Jaunākais izdevums

No savas vairāk nekā desmit gadu pieredzes vēstnieka amatā varu teikt, ka uzņēmēji pārsvarā meklē vēstniecības palīdzību divos gadījumos – pirmkārt, ja tikpat kā neko nezina par biznesa iespējām attiecīgajā valstī, otrkārt, ja ir jau «iebraukuši auzās», respektīvi, sastapušies ar problēmām, kuras nevar atrisināt patstāvīgi.

Otrais gadījums ir sarežģītāks un ne vienmēr var palīdzēt pat valsts augstāko amatpersonu iejaukšanās, lai gan ir arī pozitīvi piemēri. Gruzijas gadījumā tāds ir Pixel investīciju projekts Tbilisi 24 miljonu dolāru vērtībā, kad, pateicoties vēstniecības iniciētai ārlietu ministra, ministru prezidenta un Valsts prezidenta iesaistei, izdevās panākt abām pusēm pieņemamu kompromisu. Latvijas uzņēmēju likumīgo interešu aizsardzībai vērstas aktivitātes ir svarīga ekonomiskās diplomātijas sastāvdaļa, taču manas piezīmes par biznesa iespējām Gruzijā vairāk orientētas uzņēmējiem, kuri tikai apsver iespējas uzsākt biznesu šajā Dienvidkaukāza valstī.

Šķietamā pretruna

«Patiesība ir dārga, taču Platons ir mans draugs»

Īpaši gribētu apstāties pie dažām mazāk zināmām gruzīnu biznesa īpatnībām, kuras būtu jāievēro, lai izvairītos no kļūmīgām situācijām. Kā atzīst paši gruzīni, tad Gruzijā visai populāras ir trīs kļūmīgas biznesa stratēģijas:

1) orientācija uz pēc iespējas ātrāku un lielāku peļņu, kura tiek izmantota patēriņam, nevis biznesa tālākai attīstībai;

2) universālisms specializācijas vietā jeb tieksme nodarboties ar praktiski jebkuru potenciāli ienesīgu lietu, kas noved pie preču un pakalpojumu kvalitātes pazemināšanās;

3) vēlme absolūti dominēt tirgū, kā rezultātā orientācija uz kompānijas ekstensīvu augšanu nevis attīstību.

Tiek minētas arī šādas specifiskas menedžmenta īpatnības:

1) personāla komplektācija no radiniekiem un draugiem, kas atstāj negatīvu iespaidu uz profesionālismu un darba disciplīnu, nemaz jau nerunājot par to, ka darbinieku skaits pārsniedz reāli nepieciešamo;

2) neprasme vai nevēlēšanās deleģēt pilnvaras, menedžeru augstprātīga izturēšanās pret «ierindas» darbiniekiem;

3) amorfa organizatoriskā struktūra bez precīza pilnvaru sadalījuma, kas noved pie dublēšanās un pretrunīgiem lēmumiem;

4) nenormāls darba grafiks. Visiem zināms, ka Staļins mīlēja strādāt naktīs. Diemžēl šo ieradumu ir pārņēmušas arī daudzas kompānijas un pat valsts struktūras. Ir «normāli», ka darba diena sākas ap divpadsmitiem vai vieniem dienā, tāpat kā nav retums darba apspriedes pēc pusnakts;

5) nevērīga attieksme pret klientiem. Daudzas kompānijas nevis cenšas pielāgoties klientiem, bet gan mēģina «pielāgot» klientus savām iespējām;

6) ar darbu saistīto konfliktu pārnešana uz personīgajām attiecībām. Šī īpatnība dziļi sakņojas gruzīnu mentalitātē. Kā raksta pazīstamais etnopsihologs Gačevs, Eiropas kultūrai tik nozīmīgā atziņa «Platons ir mans draugs, taču patiesība ir dārgāka» gruzīnu interpretācijā skan kā «Patiesība ir dārga, taču Platons ir mans draugs», respektīvi, vienmēr jānostājas drauga pusē, neskatoties uz to, kam konkrētajā gadījumā ir taisnība. Pašsaprotami, ka tāda pati attieksme tiek sagaidīta arī no biznesa partneriem, tai skaitā ārzemniekiem, tāpēc jābūt piesardzīgiem to izvēlē. Jāšaubās, vai Latvijas uzņēmējs ir gatavs atdot «pēdējo kreklu», lai paglābtu ķibelē nonākušo partneri, vai arī atteikties no izdevīga darījuma tikai tāpēc, ka potenciālais darījuma partneris ir naidīgās attiecībās ar jau esošo. Tāpat silti iesaku atturēties no kopēja biznesa veidošanas ar politikā iesaistītām personām, pat ja tās pašreiz ir «pareizajā nometnē», jo situācija var mainīties.

Perspektīvākie sektori

Saskaņā ar PB pētījumu perspektīvākie no konkurētspējas un attīstības potenciāla viedokļa ir šādi ekonomikas sektori: vīna ražošana, augļu un dārzeņu audzēšana, it īpaši bioloģiskā lauksaimniecība, būvmateriālu ražošana, tekstilrūpniecība, farmakoloģija. Ievērojams potenciāls ir arī loģistikai, tūrismam, sabiedriskajiem pakalpojumiem. Gruzija ir pārsvarā agrāra valsts, jo rūpniecība ar atsevišķiem izņēmumiem tika iznīcināta pagājušā gadsimta 90.gados. Pašreiz pakāpeniski notiek rūpniecības atdzimšana, piemēram, pērn darbu uzsāka pirmā konfekšu rūpnīca Barambo. Tā diezin vai sastādīs nopietnu konkurenci Laimai, jo orientējas uz lētu konfekšu segmentu. Tieši pārstrādes jaudu, nevis izejvielu trūkums pārsvarā ir iemesls tam, ka līdz 80% pārtikas produktu tiek importēti. Tas attiecas ne tikai uz zivju konserviem (Latvijas produkcija ir labi pārstāvēta tirgū) un gaļas izstrādājumiem, bet arī piena produktiem, un paradoksālākais – augļu un dārzeņu konserviem, džemiem, sulām (galvenokārt importē no Vācijas un Ukrainas). No eksporta viedokļa pievilcīgs ir ārstniecības līdzekļu tirgus (ap 4% no kopējā Gruzijas importa, gandrīz 1/3 no Latvijas eksporta uz Gruziju), jo valsts neregulē medikamentu cenas, tirgu kontrolē 3 kompānijas un rezultātā 200 un vairāk procentu uzcenojums nav retums. Ātri attīstās arī IT pakalpojumu un Interneta tirgus, pēdējam 45% pieaugums gadā. Nekustamo īpašumu cenas pērn samazinājās par 25-30%, bet zemes – par 40%. Grūtības pārdzīvo arī celtniecības sektors, kuru zināmā mērā paglābj apjomīgas valsts un Tbilisi mērijas investīcijas publisko ēku un citu infrastruktūras objektu celtniecībā.

Vēstniecības iesaiste

Ar šo arī beigšu šo īso tirgus apskatu, vēlos vienīgi piebilst, ka detalizēta tirgus izpēte nav vēstniecības pienākums. Rakstot šīs piezīmes, mans uzdevums nebija ne aģitēt par Gruzijas tirgus perspektīvām, ne arī atbaidīt kādu potenciālo investoru, bet gan tikai sniegt iespējami objektīvu skatu uz Gruzijas biznesu gan no «parādes», gan «ķēķa» durvīm.

Ja kādu uzņēmēju ir ieinteresējušas biznesa iespējas Gruzijā, tad vēstniecība var palīdzēt organizēt tikšanās ar potenciālajiem partneriem, pirmkārt, ar valsts un vietējo pašvaldību amatpersonām, kā arī attiecīgo nozaru asociāciju un lielāko kompāniju vadību, sniegt aktuālo pamatinformāciju par ekonomisko situāciju, atsevišķiem tirgus sektoriem (vēlreiz atgādināšu, ka mārketinga pētījumi jāpasūta specializētajām firmām), kā arī informāciju par izstādēm/gadatirgiem, piedāvāt savas telpas prezentāciju rīkošanai. Latvijas uzņēmēju likumīgo interešu aizstāvība un lobēšana ir pašsaprotams vēstniecības pienākums, taču tikai gadījumos, ja uzņēmēja pretenzijas ir tiešām pamatotas un likumīgas («Platons ir mans draugs, taču patiesība dārgāka» – skat. augstāk), bet vēstniecības iesaiste lobēšanā ir atkarīga no lobējamā projekta nozīmīguma Latvijas ekonomikai. Ar ekonomikas jautājumiem vēstniecībā nodarbojas 2.sekretārs Raimonds Vingris ([email protected]),

taču nepieciešamības gadījumā droši varat adresēt savus jautājumus un priekšlikumus arī man personīgi ([email protected] ).

Domāju, ka vērtīgus praktiskus padomus var sniegt arī 2008.gadā izveidotā Baltijas Komerckamera, kura apvieno daļu no Gruzijā strādājošiem Baltijas valstu un Polijas uzņēmējiem (vadītājs Mārtiņš Vecvanags ; http://www.balcham.ge )

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp Gruziju un Krieviju 19.maijā atsākti tiešie avioreisi, ko asi kritizējusi Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili un Gruzijas opozīcija.

Policija šo pēcpusdien izklīdināja protestētājus, kas bija sapulcējušies Tbilisi lidostā, lai sagaidītu lidsabiedrības "Azimuth Airlines" lidmašīnu no Maskavas. Tas ir pirmais tiešais reiss kopš 2019.gada jūlija.

Protestētāji nosodīja Kremli un Gruzijas valdību, pārmetot tai prokrievisku nostāju.

Arī Gruzijas prorietumnieciskā prezidente tviterī kritizēja tiešās aviosatiksmes atjaunošanu ar Krieviju.

"Neskatoties uz Gruzijas tautas pretestību, Krievija ir nosēdinājusi savu nevēlamo lidmašīnu Tbilisi. Nē lidojumiem uz Krieviju!" tviterī paziņoja Zurabišvili.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 10.maijā parakstīja dekrētu, kas paredz atjaunot 2019.gadā apturēto gaisa satiksmi ar Gruziju, kā arī atcelt vīzu režīmu Gruzijas pilsoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācija atceļ ķēķa prēmijas vecākiem, kas mazuļus nesūta bērnudārzā

LETA, 21.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Konstitucionālā tiesa otrdien atcēlusi par «ķēķa prēmijām» dēvētās valsts subsīdijas vecākiem, kas savus mazuļus nesūta uz bērnudārziem, bet patur mājās.

«Ķēķa prēmijas» kritiķi apgalvo, ka šādā ceļā tiekot popularizēta ideja, ka mātes vieta ir mājās, turklāt arī imigrantu jaunā paaudze tiekot nošķirta no vācu valodas vides.

150 eiro ikmēneša maksājumi ģimenēm, kurām ir 15 līdz 36 mēnešus veci bērni, kas netiek sūtīti bērnudārzā, kopš pabalsta ieviešanas pirms diviem gadiem izmaksāti 450 000 ģimeņu.

Šādu pabalstu ideja radusies konservatīvajā Bavārijas pavalstī.

Federālās konstitucionālās tiesas tiesneši vienbalsīgi atcēla pabalstus, norādot, ka federālā valdība pārsniegusi savas pilnvaras, iejaucoties ģimenes politikā, kas ir 16 pavalstu valdību pārziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kahetijas reģions ir Gruzijas vīna darīšanas sirds. Paši gruzīni lepojas ar to, ka vīnu tur dara jau tūkstošiem gadu.

Latviešu pieņēmumus par Gruzijas vīniem šobrīd gatava lauzt vīna darītavas "Georgian Wines & Tastes" dibinātāja un direktore Tamāra Markozašvili (Tamar Markozashvili). Viņa norāda, ka arī gruzīnu vīni var būt ļoti labi, kas diemžēl ir pretēji tam, kā daudzi domā gan Latvijā, gan visā Baltijā.

Vīndare atklāj, ka nolēmusi ražot labu Gruzijas vīnu tieši Latvijas un nedaudz vēlāk – arī visas Baltijas tirgum. Tas būs kā apliecinājums draudzībai.

"Veicām tirgus izpēti un atklājām, ka latvieši Gruzijas vīnus pārsvarā saista ar kaut ko lētu un saldu. Mēs to vēlamies mainīt, jo ražojam daudz augstākas kvalitātes vīnus, kuru vidū ir arī sausie un pussausie vīni. Šobrīd sadarbojamies gan ar Gruzijas valdību, gan mūsu vēstniecību Latvijā ar mērķi panākt to, lai latvieši dzertu labākus Gruzijas vīnus,” stāstaT. Markozašvili.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 3.novembrī notiks Ventspils govju parādes eksponātu izsole. Sākotnējā vienas gotiņas izsoles cena ir 540 lati.

Atbilstoši Govju parādes starptautiskajai koncepcijai izsolē savāktā naudas summa tiks ziedota labdarībai, informē Ventspils dome. Par 2012. gada Ventspils Govju parādes noslēguma izsolē iegūto naudas summu plānots ierīkot rotaļu laukumu bērnunama Selga audzēkņiem.

Izsolei, kas notiks š.g. 3. novembrī Ventspils Jaunrades nama 2.stāva zālē, tiks nodotas 19 gotiņas: Sencis (autors - Ivars Drulle); Tirkīzs (autors - Aleksejs Naumovs un Ventspils Augstskola); Ķēniņgovs (autors - Andris Vītoliņš); Saimnieka levitācija virs Kurzemes Zilās govs saulgriežu naktī (autors - Aigars Bikše); Āriešu viedgovs (autors - Miķelis Fišers); Kārtībai ir jābūt! (autors - Ginters Krumholcs); Latvijas Zelta govs (autors -Leonards Laganovskis); Barības ķēde (autors – Andris Prigičevs); Ventspils Zāļu govs (autors - mākslinieku kopa SERDE); Zelta Saules un Sudraba Mēness govs (autore - Helēna Heinrihsones); Vienos vārtos ( autori - Aivars Žukovskis un Futbola klubs Ventspils); Piena ceļš (autori - Mārīte Guščika un M.Čehova Rīgas Krievu teātris); Glāze piena (autors - Kaspars Zariņš); Atmosfēriskā strūklakas govs (autore - Merike Estna (Igaunija)); Ventspils stencils (autori - Mārīte Kluša un Ventspils Jaunrades nama tēlotāja mākslas studijas audzēkņi); Mūžzaļā govs (autors - Robertas Antinis (Lietuva)); Sievišķīgā govs (autore - Elita Patmalniece); Akmeņu govs (autore – Vija Zariņa); Pie spoguļa (autors - Jānis Mitrēvics).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nelikumīgu robežas šķērsošanas atbalstīšanu un organizēšanu robežsargi ir aizturējuši kopumā piecas personas. Aizturēti četri organizētas grupas dalībnieki divi Latvijas un divi Gruzijas pilsoņi, no kuriem viens Latvijā uzturas ar viltotu Lietuvas pilsoņa pasi. Abu Gruzijas pilsoņu dzīvesvietās kratīšanas laikā robežsargi atrada vairākus personu apliecinošus dokumentu un to kopijas.

Vienlaicīgi cita kriminālprocesa par dokumentu viltošanu ietvaros aizturēts vēl viens Latvijas pilsonis, kura dzīvesvietā izņemtas vairākas gan īstas, gan viltotas Latvijas pilsoņu pases, hologrammas ar Latvijas Republikas simboliku, kā arī dokumentu viltošanas ierīces.

Kā zināms šogad palielinājies Gruzijas pilsoņu skaits, kuri ierodas Latvijā no Baltkrievijas un pieprasa patvērumu. Atrodoties patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, viņi ļaunprātīgi izmantojot patvēruma procedūru un veido kontaktus ar Latvijā jau dzīvojošiem Gruzijas pilsoņiem, vienojoties par nelikumīgu pārvietošanu uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm – pārsvarā caur Igauniju uz Zviedriju vai caur Lietuvu uz Vāciju, izmantojot prāmju satiksmi, norāda robežsargi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Zemgales uzņēmēji meklē biznesa iespējas Gruzijā

Žanete Hāka, 08.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Zemgales Plānošanas reģiona 29 dalībnieku delegācija viesojās Kutaisi pilsētā, Gruzijas Imeretijas reģionā, lai ar reģiona un pilsētas vadītājiem, un biznesa pārstāvjiem apspriestu Latvijas – Gruzijas divpusējo biznesa potenciālu un konkrētas sadarbības iespējas starp diviem valstu reģioniem, informē Ārlietu ministrija.

7. aprīlī Kutaisi notika plašs Latvijas – Gruzijas reģionālais forums, kurā ar apsveikuma uzrunu uzstājās Latvijas vēstniece Gruzijā Elita Gavele. Vēstniece norādīja uz īpaši draudzīgām Latvijas – Gruzijas politiskajām attiecībām un intensīvo politisko dialogu. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka divu valstu ekonomikas sadarbībā ir lielas iespējas tālākai izaugsmei. Gruzijas Ārlietu ministrijas ministra vietnieks Dāvids Džalaganja (David Jalagania) sniedza pārskatu par Gruzijas ekonomikas potenciālu, īpaši pēc Asociācijas līguma ar Eiropas Savienību parakstīšanas un Gruzijas veiktajām reformām īstenojot padziļinātu un visaptverošu brīvās ekonomikas nolīgumu ar Eiropas Savienību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gruzijas vēstnieks aicina latviešu uzņēmējus nenokavēt investīciju vilcienu

Gunta Kursiša, 14.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mans padoms – izmantojiet šo brīdi, nepalaidiet garām izdevīgāko laiku, kad Gruzija strauji attīstās! Pēc diviem trim gadiem sākt biznesu Gruzijā būs daudz grūtāk, jo konkurence būs daudz lielāka,» Latvijas uzņēmumiem iesaka Gruzijas vēstnieks Latvijā Konstantīns Korkelia intervijā laikrakstam Latvijas Avīze.

Ekonomiskās krīzes laikā Gruzija nodokļus nevis paaugstināja, bet gan samazināja. «Tas var šķist pārsteidzoši, bet tā darīts ar nodomu atbalstīt vietējos uzņēmējus, kā arī, lai Gruzija kļūtu pievilcīgākā ārvalstu investoru acīs,» stāsta K. Korkelia. Patlaban pievienotās vērtības nodoklis (PVN) Gruzijā ir 18%, ienākuma nodoklis – 20%, bet vidējā mēnešalga apmēram 556 lari (172 lati), savukārt algu pieaugums valsts sektorā Gruzijai ļauj veiksmīgi samazināt korupciju, viņš atzīst, piebilstot, ka starptautiski pētījumi atzinuši Gruzijas biznesa vidi par labu.

Uz jautājumu par Gruzijas uzņēmumu darbību Latvijā, vēstnieks norāda – tas attīstās, jo īpaši vīna un minerālūdens Borjomi un Nabeghvali imports: Borjomi aizņem 11% no Latvijas minerālūdens tirgus, un katru gadu tas palielinās. Pēdējo divu triju gadu laikā ir pieaudzis Gruzijas vīnu noiets Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ārlietu ministrija neatbalstīs Gruzijas lūgumu to saukt par Georgiju

Jānis Rancāns, 28.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gruzijas valdība ir vērsusies ar aicinājumu pie citām valstīm turpmāk to dēvēt par «Georgiju», nevis izmantot krievisko «Gruzija», vēsta AFP.

Gruzijas nosaukumam par pamatu būtu jāņem izsenis pazīstamais grieķu un latīņu valodas apzīmējums «Georgia», tomēr vairākas valstis pasaulē lieto nosaukumu «Gruzija», ko pati valsts uzskata par Krievijas uzspiestu.

«Mēs vēlamies, lai valstis, kas mūs sauc par «Gruziju», mainītu nosaukumu uz «Georgija»,» skaidro Gruzijas Ārlietu ministrija.

Gruzijas aicinājumam jau atsaukusies Dienvidkoreja, kas kļuvusi par pirmo valsti kurā, veiktas šādas izmaiņas. Ar lūgumu to turpmāk dēvēt par «Georgiju» Gruzija ir vērsusies pie Japānas, Polijas un Baltijas valstīm.

Tomēr Latvijas Ārlietu ministrija Gruzijas lūgumu neplāno atbalstīt, Db.lv uzzināja ministrijā. Aizvadītā gada sākumā arī Lietuva noraidīja līdzīgu Gruzijas aicinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsolītas Ventspils govis

Vēsma Lēvalde, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Govju parādes izsolē izdevies pārdot 18 no 19 izsolei nodotajām govīm.

Izsolē savāktā naudas summa atbilstoši Govju parādes starptautiskajai koncepcijai tiks ziedota labdarībai - bērnu nama Selga audzēkņiem tiks ierīkots rotaļu laukums, norāda Ventspils dome.

Uz Govju parādes Ventspils 2012 eksponātu izsoli bija ieradies arī CowParade Ltd viceprezidents Rons Fokss, kurš informēja, ka Govju parādes mērķis ir vienot cilvēkus visā pasaulē, kā arī uzteica Ventspili, kas ir starp tādām pilsētām kā Riodežaneiro, kurā Govju parāde ir notikusi jau otro reizi.

Informācija par pircējiem un izsoles gala cenām netiek sniegta.

Db.lv rakstīja, ka šā gada 3.novembrī notika Ventspils govju parādes eksponātu izsole. Sākotnējā vienas gotiņas izsoles cena bija 540 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Straujuma centīsies sekmēt tirdzniecību ar Gruziju

Jānis Rancāns, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma darba vizītē apmeklēs Gruzijas Republiku, kur apspriedīs iespējas uzlabot abu valstu sadarbību tirdzniecībā ar pārtikas un citām lauksaimniecības, kā arī kokrūpniecības precēm, uzsverot, ka Latvijas pārtikas produktu un koksnes izstrādājumu ražotājiem ir iespējams kāpināt saražotā apjomus un palielināt eksportu uz Gruziju.

Ministre vizītē uz Gruziju dosies 26. un 27. jūlijā. Vizītes laikā ministre tiksies ar Gruzijas lauksaimniecības ministru Zazu Goroziu (Zaza Gorozia) un kopā ar Latvijas uzņēmējiem apmeklēs vairākus Gruzijas pārtikas ražošanas uzņēmumus un potenciālos sadarbības partnerus, informē ministrija.

«Latvijas un Gruzijas nozares tirdzniecības rādītāji ir stabili, taču pagaidām to apjomi ir nelieli. Latvija var Gruzijas tirgum piedāvāt augstas kvalitātes piena produktus, zivju konservus un gaļas izstrādājumus, tāpat arī dažādus koksnes izstrādājumus,» norādīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Kopā ar zemkopības ministri uz Gruziju dosies arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta BIOR vadītājs un vadības pārstāvji no vairākiem Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumiem: SIA Latvijas Piens, Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Piena ceļš un SIA Rēzeknes gaļas kombināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gruzijas minerālūdens «Borjomi» piegādātāja un «Maxima Latvija» sadarbība joprojām ir uz jautājuma zīmes, jo «Borjomi» vēl arvien neesot pielāgojušies «Maxima Latvija» cenu politikai. Joprojām notiek pārrunu process, biznesa portālam db.lv pastāstīja Jānis Beseris, mazumtirdzniecības uzņēmuma Korporatīvo attiecību departamenta direktors.

«Šā gada sākumā «Maxima Latvija» veikalos tika veikta cenu samazināšana, un «Borjomi» nespēja piedāvāt atbilstošu piedāvājumu. Gruzijas minerālūdens «Maxima Latvija» veikalos ir iecienīts. Pircēji ir novērtējuši piedāvātās Gruzijas minerālūdens alternatīvas un pieprasījums pēc Gruzijas iecienītākā minerālūdens «Nabeghlavi» kopš aprīļa beigām ir teju četrkāršojies. Pašlaik ar «Borjomi» esam pārrunu procesā. Pircēji ir novērtējuši «Borjomi», tādēļ ceram, ka tuvākajā laikā izdosies rast kopīgu risinājumu, lai atkal piedāvātu pircējiem šo Gruzijas minerālūdeni par izdevīgu un pieejamu cenu,» skaidroja J. Beseris.

Tirgus analīze liecinot, ka konkrētā zīmola Gruzijas minerālūdens cena tirgū pie atsevišķiem spēlētājiem ir turpinājusi augt un, salīdzinot ar aprīļa otro pusi, kopumā cenu pieaugums tirgū bijis vērojams aptuveni 40% apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) trešdien ieteikusi uzsākt ar Ukrainu sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), neskatoties uz nepilnībām korupcijas apkarošanā un nepietiekamu tā dēvēto oligarhu ietekmes ierobežošanu.

Pirms pirmās sarunu kārtas jāpabeidz šajās jomās nepieciešamās reformas, kā arī jāgarantē nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzība, paziņojusi EK.

Ukrainas valdība demonstrējusi ievērojamu institucionālā spēka, apņēmības un funkcionēšanas spēju līmeni, norādīja EK.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka EK ieteikums sākt oficiālas sarunas ar Ukrainu par dalību ES ir pareizais solis Kijivai un Eiropai.

"Šodien Ukrainas un visas Eiropas vēsture ir spērusi pareizo soli," paziņoja Zelenskis. "Mūsu valstij jābūt Eiropas Savienībā."

EK prezidente Urzula fon der Leiena preses konferencē pavēstīja, ka ukraiņi dziļi reformējuši valsti pat kara laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas iedzīvotāji Gruzijā var ieceļot un uzturēties bez vīzas

Dienas Bizness, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija informē, ka Gruzijas Republikas valdība ir iekļāvusi Latviju to valstu sarakstā, kuru pilsoņi un nepilsoņi var ieceļot Gruzijas Republikā un izceļot no tās bez vīzas, kā arī uzturēties Gruzijas Republikas teritorijā bez vīzas uz laiku līdz līdz vienam gadam.

Latvijas pilsoņi ceļošanai uz Gruzijas Republiku var izmantot arī Latvijā izdotās personas apliecības (eID kartes).

Lai saņemtu detalizētu informāciju par ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem Gruzijas Republikā, Ārlietu ministrija aicina vērsties Gruzijas Republikas vēstniecībā Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atzīmētu 29 gadus ilgās Igaunijas un Gruzijas diplomātiskās attiecības, Gruzijas parlaments Igaunijas deputātiem kā dāvanu nosūtījis kopumā 202 pudeles ar Gruzijas vīnu. Tas veido divas pudeles uz vienu deputātu, vēsta bbn.ee.

Igaunijas deputāti sacījuši, ka ir patīkami pārsteigti par dāvanu un ir ļoti pateicīgi Gruzijas tautai. Taču dāvana Igaunijas parlamentā esot izraisījusi arī karstas debates, jo bijušas bažas par skandālu medijos.

Daži deputāti akcentējuši, ka šāda dāvana ir jādeklarē, lai to legalizētu.

Bijuši arī ierosinājumi, ka Igaunijas parlamentam vajadzētu atteikties no vīna un nosūtīt to atpakaļ, bet vienlaikus deputāti baidījušies, ka tas sabojās Igaunijas un Gruzijas diplomātiskās attiecības.

Bijis arī ieteikums parlamentā izveidot vīna pagrabu.

Vīnu - divas pudeles katrā iepakojumā - uz parlamentu nogādājuši Gruzijas Tallinas vēstniecības darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaroties ar grūtībām attiecībās ar Krieviju, daudzi politiķi darīs visu, ko tie spēj, lai saglabātu savus personīgos biznesa darījumus, klasificētās telegrammās secina ASV diplomāti, komentējot Latvijas reakciju uz Gruzijas un Krievijas militāro konfliktu.

Apskatīt saistītos dokumentus

Globālajā tīmeklī līdz ar simtiem ASV vēstniecību klasificētajiem ziņojumiem noplūdušas arī sešas telegrammas no ASV vēstniecības Latvijā. Tās sūtītas 2008. gada augustā, laikā, kad sākās Gruzijas un Krievijas militārais konflikts Dienvidosetijā.

ASV vēstnieks un vēstniecības darbinieki tajās informē par Latvijas politiķu un amatpersonu reakciju uz notikumiem, galvenokārt norādot, ka Latvijas valstsvīri sliecas atbalstīt Gruziju. Amerikāņi uzsver virkni Latvijas iekšpolitikas problēmu, piemēram, to, ka liela daļa valsts krieviski runājošo iedzīvotāju atrodas Maskavas kontrolēto mediju ietekmes zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visa mana būtība staro ikreiz,kad ir izvēlēts galamērķis jauniem piedzīvojumiem un nopirkta lidmašīnas biļete, jo ir skaidri zināms, ka katrā ceļojumā ir iespēja paplašināt savu redzesloku un augt kā personībai, pilnveidoties un transformēties.

Šoreiz kā galamērķis tika izvēlēta Gruzija. Biju dzirdējusi sajūsmas stāstus par Gruziju, bet centos veidot pati savu priekšstatu.

Biļetes par 60 eiro turp un atpakaļ iegādājos oktobra vidū, bet ceļojumā devos novembra beigās, izmantojot aviokompānijas Wizz Air reisu uz Kutaisi lidostu Gruzijā. Lai gan Kutaisi atrodas aptuveni 230km attālumā un trīs ar pusi stundu braucienā no Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi, tomēr šāds lidojuma galamērķis, manuprāt, ir daudz izdevīgāks.

Ceļojumā devos kopā ar draudzeni. Pirmo nakti pavadījām Kutaisi. Aptuveni nedēļu pirms lidojuma naktsmājas atradām interneta vietnē Airbnb un tās divām personām izmaksāja aptuveni 16 eiro. Savukārt, taksis no lidostas līdz Kutaisi centram - aptuveni 8 eiro par gandrīz 25 kilometriem. Jāsaka gan, ka ir cena tūristiem un Gruzijā droši var kaulēties. Kutaisi es noteikti neieteiktu kā vietu, kurā uzkavēties ilgāk par vienu dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis un Gruzijas Finanšu ministrijas Izmeklēšanas dienesta vadītājs Lerijs Barnabišvili (Lerry Barnabishvili) parakstīja starptautisku sadarbības līgumu, kas paredz pieredzes un informācijas apmaiņu operatīvo un ar izmeklēšanas darbu saistītu jautājumu risināšanā, informē VID.

Parakstītais sadarbības līgums paredz vēl ciešāku un operatīvāku sadarbību dažādās jomās, kas saistītas ar noziedzīgu nodarījumu valsts ieņēmumu jomā un citu ekonomisko noziegumu novēršanā, atklāšanā un apturēšanā. Saskaņā ar noslēgto līgumu informācijas apmaiņa plānota par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un citiem ekonomiskiem noziegumiem novēršanu un apkarošanu, kā arī metodisko norādījumu sniegšana. Būtiska būs arī pieredzes apmaiņa attiecībā uz informācijas sistēmu uzstādīšanu un to izmantošanu, lai novērstu un apkarotu noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā. Noslēgtais līgums paredz arī darba grupu izveidi, pārstāvju apmaiņu, ekspertu un personāla apmācību, kā arī konferenču un semināru organizēšanu par problēmjautājumiem, kas saistītas ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu un citu ekonomisko noziegumu novēršanu un apkarošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Veicināt domāšanu, ne tikai popularizēt vīnu

Dace Kaminska, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Winiveria Vinoteca ir vinotēka, kurā tirgo vienīgi Gruzijas vīnu; šo vietu mēdz saukt arī par gruzīnu kultūras namu.

Latvijā rudenī ir aktuālas kartupeļu talkas, Gruzijā tā ir vīnogu ievākšana un vīna darīšana. Iespējams, tas, ka mentalitātes ziņā latvieši uzskatāmi par vēsiem, bet gruzīni par karstiem, ir iemesls draudzīgajām un siltajām attiecībām valstu starpā. Lai iegūtu draugus, jā, draugus nevis paziņas, uz Gruziju pietiekot aizbraukt vienu reizi. Winiveria Vinoteca līdzīpašniece Antra Leimane ar draugiem vairākkārt apciemoja Gruziju. Tā kā ikviens ceļojums agri vai vēlu ved uz vīna darītavu, Antrai radās ideja dalīties ar Gruziju arī Latvijā. Lai gan vīns Antrai nešķita vienkāršs produkts, ko tirgot Latvijā, viņa tomēr nolēma riskēt. Iedvesmoja arī jauniegūtais paziņa - erudīts un cienīts gruzīnu vīndaris, kuram pieder Winiveria Gruzijā. Lai vīnu izplatītu, pirmo pusgadu Antra ar domubiedriem meklēja vairumtirdzniecības partnerus, tomēr lielie alkohola tirgotāji nemaz nav bijuši tik pretimnākoši. «Ielauzties ir tik grūti, lielākoties viss notiek uz personīgu kontaktu pamata. Nebijām gatavi savu vīnu kaut kur «piespert» klāt, tas ir pārāk kvalitatīvs,» uzskata Antra. Patlaban Winiveria vīns tomēr ir baudāms viesnīcā Gutenbergs, Vīna studijā, kā arī pašu veidotajā gruzīnu vinotēkā Rīgas klusajā centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Gruzijas Expo paviljonu atklāj ar dejām, dziedāšanu un minūti klusuma

Dienas Bizness, 15.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules izstādē Expo, kas šogad norisinās Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, aizvadīta Gruzijas nacionālā diena. Tās ietvaros uzstājās abu valstu oficiālās delegācijas, tika dejota tradicionālā «lezginka», dziedātas dziesmas un ieturēta viena minūte klusuma, atminoties 2015. gada graujošos plūdus Gruzija galvaspilsētā Tbilisi.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Tieši pirms diviem gadiem Gruziju skāra plaši plūdi, kas nesa postu valsts galvaspilsētai. Valsts pēc šiem traģiskajiem notikumiem ir atguvusies un pilnībā nodevusies «zaļajai enerģijai». Jau šobrīd teju 80% saražotās elektrības nodrošina 68 hidroelektrostacijas. Kopumā valstī ir 26 000 upju, no kurām 300 ir piemērotas hidroelektrostaciju celtniecībai.

Izstādes Nacionālo Gruzijas dienu apmeklēja arī valsts prezidents Giorgijs Margvelašvili, kurš kopā ar oficiālo delegācija ir pateicīgi Kazahstānai par viesmīlīgo uzņemšanu un šā gada galvenās tēmas izvēli «Nākotnes enerģija», un cer, ka pasaules mediji un līderi pievērsīs lielāku uzmanību atjaunojamai un tīrai enerģijai. Arī paviljona celtniecībā ir izmantoti hidroenerģijas elementi – turbīna, kas simbolizē tīru un plūstošo enerģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināts ar foto - Ne tikai piesaistīt, bet noturēt

Linda Zalāne, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāna darbības aisberga neredzamā daļa – smags un rūpīgs darbs, lai būtu viesiem interesanti arī pēc pirmajiem straujākas attīstības gadiem, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms trīs gadiem Latvijā restorānu biznesā valdījusi piesardzība – daudzi ēdināšanas uzņēmumi durvis vēruši ciet, bet jauni klāt nenāca. «Mums, pavāriem, kuri vienmēr bijām sapņojuši par savu restorānu, šī bija lieliska izdevība. Telpu noma un celtniecības darbu izmaksas bija zemas, darbinieku algas – adekvātas. Beidzot tas mums bija aizsniedzami,» stāsta SIA 32. maijs, 3 pavāru restorāna Tam labam būs augt! līdzīpašnieks Ēriks Dreibants. Restorāns atvērts 2011. gada rudenī un pirmajā darbības gadā sasniedzis 160 tūkst. eiro apgrozījumu, bet 2013. gadā – 948 tūkst. eiro. Straujā izaugsme SIA 32. maijs ir ļāvusi ierindoties 78. vietā DB un Lursoft veidotajā Gazeļu sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav daudz tādu, kas zinās, ka mūsu pilsētas lepnums un īpašā iezīme – Rīgā plaši pārstāvētais jūgendstils atrodams arī Ķīpsalā. Elegantā ēka Ogļu ielā 30 ir viena no interesantākajām un ekskluzīvākajām, taču retajām pēdējos gados atjaunotajām jūgendstila ēkām Daugavas kreisajā krastā.

Tā ir vienīgā jūgendstila mūra ēka Ķīpsalā, turklāt ar autentiski atjaunotu galvenās fasādes veidolu. Jūgendstila ziedu laiku lakoniskā, taču piemīlīgā celtne ir saglabājusi vēsturisko ielas fasādes arhitektūru un interjera dekoratīvos elementus – rozetes, kāpņu margu rakstus, slīpētos logu stiklus un griestu rotājumus. Atjaunotā mūra ēka celta pagājušā gadsimta sākumā pēc izcilā latviešu arhitekta Mārtiņa Ņukšas projekta, kurš bijis gan galvenais arhitekts Sevastopolē, gan strādājis kā Marseļas galvenā arhitekta palīgs, pēcāk bijis arī Latvijas diplomātiskais sūtnis daudzās Eiropas valstīs. Traģiski gājis bojā padomju represiju laikā, bet viņa arhitekta veikums arī šodien saglabājies kopumā astoņos jūgendstilā projektētos Rīgas dzīvojamos namos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Pamira kalnu grēda nepadodas

Sagatavojusi Linda Zalāne; Iesaka zvērināts advokāts Indriķis Liepa, biroja Cobalt partneris, 08.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļojums, kas veda cauri trim Centrālāzijas valstīm – Kirgizstānai, Tadžikistānai un Uzbekistānai – sākās interesanta, nejauša iegansta dēļ.

Man piezvanīja paziņa no Lielbritānijas un teica, ka Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā mums ir pieejama mašīna. To tur atstājis kāds cits ceļotājs, kurš no Londonas bija aizbraucis ar auto līdz Biškekai un pēc ceļojuma to novietojis ielas malā, un tuvējā viesnīcā atstājis atslēgas. Tas nozīmēja, ka jebkurš no paziņu loka varēja šo mašīnu izmantot. Nodomāju, ka šis ir labs iegansts, lai apceļotu Centrālāziju pašu spēkiem, jo izīrēt mašīnu šajā reģionā nav tik vienkārši. Tā sākās trīs nedēļu ceļojums, kurā devos kopā ar vēl vienu latvieti un diviem britiem.

Kad turp labāk braukt?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inovatīvas idejas un labākās prakses pārņemšana komplektā ar ugunsisturības un skaņas izolācijas sertifikāciju ir atvēris daudzus tirgus durvju ražotājam SIA Līva AB Nord.

Arī tādai jebkurai mājai nepieciešama elementa kā durvis ražošanā ir ne tikai iespējamas inovācijas, bet tās pat ir nepieciešamas, lai spētu īstenot dažādus un pirmajā brīdī pat šķietami neiespējamus uzdevumus. To savā darbībā ir īstenojis SIA Līva AB Nord valdes loceklis Dzintars Ābele. Uzņēmējs savulaik ir sācis no nulles un pakāpeniski daudzu gadu garumā ir spējis atklāt dažādus gan specifisku durvju ražošanas knifiņus, gan arī iedzīvinājis Latvijā ārzemēs noskatītus risinājumus durvju apdarē. Tomēr, nenoliedzami, ražošanas tehnoloģiju izstrādāšanas pamatā ir iegūtā izglītība Latvijas Lauksaimniecības Akadēmijas Kokapstrādes tehnologa specialitātē un pieredze savulaik vadot Rīgas mēbeļu kombināta fabrikas Teika cehu. SIA Līva AB Nord specializējas tikai durvju ražošanā pēc pasūtījuma, un tā dēvēto masveida lēto produkciju neražo. Pateicoties trīs dažādiem sertifikātiem – ugunsdrošības, skaņas izolācijas un tolerances (izgatavošanas precizitātes) uzņēmuma izstrādājumi ir atrodami ne tikai visdažādākajās būvēs Latvijā, bet arī Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē, arī Krievijā (Maskavā). Vēl vairāk – uzņēmuma ienākumi turpina pieaugt, pat neraugoties uz būvniecības apjomu sarukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmie Polijā ražotie Solaris autobusi Liepājā nonāks aprīļa beigās, pakāpeniski nomainot 17 gadus vecos un bieži lūstošos autobusus, kas pasažieru pārvadājums veica līdz šim, informē Liepājas pilsētas pašvaldības aģentūra Liepājas sabiedriskais transports.

Plānots, ka pirmie jaunie autobusi Liepājas pilsētas maršrutu tīklā varētu uzsākt kursēt jau tuvāko nedēļu laikā, bet pilnībā autobusus Liepājas ielās plānots nomainīt tiklīdz pārvadātājs AS Liepājas autobusu parks tos saņems no ražotāja.

No 14. līdz 16. aprīlim AS Liepājas autobusu parks pārstāvji dosies uz Solaris rūpnīcu Polijā, lai piedalītos apmācībās par jaunajiem autobusiem un jau drīz pēc tam pirmos autobusus vestu uz Liepāju.

Pavisam Liepājas pilsētas vajadzībām tiks saražoti 43 jauni, moderni zemās grīdas Solaris autobusi, kas veiks reisus 1., 3., 4., 6., 6.a, 9., 9.a, 10., 10.a, 11., 11.a, 904., 912., 912.a un 912.b maršrutā. Zemās grīdas autobusiem visas durvis atrodas vienā līmenī, iekāpšana ir bez pakāpieniem un pasažieru salonā nav pakāpienu ejās, kas atvieglos iekļūšanu autobusā un pārvietošanos gan māmiņām ar bērnu ratiņiem, gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pie vidējām durvīm autobusos būs uzstādīta rampa invalīdu ratiņu iebraukšanai autobusā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzturoties darba vizītē Gruzijā, Tbilisi, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone un Finanšu Ministra pirmais vietnieks, Gruzijas Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Džiordži Tabuašvili parakstīja kompetento iestāžu līgumu par savstarpējo administratīvo palīdzību un informācijas apmaiņu nodokļu jomā, informē VID.

Minētais līgums par informācijas apmaiņas nodokļu jomā intensificēšanu un automātisko informācijas apmaiņu par nerezidentu gūtajiem ienākumiem tika izstrādāts un ir parakstīts, balstoties uz 2004.gada 13.oktobrī noslēgto Latvijas Republikas un Gruzijas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Abas puses atzīst, ka informācijas apmaiņa starp Latvijas un Gruzijas nodokļu administrācijām ir būtisks efektīvas nodokļu iekasēšanas un pārkāpumu novēršanas priekšnosacījums.

Vienlaikus darba vizītes laikā VID vadošās amatpersonas ar Gruzijas kolēģiem apsprieda arī viņu pieredzi un praksi vairāku nodokļu administrācijai aktuālu jautājumu risināšanā – darbības un attīstības stratēģija, finanšu un cilvēkresursu vadība, nodokļu sloga mazināšana, kontroles pasākumu veikšana un klientu apkalpošana. Tāpat darba vizītes laikā tika diskutēti arī jautājumi saistībā ar informācijas tehnoloģiju izmantošanu un attīstību nodokļu administrācijas darbā un klientu apkalpošanā, nodokļu plaisas aprēķins, ēnu ekonomikas apkarošana, nodokļu parādu piedziņa un nodokļu administrācijas resursu izmantošanas efektivitātes paaugstināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru