Programmatūra

25% lietotāju vēl aizvien izmanto Microsoft Office 2003 vai senāku versiju

Sanita Igaune, Māris Ķirsons, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Latvijā 20-25% lietotāju izmanto biroja programmatūru Microsoft Office 2003 vai senāku versiju. Savukārt valsts pārvaldē lietotāju skaits, kas izmanto Microsoft Office 2003, varētu būt nedaudz mazāks - zem 20% sliekšņa, raksta Dienas bizness.

Salīdzinājumam, pirms trīs gadiem, kad tirgū tika palaists Microsoft Office 2010, attiecīgā proporcija kopējo lietotāju skaita ziņā bija daudz lielāka - 60% apmērā.

Šobrīd lielākā daļa jeb 75% izmanto Microsoft Office 2007 un Microsoft Office 2010, DB pastāstīja Microsoft Office biznesa grupas vadītājs Baltijā Andrejs Juščenko.

Jau vēstīts, ka ASV informācijas tehnoloģiju (IT) gigants Microsoft ir paziņojis, ka pēc 2014.gada netiks sniegts Microsoft Office 2003, operētājsistēmas Windows XP atbalsts.

Atbilstoši Gemius datiem, vēl aizvien diezgan daudz jeb 32,3% lietotāju Latvijā izmanto operētājsistēmu Windows XP. Jāatzīmē, ka šī operētājsistēma operētājsistēmai Windows 7 piekāpās pērnā gada otrajā ceturksnī.

DB vairāki aptaujātie metālapstrādes un kokapstrādes ražotāji par sagaidāmajām pārmaiņām ar 2014. gadu uzzina no DB, taču uzskata, ka tādējādi viņiem papildu problēmas neradīsies. Biznesa konsultāciju SIA Leilands un Putnis direktors Dzintars Putnis paskaidroja, ka pēdējo gadu laikā uzņēmumi ir iegādājušies gan jaunus datorus, gan arī programmatūru un tai vajadzētu sekmīgi darboties arī pēc 2014. gada. 1. janvāra.

«Jā, noteikti būs uzņēmēji, kuriem būs palikušas vecās programmas, kurām vairs nav ražotāja atbalsta, kuru advancēšanai, visticamāk, atradīsies «pašmāju meistari»,» norāda Dz. Putnis. Viņaprāt, Latvijā un arī tuvākajās valstīs ir pietiekami daudz gudru prātu, kuri šīm vecajām sistēmām problēmu gadījumā, «uzlaužot kodu», spēs iepūst «jaunu» dzīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft laiž klajā jaunu Office

Gunta Kursiša, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft piedāvā tirgū jauno Office 2013, kurš pieejams par simts ASV dolāriem gadā, vēsta pasaules mediji.

Jaunais Microsoft Office 2013 no priekšgājējiem atšķiras ar to, ka tas iegādājams nevis, samaksājot vienreizēju summu, bet gan lietojot to par simts ASV dolāriem gadā. Mājsaimniecībām, kurās ir vairāk par vienu datoru, iespējami izdevīgāki piedāvājumi. Līdz šim Microsoft Office bija pieejams par 140 ASV dolāriem un to varēja izmantot vairākus gadus. Associated Press tehnoloģiju žurnālists Eniks Jesdanuns (Anick Jesdanun) aprakstījis jauno Office kā «padārgu, bet vērtīgu».

«Sākotnēji Office 2013 atgādina Office 2010, tomēr tas ir papildināts ar jaunu rīkjoslu ātrākai piekļuvei visvairāk vajadzīgākajiem rīkiem,» raksta AP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Radušās bažas par Microsoft veiksmes stāsta turpināšanos; Latvijā situācija stabila

Jānis Šķupelis, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju jomā situācija vienmēr ir bijusi saspringta un situācija mēdz mainīties visai ātri. Piemēram, atliek vien paskatīties uz Nokia, lai redzētu, kā dažu gadu laikā iespējama kādreizējā tirgus līdera atvadīšanās no troņa. Rodas jautājums – kuras vēl kompānijas tehnoloģiju sektorā varētu piedzīvot ja ne vismaz līdzīgu norietu, tad vismaz mērenu pozīciju zaudēšanu. Viens no aktuālajiem jautājumiem šajā jomā ir pasaules personālo datoru programmatūras flagmaņa Microsoft nākotne. Šajā sakarā gan Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis piebilst, ka kompānijas pozīcija Latvijā ir stabilas.

Daudzi akciju tirgus speciālisti pēdējā laikā nekautrējas pazemināt Microsoft apgrozījuma, peļņas un akcijas cenas prognozes. Viens no galvenajiem faktoriem šādai rīcībai tiek minēts, ka populāro mobilo operētājsistēmu izstrādātāji, piemēram, Apple arvien izteiktāk savos produktos, kuri kļūst arvien jaudīgāki, spēj piedāvāt patērētājiem arvien pilnīgāku produktu klāstu. Tas savukārt vairs nepadara nepieciešamu tradicionālāku Windows produktu iegādi. Īsāk – runa ir par to, ka Microsoft var nokavēt gudro mobilo tehnoloģiju vilni. Šajā sakarā, piemēram, biznesa portāls Barron’s raksta - «beidzot Windows nāksies sastapties ar īstu konkurenci».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft Latvia apgrozījums krities, peļņa – pieaugusi

Gunta Kursiša, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Microsoft Latvia pērn apgrozīja 2,77 milj. Ls, kas ir par 3,25% mazāk nekā 2010. gadā, taču uzņēmuma peļņa ir augusi par 13,2%, liecina informācija Lursoft.

2011. gadā Microsoft Latvia pēc nodokļu nomaksas nopelnīja 221,8 tūkst. Ls. Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka peļņas paaugstināšana izdevusies ar «stingrās izmaksu kontroles» palīdzību.

Microsoft Latvia valdē kopš pērnā gada maija darbojas Ēriks Eglītis. Pirms tam kompānija valdē darbojās lietuvietis Mindaugs Glods (Mindaugas Glodas) un Daiga Trumpe, kas uzņēmuma valdē darbojās attiecīgi līdz 2011. gada maijam un 2010. gada augustam.

«Microsoft Latvia gada pārskats atspoguļo iekšējos norēķinus starp SIA Microsoft Latvia un mātes uzņēmumu Amerikas Savienotajās Valstīs, līdz ar to tam nav tieša sakarā ar Microsoft Latvia kā uzņēmuma novērtējumu un biznesa rādītājiem,» Db.lv uzsvēra Ē. Eglītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft laiž klajā Office 2016

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 22. septembrī, visā pasaulē nāk klajā Office 2016 — jaunākais biroja produktivitātes programmatūras laidiens, kas iekļauj sevī lietotņu Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Project, Visio un Access jaunās versijas, teikts paziņojumā medijiem.

Office 2016 būs pieejams 40 valodās, tostarp arī latviešu valodā. Līdz ar jauniem un uzlabotiem Office 365 mākoņpakalpojumiem Microsoft piedāvā būtiskus uzlabojumus produktīvam komandas kopdarbam.

Office 365 abonentiem, gan individuālajiem lietotājiem, gan uzņēmumiem, jaunais Office 2016 ar visām tajā iekļautajām lietotnēm un tādiem pakalpojumiem kā OneDrive informācijas krātuve mākonī, Skype for Business, koplietošanas rīks Delve, Yammer, kā arī uzlabotas drošības iespējas uzņēmumiem, būs pieejams bez papildu maksas.

«Biznesa vides diktētās prasības nosaka vajadzību pēc efektīva komandu darba un bezkompromisu mobilitātes. Tas nozīmē, ka mums nepieciešamajam saturam un darba produktivitātes rīkiem jābūt pieejamiem neatkarīgi no izmantotās ierīces un konkrētās atrašanās vietas. Ir jāspēj rediģēt dokumentus planšetdatorā, vadīt prezentāciju no sava viedtālruņa un tamlīdzīgi. Tas nozīmē arī to, ka grupu darbs arvien biežāk notiek nevis fiziskā klātbūtnē, bet katram savā datorā un virtuālās tikšanās telpās. Office 2016 līdz ar Office 365 pilnveidotajiem mākoņpakalpojumiem ļauj strādāt individuāli vai komandā jebkur un jebkurā ierīcē,» norāda Microsoft Office produktu grupas vadītājs Baltijā Andrejs Juščenko

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Dubults neplīst jeb 6 iemesli, kāpēc veidot rezerves kopijas uzņēmuma datiem

Sadarbības materiāls, 10.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtīgas lietas mēs parasti apdrošinām vai parūpējamies par to drošību citos veidos. Mūsdienu pasaulē, kurā vairumam uzņēmumu viens no nozīmīgākajiem resursiem ir informācija, ir ārkārtīgi būtiski gādāt par uzņēmuma datu drošību. Office 365 lietotāji nereti automātiski uzskata, ka par tajā esošā satura drošu uzglabāšanu rūpējas Microsoft. Realitātē Office 365 ir veidots, pamatojoties uz dalītās atbildības modeļa principu. Ideja ir tāda, ka veiksmīgai pakalpojuma darbībai nozīmīga loma ir visām iesaistītajām pusēm. Microsoft galvenais uzdevums ir Office 365 pakalpojumu infrastruktūras uzturēšana un aizsardzība. Piegādātājs nodrošina vienmērīgu darbību iekārtām un Office 365 pakalpojumiem, kā arī rūpējas par aktuālo pakalpojumu pārvaldību. Savukārt klientiem ir jāuzņemas atbildība par savu datu dublēšanu. Piemēram, ja kāds uzņēmuma darbinieks netīšām izdzēš failu no Teams, diemžēl nav iespējas piezvanīt uz Microsoft biroju un pieprasīt faila atjaunošanu. Tas ir klienta pienākums – savlaicīgi veidot rezerves kopijas, lai vajadzības gadījumā datus atgūtu.

Uzņēmums Primend, kas nodrošina profesionālus un efektīvus IT pakalpojumus visā Baltijā, rūpīgi seko līdzi arī tam, lai klientu vērtīgie dati būtu pastāvīgā drošībā. Vai zini, kādi ir galvenie iemesli uzņēmuma datu aizsardzībai? Lūk, 6 potenciāli riski, kurus var “apdrošināt”, ieviešot uzņēmumā kvalitatīvu satura dublēšanas risinājumu rezerves kopijām.

1. iemesls: netīša izdzēšana. Gluži cilvēcīgi jebkuram var gadīties svarīgu informāciju netīšām izdzēst vai arī kļūdas dēļ vieniem datiem uzkopēt virsū citus, attiecīgi oriģinālos datus zaudējot. Protams, ir pieejami dažādi Microsoft rīki, kas ļauj informāciju atgūt, kā piemēram, izdzēsto failu vai e-pasta ziņojumu miskastes. Tomēr ne visās situācijās tas ir risinājums, turklāt šādā formātā dati tiek glabāti tikai noteiktu laika periodu, pēc tam tos neatgriezeniski dzēšot. Tātad vienīgais drošais veids, kā tos atgūt, ir pilnvērtīgs un visaptverošs risinājums rezerves kopiju izveidei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft un Dropbox paziņo par partnerību

LETA--DPA, 05.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft un tiešsaistes failu glabāšanas un koplietošanas pakalpojums Dropbox paziņojuši par partnerības veidošanu.

«Mēs veidojam partnerību ar Microsoft, lai palīdzētu jums izdarīt vairāk jūsu telefonos, planšetdatoros un internetā,» paziņoja Dropbox produktu vadītājs Iļja Fušmans.

Viņš atklāja, ka pēc dažām nedēļām lietotāji varēs labot Microsoft Office dokumentus ar Dropbox mobilās aplikācijas starpniecību, kā arī piekļūt Dropbox failiem no Office gan iPad, gan Android ierīcēs.

Savukārt sākot no nākamā gada, Dropbox būs pieejams arī Office tiešsaistes pakalpojumos.

Partnerība arī paredz, ka Dropbox arī izlaidīs aplikāciju, kas paredzēta Microsoft viedtelefoniem.

Līdz šim Office programmatūra bija integrēta vienīgi ar Microsoft tiešsaistes failu glabāšanas pakalpojumu OneDrive.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft paziņo par jauna komunikācijas risinājuma laišanu tirgū, kas aizstās līdzšinējo komunikācijas platformu uzņēmumiem — Lync.

Skype for Business ir balstīts uz Lync platformas, un papildu pašreizējām Lync iespējām ieviesīs lietotājiem pazīstamo Skype vidi un zvanus uz Skype ID numuriem.

«Komunikācija tās visdažādākajās formās ir daudzu Microsoft risinājumu pamatā. Viens no galvenajiem mūsu izaicinājumiem ir panākt pēc iespējas gludāku informācijas pārnešanu no ierīces uz ierīci un no platformas uz platformu. Ar Skype for Business esam spēruši lielu soli šajā virzienā, veidojot vienotu lietotāja pieredzi uz dažādām ierīcēm un platformām un savietojamu tehnisko risinājumu. Tas ļauj lietotājam vieglāk orientēties dažādu risinājumu izmantojumā un viegli dalīties ar informāciju,» stāsta Andrejs Juščenko, Microsoft Office biznesa grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft brīdina par iespējamiem hakeru uzbrukumiem

Gunta Kursiša, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Microsoft brīdinājusi, ka hakeri varētu būt atklājuši kompānijas programmu ievainojamību. Problēma skar Microsoft Windows Vista, Windows Server 2008, Microsoft Office 2003 – 2010 un Microsoft Lync programmas.

Microsoft pārstāvji norādījuši, ka šīm programmām ir bijuši plānoti uzbrukumi, savukārt Microsoft Windows un Microsoft Office pašreizējās versijas problēma nav skārusi. Tikmēr kompānija sola labot situāciju, un tas varētu notikt veicot drošības uzlabojumus (up-date).

Db.lv jau rakstīja, ka šā finanšu gada ceturksnī, kas noslēdzās septembra beigās, Microsoft pārspējusi plānotos peļņas rādītājus un nopelnīja 5,2 miljardus ASV dolāru, kas ir par 17% vairāk nekā tādā pašā laika posmā pērn. Uzņēmuma apgrozījums minētajā laika posmā uzrādīja rekordu - 18,53 miljardus ASV dolāru, teikts uzņēmuma paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas IT uzņēmums DPA atkārtoti saņēmis prestižo Microsoft korporācijas balvu Gada partneris Latvijā 2015. Uzņēmums tika godināts starp pasaules labākajiem Microsoft partneriem, kas parādījuši savu izcilību, īstenojot uz Microsoft tehnoloģijām balstītus inovatīvus risinājumus. Balva tika pasniegta Microsoft Globālās partneru konferences laikā, kas notiek no 12. līdz 16.jūlijam ASV pilsētā Orlando, informē uzņēmumā.

Nominācija Gada partneris 2015 ik gadu tiek piešķirts uzņēmumam, kas valsts līmenī ir parādījis izcilus rezultātus, piedāvājot efektīvākos Microsoft mākoņrisinājumus saviem klientiem privātajā un publiskajā sektorā gada griezumā. Balvas tiek pasniegtas vairākās nominācijās, uzvarētāju izvēloties vairāk nekā no 2300 pieteikumiem no 108 valstīm.

«Esam gandarīti par augsto atzinību, kas apliecina mūsu kompetences un konkurētspēju visaugstākajā līmenī. Katrs šāds sasniegums un novērtējums ir kā dzinulis jauniem profesionāliem izaicinājumiem gan mums, gan mūsu klientiem,» norāda DPA direktors Gatis Ošs.

DPA balvu saņēma par mākoņrisinājumu ieviešanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Projekta laikā tika ieviesta daudzfunkcionāla Microsoft Office 365 platforma, kas Regulatora darbiniekiem tagad nodrošina efektīvu un drošu ikdienas darbu mākonī - jaunākās Office lietotājprogrammas, pieejamas no jebkuras vietas un iekārtas; ērtu e-pastu platformu ar iespēju precīzi plānot laiku izmantojot kalendāru; failu glabātuvi, kas īpaši piemērota datu koplietošanai un to rediģēšanai; Skype for business – ātrai ikdienas komunikācijai un tiešsaistes konferencēm ar kolēģiem un klientiem; iekšējo tīmekļa vietni vienā sistēmā informācijas un dokumentu apmaiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft finanšu rezultāti pārspēj analītiķu prognozes

Gunta Kursiša, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft gada pirmajā ceturksnī nopelnīja 5,66 miljardus ASV dolāru, kas ir mazāk nekā tādā pašā laikā posmā pērn, tomēr vairāk nekā iepriekš paredzēja tirgus speciālisti, vēsta BBC.

Finanšu rādītāji liecina – kompānijas centieni iespraukties dziļāk «mākoņbiznesā» atmaksājas. Microsoft ieņēmumi no mākoņskaitļošanas programmas Azur gada pirmajā ceturksnī pieauguši par 150%.

Microsoft pavēstījusi, ka gada pirmajā ceturksnī kompānijai izdevies pārdot divus miljonus Xbox spēļu konsoles, tostarp 1,2 miljonus jaunāko Xbox One konsoļu.

Savukārt viens miljons lietotāju pievienojies Office programmatūras abonentu pulkam.

«Mums ir labs progress patērētāju pakalpojumu, piemēram, Bing un Office 365 Home, attīstībā; tāpat mūsu komercklienti turpina novērtēt mākoņu pakalpojumus,» pauda Microsoft vadītājs Satja Nadella (Satya Nadella), kurš iepriekšējā kompānijas izpilddirektora Stīva Balmera (Steve Balmer) vietā stājās šā gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kibernoziedznieki izmanto ChatGPT ažiotāžu pasaulē un Latvijā – novērsti jau 650 000 uzbrukumi

Db.lv, 23.02.2024

“ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukumu jomā tiek novērotas jaunas tendences un viena no tām – kiberuzbrucēji aktīvi izmanto pasaulē aktuālo ažiotāžu ap mākslīgo intelektu, liecina starptautiskās IT drošības kompānijas “ESET” 2023. gada otrā pusgada “Draudu apskats”.

“ESET” ir identificējis kampaņas, kuru mērķauditorija ir “ChatGPT” rīku lietotāji, un bloķējis jau vairāk nekā 650 000 mēģinājumus piekļūt ļaunprātīgām interneta vietnēm, kuru nosaukumi satur “chatgpt” vai līdzīgu nosaukumu.

Kā atzīmē uzņēmums, ļaunprātīgās interneta vietnes ietver lietotnes, kas nedroši pārvalda unikālos kodus, ko izmanto, lai mākslīgā intelekta programmas autentificētu un autorizētu lietotāju, izstrādātāju vai programmu. Tāpat vietnes satur ļaunprātīgus “Google Chrome” pārlūka paplašinājumus, kas paredzēti “ChatGPT”.

“Mākslīgais intelekts ir vēl viens piemērs tam, cik ātri kibernoziedznieki savā labā sāk izmantot globālas aktualitātes un cilvēku pastiprināto interesi vai satraukumu. Līdzīgi tas bija arī ar Covid-19 un karu Ukrainā. Cilvēku interese par mākslīgo intelektu un tā lietotāju skaits šogad turpinās strauji pieaugt, tāpēc varam sagaidīt, ka kiberuzbrucēji dažādos veidos pastiprināti izmantos mākslīgo intelektu, lai cilvēkus uzķertu uz āķa. Ikvienam jāatceras, ka internetam nav robežu, tāpēc arī iedzīvotājiem Latvijā ir jābūt piesardzīgiem gan lietojot mākslīgā intelekta risinājumus un sargājot savus unikālos kodus, gan pievēršot uzmanībU jebkam, kas satur informāciju par mākslīgo intelektu un aicina uz kādu rīcību, piemēram, atvērt saites, e-pasta pielikumus, izmantot īpaši izdevīgus reklāmas piedāvājumus,” stāsta “ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft turpmāk Windows 8.1 bez maksas piedāvās tiem lietotājiem, kuru ierīcēm - tālruņiem un planšetdatoriem - ekrāna izmēri būs mazāki par deviņām collām, raksta theverge.com.

Ar šādu soli kompānija cer palielināt operētājsistēmas tirgus daļu mobilajās ierīcēs, kur patlaban dominē Android un iOS. Jaunā operētājsistēma Windows 8.1 tirgū nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Līdz ar paziņojumu par bezmaksas Windows, Microsoft arī informēja, ka kompānijas lietojumprogrammu izstrādātāji un attīstītāji turpmāk veidos universālas lietotnes, kas būs pieejamas arī Android un iOS lietotājiem.

Kā raksta The Verge, Microsoft šobrīd arī eksperimentē ar bezmaksas vai zemcenas Windows 8.1 versiju komplektā ar Bing, kurā ietvertas arī vairākas Microsoft aplikācijas un citi pakalpojumi, kas mērķēti uz Windows 7 lietotājiem. Šādās komplektācijās ietilpst arī Office 365 gada licence.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) 27.jūlijā sākusi padziļinātu izmeklēšanu par ASV datorprogrammatūras giganta "Microsoft" rīcību, iekļaujot biznesa komunikācijas platformu "Teams" lietojumprogrammu komplektā "Office".

Šāda "Microsoft" rīcība rada bažas par konkurences kropļošanu, konstatē EK.

Komisija izmeklēšanā noskaidros, vai tādējādi uzņēmums ļaunprātīgi izmanto un aizsargā savas tirgus pozīcijas.

"Tādi attālinātas saziņas un sadarbības rīki kā "Teams" kļuvuši neaizstājami lielam skaitam uzņēmumu Eiropā. Tāpēc mums jānodrošina, lai šo produktu tirgū saglabājas konkurence, un uzņēmumi spēj brīvi izvēlēties produktus, kas vislabāk atbilst to vajadzībām," norāda Eiropas Savienības konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

"Microsoft" iekļāvusi "Teams" lietojumprogrammu komplektos "Office 365" un "Microsoft 365".

Izmeklēšana sākta saistībā ar sūdzību, ko 2020.gadā iesniedza uzņēmums "Slack Technologies", kas izstrādājis tūlītējās ziņapmaiņas platformu "Slack".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Interesanti fakti par mājokli, kura celtniecībai finanses bijušas teju neierobežotas

Helmuts Medinieks, 02.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardierim, filantropam un "Microsoft" līdzdibinātājam Bilam Geitsam pieder vērienīga savrupmāja Medinā, Vašingtonā, iesaukta par "Xanadu 2.0". Lai gan miljardieris pēdējos gados izteikti aizraujas ar labdarību un pievērš uzmanību klimata pārmaiņu problēmu risināšanai, tas nemaina faktu, ka viņa īpašums ir izteikti ekskluzīvs un uzmanības vērts.

Jāatgādina, ka "Microsoft" līdzdibinātājs B. Geitss (Bill Gates) vēl pavisam nesen atkal bija kļuvis par bagātāko cilvēku pasaulē, liecināja "Bloomberg Billionaires Index". Taču šobrīd šī pozīcija atkal zaudēta.

B. Geitsa mājas celtniecībai zeme pie ūdens tika nopirkta 1988. gadā. Tā izmaksāja 2 miljonus ASV dolāru. Ēkas būvniecības izmaksas sasniedza 63 miljonus ASV dolāru. Īpašuma vērtība, pēc "King County public assessor's office" aplēsēm, pagājušā gadā sasniedza jau 127,48 miljonus ASV dolāru

Būves platība veido vairāk nekā 6100 kvadrātmetrus. To būvējusi 300 celtnieku brigāde, no kuriem 100 bijuši elektriķi. Publiskie dati liecina, ka ēkā ir septiņas guļamistabas un 18 sanmezgli. Kopā īpašumā izvietotas sešas virtuves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Kā būtiski samazināt uzņēmuma izmaksas IT jomā?

Egons Mudulis, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atvērtā koda programmatūra var būtiski samazināt uzņēmuma izmaksas IT jomā

Tā sarunā ar Dienas Biznesu norāda Geminent EU akcionārs un vadītājs Normunds Krūmiņš.

Lielo zīmolu, piemēram, Microsoft, plaši lietotās programmatūras dārdzība bijis viens no iemesliem, kas, darbojoties loģistikas jomā, viņu pamudinājis pievērsties IT jautājumiem. Proti, lai aprīkotu pat nelielas loģistikas kompānijas biroju – līdz 10 cilvēkiem – ar legālām datorprogrammām, būs nepieciešami vismaz 400 eiro katram datoram, turklāt pēc 2‒3 gadiem programmas nāksies atjaunot, atkal maksājot samērā lielas summas. Ja vēl ir nepieciešamība izmantot programmatūru mūzikas, audiovizuālo materiālu apstrādei vai projektēšanai, tad summas būs mērāmas tūkstošos. Tagad gan ir iespējams izmantot, piemēram, Microsoft Office mākonī, taču tad, kad vairs netiek maksāta abonēšanas maksa, klientam nekas nepaliek kā vien paša radītais dokuments, ja vien arī tas nav palicis mākonī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas, 29. jūlija, Windows 10 kā bezmaksas atjauninājums kļūs pieejams esošajiem Windows 7 un Windows 8.1 lietotājiem 190 valstīs un turpmāk arī kopā ar jaunajām Windows ierīcēm. Gan individuālie lietotāji, gan uzņēmumi turpmāk varēs izmantot Microsoft Edge, Xbox App, Office Mobile lietotnes.

Windows 10 iekļauj vairākus jauninājumus drošības un funkcionalitātes jomās, kā arī sniedz lietotājiem vienotas platformas pieredzi dažādās ierīcēs — datoros, planšetdatoros, telefonos, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens un citās. Jauno operētājsistēmu papildinās arī atjaunots digitālais veikals Windows Store un lietotņu izstrādes rīks Windows Software Development Kit.

«Šodien sākas jauns Windows laikmets,» saka Terijs Meiersons (Terry Myerson), Microsoft Windows un ierīču grupas viceprezidents.

Jaunajā operētājsistēmā ir atjaunots pierastais Start menu, kas papildināts ar Live Tiles, kas rāda aktuālo saturu atkarībā no konteksta. Windows 10 esot līdz šim drošākā Microsoft operētājsistēma ar uzlabotu Windows Defender un SmartScreen, kas palīdz aizsargāt pret vīrusu un pikšķerētāju (phishing) uzbrukumiem, kā arī ar Windows Hello — sistēmu, kā pieslēgties mājaslapām un lietotnēm, neievadot paroles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmija piespieda vairākus uzņēmumus rekordātrumā pielāgoties jaunajiem apstākļiem, un tas bieži nozīmē tūlītēji pieejamus pagaidu risinājumus. Ārkārtas situācija, visticamāk, netiks pagarināta, taču eksperti brīdina par iespējamu situācijas atkārtošanos rudenī un ziemā. Tāpēc šobrīd ir īstais laiks sagatavot savu uzņēmumu darba un pakalpojumu nepārtrauktībai nākotnē, uzlabojot attālināta darba procesus.

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmumā "Tet" vienas dienas laikā darbu no mājām uzsāka 95% no darbiniekiem, kas ikdienā strādā birojos, un uzņēmums spēja nodrošināt klientiem pakalpojumus bez dīkstāves visas ārkārtas situācija laikā. Tas bija iespējams, jo "Tet" jau savlaicīgi un mērķtiecīgi bija sācis pāreju uz "jaunās paaudzes" darbu, ieviešot viedā biroja principus darbavietā, sagatavojot darbiniekus un stiprinot IT infrastruktūras kapacitāti darbam attālināti. "Tet" apkopojis galvenos secinājumus, kas palīdzēs arī citiem uzņēmumiem, kuri nolēmuši sakārtot un uzlabot darba procesus.

"Pēdējie mēneši pierādīja, ka notikt var neiedomājamais, tādēļ uzņēmumiem, gatavojoties nākotnei, jāparedz spēja iet ārpus ierastajiem rāmjiem. Jau vairākus gadus iepriekš redzējām, ka darbiniekiem, īpaši IT jomā, ir ļoti nozīmīga neatkarība un iespēja strādāt elastīgi, tostarp arī attālināti. Tas ceļ produktivitāti un darbinieku apmierinātību. Tādēļ elastīga darba pieeju bijām pakāpeniski sākuši ieviest visā uzņēmumā jau pirms diviem gadiem, un ārkārtējās situācijas laikā tas mums ļāva nodrošināt pakalpojumu nepārtrauktību. Atbilde uz jautājumu "Vai vienas dienas laikā var pāriet uz attālinātu darbu?" ir noliedzoša. Tam ir jāgatavojas, ieviešot nepieciešamās tehnoloģijas un darbiniekiem apgūstot vajadzīgās prasmes," atzīst "Tet" valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Juris Gulbis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Covid-19 veicina papīra laikmeta pāreju digitālā. Arī likumdevējs gatavs transformācijām

Elīna Girne, vadošā juriste datu tehnoloģijas uzņēmumā ''SQUALIO Group'', 08.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārkārtas situācija valstī, kuru radīja Covid-19, veicināja ilgi gaidītās iespējas juridiskām personām. Proti, stājoties spēkā grozījumiem Komerclikumā (22.03.2020.), uzņēmuma akcionāru vai dalībnieku kopsapulces norise iespējama attālināti.

Sākotnēji konkrētās izmaiņas var likties kā piemērošanās pašreizējiem apstākļiem un Covid-19 risinājums, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības nepārtrauktību. Taču šīs izmaiņas ir būtiskas efektīvam un produktīvam darbam nākotnē ikvienai saimnieciskās darbības struktūrai – uzņēmumam, biedrībai vai organizācijai.

Aizvadītais attālinātā darba laiks sniedzis nozīmīgu mācību stundu nākotnei, proti, kā ietaupīt savu laiku un resursus, lai strādātu efektīvāk. Jūtami aktualizējies izmaksu optimizācijas jautājums, kas no tehnoloģiju puses izgaismo citu aspektu – vai protam izmantot tās tehnoloģijas, kas jau ir mūsu rīcībā. Izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, attālināti var norisināties gan apspriede un sapulce, gan dokumentu apstiprināšana un parakstīšana, tādējādi transformējot papīra laikmeta ātrāku pāreju digitālajā laikmetā. Mūsu ikdienas darba rutīnā vairāku procesu automatizācija izslēdz cilvēciskās kļūdas, palielina ātrumu un veicina augstāku produktivitāti. Joprojām digitalizācija ir mūsu domāšanas maiņa, kurai piespiedu motivācijas grūdienu sniedzis Covid-19 laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Eksperts: mobilās ierīces ir liels izaicinājums uzņēmumu vadības sistēmu ražotājiem

Nozare.lv, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā arvien vairāk lietos dažādas mobilās ierīces un planšetdatorus, kas būtiski mainīs veidu, kā tiks lietotas biznesa informācijas sistēmas, un radīs jaunus izaicinājumus šo informācijas sistēmu izstrādātājiem un lietotājiem, norāda globālā biznesa vadības programmatūras koncerna SAP AG galvenais informācijas sistēmu direktors Olivers Busmans.

Šo pārmaiņu dzinējspēki ir jaunas operētājsistēmas, kas strādā gan uz «veciem» portatīvajiem datoriem, gan jauniem, skārienjūtīgiem planšetdatoriem, un arvien plašāks kļūst darbvietās lietoto ierīču spektrs, tostarp personīgie viedtālruņi un planšetdatori, teica Busmans.

Kā galveno piemēru no jauna tipa operētājsistēmām Busmans minēja Microsoft izstrādāto Windows 8, kas darbojas gan parastos galda un portatīvajos datoros, gan skārienjūtīgos planšetdatoros un mobilajos telefonos. Sistēmu var izmantot gan ar klaviatūru un peli, kā līdz šim, gan prezentējot ierīces dažādās funkcijas kā «flīzes» uz skārienjūtīga displeja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft Lumia 950 XL kopā ar Display Dock gana veiksmīgi var aizstāt ierasto datoru, ja vien pa rokai ir monitors un klaviatūra

Viedo ierīču rītausmā apņēmīgi skandinātais solījums, ka mobilās ierīces kādu dienu spēs aizstāt personālos datorus, šobrīd ir tuvāk īstenošanai nekā jebkad iepriekš. Microsoft jaunākais viedtelefons 950 XL paredzēts tieši šādām vajadzībām – lietot tālruni kā galddatoru, kam pievienots monitors, klaviatūra un pele.

Prāvais tālrunis var palepoties ne vien ar jaunāko Windows 10 operētājsistēmu un Microsoft Office programmu paku, bet arī ar neparastu dokstaciju. Mazā, bet smagā kvadrāta formas pāreja Display Dock, kas gan jāpērk atsevišķi, ir patiešām uzmanības vērta inovācija. Tai no vienas puses caur jauno USB-C pieslēgvietu jāpieslēdz tālrunis, bet otrajā pusē 3 USB, vienā HDMI, DisplayPort un USB-C pieslēgvietās var pievienot datora aksesuārus. Ar Continuum lietotnes palīdzību tālruņa saturs pārlec uz pievienoto monitoru vai televizoru, ļaujot saturu aplūkot krietni lielākā ekrānā. Protams, var teikt, ka arī iepriekš telefonu bez grūtībām varēja savienot ar TV gan ar kabeļa, gan kāda no bezvadu risinājumu palīdzību. Taču vienlaikus pievienot vairākus aksesuārus nebija tik vienkārši kā Lumia 950 XL gadījumā. Vai šī kombinācija patiešām aizstāj datoru?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Spēkā stājas ES regula: tagad personīgie dati – tas ir jūsu īpašums

Sergejs Kravčenko, Bilderlings informācijas drošības daļas vadītājs, 21.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pasaules zirnekļtīklu» gaida lielas pārmaiņas. 25. maijā stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/679 (General Data Protection Regulation (GDPR); Vispārīgā datu aizsardzības regula).

Tā nosaka jaunus personīgās informācijas saņemšanas, uzglabāšanas, apstrādes un izmantošanas noteikumus. Neapšaubāmi tas skars kā on-line tirgotājus, tā arī meklēšanas sistēmas, sociālos tīklus un, protams, arī datu apstrādes uzņēmumus.

Ja runā ļoti īsi: ES rezidenti iegūs plašu savu personīgo datu pilnas kontroles iespēju loku. Vienkāršāk sakot, šiem datiem faktiski tiek piemērotas subjekta īpašuma tiesības.

Iepriekš līdzīga veida funkcijas Eiropas Savienībā nodrošināja 1995. gada ES direktīva. Pirmkārt, direktīvas atšķirības no reglamenta (regulas) ir tajā, ka regula – tas ir tiešās darbības dokuments. Tas ir, ja direktīva paredz nepieciešamību ieviest izmaiņas ES dalībvalstu nacionālajā likumdošanā, kā rezultātā katra valsts risina šo jautājumu savā veidā, tad regula ir attiecināma un darbojas visās 28 Eiropas Savienības valstīs. Un ne tikai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Intervija: Mēs neapzināmies digitalizācijas riskus

Didzis Meļķis, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju industrija klientiem lielākoties ļauj gulēt uz lauriem, pieļaujot ilūziju par digitālo drošību.

«Būs daži nejauki, tiešām nejauki datu drošības pārkāpumi,» par globālās digitalizācijas paredzamo trauksmes zvanu saka IT infrastruktūras un pakalpojumu grupas ATEA vadītājs Steinars Sonstebijs.

Kādi ir jūsu attīstības plāni Latvijā – programmizstrāde vai IT infrastruktūra un biznesa atbalsta pakalpojumi?

Mūsu biznesa kodolam ir jābūt tādam pašam ikvienā valstī, kurā strādājam, tāpēc Latvijā mums nav citu ambīciju kā Norvēģijā vai Dānijā, un ilgtermiņa mērķis ir visās zemēs sasniegt vienādi augstu veiktspēju, un tas nozīmē IT infrastruktūru. Tas gan nenozīmē, ka mēs nepiestrādātu pie programmām kā šīs infrastruktūras daļas. Proti, tā ir specifiskas, mūsu infrastruktūrai atbilstīgas programmatūras attīstīšana. Tāda ir tendence industrijā vispār – mūsu problēmu risinājums vairs nav aizvien ātrākos datoros, bet gudrākā programmatūrā. Interesantā kārtā lielākā daļa mūsu programmēšanas notiek tieši Baltijā un visvairāk – Latvijā un ne, piemēram, Norvēģijā. Tāpēc tagad mēs gribam šīs jūsu zināšanas eksportēt uz Ziemeļvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eksperts: Mākoņdatošana nemanāmi kļuvusi par mūsu ikdienu

Jānis Čupriks, SIA Datakom valdes loceklis, 12.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākoņdatošana strauju attīstību uzsāka pirms vairākiem gadiem līdztekus ar skepses pilnām prognozēm par nozares turpmāku attīstību, kas galvenokārt tika saistītas ar bažām par datu drošību.

Tomēr tehnoloģijas ikdienā attīstās straujāk nekā varam iedomāties, un datu uzglabāšana mākonī ir ikdiena teju ikvienam – nereti mēs paši pat īsti neapzināmies, ka katru dienu lietojam mākoņpakalpojumus. Katru reizi, kad izmantojam tiešsaistes pakalpojumus, piemēram, sūtām e-pastu, straumējam filmas, mūziku, spēlējam spēles vai saglabājam saņemtos failus, ļoti iespējams, ka šīs darbības tiek veiktas, izmantojot mākoni. Tas ir tikai likumsakarīgi, jo datu apmaiņa notiek ik uz soļa, uzņēmumos lietojam lietotnes, kuras glabājas mākonī, piemēram, Microsoft Office. Arī ar mūsu viedierīces atmiņas apjomu nepietiek, lai uzglabātu visus vēlamos datus. Tāpēc atbilstoši sabiedrības vajadzībām un pieprasījumam mākoņdatošana turpina attīstīties, radot arvien jaunus risinājumus un īpaši parūpējoties par tik satraucošo datu drošības jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Nokia viedtālrunis ar 41 megapikseļa kameru Latvijā maksā 500 latus

Gunta Kursiša, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mobilo sakaru operatoru veikalos kopš trešdienas ir pieejami jaunākie viedtelefoni Nokia Lumia ar Windows Phone 8 operātājsistēmu – Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 925 un Nokia Lumia 625, informē uzņēmuma pārstāvji.

Nokia Lumia 1020, kura mazumtirdzniecības cena Latvijā noteikta 500 latu apmērā, ir aprīkots ar 41 megapikseļu kameru, un tās sensorā izmantota Zeiss optika, Xenon un LED zibspuldzes, informē uzņēmuma pārstāvji. Viedtālrunim ir 4,5 collu Clear Black Amoled displejs, un skārienjutīguma funkcija darbojas arī, piemēram, ar cimdiem rokās. Nokia Lumia 1020 pieejams trīs krāsās – baltā, dzeltenā un melnā. Db.lv jau rakstīja, ka šo viedtelefonu kompānija prezentēja šā gada jūlija sākumā.

Otrs viedālrunis ir Nokia Lumia 925 – Lumia 920 «sekotājs». Ierīcei ir 4,5 collu Clear Black Amoled displejs un metāla

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā “Bite” tīkls palīdz ikdienas darbā vairumtirgotājam SIA “Leversa”?

Sadarbības materiāls, 26.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalitatīvi sakari un mobilais internets ir būtisks priekšnosacījums biznesa veiksmīgai darbībai. Savā pieredzē dalās pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums SIA “Leversa”, kas ikdienas darbā paļaujas uz stabilu tīkla pārklājumu un ātru internetu, jau vairāk nekā sešus gadus cieši sadarbojoties ar IKT pakalpojumu sniedzēju “Bite”.

Ikdienā jaudīgais “Bite” tīkls nodrošina ne tikai kvalitatīvus mobilos sakarus un zibenīgu internetu, bet arī virkni IKT risinājumu uzņēmumiem un valsts sektoram, piemēram, augstas kvalitātes telefonsarunas ar VoLTE tehnoloģiju, “Viedo zvanu pārvaldnieku” liela ienākošo zvanu skaita administrēšanai, aizsargātu e-pasts un drošu datu uzglabāšanu mākoņpakalpojumos, “Bite” drošības pakalpojumu “Antivīruss+” u.c. pakalpojumus. Tāpēc nemitīga tīkla infrastruktūras attīstība ir viena no “Bite” svarīgākajām prioritātēm, nodrošinot augstas kvalitātes mobilo sakaru pakalpojumus klientiem visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru