Citas ziņas

HRC Libau varēs sākt koksa ražošanas kompleksa būvniecību

Lelde Petrāne, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Administratīvā apgabaltiesa atcēlusi Administratīvās rajona tiesas 2011. gada 11. marta lēmumu un tādejādi atjaunojusi Liepājas pilsētas domes lēmuma Par akciju sabiedrības HRC Libau HRC AG energokompleksa izveidi darbību. Apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams, liecina medijiem sniegtā informācija.

Administratīvā apgabaltiesa konstatējusi, ka Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra lēmums ir pirmšķietami tiesisks un līdz ar to nav pamata šobrīd apturēt tā darbību, informē domes Juridiskās daļas vadītāja Inita Pelnēna.

Tas nozīmē, ka minētais pašvaldības lēmums, ar kuru energokompleksa jeb koksa ražošanas kompleksa būvniecība tika akceptēta, ir spēkā un akciju sabiedrība HRC Libau var veikt visas darbības, kas nepieciešamas, lai izstrādātu tehnisko projektu un uzsāktu būvniecību.

Minētais pašvaldības lēmums noteica, ka HRC Libau kompleksa tehniskā projekta izstrādes un būvniecības laikā, pirms uzņēmuma darbības uzsākšanas un darbības laikā nepieciešams izpildīt Vides pārraudzības valsts biroja 2010. gada 16. novembra atzinumā par ietekmes uz vidi noslēguma ziņojumā noteiktos obligātos nosacījumus, ievērot valstī esošo normatīvo aktu prasības, kā arī Liepājas ostas noteikumus.

Uz šā lēmuma pamata HRC Libau ir izdots Plānošanas arhitektūras uzdevums.

Lietu pēc būtības kopumā, tas ir, padziļināti un atkārtoti, pētot visus dokumentus, uz kuru pamata kompleksa izveide ir atļauta, Administratīvajā rajona tiesā (pirmās instances tiesā) plānots skatīt 2012. gada 1. martā.

Šā gada janvārī Administratīvā rajona tiesa pieņēma izskatīšanai pieteikumu, kurā bija prasīts atcelt pašvaldības pagājušā gada 16. decembrī pieņemto lēmumu. Pieteikumu iesniedza Liepājas domes opozīcijas deputāte Elita Kosaka, ka arī Karostas iedzīvotāja Brigita Maksimova un Ziemeļu priekšpilsētas iedzīvotājs Vladimirs Kuzņecovs.

Rajona tiesas lēmumu, ar kuru tika apmierināta pieteikumu iesniedzēju prasība, Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja HRC Libau un Liepājas pilsētas dome.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 200 miljonus eiro vērtais koksa rūpnīcas projekts Liepājā novedis pie akcionāru savstarpējā konflikta, kuru tie gatavojas risināt Vācijas tiesā.

Viens no a/s HRC Libau akcionāriem, Krievijas pilsonis Nikolajs Hodoss uzskata, ka viņš un akcionāri no Vācijas ir nelikumīgi atstādināti no projekta, aizmuguriski samazinot viņu akciju skaitu un liedzot aktuālo informāciju. Hodoss arī parakstījis pilnvaru, kas ļaus Vācijas firmai BCS Consult pārstāvēt viņu tiesā Vācijā un iesniegt septiņas prasības pret pārējiem HRC Libau akcionāriem, preses konferencē Liepājā informēja N. Hodoss, kurš bija ieradies no Krievijas, pēc paša teiktā, speciāli uz preses konferenci.

Pārējie akcionāri, kuri uzņēmumu reģistrā parādās kā divas ārzonas firmas, aizmuguriski izlēmuši par slēgtu akciju emisiju aptuveni 2,5 miljonu latu vērtībā. Emisijas rezultātā vācu investoriem akciju skaits no vairāk nekā 30% sarucis līdz niecīgai daļai, savukārt Hodosa akciju skaits no vairāk nekā 10% sarucis līdz daļai, kas mazāka par vienu procentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Turpina virzīt koksa projektu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šķidro kravu apkalpotāja LSEZ SIA GI Termināls plāno pārvietot cauruļvadu, kas saista termināli ar ostu, lai atbrīvotu teritoriju koksa rūpnīcas celtniecībai.

Tāpēc Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdei bija jāpieņem lēmums atļaut GI Terminālam uz laiku iznomāt zemesgabalu no koksa projekta attīstītājas a/s HRC Libau. Apakšnomas līgums būs spēkā līdz gada beigām. Šajā termiņā cauruļvadu pārvietos, apejot koksa kompleksam atvēlēto teritoriju, bet pārvietošanas izmaksas kompensēs HRC Libau, klāstīja G. Krieviņš.

DB vēstīja, ka tiesvedības dēļ a/s HRC Libau 200 milj. eiro vērtā energokompleksa būvniecība aprīlī netiks uzsākta, līdz ar to tā nespēs īstenot plānotās piegādes 2013. gada pavasarī. Projektam jau piesaistīti 40 milj. eiro (par vēl nepieciešamo 160 milj. eiro finansējumu šobrīd notiekot sarunas), ir noslēgti līgumi par rafinētā koksa ražotnes tehnoloģiju piegādēm ar Vācijas Uhde ThyssenKrupp, tehnoloģisko vadības sistēmu piegādātāju Vācijas Siemens AG.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 200 miljonus eiro vērto energokompleksa būvniecību a/s HRC Libau Liepājā sola būvēt jau pēc dažiem mēnešiem.

Koksa ražošanas un pārkraušanas kompleksa projekta virzītāja a/s HRC Libau sākusi būvniecības teritorijas labiekārtošanu. Šos darbus plānots pabeigt 2014.gada pirmajā pusē, kad sāksies rūpnīcas būvniecība, DB informēja projekta sabiedrisko attiecību vadītāja Natālija Daine. Tikmēr iecerētais HRC Libau sadarbības partneris ostā norāda, ka līguma par ogļu pārkraušanu nav.

Akmeņogļu izkraušana no kuģiem un vagoniem sākotnēji tika solīta slēgta tipa troksni izolējošā izkraušanas boksā. Pagaidām gan iecerētajās ostas piestātnēs atbilstoša infrastruktūra netiek plānota, liecina Liepājas būvvaldē iesniegtā projekta vizualizācija, kas atšķiras no tās, kura tika demonstrēta projekta sabiedriskās apspriešanas laikā. Gadā plānots Karostas kanāla piestātnēs pārkraut ap 360 tūkstošiem tonnu ogļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Koksa rūpnīcai Liepājā jau meklē būvniekus

Vēsma Lēvalde, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau iecerēto koksa rūpnīcu jeb enerģētikas kompleksu plānots sākt būvēt 2012.gadā, bet pabeigt – divu gadu laikā.

Tā kā jau noslēgti līgumi par koksa piegādēm klientiem Vācijā, termiņi ir ļoti saspringti, apgalvo a/s HRC Libau valdes priekšsēdētājs Igors Povars. Liepājas būvvalde šā gada septembrī apstiprinājusi izvērsto skiču projektu, kā arī teritorijas labiekārtojumu. Projekta virzītājs apgalvo, ka zināms ne tikai finansēšanas modelis, bet arī noslēgušās sarunas ar finansētājiem. Nogludinātas attiecības starp akcionāriem, notiek sarunas ar potenciālo projekta ģenerāluzņēmēju, kas uzņemsies projekta tehnisko izstrādi. Projektā līdz šim esot ieguldīti trīs miljoni eiro. Uz projekta ģenerāluzņēmēja statusu pretendē somi, čehi, poļi, kā arī starptautiska ražošanas un finanšu grupa Konkord, kas ir reālākais pretendents, stāsta I. Povars. Ģenerāluzņēmēja kompetencē būs tehniskā projekta izstrāde, inženiertehniskie risinājumi, projekta vadība. Savukārt a/s HRC Libau patur tiesības izvēlēties būvniekus. Izvēle notiks pārrunu kārtībā, nerīkojot konkursu, uzsver I. Povars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Liepājas brīvzonas pārvalde un koksa rūpnīcas būvnieki saņem administratīvo sodu

Vēsma Lēvalde, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldei un a/s HRC Libau piemērots administratīvais sods - katrai 500 Ls par savu teritoriju nekopšanu.

Liepājas SEZ pārvalde sodu jau samaksājusi, kaut arī apšauba tā pamatotību, db.lv informēja LSEZ pārvaldē. Runa ir par divām Liepājas ostas perspektīvajām teritorijām. Kopā perspektīvās teritorijas aizņem ap 60 ha, un vairākas, tajā skaitā tās, par kurām piemērots sods, ir tālu no pilsētas centra, neapdzīvotas pļavas ar bijušo militāro ēku gruvešiem. Lai šīs vietas sakoptu atbilstoši pilsētas saistošajiem noteikumiem, būtu nepieciešama liela naudas summa, norādīja SEZ pārvaldē. Tajā pat laikā Pašvaldības policija, kas kontrolē saistošo noteikumu izpildi, nešķiro teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veidosies nozīmīgs savienojums Krievija–Mongolija–Ķīna ogļu pārvadāšanai , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Mongolijas parlaments akceptējis jaunu Nacionālo dzelzceļa politiku, kas ietver t. s. Ziemeļu dzelzceļa līniju (ZDz) no Erdenetas un Ovotas līdz pat Arts Suuri Krievijas pierobežā, izveidojot tiešu savienojumu ar Ulug-Hemas ogļu baseinu Krievijas dienvidos, vēsta Mongoliaeconomy.com. ZDz attīstība atbilst nesenajiem Mongolijas līgumiem ar Krieviju un Ķīnu, lai īstenotu liela mēroga transporta infrastruktūras projektus, lai palielinātu derīgo izrakteņu pārvadājumus no Krievijas uz Ķīnu pa Transmongolijas dzelzceļu. Minētā baseina metalurģijā izmantojamo ogļu krājumi tiek lēsti 2,5 miljardu tonnu apmērā.

Austrāļi smaida

Mongolijas valdībai tagad dotas pilnvaras, lai vienotos par koncesijas līgumu attiecībā uz 547 kilometru garā dzelzceļa (1520 mm) izbūvi starp Erdenetu un Ovotu, kas būs pirmais Ziemeļu dzelzceļa līnijas posms. Vidējā termiņā Erdenetas–Ovotas dzelzceļš veidos nozīmīgu savienojumu ar stratēģisko dzelzceļa tīklu, savienojot Krievijas ogļu baseinu ar Ķīnu, paziņojusi Austrālijas kompānija Aspire Mining Limited, kas plāno ogļu ieguvi Mongolijas ziemeļos. Ulug-Hemas koksa ogļu baseins kombinācijā ar Aspire pilnībā piederošo Ovotas koksa ogļu projektu veidošot vienu no lielākajiem jaunajiem augstas kvalitātes koksa ogļu ilgtermiņa avotiem. Tiek sagaidīts, ka Krievijas ogļu eksports nodrošinās nozīmīgu tranzīta kravu apjomu gan Erdenetas–Ovotas, gan Transmongolijas dzelzceļam. 144 miljonu ASV dolāru vērtais Ovotas projekts paredz sākotnēji iegūt piecus miljonus tonnu gadā, sākot ar 2018. gadu, vēsta Miningweekly.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionos ir ļoti izteikta uzņēmējdarbība, kas izmanto un pārstrādā zemes radītos vai iegūtos produktus, par kādu īpašas jomas investoru, tostarp ārvalstu ieguldītāju piesaisti, nav viegli runāt; konkurētspējīgākas ir tās teritorijas, kurās var piedāvāt speciālās ekonomiskās zonas labumus un industriālo parku iespējas.

To, ka Latvijas reģioni varēja būt bagātāki ar daudziem apstrādes rūpniecības objektiem, atzīst vairāki aptaujātie. Nenoliedzami, ka savulaik anonsēto, bet vēlāk izčākstējušo projektu vidū ir arī tā dēvētie kosmiskie – tādi, par kuru realitāti un vēl jo vairāk dzīvotspēju ir bijušas šaubas. Tomēr pie tādiem nepieder franču celtniecības materiālu ražotāja Saint-Gobain investīciju projekta (140 milj. eiro) realizācija Latvijā, kas varēja radīt vismaz 400 jaunas darbavietas, bet ko liedza apkaimes iedzīvotāju pretestība. Šī paša iemesla dēļ vismaz vairāku cūku audzēšanas novietņu izveide Latvijā izbeidzās to ieceru stadijā. Ir bijuši tādi sākotnēji pat ļoti cerīgi projekti, kuriem jau bija zaļā gaisma un pat bija ēka (metāla karkasa un jumta izbūve), tomēr to tālāko īstenošanu liedza lielā politika. Par spilgtāko piemēru tiek minēta AS UVZ Baltija dzelzceļa kravas vagonu ražotne ar plānoto investīciju apmēru 75 milj. eiro Jelgavā bijušās cukurfabrikas teritorijā. Rūpnīcā bija plānotas aptuveni 300 darbavietas, un ražošanai bija jāsākas 2015. gadā. Ir bijuši projekti par celulozes un papīra ražotnēm, par plātņu rūpnīcām. Savulaik AS HRC Libau plānoja investēt teju 200 milj. eiro Liepājā, lai izveidotu koksa rūpnīcu, bet tās izveidi uz vairākiem gadiem aizkavēja vairākas tiesvedības, kā dēļ kompleksa būvniecība nesākās un projekts izčibēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Startam gatavojas koksa rūpnīca Liepājā

Vēsma Lēvalde, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau Liepājas domē saņēmusi jaunu būvatļauju energokompleksa jeb koksa rūpnīcas būvniecībai.

Vienlaikus izsniegta būvatļauja arī teritorijas sakopšanai, liecina Liepājas pašvaldības būvvaldes informācija. Gan būvniecību, gan teritorijas sakopšanu veiks viena no Kurzemes «gazelēm» jeb strauji augošajiem būvniecības uzņēmumiem – SIA Mūrnieks, kas būvē jaunas un nojauc vecas ēkas, pieņem un pārstrādā būvgružus, ražo celtniecības materiālus un uztur plašu būvtehnikas parku. Uzņēmuma darbības ģeogrāfija koncentrējas Liepājā, nedaudz objektu bijuši arī citur Kurzemē. Energokompleksa būvniecība varētu būt lielākais tā īstenotais objekts, tomēr ne būvnieks, ne projekta attīstītājs nekādus komentārus pagaidām nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sporta komplekss 333 no ģimenes biznesa izaudzis līdz uzņēmumam, kas piesaistījis arī starptautiskas nozīmes partnerus

Vladislavam Šlēgelmilham 2002. gadā radās utopiska ideja – izveidot kartinga trasi, kas tajā laikā Latvijā vēl nebija pieejama. Tā sākās sporta kompleksa 333 attīstība. Vēlāk 2007. gadā tika uzbūvēts drošas braukšanas poligons, 2010. gadā atklāts veikparks, 2015. gadā kafejnīca un vēl viena kartinga trase, bet 2017. gadā tika uzbūvēts angārs, biroja ēka un tehniskā zona.

Šajā gadā sporta komplekss papildināts ar jauniem pakalpojumiem – ūdens atrakciju parku, izveidotas jaunas kafejnīcas telpas, infrastruktūra pielāgota lielākam apmeklētāju skaitam, kā arī labiekārtotas piecas kempingu mājiņas. «Visas lietas šeit notiek dabiski – ja ir pieprasījums, tad ir arī piedāvājums. Komunicējam ar mūsu klientiem, mums ļoti interesē arī viņu domas – tā saucamais feedback, ko varētu labāk. Vienmēr uzklausām arī veselīgu kritiku, kā mēs varam attīstīties. Parādījās vēlme pēc nakšņošanas vietām, kafejnīcas, tad arī pludmales zona attīstījās diezgan dabiski,» stāsta V. Šlēgelmilha meita Sibilla Šlēgelmilha.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot trīs milj. Ls vai vairāk, peļņas nodokļa atlaidi šogad varēs saņemt arī poligrāfisti, būvmateriālu, apģērbu, koksa un naftas produktu, kā arī tekstila, papīra, ādas un to izstrādājumu ražotāji.

Uzņēmēji un to organizācijas atzinīgi vērtē Saeimas lēmumu dot iespēju teju visām ražošanas jomām pretendēt uz iecerēto investīciju projektu atbalstu ar uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidēm. Tomēr uzņēmēji ir neizpratnē par to – lai šādu atlaidi varētu izmantot 3 milj. Ls un vairāk investīciju projektiem, attiecīgais lēmums valdībā ir jāpieņem līdz šā gada 31. decembrim. Tā kā šādu (atbalstāmo) investīciju projektu izskatīšanas laiks institūcijās ir divi līdz trīs mēneši, tad poligrāfistiem, būvmateriālu, apģērbu, koksa un naftas produktu, kā arī tekstila, papīra, ādas un to izstrādājumu ražotājiem attiecīgu projektu – pieteikumu sagatavošanai un iesniegšanai Ekonomikas ministrijā ir atlikuši trīs mēneši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sociālo dienestu darbinieku nostājas dēļ iebraucēji Īrijā kļūstot par bezpajumtniekiem

Lelde Petrāne, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ publicēts ziņojums liecina, ka Īrijas sociālās aizsardzības sistēmā pastāvošo nepilnību dēļ vismaz desmit cilvēki palikuši bez pajumtes, raksta portāls baltic-ireland.ie.

Ziņojums izgaismojot problēmas, ko pieredz iebraucēji, kuri pretendē uz sociālajiem pabalstiem Īrijā, un tajā konstatēts, ka 10 no 54 aplūkotajiem gadījumiem pabalstus pieprasījušie ārvalstnieki kļuvuši par bezpajumtniekiem.

Ziņojumā Person or Number teikts - «fakts, ka 10 cilvēki nonākuši uz ielas, iespējams, ir visbūtiskākais rādītājs, kas liecina par sociālās aizsardzības sistēmas trūkumiem attiecībā uz imigrantiem».

Kā vēsta baltic-ireland.ie, ziņojumā esot aprakstīts gadījums ar Latvijas pilsoni Tomu, kura pabalstu pieprasījums tika noraidīts, neskatoties uz to, ka uz šiem pabalstiem viņam bija tiesības. Toms kļuva par bezpajumtnieku, lai arī dzīvo Īrijā kopš 2003.gada un ir strādājis tur vismaz divus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Par 126 miljoniem eiro topošā Liepājas cietuma būvdarbi apsteidz plānoto grafiku

Db.lv, 07.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvlaukumā, Alsungas ielā 29 pašlaik tiek veikti visu sešu kompleksa ēku būvdarbi dažādās stadijās. Darbi notiek, apsteidzot iepriekš iepirkuma piedāvājumā plānoto laika grafiku un ievērojot projekta realizācijai paredzēto budžetu, informē būvnieks SIA Citrus Solutions.

SIA Citrus Solutions realizē jaunā Liepājas cietuma kompleksa būvniecību “projektē un būvē” formātā, tas nozīmē, ka esam atbildīgi gan par projekta izstādi, gan par būvniecību un autoruzraudzību. Kā objekta ģenerāluzņēmējs rūpīgi izstrādājām projekta realizācijas plānu un ar īpašu uzmanību kontrolējam katru darbu, lai neveidotos termiņu nobīdes un novirzes no budžeta.

No 2022. gada novembra līdz 2023. gada decembrim - ļoti aktīvi strādāja projektētāju komanda, izstrādājot izmaiņas cietuma kompleksa sākotnējā būvprojektā. Izmaiņas tika veiktas atbilstoši pasūtītāja - SIA Tiesu namu aģentūra un lietotāja - Ieslodzījuma vietu pārvalde - definētajām vajadzībām un integrējot jaunākos inženiersistēmu risinājumus gan drošības, gan kompleksa vadības sistēmām. Ir veikta racionāla platību optimizēšana, saglabājot cietuma ieslodzīto vietu skaitu, funkcionalitāti, ieslodzīto un personāla drošību. Liepājas cietuma projektā ietilpst sešas ēkas ar kopējo platību – gandrīz 37 000 m².

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāja AS «Towers Construction Management» uz laiku apturējusi daudzfunkcionālā kompleksa «Z-Towers» būvniecību, apstiprināja uzņēmumā.

Plašāku informāciju «Towers Construction Management» sola sniegt šīs dienas laikā.

Būvdarbu ģenerāluzņēmēja SIA «Merks» pārstāve Liene Meklere-Kutsare sacīja, ka būvdarbi šonedēļ ir apturēti, bet nav pārtraukti.

FOTO STĀSTS: Db.lv viesojas Z-Towers kompleksā

««Towers Construction Management» ir privāts pasūtītājs un līguma konfidencialitātes dēļ plašāku informāciju par to sniegt nevaram. «Merks» kā ģenerāluzņēmējs «Z-Towers» objektā ir pildījis un pildīs visas savas saistības un veiks visus norēķinus ar apakšuzņēmējiem par objektā paveiktajiem darbiem saskaņā ar noslēgtajiem sadarbības līgumiem,» sacīja Meklere-Kutsare.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs ir pieņēmis ekspluatācijā pirmo sausās fermentācijas bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā, kas ir lielākais šāda veida pārstrādes komplekss Baltijā.

7.aprīlī uzsākts jaunā kompleksa testēšanas periods un plānots, ka pirmie bioloģiski noārdāmie atkritumi tuneļos tiks ievietoti šā gada maijā. Komplekss atrodas poligona "Getliņi" teritorijā, un tas uzbūvēts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" ietvaros.

Fotogrāfijas skatiet galerijā!

Kompleksa testēšanas un ieregulēšanas periods kopumā norisināsies 9 mēnešus, aprīlī tiks veikta reaktoru piepildīšana ar ūdeni, uzsildīšana un baktēriju ieaudzēšana, bet maijā tiks uzsākta secīga tuneļu aizpildīšana - vienā tunelī vienlaicīgi izvietojot aptuveni 500 tonnas bioloģiskos jeb pārtikas un dārza atkritumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Biroju centra vadītāja: VID jaunā kompleksa celtniecība ir absurda

LETA, 29.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Rīgā ir ļoti daudz pustukšu biroju kompleksu, savukārt par izīrētajām telpām no nomniekiem bieži vien iekasē tikai tik daudz, lai nosegtu komunālos maksājumus. Tāpēc liekas nejēdzīgi, ka no valsts budžeta tiek finansēta objekta izbūve, nevis tiek meklēts risinājumus starp to, kas tirgū jau ir pieejams pārpārēm,» sacīja Valdo biroju kompleksa vadītāja Diāna Viļuma.

«Par laimi, mums patlaban sokas visai labi, jo 90% no mūsu biroja kompleksa telpām ir iznomātas. Taču, ja visapkārt nekustamā īpašuma tirgus tiks grauts, tas ilgtermiņā nevar mūs neietekmēt,» skaidro Valdo biroju kompleksa vadītāja.

«Līdz ar VID jaunās ēkas nodošanu ekspluatācijā, aizsāksies ķēdes reakcija, kuras rezultātā ļoti smagi tiks ietekmēta daudzu biroju centru darbība un pat apdraudēta to eksistence. VID taču atbrīvos biroju telpas 14 vietās. Lai biroju ēkās, kurās līdz šim atrodas VID struktūrvienības, piesaistītu jaunus nomniekus, kuru jau tā trūkst, telpas, visticamāk, tiks izīrētas par dempinga cenām. Savukārt citiem biroju kompleksiem, lai noturētu savus esošos klientus, nāksies vēl būtiskāk samazināt telpu īres cenu, tādējādi apgrūtinot savu darbību,» prognozē Viļuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Graudu pirmapstrādes kompleksos Latraps ieguldīs septiņus miljonus eiro

Sandra Dieziņa, 22.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Jaunajā kompleksā Saldū un graudu pirmapstrādes kompleksā Daugavpilī šogad kopumā paredzēts investēt aptuveni septiņus miljonus eiro.

LPKS Latraps Saldū sāk būvēt miljonus vērto graudu pirmapstrādes kompleksu.

Jaunā kompleksa pamatos Saldū pagājušajā nedēļā iemūrēta kapsula nākamajām paaudzēm. Jaunajā kompleksā Saldū un graudu pirmapstrādes kompleksā Daugavpilī šogad kopumā paredzēts investēt aptuveni septiņus miljonus eiro, informē Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Saldus Latraps pirmapstrādes kompleksa pirmās kārtās būvniecības izmaksas ir 2,6 miljoni. Šajā pieņemšanas punktā būs kalte ar žāvēšanas jaudu 45t/h, četri lieli un četri mazie torņi. Pēc pirmā būvniecības posma pabeigšanas kopējā uzglabāšanas kapacitāte būs 12 000 tonnas, savukārt pieņemšanas jauda 300t/h. Šobrīd kompleksā plānotas 7-10 jaunas darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Capitalica Asset Management" pārvaldītā fonda uzņēmums Latvijā nolēmis lauzt 48 miljonus eiro vērto līgumu ar būvkompāniju "Merks" par biroju kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā, pamatojot, ka "Merks" ir pārkāpis noslēgtajā līgumā paredzētās saistības, Db.lv informēja uzņēmumā.

Pasūtītājs izskata iespēju vērsties šķīrējtiesā par līgumā paredzēto soda naudu un zaudējumu atlīdzināšanu, kas var pārsniegt 3 miljonus eiro.

SIA "Merks" valdes loceklis Andris Bišmeistars norāda, ka uzņēmums nepiekrīt "Capitalica Asset Management" viedoklim un situācijas skaidrojumam, uzskatot to par maldinošu. "SIA "Merks" uzskata "Capitalica" paziņojumā minētos faktus un apgalvojumus par nepamatotiem. Viņaprāt, iespējamai prasībai pret SIA "Merks" nav jebkāda juridiska pamata.

"Līgums, ko 2020. gada 16. jūnijā parakstīja SIA "Merks" un SIA "Hanza 14" par biznesa kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā, nestājās spēkā, jo neiestājās līguma spēkā stāšanās nosacījums. Sarunas par jauna līguma parakstīšanu par "Verde" būvniecību ir beigušās, nepanākot vienošanos," skaidro A.Bišmeistars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sporta kompleksu Barona ielā par 2 miljoniem eiro atjaunos SIA Jūrmalas mežaparki

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātais konkurss par Teritorijas labiekārtošanas darbu veikšanu (aktīvo iekārtu izbūve) Rīgas Centra humanitārās vidusskolas lietojumā esošajā teritorijā Krišjāņa Barona ielā 116A, Rīgā, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Iepirkums tika īstenots atklāta konkursa veidā un tajā piedalījās viens pretendents – SIA Jūrmalas mežaparki, kas darbus veiks par 2,013 miljoniem eiro.

Pērnā gada novembrī par konkursa uzvarētāju tika izraudzīta pilnsabiedrība LNK Industries Partnership, kura plānoja darbus veikt par 3,138 miljoniem eiro, taču kompānija SIA Lemminkainen Latvija iesniedza sūdzību IUB. Rezultātā decembrī IUB aizliedza slēgt līgumu ar šo pretendentu, un tika izsludināts jauns iepirkums.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde pērn 30.augustā pēc nesekmīgā mēģinājuma piesaistīt projektam nepieciešamo finansējumu un neatrodot jauna futbola stadiona celtniecībai nepieciešamo atbalstu valsts un/vai pašvaldības līmenī lēma apturēt turpmāku sporta kompleksa Kr. Baronā ielā 116a rekonstrukcijas projekta realizēšanu. Rīgas domes Īpašuma komitejas deputāti augustā apstiprināja lēmumprojektu, kas paredz atcelt Rīgas domes lēmumu uz desmit gadiem nodot pašvaldībai piederošo stadionu Krišjāņa Barona ielā 116A bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai, kas tur bija iecerējusi celt nacionālās izlases stadionu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Barona ielas stadionā veidos sporta un atpūtas kompleksu

Zane Atlāce - Bistere, 26.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Latvijas Universitātes stadiona teritorijā, Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 116a, līdz nākamā gada 1.septembrim paredzēts pabeigt sporta un atpūtas kompleksa izveidi, informē Rīgas dome.

«Centrā dzīvo aptuveni 5000 iedzīvotāju, kuriem nav kur nodarboties ar sportiskām aktivitātēm vai pavadīt laiku kopā ar bērniem. Tādēļ šeit tiks izveidots lielākais bērnu laukums pilsētas centrā, līdzīgs kā tikko atklātajam sporta un aktīvās atpūtas kompleksam pie Deglava ielas kalna,» informē Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks informēja, ka projekts pašvaldībai izmaksās 2,5 līdz 3 miljonus eiro un jau šodienas Pilsētas īpašumu komitejas sēdē deputāti apstiprināja pirmo nepieciešamo finansējuma daļu.

Aptuveni 4 hektārus lielo teritoriju pēc attīstīšanas nodos apsaimniekošanā Rīgas Centra Humanitārajai vidusskolai. Skolā šobrīd mācās 1038 skolēni un tai nav sava sporta laukuma. Pavisam apkārtējās skolās mācās aptuveni 6,5 tūkstoši skolēnu, kuriem turpmāk sporta stundas būs iespējams pavadīt jaunajā sporta un aktīvās atpūtas kompleksā, bet pēc stundu beigām tas būs pieejams visiem iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sanatorijas Ķemeri attīstībai vēlas atrast stratēģisko investoru

Žanete Hāka, 04.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvākais veids sanatorijas Ķemeri tālākās attīstības nodrošināšanai ir investora piesaiste, un sanatorijas kompleksa izsole notiks 26.martā, informē Ekonomikas ministrija (EM).

EM sagatavojusi un otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināta MK atbildes vēstule Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai par Ķemeru sanatorijā veicamajiem darbiem un sanatorijas kultūrvēsturiskā kompleksa darbības ilgtspēju, informējot par turpmāko rīcību sanatorijas Ķemeri tālākai attīstībai.

Sanatorijas Ķemeri komplekss ir svarīgs kurortoloģijas objekts kūrorta un tūrisma attīstībai Ķemeros un Jūrmalas pilsētā kopumā. Tādejādi valsts interesēs ir nodrošināt, ka sanatorijas Ķemeri kompleksu iegūst īpašnieks, kas gatavs veikt nepieciešamās investīcijas īpašuma sakārtošanā un nodrošināt tā darbības profila saglabāšanu, skaidro EM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais baņķieris, uzņēmējs Oļegs Fiļs ar dzīvesbiedri Kristīni Jelinsku turpina atjaunot lielāko un senāko līdz mūsdienām saglabājušos Nurmuižas pils kompleksu, meklējot katrai ēkai mūsdienu vajadzībām atbilstošāko funkciju. Jaunākais īstenotais projekts pils kompleksā ir Smēdes SPA, bet projektēšanas stadijā atrodas Lielais Nurmuižas SPA.

Talsu novada Laucienes pagastā esošais 16.gadsimta pils komplekss aizņem aptuveni 80 hektāru, kur saskaņā ar vēsturisko izziņu izvietotas 33 dažādas ēkas un būves – pati Nurmuižas pils jeb kungu māja, krogs, kūtis un staļļi, ratnīca, kalpu māja, vārtu tornis, dārznieka māja, oranžērija, smēde un daudzas citas.

Līdz šim pils kompleksā ieguldīti vairāk nekā 7 miljoni eiro. Iepriekš Dienas Bizness pils kompleksā viesojās, kad pils jaunie saimnieki gatavojās atvērt Nurmuižas restorānu.

Baņķiera mūža projekts 

Uzņēmējs Oļegs Fiļs no likvidācijas procesā esošā banku biznesa pievērsies savam mūža...

Tas kā pirmais publiski pieejamais objekts muižas kompleksa vēsturiskajā kroga ēkā ir atvērts kopš 2020.gada maija. Kroga ēkā sovhoza laikā bija garāžas un traktoru remontdarbnīcas, un renovācijas gaitā tika norakts aptuveni pusotru metru dziļš tehnoloģiskais uzslāņojums.

Šo trīs gadu laikā izdarīts daudz – kādreizējā govju kūts 700 kvadrātmetru platībā pēc renovācijas kļuvusi par svinību un koncertu vietu, uz vēsturiskajiem pamatiem atjaunota pils oranžērija un vīnogu dārzs, savukārt restaurētajā kalpu mājā (vēlāk – doktorātā) ir labiekārtota viesnīca ar 22 numuriem.

Atdzimšanu piedzīvojis arī Nurmuižas gleznainais parks. Teritorijas labiekārtošana veikta arheoloģiskā uzraudzībā, jo pils kompleksa veidošanās saistāma ar Livonijas ordeņa laiku. Parka plānošanā tika pieaicināta Ilze Māra Janelis – vienīgā Latvijas muižu dārzu un parku vēstures pētniece un ainavu arhitekte. Dokumentos parks jeb baroka dārzs pirmo reizi fiksēts 19.gadsimta sākumā vienā no apjomīgākajiem Latvijas un Igaunijas viduslaiku piļu skatu un plānu krājumiem – tā sauktajā Pauluči albumā. Katra ēka organiski papildina cita citu, un ir izdevies saglabāt vēsturisko mantojumu, vienlaicīgi attīstoties muižas pakalpojumu klāstam, piedāvājot apmeklētājiem ekskursijas, restorāna un viesnīcas pakalpojumus. Taču darbi paralēli turpinās visā kompleksā.

“Tas bija apzināts lēmums - pāriet no kompleksa restaurācijas darbiem uz ēku atvēršanu sabiedrībai. Pateicoties veiksmīgai kompleksa konservācijai un renovācijai, cilvēki, kas brauc garām, pēkšņi sākuši pamanīt, ka šeit ir izveidojusies tāda kā pašiem sava pilsēta. Cilvēki aizvien vairāk un vairāk ir sākuši interesēties, kas šeit notiek. Faktiski restorāna atvēršana bija atbilde uz cilvēku jautājumiem,” stāsta O. Fiļs.

Nurmuižas pils komplekss kļuvis par vietu, kur baudīt kultūras mantojumu. Kā stāsta muižas saimnieks, tikai pēdējos trijos gados, pamazām skatienam atklājoties Nurmuižas kompleksa vēsturiskajam mērogam, sāk aktualizēties viens no grūtākajiem jautājumiem – kāda būs visu šo ēku turpmākā funkcija, jo mūsdienās ēku vēsturiskais pielietojums vairs nav aktuāls.

Visu rakstu lasiet jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums.

Dienas Biznesa abonenti speciālizdevumu Nekustamais īpašums saņem bez maksas. Žurnāls nopērkams arī lielākajās tirdzniecības vietās Latvijā!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iebilst pret Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošanu Jūrmalas domei bez izsoles

LETA, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm, Jūrmalas pašvaldībai nosūtītā vēstulē norāda SIA Ominasis Latvia mirušā īpašnieka Omāra Saliha Alhamdi mantojuma masas administratora pilnvarotās personas Latvijā - advokātu biroja Raidla Lejiņš&Norcous advokāti.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušajā vēstulē lūgts pārskatīt lēmumu par Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādi bez izsoles par objekta piespiedu pārdošanas vērtību.

Advokātu nosūtītajā vēstulē rakstīts, ka šāda rīcība varētu būt ne tikai pretrunā ar Maksātnespējas likumu, bet arī pārkāptu Satversmes 105.pantā noteiktās īpašuma tiesības, jo Ķemeru sanatorijas komplekss faktiski tiktu ekspropriēts bez taisnīgas un atbilstošas kompensācijas tās īpašniekiem. Šajā gadījumā Omāra Saliha Alhamdi mantojuma masas administrators būtu spiests tiesāties, lai nodrošinātu mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā, rakstīts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Uzsākta vērienīga vēsturiskā Siguldas pils kompleksa rekonstrukcija

Lelde Petrāne, 13.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī vērienīgi rekonstrukcijas darbi uzsākti Siguldas pils kompleksā, kurā ietilpst vairākas vēsturiskās ēkas, tostarp Livonijas ordeņa Siguldas pils un Siguldas Jaunā pils ar muižas ēkām un dārzu. Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas laikā tiks pārbūvēta muižas koka māja, pils kompleksa dzīvojamā māja un saimniecības ēka, kurās kapitālais remonts nav veikts vairākus gadu desmitus.

Tuvāko gadu laikā, piesaistot līdzekļus ERAF no Emisijas kvotu izsoļu finanšu instrumenta, pārbūve skars arī Siguldas Jauno pili, kurai šobrīd norisinās pārbūves un restaurācijas būvniecības ieceres publiskā apspriešana. Kopējās Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas izmaksas varētu sasniegt vairākus miljonus eiro un, piesaistot Eiropas fondu finansējumu, to plānots pabeigt 2018.gadā, lai vēsturiskais komplekss nākotnē varētu pārtapt par radošo kvartālu un vietu, kur veiksmīgi attīstīties uzņēmējdarbībai, radot vairāk nekā 90 jaunas darba vietas.

Pils kompleksa muižas koka mājai (saukta arī par Vasaras pili), kas uzskatāma arī par vecāko koka ēku Siguldā, nav veikti kapitāli remontdarbi un pārbūves vismaz kopš 1993.gada, kad kompleksā ietilpstošās ēkas tika iekļautas pašvaldības bilancē. Šobrīd 19.gadsimtā klasicisma stilā celtās ēkas ārējās un iekšējās konstrukcijas atrodas avārijas stāvoklī un ēka ir pilnībā neizmantojama. Ēkā esošo kultūrvēsturisko vērtību situācija arvien vairāk pasliktinās mitruma un nestabilās gaisa temperatūras dēļ. Ēku pēc pārbūves paredzēts izmantot gan radošām darbnīcām, gan kā konferenču un semināru centru, akcentējot kņazu Kropotkinu dzimtas stāstu un viņu paveikto Siguldas attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru