visma, Atea, SEB Shared Service Center, DNB Bank ASA, kas nodrošina darba vietas vairāk nekā 7 tūkstošiem Rīgas iedzīvotāju. Tomēr Rīgā, salīdzinot ar citām SBPC sektorā populārām Centrālās un Austrumu Eiropas pilsētām, pastāv neizmantots potenciāls jaunu darbavietu radīšanai. Paredzēts, ka šādu uzņēmumu attīstība motivēs jauniešus pēc studijām palikt Latvijā, kā arī veicinās re-emigrācijas procesu. Sadarbības mērķi ir apzināt izaicinājumus SBPC nozarē un rast risinājums gan sektora, gan uzņēmumu līmenī, kā arī rosināt dialogu ar SBPC pārstāvjiem un veicināt Latvijas un Rīgas atpazīstamību globālā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iesaistījusies projektā, kurā sadarbībā ar citām Eiropas augstskolām kopīgi strādā pie izglītības kvalitātes paaugstināšanas, uzlabojot augstskolu un darba devēju sadarbību, kā arī veidojot integrētu un inovatīvu pieeju studiju procesam un radošas vides veidošanai augstskolā.

Projektā Inovatīva stratēģiskā partnerība augstākajai izglītībai Eiropā (angliski – Innovative strategic partnership for European higher education – ISPEHE) iesaistītas piecas augstskolas – Integrētā biznesa institūts (Maķedonija – projekta koordinators), Pavijas Universitāte (Itālija), Ļubļanas Universitāte (Slovēnija) un Ekonomikas un kultūras augstskola (Latvija). Projekta pilotmodelis tiek aprobēts biznesa studiju programmās, tādēļ RTU projektu vada Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) pētnieki sadarbībā ar RTU Karjeras centru un Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Dalību RTU Karjeras dienā pieteikuši 67 uzņēmumi

Lelde Petrāne, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) 21. martā rīkos desmito Karjeras dienu, kas ir lielākais universitāšu rīkotais profesionālās orientēšanas pasākums Latvijā.

Tajā dalību un vēlmi klātienē uzrunāt studentus kā potenciālos darbiniekus apstiprinājuši 67 uzņēmumi.

Līdz 14. februārim uzņēmumiem vēl ir iespēja pieteikt dalību RTU Karjeras dienā, kas sniedz iespēju darba devējiem informēt studentus un citus interesentus par savu uzņēmumu, izvietot informāciju RTU Karjeras dienas katalogā, ko saņems ikviens pasākuma apmeklētājs bez maksas, kā arī papildus iespēja sniegt prezentācijas.

RTU Karjeras diena notiks 2013. gada 21. martā BT1 Starptautiskajā izstāžu centrā, Rīgā, Ķīpsalas ielā 8. E-pasta adrese pieteikumiem: [email protected]

Pasākumā norisināsies paneļdiskusija «Starpdisciplināras izglītības nozīme konkurētspējīgu speciālistu sagatavošanā», kurā piedalīsies pārstāvji no RTU, Izglītības un zinātnes ministrijas, uzņēmumiem, studenti, kā arī eksperti ar starptautisku pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī iedzīvotāji šobrīd maz var priecāties par labklājības pieaugumu uz darba samaksas rēķina, atsevišķas pozitīvas izmaiņas valstī tomēr ir vērojamas. Proti, līdz ar ekonomisko izaugsmi kāpj arī nodarbinātība un pērn aizņemto darba vietu skaits valstī ir palielinājies par 36,5 tūkstošiem – līdz 845,7 tūkstošiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksporta un inovācijas balvai 2015 otrajā kārtā izvirzīti 32 uzņēmumi

Dienas Bizness, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2015 četrās kategorijās iesniegti 105 pieteikumi no uzņēmumiem visā Latvijā. Konkursa otrajai kārtai izvirzīti 32 uzņēmumi, informē LIAA.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: AS ABLV Bank, SIA Atea Global Services, SIA Bio-Venta, Graanul Invest, SIA Kreiss, SIA Livonia print, SIA Nordic Homes, IK Rešetilovs un Co, AS SAF Tehnika.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA D Dupleks, SIA El Prod, SIA Glamoralle, SIA Infogram, SIA Preco, SIA Premium chocolate, SIA Rotons, SIA Velo sock, SIA Vizulo.

Konkursa kategorijā Importa aizstājējprodukts 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA Centre composite (aviācijas inženierpakalpojumi), SIA D Dupleks (gludstobra ložu munīcija), SIA Dizaina papīrlietas (Purpurs grāmatu sērija Etno), SIA GIGI Bloks (GIGI Bloks lielizmēra rotaļkluči), SIA Hebe (bērnu apģērbi), SIA LAT eko food (mammas gardais biezpiens Rūdolfs), SIA Linum color (Paint Eco beices), SIA MILZU! (graudaugu pārslas MILZU!), SIA Vizulo (āra un iekštelpu gaismekļu produktu līnijas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Arī LIAA vadītājs paredz spekulantu interesi par īpašumiem; investīcijas ražošanā īpaši neaugšot

LETA, Db.lv, 03.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc eiro ieviešanas investīciju pieaugumu ražošanā nav īpaša pamata gaidīt, bet interese augs no nekustamā īpašuma spekulantu puses, šorīt Latvijas Radio stāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols.

Pēc Ozola vārdiem, tieši šāda situācija pēc eiro ieviešanas bijusi vērojama Igaunijā, bet Latvijā pēc eirozonā pavadīta mēneša par kādām tendencēm vēl pāragri runāt, turklāt LIAA pārsvarā strādā ar ražojošajām investīcijām.

To, ka īstermiņā gaidāms zemes spekulatīvo darījumu pieaugums, paredz arī jurists Henrijs Niedra.

Viņš norāda - līdz ar to, ka ES dalībvalstu fiziskajām un juridiskajām personām nebūs ierobežojumu iegādāties kapitāldaļas sabiedrībā, kurai jau pieder lauksaimniecības zeme, pat ja tās neatbildīs šobrīd likumprojektā izvirzītajiem kritērijiem. Plānotie grozījumi nenoliedzami ilgākā termiņā samazinās spekulatīvus darījumus ar lauksaimniecības zemi. Taču īsākā termiņā ir gaidāma liela aktivitāte no spekulatīvo zemes īpašnieku puses.

Komentāri

Pievienot komentāru