Tehnoloģijas

Broadcom palielina konkurentam Qualcomm izteiktā pārņemšanas piedāvājuma vērtību

LETA, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Singapūrā bāzētais mikroshēmu ražotājs «Broadcom» pirmdien paaugstināja pārņemšanas piedāvājumu ASV konkurentam «Qualcomm», norādot, ka šis ir pēdējais mēģinājums uzņēmuma pārņemšanai.

Jaunākā «Broadcom» piedāvājuma vērtība veido 82 dolārus (65,64 eiro) par vienu «Qualcomm» akciju, salīdzinot ar iepriekšējā piedāvājuma vērtību 70 dolāru (56,03 eiro) apmērā.

«Qualcomm» iepriekšējo pārņemšanas piedāvājumu noraidīja, uzsverot, ka tas nenodrošina neatvairāmu vērtību akcionāriem.

«Broadcom» uzsver, ka šis ir labākais un pēdējais piedāvājums, un aicina «Qualcomm» vadību uzsākt pārrunas.

Šis darījums apvienotu divus nozīmīgus uzņēmumus strauju izaugsmi piedzīvojošajā tehnoloģiju nozarē, kuras augšupeju veicina viedtelefonu un dažādu ar internetu savienotu ierīču aizvien lielāka popularitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien bloķēja Singapūrā bāzētās kompānijas «Broadcom» centienus pārņemt ASV mikroshēmu ražotāju «Qualcomm», norādot uz bažām par nacionālo drošību.

Tramps izdeva rīkojumu, kas aizliedz pārņemšanas darījumu, vēršot uzmanību uz ticamiem pierādījumiem, ka šāds darījums «draud pasliktināt Savienoto Valstu nacionālo drošību», vēstīts Baltā nama paziņojumā.

Rīkojums tika izdots, neskatoties uz «Broadcom» solījumiem, ka kompānija līdz aprīlī plānotajam «Qualcomm» akcionāru balsojumam par 117 miljardu dolāru vērto vienošanos pabeigs pārcelšanos uz ASV, liekot apšaubīt nacionālās drošības argumentu.

««Broadcom» priekšlikums iegādāties «Qualcomm» vienmēr tika balstīts «Broadcom» iepriekš izsludinātajā plānā pārcelt kompāniju,» paziņoja Singapūrā bāzētā kompānija.

«Qualcomm» iepriekš ir noraidījis vairākus «Broadcom» izteiktos pārņemšanas piedāvājumus un bija lūdzis ASV Komitejai par ārvalstu investīcijām (CFIUS) izskatīt jautājumu par nacionālo drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par patentu pārkāpumiem Apple un Broadcom jāmaksā 1,1 miljards dolāru

LETA--AFP, 30.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosas tiesa trešdien izdevusi rīkojumu ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Apple Inc." un Savienoto Valstu mikroshēmu ražotājam "Broadcom" kopumā samaksāt 1,1 miljardu dolāru (999,9 miljonus eiro) Kalifornijas Tehnoloģiju universitātei par četru bezvadu interneta Wi-Fi tehnoloģiju patentu pārkāpumiem.

Tiek uzskatīts, ka šis ir viens no visu laiku vērienīgākajiem tiesa lēmumiem kādā no patentu pārkāpumu lietām.

Tiesas lēmums paredz, ka "Apple" būs universitātei jāsamaksā 837 miljoni dolāru, bet "Broadcom" jāmaksā 270 miljoni dolāru.

Kalifornijas Tehnoloģiju universitāte abus tehnoloģiju gigantus tiesā iesūdzēja 2016.gadā, apgalvojot, ka "Apple" produkti, tostarp viedtelefoni "iPhone", planšetdatori "iPad" un viedpulksteņi "Apple Watch" izmanto "Broadcom" ražotas komponentes, kas pārkāpj universitātes patentus saistībā ar bezvadu datu pārraidi.

"Apple" un "Broadcom" norādījuši, ka plāno iesniegt apelāciju pret šo tiesas lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

EK piemēro Qualcomm gandrīz miljarda eiro naudassodu par vienošanos ar Apple

LETA/AFP, 25.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) piemērojusi ASV mikroshēmu ražotājam «Qualcomm» 997 miljonu eiro naudassodu par to, ka uzņēmums maksājis ASV informācijas tehnoloģiju gigantam «Apple Inc.», lai kompānija izmantotu tā ražotās mikroshēmas viedtelefonos «iPhone» un planšetdatoros «iPad».

Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere norāda, ka, 2011.gadā noslēdzot vienošanos ar «Apple», «Qualcomm» ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo tirgus stāvokli, lai negodīgi izslēgtu tādus konkurentus kā «Intel», liedzot izvēles iespējas patērētājiem.

«Laika periodā no 2011.gada līdz 2016.gadam «Qualcomm» maksāja miljardiem dolāru nozīmīgam klientam «Apple», un šie maksājumi bija paredzēti, lai liegtu «Apple» iegādāties produktus no konkurentiem,» skaidro Vestagere. «Tas nozīmē, ka neviens konkurents nespēja konkurēt ar «Qualcomm» šajā tirgū, neatkarīgi no tā, cik labi bija viņu produkti.»

Vestagere uzsver, ka «Qualcomm» liedzis patērētājiem un citiem uzņēmumiem citas izvēles iespējas un inovācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa Ķīnā ir aizliegusi viedtālruņu «iPhone» pārdošanu šajā valstī, ņemot vērā patentu strīdu starp ASV mikroshēmu ražotāju «Qualcomm» un ASV informācijas tehnoloģiju milzi «Apple», teikts pirmdien publicētā «Qualcomm» paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka Fudžovas tautas starptiesa ir apmierinājusi «Qualcomm» pieprasījumu izsniegt divus izpildrakstus pret četriem «Apple» meitasuzņēmumiem, liekot tiem nekavējoties apturēt viedtālruņu «iPhone 6S», «iPhone 6S Plus», «iPhone 7», «iPhone 7 Plus», «iPhone 8», «iPhone 8 Plus» un «iPhone X» pārdošanu.

Starp abiem Kalifornijas tehnoloģiju uzņēmumiem jau ilgu laiku pastāv strīds par patentiem un autorhonorāriem, un tie vēršas viens pret otru tiesās un administratīvās iestādēs visā pasaulē.

«Mēs augstu vērtējam mūsu attiecības ar klientiem, reti vēršoties tiesās pēc atbalsta, bet mēs arī ticam vajadzībai aizstāvēt intelektuālā īpašuma tiesības,» sacīja «Qualcomm» viceprezidents un ģenerālkonsultants Dons Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Konkurences un tirgu pārvalde (CMA) pirmdien atļāva darījumu, kurā ASV mikroshēmu ražotājs "Broadcom" par 61 miljardu dolāru plāno pārņemt mākoņdatošanas uzņēmumu "VMware".

Šis vērienīgais darījums bija radījis bažas par iespējamu konkurences kropļošanu, liekot regulatoriem Eiropas Savienībā un Lielbritānijā sākt izmeklēšanas.

Eiropas Komisija šo darījumu apstiprināja jūlijā.

CMA pirmdien paziņoja, ka šis darījums neradīs būtisku ietekmi uz konkurenci.

"Broadcom" norāda, ka šis darījums varētu tikt pabeigts līdz oktobra beigām.

"Broadcom" iecerējis izvērst darbību programmatūru tirgū sava serveru biznesa attīstības veicināšanai un šim nolūkam jau iegādājies vēl divus uzņēmumus - "CA Technology" un "Symantec".

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Pēc tiesas prāvas zaudēšanas Qualcomm Vācijā varētu tikt aizliegta iPhone tirdzniecība

LETA--AFP, 21.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas tiesa ceturtdien lēmusi par labu ASV mikroshēmu ražotājam «Qualcomm» patentu strīdā ar ASV informācijas tehnoloģiju gigantu «Apple», kas varētu novest pie viedtelefonu «iPhone» pārdošanas aizlieguma Vācijā.

Šī pēdējā laikā jau ir otra nozīmīgā uzvara «Qualcomm» pēc tam, kad tiesa Ķīnā 10.decembrī atsevišķa patentu strīda dēļ valstī izdeva aizliegumu «iPhone» tirdzniecībai.

«Šis lēmums faktiski aizliedz Vācijas tirgū piedāvāt un izvietot, tostarp pārdot gala produktus. Šis lēmums ietekmē »iPhone 7 plus«, »iPhone 7«, »iPhone 8«, »iPhone 8 plus« un »iPhone X« modeļus,» norāda Minhenes reģionālā tiesa.

Ņemot vērā to, ka «Apple» šo sākotnējo tiesas lēmumu var apstrīdēt, tiesa pavēstīja, ka rīkojums aizliegt ietekmēto «iPhone» modeļu tirdzniecību varētu tikt noteikts nekavējoties, ja «Qualcomm» samaksātu drošības depozītu 668,4 miljonu eiro apmērā.

Tiesa skaidro, ka tik liela summa noteikta tāpēc, ka šāds varētu būt kompensācijas apjoms, kas varētu tikt piešķirts «Apple», ja «iPhone» ražotājs veiksmīgi apstrīdētu Minhenes reģionālās tiesas lēmumu augstākā tiesas instancē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad uzņēmumi apvienojas un pārņem rekordapjomos – daudzi mēģina pretoties «Amazon efektam»

Gadus 10 pēc globālās finanšu krīzes uzņēmumi apvienojas un pārņem vēl nepieredzēti aktīvos tempos. Proti, pārņemšanas un apvienošanās darījumi šā gada deviņos mēnešos globālā mērogā sasnieguši jaunu rekordu – tie bijuši kopumā 3,3 triljonu ASV dolāru vērtībā, kas ir gandrīz par 40% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina «Thomoson Reuters» apkopotie dati. Tiek norādīts, ka kompāniju vadības mēģina izmantot joprojām labvēlīgos nosacījumus finanšu tirgū, piemēram, zemās aizņemšanās izmaksas,lai finansētu šos darījumus. Rezultātā manāmas prognozes, ka visa šā gada skatījumā pārņemšanas un apvienošanās darījumu apmērs var sasniegt 4,3 triljonus dolāru, kas būtu jauns vēsturiskais maksimums. Spoži šogad līdz šim šajā ziņā klājies arī Eiropā, kur apvienošanās un pārņemšanas darījumu vērtība sasniegusi gandrīz triljonu ASV dolāru (962,5 miljardus), kas ir par 72% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gadaun vislielākais apjoms kopš 2007. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei

LETA, 15.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums no 2022.gada 1.janvāra gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķini par īpašumu kadastrālo vērtību izmaiņām pēc jauno kadastrālo vērtību stāšanās spēkā.

Kopumā jauno kadastrālo vērtību pieaugumu veidos vairāki faktori, trešdien mediju seminārā stāstīja VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta vecākā metodikas eksperte Elza Muraševa. Aptuveni 20% apmērā pieaugumu veido Saeimā 2017.gada 18.maijā pieņemtais likums "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā", kas iepriekš noteica kadastrālās vērtības aprēķinā piemērot koeficientu 0,85 (85% atbilstība nekustamā īpašuma tirgus līmenim uz noteikto atskaites punktu laikā), bet tagad kadastrālajai vērtībai jāatbilst tirgus vērtībai par 100%.

Tāpat kadastrālo vērtību pieaugumu veido nekustamo īpašumu tirgus cenu kāpums kopš 2013.gada, kas novērots lauksaimniecības zemei visā Latvijā, dzīvokļiem un savrupmājām lielajās pilsētās un Pierīgā, komercēkām un ražošanas objektiem Rīgā un Pierīgā). Vērtību pieaugumu rada arī iepriekš pietiekamā līmenī nenovērtētie objekti - jaunās ēkas, kas būvētas pēc 2000.gada un īpaši vērtīga novietojuma apbūves zemes pie ūdeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojas brīdis, kad savu smagā darbā nākušo biznesu, kurā ieguldīts daudz laika un rūpju, vēlaties nodot drošās rokās - labprāt atvilktu elpu, baudītu pelnītu atpūtu, iespējams, nodotos vaļaspriekiem, kam līdz šim neatlika laika. Taču jūsu bērniem biznesa pārņemšana neinteresē... Tādā gadījumā lieliska alternatīva ir Pine Coast - uzņēmums, kas piedāvā inovatīvu uzņēmējdarbības pēctecības risinājumu.

Pētījumi liecina, ka līdz pat 60% pasaules uzņēmumu nav uzņēmējdarbības pēctecības plāna. Lai to risinātu, Pine Coast piedāvā Baltijas valstīs līdz šim nebijušu biznesa modeli, kura mērķis ir turpināt pensionētā uzņēmuma īpašnieka mūža darbu. Kirils Gerasimovičs, uzņēmējs ar starptautisku uzņēmējdarbības pieredzi, kopā ar 20 vietējiem un starptautiskiem partneriem ir uzsācis meklēt uzņēmumu iegādei un pārņemšanai Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā. Pēc uzņēmuma iegādes Kirils kļūs par tā vadītāju.

Partneru-investoru komandai pievienojies arī Donatas Dailidė, DOJUS uzņēmumu grupas, kas nodarbojas ar lauksaimniecības, mežsaimniecības, golfa un zāliena tehnikas izplatīšanu, ģenerāldirektors un līdzīpašnieks. "Privātajos un riska kapitāla ieguldījumos esmu iesaistījies jau vairāk nekā 10 gadus - gan individuāli, gan kopā ar ģimeni. Abi modeļi darbojas, sniedzot ieguldītājam peļņu, taču tajos ir arī daži trūkumi. Manuprāt, Pine Coast īstenotais biznesa modelis piedāvā priekšrocības abos ieguldījumu veidos. Tas ir riska kapitāla ieguldījums, kas sniedz iespēju jauniem un daudzsološiem profesionāļiem likt lietā savas uzņēmējdarbības prasmes un entuziasmu, vienlaikus esot arī privātā kapitāla ieguldījums - tiek iegādāts stabils, pelnošs un perspektīvs uzņēmums. Tāpat šis biznesa modelis aizpilda nišu uzņēmumu iegādes segmentā, kur uzņēmumi bieži vien ir pārāk mazi privātā kapitāla fondiem un pārāk lieli riska kapitāla fondiem. Institucionālajiem investoriem šie uzņēmumi var būt nepievilcīgi, jo vērtības radīšanai nepieciešams ilgāks termiņš, vai citu iemeslu dēļ,” stāsta D. Dailide. “Tajā pašā laikā ieguldījumu darījumos, tostarp Pine Coast, parasti piedalās starptautiski investori ar daudzveidīgu pieredzi. Nodrošinot atbalstu, padomu, kā arī kontaktu tīklu uzņēmējdarbības tālākai attīstīšanai un vērtības radīšanai, starptautiski un pieredzes bagāti partneri ir priekšrocība kā uzņēmuma vadītājam, tā uzņēmējdarbībai. Pine Coast ir 20 šādu investoru, tostarp trīs no Baltijas valstīm.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija piemērojusi ASV mikroshēmu ražotājam Qualcomm 997 miljonu eiro lielu sodu par to, ka uzņēmums maksājis ASV informācijas tehnoloģiju gigantam Apple Inc, lai kompānija izmantotu viņu ražotās mikroshēmas viedtelefonos iPhone un planšetdatoros iPad. Vēl nesen bija lasāms, ka Apple samazinājusi noteiktu modeļu viedtālruņu darbības ātrumu. Pēc patērētāju domām, tas darīts ar nodomu.

EK piemēro Qualcomm gandrīz miljarda eiro naudassodu par vienošanos ar Apple

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību reformu, projekta vadīšana no atbildīgās institūcijas ir ļoti zemā līmenī un sākta no otra gala, uzskata "Arco Real Estate" valdes loceklis un vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Pēc viņa domām, par plānotajām izmaiņām ir jārunā kompleksi, jaunās kadastrālās vērtības sasaistot ar grozījumiem nekustamā īpašuma nodokļu likmēs.

"Kopumā ir labi, ka mēs cenšamies kadastrālās vērtības pietuvināt tirgus vērtībai, ko, starp citu, pirms vairākiem gadiem rosināja Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācija, bet nedrīkst pieļaut situāciju, ka vismazāko tirgus izmaiņu gadījumā kadastrālās vērtības pārsniedz nekustamo īpašumu tirgus vērtību," uzsver eksperts.

Lai gūtu priekšstatu par plānotajām izmaiņām, uzņēmumā "Arco Real Estate", kura vērtētāji ikdienā veic dažādu nekustamo īpašumu vērtēšanu, apkopota informācija par mēneša laikā analizētiem īpašumiem, kā rezultātā atklājās šāda aina. Kopumā sērijveida dzīvokļu segmentā projektētās kadastrālās vērtības lielākoties nepārsniedz šī brīža tirgus vērtību, taču ir konstatēti izņēmumi ar 119. sērijas ēkām – tur, piemēram, neremontētu dzīvokļu projektētās kadastrālās vērtības pārsniedz tirgus vērtību. Tas, iespējams, saistīts ar ēku būvniecības gadu, jo tās būvētas salīdzinoši nesen, proti, padomju laiku pēdējos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju uzņēmums «Google» paziņojis, ka tā pakalpojumi arī turpmāk būs pieejami esošajās «Huawei» ierīcēs, lai gan ASV valdība ir noteikusi ierobežojumus tehnoloģiju kompānijām, kas sadarbojas ar šo Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju.

«Mēs jums apliecinām, ka izpildām visas ASV valdības prasības, tomēr pakalpojumi, piemēram, «Google Play» un drošības programma «Google Play Protect» turpinās darboties jūsu esošajā «Huawei» ierīcē,» pirmdien paziņoja «Google» izstrādātās operētājsistēmas «Android» pārstāvji.

Nedēļas nogalē izskanēja, ka «Google» un citi ASV uzņēmumi sarauj saites ar «Huawei» pēc tam, kad ASV valdība noteica jaunus ierobežojumus šai Ķīnas kompānijai.

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība ir apsūdzējusi «Huawei» par palīdzību Ķīnas valdībai izspiegot citas valstis, izmantojot telekomunikāciju tīklu.

Tramps trešdien parakstīja rīkojumu, dodot Tirdzniecības ministrijai pilnvaras apturēt ASV kompāniju sadarbību ar noteiktiem piegādātājiem no ārvalstīm. Tiek uzskatīts, ka šādi ierobežojumi ir daļa no plašākiem centieniem norobežot «Huawei» no ASV tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV amatpersonas pirmdien atlika aizliegumu piegādāt amerikāņu tehnoloģijas Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājam «Huawei» par 90 dienām, atzīstot, ka šis laiks ir vajadzīgs programmatūras atjaunināšanām un citu līgumsaistību izpildei.

ASV Tirdzniecības ministrijas dokumentā teikts, ka šī atlikšana nemaina aizliegumu, kuru noteica ASV prezidents Donalds Tramps, to pamatojot ar nacionālās drošības apsvērumiem. Šis aizliegums rada nozīmīgas sekas ASV un Ķīnas tehnoloģiju firmām.

Dokumentā teikts, ka ASV varas iestādes līdz augusta vidum neieviesīs šo aizliegumu, lai dotu «Huawei» un tā partneriem laiku «uzturēt un atbalstīt pastāvošos un pašlaik pilnīgi operacionālos tīklus un aprīkojumu, ieskaitot programmatūras atjauninājumus un ielāpus, uz kuriem attiecas juridiski saistoši līgumi un vienošanās (..) 2019.gada 16.maijā vai pirms tam».

Nedēļas nogalē izskanēja, ka «Google» un citi ASV uzņēmumi sarauj saites ar «Huawei» pēc tam, kad ASV valdība noteica jaunus ierobežojumus šai Ķīnas kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirms UBS īstenotas pārņemšanas no Credit Suisse izņemti 62,4 miljardi eiro

LETA--AFP, 24.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms Šveices bankas UBS īstenotas pārņemšanas no "Credit Suisse" pirmajā ceturksnī izņemti 61,2 miljardi franku (62,4 miljardi eiro), teikts pirmdien publiskotajā "Credit Suisse" paziņojumā.

"Credit Suisse" norāda, ka līdzekļu aizplūšana no bankas jo sevišķi izteikta bijusi marta otrajā pusē, ņemot vērā paniku pirms UBS realizētas bankas pārņemšanas.

Vienlaikus banka paziņoja, ka tā pirmajā ceturksnī strādājusi ar 12,4 miljardu franku peļņu, ņemot vērā parādsaistību norakstīšanu bankas pārņemšanas darījumā.

Šis tiek uzskatīts par pēdējo "Credit Suisse" publiskoto finanšu pārskatu tās 167 gadus ilgušajā vēsturē.

Jau vēstīts, ka marta vidū UBS piekrita pārņemt grūtībās nonākušo "Credit Suisse" par trim miljardiem franku.

Šveices Centrālā banka atbalsta pārņemšanas darījumu ar 100 miljardu franku ārkārtas likviditātes palīdzību abām bankām. Vienlaikus centrālā banka ir atzinusi, ka tādas megabankas izveidošanās varētu radīt problēmas Šveicei, jo valstī lielākā banka UBS pārņems otru lielāko banku "Credit Suisse".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung Galaxy Z Flip" atsauc atmiņā 20 gadus senos aizlokāmos «gliemežvākus», taču piedāvā moderna viedtelefona iespējas.

Ieilgušo "vienādo telefonu" laikmetu sapurinājis kaut kas neparasts. Līdz ar pirmajām pavasara vēsmām arī pašmāju veikalos ienācis "Samsung" šā gada jaunums – salokāmais viedtelefons "Galaxy Z Flip".

Lai arī salokāmie tālruņi pompozi tika izrādīti jau pirms gada, uz pirmajiem eksemplāriem varējām vien žēlīgi noskatīties globālajās izstādēs vai citzemju veikalos. Savukārt "Z Flip" uzreiz nonācis arī pie mums, un ir pelnījis ikviena līdzšinējās tālruņu vienveidības garlaikotā lietotāja uzmanību.

Dizains

✪✪✪✪✪✪✪✪

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

Nav jābūt ekstraklases speciālistam, lai saprastu, ka "Z Flip" svarīgākā inovācija un potenciālo pircēju uzmanības piesaistītājs ir tieši ārējais izskats. To nevar gluži dēvēt par unikālu vai neredzētu. Drīzāk, labi aizmirsts vecais modernā izpildījumā. Droši vien liela daļa šo rindu lasītāju ap gadsimtu miju izmēģināja tolaik ļoti aktuālos atlokāmos mobilos telefonus. Ekrāns augšā, pogas apakšā, vēl viens maziņš displejs uz vāka. Pārlocīta šī ierīce kabatā aizņēma niecīgu vietu, taču spēja piedāvāt daudz lielāku ekrānu nekā nepārlokāmie, kuri arī tolaik bija mazi, ja salīdzinām ar šodienas milzeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"OnePlus" izcīnīja vietu tirgū, piedāvājot labus tālruņus lētāk nekā lielie zīmoli, taču jaunākais modelis "8 Pro" vairs nekonkurē ar cenu.

Divām dižgaru apcerētām neizbēgamām nepatikšanām – nodokļiem un fiziskā ķermeņa bojāejai - diezgan droši varam pieskaitīt trešo – tehnoloģiju produktu sadārdzināšanos līdz ar zīmola atpazīstamības pieaugumu. Vairākums ražotāju centušies ielauzties pieblīvētā tirgū ar lētāku produkciju un uzaudzējuši pircēju pulku, galvenokārt pateicoties tieši kārdinošai cenas un kvalitātes attiecībai, taču agrāk vai vēlāk padevušies vilinājumam paņemt no klientiem pēc iespējas vairāk naudas.

Tā noticis arī ar Ķīnas zīmolu "OnePlus". Dažus gadus priecējis cilvēkus ar kvalitatīviem tālruņiem par saprātīgu cenu, šogad ražotājs par jaunāko flagmani "OnePlus 8 Pro" jau prasa gandrīz tikpat daudz, cik tie konkurenti, kuriem tas vēl nesen mēģināja "atsist" klientus ar zemāku cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Sony Xperia 10 II" ir šaurāks nekā vairums konkurentu, taču piedāvā gana lielu ekrānu un iespēju to viegli sadalīt divās daļās.

Tālā pagātnē palikuši tie laiki, kad "Sony" ražoja vienus no iekārojamākajiem tālruņiem. Plāni, spīdīgi, vieni no pirmajiem ūdensdrošajiem. Pēc pamatīgā atkritiena, japāņi cenšas izkārpīties no bedres, un pavisam nesen izrādīja jaunākos lolojumus – "Xperia" sērijas modeļus "1 II" un "10 II". Pirmais "DB.lv" rīcībā nonāca vidējās klases pārstāvis "Xperia 10 II".

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

Jaunā "Sony" ierīce patiks nelielo telefonu kārotājiem. Sen nebija nācies lietot tik slaidu telefonu, ar kuru ir tik parocīgi darboties vienā plaukstā. Pat neraugoties uz to, ka "Xperia 10 II" ir gana plašs 6 collu displejs. Ērtuma pamatā ir "Sony" pirms dažiem gadiem pieņemtais lēmums izmantot ekrānus ar 21:9 malu attiecību, kā rezultātā telefons ir šķietami nesamērīgi garš, toties šaurs. 6,9 centimetru platums ir nepilnu centimetru mazāk par vidusmēra viedtelefona "vidukļa apmēru", taču ikdienas lietošanā tas ir ļoti jūtams. Tāpat kā 151 grama svars, kura dēļ japāņu darinājums šķiet neparasti viegls un gaisīgs. Tas arī atbilst IP68 ūdens izturības standartam, kas ļauj ierīcei pusstundu peldēt pusotru metru dziļi saldūdens tilpnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa kopš iepriekšējās finanšu krīzes visai labprātīgi pieņēmusi investīcijas no Ķīnas.

Turklāt, ņemot vērā tās politisko režīmu, lielā daļā gadījumu aiz šīm investīcijām stāv nekas cits kā šīs valsts valdība, liecina Nīderlandes uzņēmuma “Datenna” pētījums.

Tas arī nozīmē, ka faktiski, ar Ķīnas valdību saistītajiem akcionāriem pārņemot Eiropas biznesus, šai valstij ir augoša ietekme pār procesiem Eiropā. Tiek rēķināts, ka kopš 2010. gada bijuši aptuveni 650 ievērojami no Ķīnas nākoši ieguldījumi Eiropā. Aptuveni 40% gadījumu šos ieguldījumus turklāt varot saistīt ar situāciju, kad Ķīnas valdības ietekme pēc šiem darījumiem konkrētajā Eiropas uzņēmumā ir vidēja vai pat ļoti augsta, ieskaitot investīcijas augsti attīstīto tehnoloģiju sektorā, ziņo “Datenna”. Tiek arī izcelts, ka bieži vien Eiropas uzņēmumu pārņemšanas procesos Ķīnas valdības ietekme tiekot rūpīgi maskēta. Parasti tas notiekot ar sarežģītu vairāku īpašumtiesību slāņu un sarežģītu akcionāru struktūru palīdzību. Tāpat šādi darījumi tiekot veikti ar dažādu Ķīnas meitas uzņēmumu Eiropā palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Lielbritānijas lielveikalu tīkls Morrisons pieņēmis 7,3 miljardu eiro vērtu pārņemšanas piedāvājumu

LETA/AFP, 05.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielveikalu tīkls "Morrisons" no investīciju grupu konsorcija pieņēmis pārņemšanas piedāvājumu, kura vērtība veido 6,3 miljardus sterliņu mārciņu (7,3 miljardus eiro), teikts svētdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

Konsorciju veido investīciju grupas "Fortress", "Canada Pension Plan Investment Board" un "Koch Real Estate Investments".

Šāds paziņojums izplatīts pēc tam, kad pagājušajā mēnesī "Morrisons" noraidīja 5,5 miljardu mārciņu vērtu pārņemšanas piedāvājumu, ko bija izteicis ASV privāto investīciju fonds "Clayton, Dubilier & Rice" (CD&R).

Komentējot lēmumu par pārņemšanas piedāvājuma noraidīšanu, "Morrisons" tobrīd skaidroja, ka summa bijusi pārāk maza.

Savukārt svētdien uzņēmums paziņoja, ka jaunais piedāvājums atspoguļo godīgu cenu un tajā novērtētas lielveikalu tīkla nākotnes perspektīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gads pēc lielākā krāpšanas mēģinājuma Latvijas vēsturē: policijas izmeklēšanai a/s Olainfarm lietā iespaidīgi rezultāti, vēsta laikraksts Diena.

Pirms nedaudz vairāk kā gada, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau ir iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā a/s Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja par vairāk nekā 40 miljoniem eiro izkrāpt SIA Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest a.s. Gadu pēc notikušā Diena uzrunāja Valsts policiju, aicinot izklāstīt, kā šajā laikā ir veicies ar izmeklēšanu. Jāteic, ka atšķirībā no citām reizēm, kad ar sarežģītu noziegumu atklāšanu policijai tik raiti un veiksmīgi nav gājis, šoreiz policijai ir, ar ko palielīties, un izmeklēšanas rezultāti solās būt iespaidīgi. Turklāt krāpšanas stāstā arvien spilgtāk iezīmējas arī vairākas citas personas, kuras krāpšanā tieši nepiedalījās, bet bijušas ieinteresētas, lai Olainfarm nelikumīgā pārņemšana būtu izdevusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) aicina "iesaldēt" šā brīža kadastrālās vērtības, lai novērstu negatīvās sekas, kas prognozēto kadastrālo vērtību pieņemšanas gadījumā radīsies gan mājsaimniecībām, gan tautsaimniecībai kopumā, aģentūru LETA informēja LANĪDA.

Turklāt turpmāk kadastrālās vērtības jānosaka 85% apmērā no vidējā tirgus līmeņa, kā tas savulaik normatīvos bija paredzēts, uzsvēra LANĪDA pārstāvji. Nekustamā īpašuma eksperti arī rosina sākt jaunas kadastrālās vērtēšanas metodikas izstrādi un veikt jaunus kadastrālās vērtības bāzes aprēķinus.

Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests (VZD) sabiedrības līdzdalībai nodevuši Ministru kabineta noteikumu projektu "Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2022., 2023., 2024. un 2025.gadam" atbilstoši kuram ir aprēķinātas projektētās kadastrālās vērtības, tās ir publicētas portālā "kadastrs.lv".

Tās ir sacēlušas pamatīgu sašutuma vētru, jo īpaši nekustamā īpašuma nodokļa kontekstā, atgādināja asociācija. LANĪDA jau vērsa uzmanību uz to, ka prognozētās vērtības paredz būtisku pieaugumu daudzos nekustamā īpašuma tirgus sektoros, un projekta akceptēšanas gadījumā ir jārēķinās ar ievērojamu mājokļu izmaksu kopējo kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 9. martā, vērtēs Tieslietu ministrijas priekšlikumus grozījumiem Kadastra likumā, kas paredz pārcelt kadastrālo vērtību jaunās bāzes spēkā stāšanos uz 2025.gada 1.janvāri.

Tikmēr vismaz līdz 2024. gada 31. decembrim tiks piemērotas pašlaik spēkā esošās kadastrālās vērtības.

“Jaunās kadastrālo vērtību bāzes nedrīkst stāties spēkā līdz Finanšu ministrija nav īstenojusi nekustamā īpašuma nodokļa reformu ar mērķi nepieļaut nodokļu sloga kāpumu,” skaidro tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Tāpat Tieslietu ministrija piedāvā noteikt, ka turpmāk jaunas kadastrālo vērtību bāzes nedrīkst publicēt vēlāk kā pusotru gadu pirms to stāšanās spēkā. Tas nozīmē, ka sabiedrība par jaunajām vērtībām varēs uzzināt vismaz pusotru gadu pirms to piemērošanas. Līdz ar to kadastrālo vērtību bāzi izstrādātu atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija divus ar pusi gadus pirms kadastrālo vērtību bāzes piemērošanas kadastrālo vērtību aprēķinam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc iepirkumos tiecas uz viduvējību?

Inga Galkina, sabiedrisko attiecību aģentūras “Repute” partnere, stratēģiskā konsultante, 27.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus valsts un pašvaldību iestādes publiskajos iepirkumos sadarbības partneri komunikācijas projektiem izvēlas pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma, kas citiem vārdiem nozīmē to, ka piedāvājums satura kvalitātes vērtējumā ir vislabākais. Visu cieņu, tas ir labi!

Tomēr ir arī izņēmumi un patiešām pārsteidz, ka tirgū joprojām parādās iepirkumi, kuru galvenais kritērijs, atlasot izpildītāju, ir viszemākā piedāvātā līgumcena. Taisnības labad jāsaka, ka “Repute” šādos iepirkumos mērķtiecīgi izvairās startēt, tomēr nereti “kāja paslīd”, jo pārāk ātri iedegamies par tēmu, rodas laba ideja, parādās konkurences gars, kas tajā brīdī zemākās cenas izvēli it kā nostumj otrajā plānā.

Tomēr - kāpēc, organizēt zemākās cenas iepirkumus ir kļūda?

Pirmais un svarīgākais iemesls – šādos iepirkumos pašos pamatos ir iekodēta viduvējības stīga, jo piegādātājs nav motivēts iedot vairāk risinājumu, nekā prasa, turklāt arī to, ko prasa, izpildīs ar mazāko resursu, kāds iespējams. Pat ja budžeta definētais slieksnis, izpildot visas minimiālās nolikuma prasības, teorētiski vēl atļautu uz “kūkas uzlikt ķirsīti” jeb pasūtītājam piegādāt vēl vienu aktivitāti, kāpēc to darīt, ja tiek zaudēta konkurētspēja? Realitātē zemākās cenas iepirkumos visbiežāk viss iespējamais pasūtītāja budžets tā arī netiek izpildīts, lai gan tā pilnīga izmantošana varētu garantēt labāku rezultātu.

Komentāri

Pievienot komentāru