Finanses

Banku gigantiem par krāpšanos ar likmēm piemēro 1,7 miljardu eiro sodu

Žanete Hāka, 04.12.2013

Jaunākais izdevums

Par Eiropas Savienības konkurenci atbildīgās amatpersonas piemērojušas 1,7 miljardu eiro lielu sodu sešām bankām par krāpšanos ar starpbanku likmēm, lai gūtu labumu sev, raksta Bloomberg.

Lielākā soda nauda jāmaksā Deutsche Bank – 725 miljoni eiro. Societe Generale piemērots 446 miljonu eiro sods, Royal Bank of Scotland – 391 miljons eiro, JP Morgan Chase&Co – 80 miljoni eiro, Citigroup – 70 miljoni eiro, bet RP Martin Holdings Ltd – 247 tūkstoši eiro.

«Šokējošas Libor un Euribor skandālā ir ne tikai manipulācijas ar likmēm, ko regulē finanšu regulatori visā pasaulē, bet arī slepenās vienošanās starp bankām, kurām vienai ar otru ir jākonkurē,» paziņojumā sacījis ES Konkurences komisārs Hoakims Almunja.

Patlaban regulatori visā pasaulē pārbauda, vai krāpšanos ar likmēm nav veikušas vēl citas bankas.

UBS AG un Barclays Plc sods netika piemērots, jo tās bija pirmās bankas, kas informēja ES par karteli. UBS izvairījās no potenciālā soda 2,5 miljardu eiro apmērā, bet Barclays – np 690 miljonu eiro soda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankas līdz nākamā gada beigām kredītlīgumos īstermiņa bāzes procentu likmes LIBOR aizstās ar citām bāzes likmēm, informē Finanšu nozares asociācijā (FNA).

"Līdz 2021. gada beigām Latvijas banku līgumos, kuros kā bāzes procentu likme ir izmantots īstermiņa procentu likmju indekss LIBOR (Londonas starpbanku tirgus likme), veiks izmaiņas un aizstās to ar alternatīviem indeksiem (etalonlikmēm), piemēram EURIBOR," norāda FNA.

Kredītlīgumā banka aizdod un klients aizņemas naudu. Par aizņēmuma izmantošanu tiek noteikta procentu likme, jo arī banka šo naudu par noteiktu maksu aizņemas no noguldītājiem, finanšu tirgos vai arī starpbanku aizdevumu veidā. Tādēļ kredītlīgumos tiek norādīta bāzes likme, kas atspoguļo bankai aizdotās naudas cenu, un bankas pievienotā procentu likme, kas atspoguļo gan bankas risku, gan izdevumus. Bāzes procentu likmes vēsturiski ir piesaistītas etalonlikmēm, kuru nosaukumā tiek lietota vārdkopa IBOR (Interbank Offered Rate), skaidro asociācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

papildināta - ASV un Lielbritānija sešām bankām piemēro gandrīz sešu miljardu dolāru sodu

LETA, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Lielbritānijas regulatori sešām lielām bankām piemērojusi naudassodus kopumā gandrīz sešu miljardu dolāru apmērā saistībā ar valūtas kursu un starpbanku procentu likmes Libor manipulācijām.

Regulatori norāda, ka šīs bankas interneta tērzētavās vienojušās par procentu likmju noteikšanu, tādējādi apkrāpjot klientus un vienlaikus palielinot savus ienākumus.

Lielbritānijas Barclays un Royal Bank of Scotland (RBS), kā arī ASV JPMorgan Chase un Citicorp atzinušas vainu ASV Tieslietu ministrijas apsūdzībās par slepenu sadarbību, lai veiktu manipulācijas apjomīgajā valūtu tirgū.

Savukārt Šveices UBS atzinusi vainu par Libor manipulācijām, bet ASV Bank of America ASV Federālo rezervju sistēma piemērojusi naudassodu par tirdzniecības pārkāpumiem valūtas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pierasts pie tā, ka, ņemot hipotekāro kredītu, klāt tiek rēķināta kāda termiņa Euribor likme. Tiesa gan, viss ir mainīgs, un manāma vilkme no šīs likmes pāriet uz kaut ko citu.

Proti, regulatori arī Eiropā grib, lai tiktu veidota jauna likmju noteikšanas sistēma, par kuru gan vismaz šobrīd ir visai liela neskaidrība, norāda jomas eksperti.

Tiek paredzēts, ka Euribor un eiro vienas dienas procentu likmes Eonia sistēma ir jāpārveido par kaut ko jaunu jau līdz 2020. gada janvārim – tātad pamatā šā gada laikā. Pašlaik izskatās, ka ticamākais aizstājējs būs Eiropas Centrālās bankas likme Ester (Euro short-term rate), kas tiks ieviesta oktobrī. Tādējādi pēc tam, iespējams, visai strauji visiem būs jāpielāgojas šai jaunajai sistēmai, kas var radīt zināmas problēmas. Šobrīd ir liela neskaidrība, vai visi nepieciešamie soļi tiks izdarīti laikā, lai notiktu gluda un laicīga pāreja. Ja tā nenotiek, kādā brīdī var būt aktuāla neziņa, ko ņemt par atskaites likmi, kas var ietekmēt finanšu plānošanu vai likt pārveidot esošos līgumus. Katrā ziņā esošā sistēma lielā mērā ir saprotama lieta un daudziem pārskatāmā nākotnē piedāvā pieeju paredzamam maksājumu grafikam. Populārākajām starpbanku likmēm piesaistīts milzīgs skaits un apjoms jau esošu finanšu instrumentu, kas kādu pāreju uz kaut ko jaunu padara sarežģītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc centrālās bankas lēmuma atcelt kursa grīdu Šveices franka kurss pret eiro aug par 29%

BNS/AFP, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices franka kurss pret eiro ceturtdien pieauga par 29% pēc tam, kad Šveices centrālā banka paziņoja, ka izbeidz trīs gadus ilgušos centienus mākslīgi pazemināt franka kursu.

Dažu minūšu laikā pēc Šveices Nacionālās bankas paziņojuma, ka tiek atcelta tās noteiktā minimālā maiņas likme 1,2 franku par eiro apmērā Šveices valūtas kurss krasi pieauga pret eiro zonas vienotās valūtas kursu.

Franka vērtība, kas trešdien bija 1,2010 franki par eiro, ceturtdien pieauga līdz 0,8517 frankiem par eiro.

«Šveices Nacionālā banka izbeidz minimālās maiņas likmes 1,20 franki par eiro uzturēšanu,» teikts bankas paziņojumā.

Banka kopš 2011.gada septembra aizstāvēja kursa grīdas noteikšanu, cenšoties aizsargāt valstij nozīmīgo eksporta jomu, tostarp tā arī uzpirka lielu daudzumu ārvalstu valūtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Francijas banka Societe Generale maksās ASV varasiestādēm

LETA/AFP/Db.lv, 06.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka «Societe Generale» maksās ASV varasiestādēm 1,34 miljardus dolāru saistībā ar apsūdzībām, ka tā devusi kukuļus Muammara Kadafi režīma amatpersonām Lībijā un manipulējusi ar starpbanku procentu likmi «Libor», paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

Bankas struktūrvienība piekritusi atzīt savu vainu Ņujorkas tiesā saistībā ar apsūdzībām par Lībijas amatpersonu kukuļošanu no 2004. līdz 2009.gadam, lai iegūtu ienesīgus investīciju pārvaldes līgumus.

Savukārt 2010. un 2011.gadā bankas vadošās amatpersonas manipulējušas ar «Libor» likmi, liekot darbiniekiem sniegt maldīgus finanšu datus, kas radījuši iespaidu, ka banka ir finansiāli spēcīgāka nekā tā bija patiesībā.

«Gadiem ilgi «Societe Generale» grāva globālo tirgu un ārzemju institūciju godīgumu, sniedzot viltus finanšu datus un krāpnieciski nodrošinot līgumus kukuļošanas ceļā,» sacīts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Savukārt, Austrālijas varas iestādes piespriedušas aptuveni 700 miljonu Austrālijas dolāru jeb apmēram 450 miljonu eiro sodu bankai «Commonwealth Bank of Australia», kura neesot ievērojusi noteikumus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. Sods attiecas uz laika posmu no 2012. līdz 2015.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Procentlikmju kāpums izskatās neizbēgams

Jānis Šķupelis, Elīza Grīnberga, speciāli DB, 25.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Procentlikmju kāpums izskatās neizbēgams, lai gan pamata prognoze joprojām ir, ka šis process būs lēzens; tirgus paredzējumi gan lēni pielāgojoties straujākas inflācijas gaidām, trašdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pasaules ekonomika turpina augt straujāk, un, lai nepieļautu kādus pārkaršanas momentus, ietekmīgākajām centrālajām bankām nāksies rosīties likmju ziņā. Šajā ziņā priekšzīmi rāda ASV Federālo rezervju sistēma, kas pēdējo gadu laikā jau veic pakāpenisku dolāra likmju koriģēšanu uz augstāku līmeni. Rezultātā šobrīd ASV dolāra bāzes likme noteikta 1,5% līdz 1,75% koridorā. Šis apstāklis un gaidas, ka likmes virziens pārskatāmā nākotnē būs vērsts augšup, arī palīdzējis populārajai ASV dolāra trīs mēnešu termiņa Libor likmei sasniegt 2,35% atzīmi.

Vēl pagājušā gada beigās minētā termiņa dolāru Libor likmes vērtība atradās pie 1,7% atzīmes, bet 2015. gada beigās – pie 0,32% atzīmes. Ja nenotiek nekas dramatisks, tad līdzīgi procesi gaidāmi arī pārējā pasaulē, piemēram, Eiropā, kura arī ilgstoši pieradusi pie rekordzemām procentlikmēm. Mums trīs mēnešu Euribor likme joprojām ir visai dziļi negatīvajos ūdeņos un šīs nedēļas sākumā atradās pie -0,328 atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB banka vairāk nekā 3800 kredītlīgumos kļūdaini norādījusi likmes nosaukumu; klienti saņems kompensāciju

Žanete Hāka, 26.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka ir identificējusi kļūdu kredīta likmes nosaukumā tajos kredītlīgumos, kuros klienti izvēlējušies ilgtermiņa (2, 3 vai 5 gadu) eiro, ASV dolāru vai Šveices franku likmes, un šāda kļūda varēja maldināt kredītņēmēju par likmes izcelsmes avotu, liecina bankas paziņojums.

Banka ir novērsusi kļūdas atkārtošanās iespēju, kā arī identificējusi tos klientus, kurus šī kļūda ir skārusi.

Šā gada vidū SEB banka konstatēja, ka nedaudz vairāk nekā 3800 kredītlīgumos kļūdaini norādīts procentu likmes nosaukums. Līgumos lietotas likmes «24, 36 vai 60 mēnešu LIBOR/EURIBOR», kas publiski netiek kotētas, bet bankas sistēmā likmes aprēķiniem tika piemērota ilgtermiņa likme - SEB bankas attiecīgā termiņa resursu cena, pēc kuras SEB banka ir aprēķinājusi un ieturējusi klientam procentu maksājumus. SEB bankas resursu cena ir vienīgā SEB bankā pieejamā likme kredītlīgumiem tajos gadījumos, ja klienti izvēlas kredīta likmi fiksēt periodam, kas ilgāks par vienu gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Briti likumdošanā iestrādā amatpersonu privātu atbildību par banku nedarbiem; vadītāji saka – «tad nu bez mums» , ceturtdiena raksta laikraksts Dienas Bizness.

Divi no britu finanšu pakalpojumu holdinga HSBC valdes locekļiem taisās iet prom no darba, jo acīmredzot bažījas par riskiem saistībā ar jauno likumdošanu, kas paredz vadītāju personīgu atbildību par viņu kompāniju pastrādātajām nelikumībām, raksta Financial Times (FT).

Londonas Sitijā notiekošais varētu būt pavērsiena punkts Rietumu tieslietu praksē, kas līdz šim ir bijusi ļoti saudzīga pret finanšu institūciju vadītājiem personīgi, arī ja to iestādes bijušas vainīgas finanšu manipulācijās un trakulībās, izraisot neuzticību sabiedrībai tik svarīgajai industrijai un arī globālo finanšu krīzi. Līdz šim bijis spēkā princips «par lielu, lai iespundētu» (too big to jail), kas ir parafrāze par cita veida līdzšinējās pielaidības pret bankām raksturojumam – «par lielu, lai caurkristu» (too big to fail).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Deviņas globālās bankas par krāpšanos valūtas tirgū maksās divus miljardus dolāru

LETA, 14.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņas lielās pasaules bankas par krāpšanu valūtas tirgū piekritušas samaksāt divus miljardus ASV dolāru (1,79 miljardu eiro) lielu kompensāciju, lai izlīgtu ar investoriem, ceturtdien paziņoja procesā iesaistītā juristu kompānija.

Investori panākuši vienošanos ar Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs HSBC, JPMorgan, RBS un UBS, ziņoja juridiskā kompānija Hausfeld. Bankas tiek vainotas kopīgi plānotā valūtas tirgus manipulācijā.

Pagaidām nav zināms, kā summa tiks sadalīta.

Jūnijā kāds avots vēstīja, ka Barclays maksās 375 miljonus, HSBC - 285 miljonus, BNP Paribas gandrīz 100 miljonus un Goldman Sachs" apmēram 130 miljonus dolāru, taču norādīja, ka šie skaitļi var mainīties.

Dažas no bankām jau iepriekš bija vienojušās maksāt konkrētu summu.

ASV gigants JP Morgan Chase piekrita maksāt 99,5 miljonus janvārī, un tam sekoja Bank of America, kas nolēma maksāt 180 miljonus, Citigroup ar 394 miljoniem un Šveices UBS ar 135 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Augstprātība kā drīza kritiena pazīme

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 13.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmērīga iedomība un dzīvošana pāri saviem līdzekļiem sagrauj arī ļoti lielos un šķietami neievainojamos

Pēdējā laikā mēs atkal Latvijā dzirdam ļoti labi apmaksātu menedžeru sevis slavināšanas runas – ar «augsta līmeņa profesionāli» kā titulu vairs nepietiek, tagad daži sev piemēro jau eņģeļa statusu. Kā vienmēr, šādi paziņojumi ir jādala vismaz ar divi vai trīs, jo sevišķi tad, ja kvēlo runu patiesais objekts ir noskatītā nauda no valsts maciņa. Kā rāda arī aktuāla pieredze citās Eiropas valstīs, neviens nav tik liels vai unikāls, lai nekritiski pieņemtu visu, ko šī persona cenšas pavēstīt.

Rudens sākumā pasauli pāršalca lielākā autokoncerna Volkswagen krāpšanās skandāls ar izmešu rādītājiem. Daudzi jutās šokēti, kā kaut kas tik muļķīgs varēja notikt tik lielā, solīdā un ar savu kvalitāti slavenā uzņēmumā?! Taču uzskats, ka «to taču tāpat neviens nepamanīs un, ja pamanīs, tad mēs to nokārtosim», gluži kā dēle ir piezīdies ne viena vien liela uzņēmuma korporatīvai kultūrai. Vēl viens šāds piemērs ir Vācijas savulaik vadošās bankas Deutsche Bank gadījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trekno gadu pretenzijas kļūt par spekulatīvā kapitāla grandiem tiek radikāli revidētas, ceturtdien raksta Dienas Bizness.

Kopš finanšu krīzes grūtākā laika britu valdības kontrolētā The Royal Bank of Scotland (RBS) publicētie finanšu dati uzrāda zaudējumus septīto gadu pēc kārtas. Četri mljrd. GBP (5,61 mljrd. EUR) tiek norakstīti bankas meitas kompānijā Citizens ASV un vēl 2,2 mljrd. GBP aiziet soda naudās un ar tiem saistītajos tiesas darbos.

Lai tiktu laukā no apburtā loka, RBS ziņo par radikālu stratēģijas maiņu, faktiski repatriējot darbību uz Lielbritāniju un paliekot atkal par tradicionālu komercbanku. Šī stratēģija ietver plānu līdz 2019. gadam atlaist četrus no pieciem darbiniekiem jeb 14 tūkstošus strādājošo, raksta Financial Times. Lielākā daļa kadru optimizācijas notiks ASV un Āzijā. Kopumā RBS riska svērtie investīciju aktīvi tiks samazināti par divām trešdaļām jeb 2,5 līdz 3,5 mljrd. GBP apmērā un aizejot no 25 valstu tirgiem. RBS pašlaik darbojas 38 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkal valūtu tirgū atgriezies sapnis par eiro un ASV dolāra paritāti, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads pasaules valūtu tirgū ir bijis ļoti raibs, kur par dažādām tendencēm joprojām rūpējas vairāku centrālo banku īstenotā politika. Šis gads iesākās ar pamatīgiem satricinājumiem valūtu tirgū, kurus visai pēkšņi sagādāja Šveices centrālā banka, kas atteicās no savas iepriekšējās politikas iegrožot vietējā franka vērtības pieaugumu.

Vēl janvāra sākumā Šveices CB viceprezidents klāstīja, ka franka cenas kāpuma ierobežošanai ir jāpaliek par vienu no iestādes monetārās politikas pīlāriem. Šādas franka cenas izmaiņas raisīja pārdomas par mūsdienu finanšu sistēmas veselību un piemērotību ierindas investoram. Bija pārsteidzoši, ka tik stoiska centrālā banka samērā ilgi turētus solījumus atmet tik īsā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Fonds no Barclays prasa 850 miljonus dolāru par manipulācijām ar vara cenu

Žanete Hāka, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākais metālu hedžfonds Red Kite Management Ltd apsūdz Barclays Plc par manipulācijām vara tirgū, un pieprasa segt zaudējumus 850 miljonu dolāru apmērā, kas radušies laika posmā starp 2010. un 2013.gadu, raksta Bloomberg.

Jāatgādina, ka banku jau iepriekš skāruši skandāli, tostarp, lieli sodi par manipulēšanu ar Libor.

Red Kite apsūdz, ka Barclays ļāvis darbiniekiem dalīties ar konfidenciālu informāciju par tās pozīcijām ar bankas brokeriem Londonas Metālu biržā. Barclays brokeri izmantoja zināšanas par Red Kite pozīcijām, liekot pretējas pozīcijas. Red Kite norāda, ka banka manipulēja biržā, kustinot cenas, lai ietekmētu tirdzniecības sesijas noslēguma cenu.

Atsevišķā dokumentā Barclays noliedzis visas apsūdzības, norādot, ka tas nav izplatījis konfidenciālu informāciju par Red Kite.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas banka Societe Generale, kuras valdes priekšsēdētājs ir Lorenco Bini Smaghi, maksās ASV varasiestādēm 1,34 miljardus dolāru saistībā ar apsūdzībām, ka tā devusi kukuļus Muammara Kadafi režīma amatpersonām Lībijā un manipulējusi ar starpbanku procentu likmi Libor, paziņojusi ASV Tieslietu ministrija. Bankas struktūrvienība piekritusi atzīt savu vainu saistībā ar apsūdzībām par Lībijas amatpersonu kukuļošanu no 2004. līdz 2009. gadam, lai iegūtu ienesīgus investīciju pārvaldes līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz lielajām bankām krīt aizdomas par blēdīšanos ar valūtas kursu fiksēšanu

Žanete Hāka, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) izmeklē, vai pasaules lielāko banku brokeri ir veikuši krāpnieciskas darbības ar valūtas likmēm, tādējādi veicinot tirgū bažas, ka kompānijas tiks sodītas par kontroles trūkumu, raksta Bloomberg.

FRS ir starp uzraugiem, kas pārbauda, vai brokeri peļņas gūšanas nolūkā ir dalījušies ar informāciju, kas varētu būt ļāvis viņiem manipulēt ar cenām ārvalstu valūtu maiņas tirgū, kura apgrozījums ik dienas ir 5,3 triljonu dolāru apmērā, atklājusi persona, kura vēlējusies palikt anonīma.

«FRS apdomājis, vai un cik lielā mērā sodīt bankas, ja izrādīsies, ka uzraudzības trūkums un kontroles deficīts ir rezultējies tajā, ka šo banku brokeri ir manipulējuši ar valūtas kursiem,» sacījis Shulman Rogers Gandal Pordy & Ecker PA jurists Džeikobs Frenkels.

Kā liecina pērnā gada maijā Euromoney veiktā aptauja, vairāk nekā pusi no ārvalstu valūtu tirdzniecības kontrolē Deutsche Bank, Citigroup, Barclays Plc un UBS AG.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barclays investīciju struktūrvienībā likvidēs 7000 darba vietu

LETA--AFP, 08.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas banka Barclays ceturtdien paziņoja, ka grūtības piedzīvojošajā investīciju struktūrvienībā likvidēs 7000 darba vietu un pārdos vai samazinās ar pamatdarbību nesaistītus aktīvus aptuveni 115 miljardu sterliņu mārciņu (140,1 miljarda eiro) apmērā.

Banka, kas iesaistīta starpbanku procentu likmes Libor manipulācijas skandālā, arī norādīja, ka šogad likvidēšanai paredzēto darba vietu skaits palielināts līdz 14 000.

Barclays, kas pasaulē nodarbina aptuveni 139 000 cilvēku, sākotnēji ziņoja, ka līdz šā gada beigām likvidēs līdz 12 000 darba vietu.

Banka pavēstīja, ka 7000 darba vietu investīciju struktūrvienībā tiks likvidētas līdz 2016.gadam.

«Šī ir ievērojama Barclays darbības vienkāršošana. Mēs būsim koncentrāta starptautiska banka, kas darbosies tikai jomās, kur mums ir spējas, apmērs un konkurētspējīgas priekšrocības,» sacīja bankas vadītājs Entonijs Dženkinss.

Komentāri

Pievienot komentāru