Kā top? Ievas siers ar pesto

2018. gada 24. augusts plkst. 7:03
Sadaļa: Ražošana
Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas zemnieku saimniecības «Vecsiljāņi», kurā tiek gatavoti cietie sieri ar zīmolu «Ievas siers». Šoreiz piedāvājam aplūkot, kā top «Ievas siers» ar pesto.

Zemnieku saimniecība «Vecsiljāņi» atrodas Kokneses novada Bebru pagastā. Saimniekošanas pamatnozares ir piena lopkopība un kviešu, miežu, auzu, rudzu, kukurūzas un zālāju audzēšana. Saimniecībā strādā 30 darbinieki. Tā apsaimnieko vairāk nekā 900 hektārus zemes un kopj ap 400 piena govis.

2010. gada martā ZS «Vecsiljāņi» sāka cietā siera ražošanu ar nosaukumu «Ievas siers». Siera meistare Ieva Midega pati brauc arī uz gadatirgiem un izstādēm, lai tiktos ar siera cienītājiem un stāstītu par savu produktu. «Mums ļoti svarīgs ir katrs klients. Svarīgi ir aprunāties ar katru un uzzināt viņa viedokli par produktiem,» informē I. Midega.

«Ievas siers» tiek gatavots no nepasterizēta rīta slaukuma piena. Tikko govis izslauktas, pienu ved uz ražotni, kur to sāk apstrādāt, kamēr tas vēl ir silts. Meistari pievieno pienam siera fermentu, no kura sāk veidoties siera lodītes, kuras vēlāk tiek pildītas Ievas sieram raksturīgās siera formās. Katrs siera ritulis ir meistaru roku darbs.

Ideja par cietā gouda tipa sieru ražošanu «Vecsiljāņi» saimniekam Jurim Sprukulim radās, pirms vairākiem gadiem viesojoties Holandē. «Pārbaucot mājās no Holandes, sākām ēst atvesto siera rituli un secinājām, ka tieši šādu sieru mēs paši gribam ražot,» stāsta I. Midega.

Kopš tā laika «Vecsiljāņi» sadarbojas ar Holandes meistaru, kurš arī «Vecsiljāņu» saimniecībā ierādīja, kā cietais gouda tipa siers ir gatavojams.Domājot, kāds vārds dodams jaunajam «Vecsiljāņu» sieram, tika lemts to nosaukt siera meistares Ievas vārdā – par «Ievas sieru». «Pietiekami latvisks nosaukums, bet tajā pašā laikā pietiekami vienkārši izrunājams ārzemniekiem, jo visiem jau šis vārds asociējas ar Ādamu un Ievu,» saka I. Midega.

Pašlaik «Ievas sieri» tiek tirgoti mazumtirdzniecības veikalu ķēdēs «Rimi», «Maxima», «Stockmann», kā arī citos mazākos veikalos. Šobrīd «Ievas siers» netiek eksportēts. «Ir bijuši mēģinājumi eksportēt, bet šobrīd to vairs nedaram. Ir ļoti daudz jāstrādā arī otrā galā, lai produkts tiktu pārdots, taču mēs esam atvērti ekporta tirgum jebkurā gadījumā,» stāsta I. Midega.

Kopējās investicijas «Ievas sieram» ir aptuveni 400 000 eiro, kā arī 50 000 eiro tika iegūti ar Eiropas fonda atbalstu.

Fotogrāfijas no ražošanas procesa skatāmas raksta galerijā!

Dalies ar šo rakstu