Šonedēļ a/s Laima sāks ražot vafeles bez iepriekš plašu rezonansi guvušajām transtaukskābēm.

Pirmās bez transtaukskābēm pie pircējiem nonāks jogurta vafeles, kam būs īpašs marķējums un tām vēlāk sekos arī citas garšas vafeles. Šīs vafeles tiks ražotas «par godu dāņu profesoram», Db.lv sacīja Laimas sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova. Jaunās vafeles jau šomēnes  būs pieejamas veikalu plauktos. Uzņēmums kā vadošais saldumu ražotājs iniciē un pats realizēs transtauksskābju satura atspoguļošanu produktu marķējumā, komentē Rita Voronkova. Tas nozīmē, ka turpmāk to produktu marķējumā, kuros tiks izmantotas taukvielas, uzņēmums norādīs transtaukskābju daudzumu saturā.

Jāatgādina, ka dāņu profesors Stēns Stenders pirms kāda laika pauda satraukumu par augsto transtaukskābju saturu Laimas vafelēs. Sākotnēji viņš paziņoja, ka vafelēs ir  44 % transtaukskābes, taču vēlāk izrādījās, ka laboratorija, kas veica pētījumus, bija kļūdījusies un medijos minētais transtaukskābju daudzums vafelēs ir mazāks - 9 %. Laima lūgusi izvērtēt vafeles vairākās laboratorijās, un neatkarīgas laboratorijas BIOR testa rezultāti uzrādījuši tikai 1,55% transtaukskābju saturu Selgas vafelēs, kas pilnībā atbilst paaugstinātajām Dānijas prasībām. Tikmēr dāņu profesors nācis klajā ar jauniem atklājumiem - pārbaudot dažādas vafeles, cepumus un kūkas lielveikalos Rīgā, četriem produktiem – a/s Staburadze vafeļu tortēm Klasika un Vāverīte, Laimas vafelēm Selga un poļu vafelēm Iga konstatēts augsts transtaukskābju saturs, ziņo Diena.lv. Jaunākie S.Stendera pētījuma dati liecina, ka Staburadzes vafeļu tortes Klasika 100 grami tauku satur 41 gramu transtaukskābju jeb produkta 100 grami satur 14 gramus transtaukskābju. Vafeļu tortes Vāverīte 100 grami tauku satur 19 gramus transtaukskābju jeb 100 grami produkta satur 5,1 gramu transtaukskābju. Savukārt Polijā ražoto vafeļu Iga 100 gramu tauku satur 10 gramus transtaukskābju. Profesors norādījis, ka analīzes tika veiktas sertificētās laboratorijās Dānijā, Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, un tās visas uzrādīja četrus produktus ar augstu transtaukskābju saturu. Kopumā pārbaudīti deviņi produkti.

NP Foods norobežojas no profesora atklājumiem un tos nekomentē. Laimas un Staburadzes vadības uzņēmums NP Foods par negodīgu konkurenci jau vērsies policijā un Konkurences padomē, kā arī apzina nodarīto kaitējumu, lai sniegtu prasību tiesā. Šobrīd gan uzņēmums kategoriski atsakās komunicēt publiski par iespējamo zaudējumu apjomu un tiesāšanos.

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Karikatūra